УБО – преторианската гвардия на Тодор Живков

Живков е винаги аплодиран от партийния елит, чиято лоялност той купува с привилегии, раздавани тайно чрез УБО.

© БТА

Живков е винаги аплодиран от партийния елит, чиято лоялност той купува с привилегии, раздавани тайно чрез УБО."Докато аз бях генерален секретар и председател на Държавния съвет, УБО и МВР не са се преустройвали. УБО беше цяла империя. Те бяха държава в държавата." Тодор Живков, 1990 г.


В цялата секретна структура на Държавна сигурност при Тодор Живков едно от централните управления заема специално място. И най-малките въпроси, свързани с него ще останат десетилетия наред забранена територия, заключена в абревиатура от три букви – УБО (Управление безопасност и охрана). Територия, достъпна само и единствено за първия партиен и държавен ръководител. В нея не са допуснати да се бъркат дори такива ключови фигури в ДС, ползващи се с Живковото доверие, като преданите му генерали Мирчо Спасов и Григор Шопов.

През годините то дотолкова се разраства, че надминава всички останали управления в ДС. "УБО беше суперуправление, с което не бихме могли дори да се сравняваме нито с положение, нито по задачи, а още по-малко по щат", е категоричен в паралела с Шесто управление на ДС неговият началник ген. Антон Мусаков. Самият Живков ще възкликне в едно от признанията си пред прокуратурата през 1990 г.: "УБО беше цяла империя, държава в държавата."


Властта, съсредоточена в него, може да бъде обяснена от двете основни задачи, които управлението изпълнява. Първата е охраната на самия Живков и на целия висш партиен и държавен ешелон. И втората – пълно осигуряване и обслужване на нуждите на комунистическия елит, като се започне от специалната храна и жилищата и се мине през обзавеждането, поддръжката, помощния персонал, изплащането на безотчетни средства, до ползването на ловни резервати и резиденции за почивка.


Не е случайно, че Тодор Живков сам избира да е главен разпоредител с централното охранително управление, отговарящо за персоналната сигурност на висшия партиен елит, както и да е основен разпределител на благата на върха на комунистическата номенклатурна пирамида. От една страна, той превръща УБО в собствена преторианска гвардия, която е допълнителен гарант за личната му сигурност и власт, а заедно с това и източник на важна информация за ставащото във висшия партиен апарат и средство за контрола му.


От друга страна, сам ръководи системата за битови и финансови привилегии на новата каста, като чрез този своеобразен механизъм купува лоялност или отнема специалните атрибути за правоимащи на онези ръководни партийни кадри, които се отклоняват от неговата линия, провинили са се в нещо или просто са загубили доверието му.


Кръгът, чиито нужди УБО задоволява, е очертан от самия Живков в редица секретни решения на Политбюро, в които членовете на кастата са определени като "правоимащи". Всичко, свързано с нея, е засекретено и скрито от погледа както на обикновените българи, така и редовите партийни членове. Основната причина именно УБО да бъде натоварено с обслужването й е, тъй като нито идеята, нито практиката по отношение на правоимащите по някакъв начин кореспондира с комунистическия идеал и с обещаната илюзия за равенство, с която комунистическата партия идва на власт.


Въпреки че УБО съществува и преди Живков, негова е главната заслуга за превръщането му в една от най-мощните структури в Държавна сигурност. Изглежда, Живков е смятал, че е от първостепенно значение да държи ключовете за охраната и привилегиите в собствените си ръце, защото въпреки неприсъщата за един държавен ръководител функция той напълно съзнателно приема не само да има личен контрол върху УБО, но и да играе ролята на негов кадровик и пряк ръководител. "УБО беше от специалните ведомства, които бяха подчинени лично и непосредствено на Тодор Живков. Като председател на Министерския съвет УБО не ми е било подчинено в никаква степен", признава Гриша Филипов, министър-председател в периода 1981 - 1986 г. и член на Политбюро от 1972 г.


Бившият премиер Георги Атанасов в периода 1986 - 1990 г. потвърждава това положение:
"Докато съм бил министър-председател, освен че не съм се занимавал с въпросите на УБО, практически на мое подчинение не са били нито министърът на вътрешните работи, нито на външните, нито министъра на народната отбрана. Тези три министерства се ръководеха с личното и непосредствено участие на Тодор Живков."


Последният началник на УБО ген. Георги Милушев е достатъчно точен и лаконичен: "На практика не аз, а Тодор Живков бе истинският кадровик на УБО и неговият пряк ръководител."


Въпросът за охраната на първите партийни ръководители след 9 септември 1944 г. възниква в навечерието на завръщането на Георги Димитров от Москва през ноември 1945 г. Политбюро начело с Васил Коларов взима решение за създаването към ЦК на БКП на специално звено за неговата охрана. То поема охраната и на останалите партийни и държавни ръководители.


Георги Димитров обаче пристига от СССР със специална съветска група за охрана от десетина души. Към нея е прикрепена медицинска сестра и обслужващ персонал. Съветската охрана остава повече от година, като през това време обучават кадри на ДС в спецификите на охранителната дейност.


С охраната на Димитров, който се настанява в царската резиденция "Врана" край София, от българска страна е натоварен неговият близък съратник още от времето на Септемврийското въстание Рамчо Гемеджиев. Началник на личната охрана на Димитров е Лукан Варадинов, който впоследствие се издига до генерал, а след смъртта на "вожда" поема и охраната на новия партиен лидер Вълко Червенков.


Охранителното звено, предшественик на бъдещото УБО, следва съветския образец. До 50-те години управлението се води в системата на ЦК, а след това преминава към МВР. Когато през 1951 г. е обособено Второ управление на ДС, в звеното вече съществуват два отдела – охранителен и обслужващ. От 1950 г. негов ръководител става ген. Димитър Гръбчев.


От неговото време не са останали много спомени, но още тогава Живков налага строга конфиденциалност по въпросите, свързани с управлението, и въвежда практиката те да се обсъждат директно между двамата. Ген. Апостол Колчев, зам.-министър на МВР през 50-те години и първи зам.-министър на МВР през 1961-1962 г., потвърждава това положение:


"Като зам.-министър отговарях за дейността на УБО с началник по това време Димитър Гръбчев, но не всички техни въпроси минаваха през мен. Предвид особената секретност в работата Гръбчев съгласуваше проблемните въпроси пряко с Тодор Живков."


Димитър Гръбчев ръководи УБО цели 18 години. Генералът, за когото се разказва, че се е превърнал в сянката на Живков, почива през 1968 г. от инфаркт по време на един поход с първия секретар на Мургаш.


Човекът, който наследява ген. Гръбчев, е личен избор на Тодор Живков – Илия Кашев, който през 1968 г. е с чин полковник, но бързо получава от първия секретар генералски лампази. Ген. Кашев има съдбата да бъде началник на УБО колкото и предшественика си – 18 години. Известен е с това, че никога не си е позволявал почивка. Болен от диабет, той се самоубива на 28 септември 1986 г. в резиденция "Хисар". В залеза на управлението на Живков го сменя далеч по-младият ген. Георги Милушев.


До идването на Живков за УБО, както и за останалите управления в Държавна сигурност, липсват цялостни документи за управлението им. Когато през 1962 г. първият секретар на ЦК слага ръка и върху изпълнителната власт в държавата, още в първия месец начело на правителството той инициира и Политбюро приема първия по рода си подробен документ за УБО. Със секретното решение Б-13 от 27 декември 1962 г. неговата подчиненост е прехвърлена към Министерския съвет, на който самия той е председател. В документа е записано, че "цялостното ръководство на управлението се осъществява от председателя на Министерския съвет или негов заместник". Бившият министър на вътрешните работи ген.


Димитър Стоянов обяснява някои особености, свързани с управлението:
"Всички въпроси, които не са били конкретно решени в документите на УБО, членовете на Политбюро и другите правоимащи поставяха за решаване пред началника на УБО. Той от своя страна е докладвал и съгласувал тези въпроси лично с генералния секретар Тодор Живков. За всичките години, които съм бил министър, на мен не ми е известно служител или друго длъжностно лице от Държавния съвет да се е занимавало с въпросите, отнасящи се до дейността и ръководството на УБО. С това се занимаваше лично Тодор Живков."


В годините след 1962 г. УБО без изключение ще следва Живков навсякъде в държавната институционална йерархия независимо от постовете, които заема. Когато през 1971 г. той е избран за председател на Държавния съвет, УБО автоматично минава на подчинение към новата държавна институция, създадена с Живковата конституция. Въпросът е решаван буквално с едно изречение – "Управление безопасност и охрана да премине от Министерския към Държавния съвет".


"Съпоставката между "движението" на Тодор Живков в държавната йерархия и това на УБО показваше, че управлението винаги е било там, където е бил той. Наистина Живков никога не си позволи да изпусне от прекия си контрол такава важна организация", посочва последният началник на УБО ген. Георги Милушев.


Един от белезите на самостоятелността на УБО е неговият отделен бюджет. Този въпрос не е от правомощието дори за ранга на вътрешния министър. "Въпросите, свързани с утвърждаването на бюджета и щата на УБО, също не бяха в моята компетенция. Кой е правил това не ми е известно. Бюджетът на УБО не беше включен в бюджета на министерството, той беше самостоятелен. Пред кого се е отчитал началникът на УБО за бюджетните разходи на мен не ми е известно", обяснява Димитър Стоянов.


Бившият председател на БНБ Васил Коларов прави важно уточнение:
"УБО никога не е ползвало кредити от банката. Винаги е било на държавно финансиране. В бюджета винаги някъде е имало записано на един ред "текуща издръжка на УБО" и "капитални вложения на УБО", всичко е било в рамките на тези две пера."
А какъв е бил размерът на средствата, които държавата е наливала в специалното управление, посочва бившият началник на УБО ген. Георги Милушев:
"Когато постъпих на работа в УБО (1986 г. - б. а.), бюджетът беше около 92 млн. лева. За последната 1989 г. беше 78 млн. лева. Приходите от стопанска дейност са около 3 млн. лева, останалите са от бюджета."
Живков заявява:
"Бюджетът на УБО е от държавата, утвърждава се с протокол "Б". Той е строго секретен и доколкото зная, след това се изгаря, унищожава се. Бюджетът на УБО не се е утвърждавал нито от Държавния съвет или Министерския съвет, а от Политбюро, тъй като считаме, че в него има много секретни работи."
Когато бюджетът на УБО е напълно изразходван, той е субсидиран. Георги Георгиев, началникът на финансово-счетоводния отдел в управлението, посочва, че до 1977 г. е имало случаи, когато в последното тримесечие са искани допълнителни кредити от Министерството на финансите и такива са били одобрявани.


УБО осигурява лична и физическа охрана на членовете на Политбюро, на председателя на Народното събрание, на секретаря на БЗНС, на председателя на Министерския съвет, министрите, както и на чуждестранни делегации. На първо място обаче стои осигуряването на охраната на генералния секретар на БКП и председател на Държавния съвет. "Системата за охрана на Тодор Живков бе строга и проигравана по всички правила. Числеността на личната му охрана не надвишаваше 3-4 души", посочва началникът на УБО ген. Георги Милушев.


Всяко пътуване на Живков е строго съгласувано с МВР. Съществувала е специална координацията между УБО и МВР за осигуряване на спокойствието на първия човек в държавата. Преди всяко негово пътуване вътре и извън страната се разработва оперативен план по дадените мероприятия. В него точно се отразяват задълженията на оперативните отдели на УБО, на окръжните и общинските управления на МВР и съгласуваните действия, които те трябва да извършат съвместно с партийните и държавните органи по пребиваването на Живков.


УБО има и пропуски. Живков, който постоянно таи страх от атентати, е шокиран на 1 юни 1980 г. във Враца, когато младеж достига до него през охраната той от уплах пада на земята.

© БТА

УБО има и пропуски. Живков, който постоянно таи страх от атентати, е шокиран на 1 юни 1980 г. във Враца, когато младеж достига до него през охраната той от уплах пада на земята.


При всички случаи контролът върху изпълнението на тези мероприятия се възлага на съответен зам.-министър на вътрешните работи до приключването им. Особени грижи са полагани за проверката на самолетите и вертолетите, с които е пътувал генералният секретар. Отговорност по този въпрос е носил началникът на Второ главно управление на ДС. На територията на окръзите освен от началника на УБО отговорността се е носила лично и от окръжните началници на МВР.
Всяко предвижване на Живков строго е изчислявано като време и точно преценявано. Единствените отклонения са се получавали при посещенията му на театър или опера, когато след постановката е имал навика да се среща със състава и да разговаря известно време.
При пътуванията в страната и извън нея началникът на УБО винаги е съпровождал Живков. Генералите, ръководили управлението, по силата на своите задължения влизат в кръга на малцината хора, с които през годините Живков е контактувал всекидневно. Освен тях за охраната на генералния секретар на БКП отговарят различни по състав охранители от УБО, избирани от най-добрите в сектора "Лични охрани" на управлението.


"Комунизъм" за правоимащи


"Задължение на УБО бе да храни, снабдява и обслужва не друг, а висшия ешелон, т.е. двадесетина души. Но на практика на яслата на специалното снабдяване беше целият номенклатурен апарат на ЦК на БКП, Държавният съвет, Министерският съвет с техните семейства и доста други, за които имаше специално разрешение на ЦК."


Ген. Георги Милушев, бивш началник на УБО, 1991 г.


УБО обезпечава пълното обслужване и снабдяването на членовете на Политбюро, кандидат-членовете, председателя на ЦКРК, секретарите на ЦК, председателя на Държавния съвет, председателя на Народното събрание, председателя на Постоянното присъствие на БЗНС, зам.-председателите на Министерския съвет, Държавния съвет, Народното събрание, висшите ръководители на Държавна сигурност. Управлението строи апартаменти и вили, поддържа изградените обекти.


Бюджетът, с който УБО прави всичко това, е държавен. През епохата на Живков комунистическата върхушка, оглавявана от генералния секретар на БКП, си осигурява охолен живот, харчейки стотици милиони левове и валута. Само за една година в средата на 80-те бюджетът на управлението е близо 100 млн. лева.


Началото е документирано през 1956 г., когато с решение на Политбюро УБО е натоварено с отговорната задача да се грижи за правоимащите – то е задължено да им осигурява жилища, да ги настанява във вили, да се грижи за прехраната и охраната им. "Когато станах първи секретар на ЦК на БКП, заварих УБО, което беше създадено още по времето на Димитров и Червенков. Това управление е създадено да обслужва Министерския съвет и ЦК по охрана и безопасност. Аз заварих УБО да обслужва всички членове на Политбюро с безплатна храна, автомобили и други. Ние променихме нещата, като стеснихме задачите и целите на УБО в това отношение, да не се дава безплатна храна и жилища на членовете на Политбюро, а да им се отпускат суми за това и те да си ги заплащат чрез УБО", посочва Тодор Живков.


Без съмнение обаче е, че цялата система за задоволяване на тази каста се развива до най-малките подробности при управлението на Живков. Няма да е пресилено, ако се каже, че генералният секретар успешно "изгражда" комунизма, макар и в една друга форма, предоставяща всичко на него и на посочваните от него членове на този привилегирован елит.


Ето как главният счетоводител на УБО Георги Георгиев описва параметрите на тази всеобхватна дейност:


"В годините обслужването имаше определена тенденция на нарастване – както на обхвата, така и на обема. Какви бяха основните направления на обслужване: ремонтно-строителни работи по жилища и вили, които правоимащите изграждаха, като се започне от проектирането до предаването на обекта на съответното лице; поддръжката на изградените вече обекти – ремонт, боядисване, преустройства, ВиК.


Комунално-битови услуги, свързани с поддържане на наличното имущество, закупуването на ново имущество както от страната, така и от чужбина, направата на мебели по поръчка и друго обзавеждане в работилниците на УБО; извършване на транспортно обслужване с автомобили на УБО, доставка на лични автомобили както социалистическо производство, така и от капиталистически страни по предварителна заявка, поддържането на тези автомобили, осигуряване на гориво-смазочни материали за тях, авточасти и други.


Осигурявахме хигиенни работнички, камериерки за поддържане на вилите и домовете, перални услуги, химическо чистене, бръснаро-фризьорски услуги, предоставяне на наш жилищен и вилен фонд с обзавеждане за ползване заедно с принадлежащите паркове и градини. Поддържането им също се извършваше от УБО. Извършване на тапицерски услуги, шиене на пердета, обкантяване на килими, пердета и други.


Осигурявахме производство на хранителни продукти – меса и месни произведения, плодове и зеленчуци, произведени по традиционни технологии – с естествена тор, без никакви химикали и с провеждане на системен лабораторен контрол за наличие на вредности. Тези хранителни продукти се осигуряваха в прясно или преработено състояние по желание. Заплащането от правоимащите се извършваше на базата на определените единни държавни цени на дребно, независимо от тяхната себестойност.


Разликата между цената на дребно и себестойността за някои продукти е значителна и тя оставаше за сметка на бюджета на управлението. Ежегодно тази дотация възлизаше на 500 000 до 700 000 лева.
Осигурявахме също така почивното дело и санаториалното лечение на правоимащите в почивните домове и резиденции на УБО. Пребиваването в двата балнеосанаториума в Хисар и Наречен бяха безплатни за правоимащите, а всички разходи се поемаха за сметка на УБО. В Евксиноград почивките се заплащаха 60 процента от правоимащите, а останалите 40 процента от УБО. В Евксиноград почиваше само висшият ешелон.


Останалите правоимащи, които почиваха в комплекса Златни пясъци, заплащаха цялата стойност на почивката. На чужденците, гости на ЦК, разходите се поемаха от УБО. Освен това при пътуванията в чужбина на правоимащите УБО се занимаваше с отпускането на средства за командировки и обмяна на валута."


Началникът на УБО ген. Милушев пояснява:
"Съгласно решение №280 от 1982 г. или 1983 г. командировките на генералния секретар в чужбина се начисляваха и изплащаха в осемкратен размер. Членовете на Политбюро получаваха сумите в четирикратен размер, председателите на Министерския съвет и на Народното събрание в шесткратен."


Храната заема специално място в обслужването на комунистическия елит. УБО създава специално производство на определени храни – от плодове и зеленчуци до първокласно месо. В три стопанства на УБО – "Врана", "Евксиноград" и "Кричим" – се произвежда селскостопанска продукция по традиционни технологии, която да задоволява потребностите на правоимащите, както и провежданите мероприятия с делегации и чуждестранни гости.


"Храната се осигуряваше или от стола в Княжево, или в стол-ресторанта на хотел "Рила", или се разнасяше по домовете. Най-фрапиращ случай с разликата между себестойност и цена беше по отношение на произведените ягоди с стопанство "Врана". Фактическата себестойност на оранжерийните ягоди достигаше над 40 лева за килограм, докато ние ги продавахме съобразно бюлетините на "Булгарплод" за цената на тези плодове, които достигаха до 2-2,50 лева за килограм. Подобни аномалии се получаваха с оранжерийните домати и други зеленчуци, с колбасите и с млечните произведения", посочва главният счетоводител на УБО Георги Георгиев.


Специално място в обслужването на правоимащите заема комплексът "Рила", създаден в центъра на столица в близост до основните партийни и правителствени институции. Освен с ограничен достъп той се слави с това, че в него може да се намери всичко онова, което обикновените българи дори не могат да си представят, докато висят на традиционните за комунизма постоянни опашки в магазините за хранителни или други дефицитни стоки. В "Рила" работят два ресторанта за правоимащите. По указание на Секретариата на ЦК на определена група лица храната се подготвя и доставя по домовете (зам.-министри и министри). Годишната консумация в столовото хранене за 1988 г. възлиза на около 120 000 лева, а разкритият щанд за продажба на хранителни стоки годишно реализира около 1–1,1 млн. лева.


Началникът на УБО ген. Милушев дава повече подробности:
"Особените функции на комплекса "Рила" бяха публична тайна поне за София. Хората говореха със завист и негодувание за този малък остров на благоденствието, скрит от погледите на простосмъртните с плътни пердета. Но вероятно и най-жлъчните одумвания не са отгатвали мащаба на предприятието, не са подозирали какъв перфектен готвач и снабдител бе военизираният отряд, наречен УБО."


Генералът дава за пример оборота на комплекс "Рила" през 1988 г. в размер на 1 312 000 лева. От тях в стол-ресторанта е консумирана готова храна за 110 000 лева, т.е. около 8 на сто. Готова храна е разнасяна по домовете за 150 000, т.е. 11 процента. Останалите 1 062 000 лева – 81 процента – се изразходват за продажба на хранителни продукти. Ето какво е продал столът "Рила" само за седмица (1-9 юни 1989 г.): 911 кг деликатесни колбаси, 604 кг домати, 447 кг краставици, 1435 кг череши, 860 кг ягоди и др.


"Тоест той се бе превърнал в специален снабдител на този привилегирован контингент. Тези, които благоволяваха да дойдат "на крак" в ресторанта, бяха много по-малко от другите, на които УБО всекидневно зареждаше канчетата и ги разнасяше по домовете. Специални коли, поддръжката им, заплатите на шофьорите, горивото и т.н. бяха за сметка на управлението. Върху цената на храната не се правеше никаква надценка. Особено възмутително бе, че повечето от "транспортните клиенти" бяха млади семейства на "правоимащите". Продуктите, разбира се, бяха първокласни: деликатесни колбаси, хубаво месо, ранни краставици и домати, първите ягоди, грозде и праскови... А цените – като във всеки магазин", заключава генералът.
Той обаче уточнява:
"Задължение на УБО бе да храни, снабдява и обслужва не друг, а висшия ешелон, т.е. двадесетина души. Но на практика на яслата на специалното снабдяване беше целият номенклатурен апарат на ЦК на БКП, Държавния съвет, Министерския съвет с техните семейства и доста други, за които имаше специално разрешение на ЦК. Нека никой не се заблуждава, че "най-правоимащите" ползваха услугите на комплекса "Рила". За тях бе създаден отделен стол и снабдяване в комплекса на "Панорамен път". Там всичко преминаваше през предварителен лабораторен анализ."
В комплекса "Рила" е изграден и специален магазин за западни промишлени и битови стоки и дрехи, достъпът до който е "свит" за най-правоимащите. Правото да влизат в него имат ограничен кръг около 60 души, но не липсват и изключения. Сред тях са лица, които изобщо не попадат в категорията на правоимащите, според решението на Политбюро. Такива са племенничките на Тодор Живков Христина и Яна Маркови, други негови роднини.


Началникът на УБО ген. Милушев обяснява:
"В обект "Рила", откакто съществуваше управлението, е открит магазин за продажба на стоки, включително и по второ направление, за нуждите на правоимащите и членовете на техните семейства. От този магазин до моето идване в УБО редовно правеха покупки Христина Маркова и Яна Маркова, както и Цветана, сестрата на Живков, поради което ограничих достъпа до магазина.


Стремежът на една част от другарките на правоимащите беше непрекъснато да се внася разнообразие в асортимента на стоките, като се внасят произведения на бутик – по една бройка по второ направление. Нееднократно е оказван натиск, като много често за това използваха Евгения Живкова. Нееднократно към мен са отправяни предупреждения и заплахи, че има разлика в зареждането в сравнение с предишни години. Годишното зареждане с промишлени стоки е за около 40 000 – 50 000 валутни лева."


Правоимащите и техните фамилии и антураж по времето на Живков се възползват и от лукса да летят безплатно със самолетите на авиоотряд 28. Така е обозначавано специализираното звено към БГА "Балкан", състоящо се от самолетите ТУ-154 М, ТУ-154, 4 самолета "Як" и два вертолета МИ-8. Предназначението му е да обслужва най-отговорните партийни и държавни ръководители в страната и зад граница.


През 1987 г. началникът на УБО предлага Политбюро да вземе решение за ограничаване на неоправданото ползване на авиоотряда. "Извършени са стотици екскурзионни пътувания до Париж, Мадрид, Люксембург и други страни. Най-разточително се ползваше тази скъпоструваща на държавата техника", обяснява ген. Милушев.


Тази екстра значително надхвърля кръга на правоимащите. Наред с тях вътрешните полети на самолетите на авиоотряда години наред са ползвани от служители от апарата на ЦК, Държавния съвет, служители на ДС. На практика всички тези лица безплатно са ползвали услугите на специализираното авиозвено. Хеликоптерите пък са ползвани също безплатно при ловуванията на правоимащите.


Парите на кастата


"Съгласно решение на Политбюро в началото на всяка година отивах при главния счетоводител и срещу разходен касов ордер получавах общия размер на сумата, в която се включват и парите за Тодор Живков, толкова, колкото е разходвал за храна за предходната година. След това разпределях сумата на всеки правоимащ, изплащах парите и той се подписваше в неговата партида."


Ген. Георги Милушев, бивш началник на УБО, 1990 г.


"Още с постъпването ми на работа през 1968 г. аз заварих практиката на част от членовете на висшия ешелон да се дават допълнителни суми от касата на УБО. Този въпрос беше известен само на началниците на управлението."


Георги Георгиев, главен счетоводител в УБО, 1990 г.


Тодор Живков не само е основен двигател в създаването на порочната система, чрез която определени блага се ползват единствено от комунистическата върхушка. Той е неин върховен архитект. Няма как да се отрече, че с идването му на власт се поставя началото на един таен механизъм на финансиране на партийния елит.


През 1958 г., само две години след като той е оглавил партията, с решение на Секретариата на ЦК "Б"-12 се създава безотчетният фонд на правоимащите. Това е формалното решение, с което на практика оттам насетне всяка календарна година на първия секретар на ЦК се отпуска сумата от 20 000 лева, а на секретарите по 5000 лева. С годините тези суми значително се повишават. Възприетият таен почин е циничен и крайно омерзителен на фона на тежкото положение на населението в страната по това време.


Когато висшето ръководство на партията взима решение да си раздава тези огромни средства, същото това ръководство отново така тайно се обръща към съветския ръководител Никита Хрушчов с молба за финансова и продоволствена помощ. Причината – невъзможността на управлението на БКП да изхрани населението.
Решението за раздаване на тези огромни средства е прието само от членовете на Политбюро Тодор Живков, Димитър Ганев, Боян Българанов и Антон Югов. Смисълът му е толкова секретен, че в последвалите правителствени постановления точно тези значителни финансови привилегиите не са посочени. Така в продължение на повече от три десетилетия висшето партийно ръководство на БКП начело с Тодор Живков си раздава значителни суми под масата. За храна.


Живков само пестеливо казва, че "това са така наречените персонални пари, които се даваха на членове на Политбюро". Секретният характер на тази операция обуславя и избора на лицето, което физически извършва предоставянето на хилядите левове всяка година – това е началникът на УБО.


До края на 35-годишното си управление Живков няма да отмени привилегиите за партийната върхушка.

© БТА

До края на 35-годишното си управление Живков няма да отмени привилегиите за партийната върхушка.


Когато през есента на 1986 г. след самоубийството на ген. Илия Кашев ген. Георги Милушев оглавява УБО, той е посветен в една от най-големите тайни на Живковото управление не заради друго, а просто защото постът му изисква той да продължи "традицията".


Ето как разбира за нея:
"Десет дни след като започнах работа, бях извикан от министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов, който ми даде две тетрадки и каза да ги прибера. Взех ги и ги прегледах. В тях бяха отразени партиди на всеки един от правоимащите лица. Вписваха се имената на лицето, годината и сумата, която е получавало. Така например на генералния секретар съгласно решение Б-13 от 1981 г. му се изплащаше размерът на ползваната от него и семейството му храна. На членовете на Политбюро се изплащаха по 14 400 лева на година, еднократно, в началото на годината, на кандидат-членовете на Политбюро по 7200 лева и на секретаря на БЗНС по 7200 лева, на секретарите на ЦК и председателя на КРК по 6000 лева."


Тетрадките са иззети от секретната каса на ген. Кашев след смъртта му. Това правят министърът Димитър Стоянов и заместникът му Григор Шопов, като уведомяват секретаря на УБО Чавдар Томов, че по нареждане на Живков трябва да отворят касата и да вземат съответните документи. Те са направили това и са иззели документи, които са счели за необходимо, без никой друг да разбере какво е съдържанието им.


От съдържанието на тетрадките става ясно, че ген. Кашев е записвал собственоръчно раздаваните суми срещу всяко име със завоалирания израз "по сметка №336 – получени материали". Вероятно самият той е смятал за опасно да отбележи финансирането по директен начин. Генералният секретар на БКП заповядва на новия началник на УБО да заличи тетрадките. "Живков ми нареди: "Тетрадките да се унищожат!", спомня си ген. Милушев. Той обаче се консултира с вътрешния министър Димитър Стоянов, който му казва: "По-добре ги задръж и ги пази!" Така е съхранен архивът за раздаваните на правоимащите пари в периода 1981 - 1989 г.


За това, как точно се е извършвал "ритуалът" по плащанията на тези суми, разказва ген. Милушев:
"Съгласно решение на Политбюро в началото на всяка година отивах при главния счетоводител и срещу разходен касов ордер получавах общия размер на сумата, в която се включват и парите за Тодор Живков, толкова, колкото е разходвал за храна за предходната година.


След това разпределях сумата на всеки правоимащ, изплащах парите и той се подписваше в неговата партида. Накрая с главния счетоводител изготвяхме писмен протокол, в който отбелязвахме действително изплатените суми и тези за храна на Тодор Живков. Сумата за храна на Живков варираше между 16 000 и 18 000 лева. Протоколът се подписваше от нас двамата и се унищожаваше разходният ордер и така се заверяваше сметката на УБО.


Правеше ми впечатление, че в решението за Живков нямаше фиксирана сума по отношение на него, а с молив беше отбелязана цифрата 15 000 лева. Допускам, че това е ориентировъчна сума за разходите на Живков. Когато разходите я надвишаваха попитах Живков. Той ми каза, че не е определил размера на сумата, но след смъртта на Малеева и Людмила Живкова Политбюро е взело решение да се поемат изцяло разходите по прехраната."
Подробни обяснения дава и началникът на финансово-счетоводния отдел в УБО Георги Георгиев:
"Още с постъпването ми на работа през 1968 г. аз заварих практиката на част от членовете на висшия ешелон да се дават допълнителни суми от касата на УБО. Този въпрос беше известен само на началниците на управлението, на началника на финансово-счетоводния отдел. Ежегодно в края на януари от касата на УБО се изтегляха суми, които варираха от 220 000 до 240 000 лева, които се поставяха в две дипломатически куфарчета.


Тези пари се отнасяха кодирано като разход по бюджета в статия "38 – разходи по разпореждане "р-336". Никакви други обяснения на никого не са давани, нито са отразявани. Сумите се отнасяха до началника на УБО, който подписваше разходния касов ордер и като началник на УБО, и като получател на сумата. Това е официалната отчетност във връзка с тези суми. Този въпрос беше строго секретен от особена важност и ми беше казано устно, че изплащането на тези суми е регламентирано с решение "Б-13" на Секретариата на ЦК на БКП."
Началникът на Живковия кабинет Милко Балев посочва как са получавани парите:
"Като член на Политбюро получавах лично от началника на УБО ген. Кашев, а впоследствие от ген. Милушев пак в началото на всяка година сумата от 14 400 лева. Началникът на УБО носеше със себе си специална тетрадка, в която имаше лист с означени моите инициали. На същия лист се вписваше сумата, която ми се изплаща, а аз се подписвах.


Останал съм с впечатление, че такива суми са се изплащали само на членовете на Политбюро. Парите получавах в плик и за тях също не се плащаше данък и партиен членски внос. Предполагам тези суми се даваха по следните съображения: до един период членовете на Политбюро не са заплащали никакви разноски – за храна, напитки, както за себе си, така и за семействата им, били са свободно обслужвани. По-късно това се е премахнало, в замяна на което се изплаща тази сума за покриване на разходите за храна и други потребности.


Не е имало случай някой да се е отказал от тези суми като неправилно. Генералният секретар на Политбюро също е получавал такива суми, защото преди няколко години той предложи да не му се изплащат такива суми, а издръжката да се поеме изцяло от УБО."


Бившият министър на вътрешните работи и член на Политбюро Димитър Стоянов потвърждава "процедурата" по получаването на парите:
"През 1984 г. бях избран за кандидат-член на Политбюро. Тогава при мен дойде ген. Кашев и ми каза, че имам право да получавам еднократно в годината определена сума чрез УБО. Той ми обясни, че това става с оглед на новото ми положение в партията и че такъв е редът. За получената сума аз се подписвах в една тетрадка, в която на една страница беше написано моето име и размерът на сумата. Тези суми се получаваха еднократно и аз получавах такива до 1989 г. Размерът им се изменяше, тъй като междувременно станах член на Политбюро."


Парите "за храна" не са единствените средства, които членовете на Политбюро и на ЦК получават. Живков раздава и допълнителни средства по друго перо – за "представителни" нужди. Различни по размер суми по този параграф са изплащани и надолу по партийната йерархия до поста секретар на ОК на БКП. Първоначално те са изплащани от определен от Живков член на ЦК, а впоследствие от завеждащия отдел деловодство в ЦК на БКП.


Милко Балев дава подробни разяснения:
"Някъде към 1969-1970 г. в качеството си на началник на кабинета на Тодор Живков започнах да получавам допълнителни възнаграждения (представителни пари) в размер на 4000 лева, които по-късно се увеличиха на 5000 лева. Те се изпращаха от ЦК и не знаех откъде са средствата. Когато аз бях избран за член на ЦК, започнах да изплащам тези пари на членовете на Политбюро, както и на секретарите на ОК на БКП.


Тази дейност по-късно се пое от отдел деловодство на ЦК и Продан Стоянов. На членовете на Политбюро се изплащаха по 12 000 лева, генералният секретар на ЦК получаваше 25 000 лева, председателят на Министерския съвет и водещият секретар на Секретариата на ЦК по 15 000 лева, кандидат-членовете на Политбюро по 9000 или 10 000 лева заедно със секретарите на ЦК, завеждащите отдели в ЦК по 4000-5000 лева, секретарите на ОК на БКП – 4000-5000 лева. Председателят на Народното събрание получаваше по 15 000 лева.


Членовете на правителството получаваха по 5000-6000 лева. Председателите на окръжните народни съвети, председателят на БАН, председателите на творческите съюзи, първият секретар на ЦК на ДКМС получаваха суми в размер на 2000-4000 лева. Такива пари се даваха и на председателя и заместниците на Централната ревизионна комисия на ЦК. Размерът на средствата се определяше от генералния секретар на ЦК. Те се раздаваха в началото на всяка година, еднократно и на ръка. Те не се облагаха с данъци и от тях не се изплащаше партиен членски внос.


Тези пари имаха секретен характер, поради което не се отчитаха и не се заплащаше членски внос. Те се даваха за представителни нужди и се ползваха по усмотрение на получателите им. Парите се предоставяха от Министерството на финансите, но какъв е техният произход, откъде и как са набрани не мога да кажа."


Бившият министър-председател Георги Атанасов обяснява какви за били задълженията му, докато е завеждал отдел "Деловодство" на ЦК на БКП, откъдето е била другата линия за раздаване на безотчетни средства:
"Ежегодно в началото на годината в края на януари или февруари ми се обаждаше лично Тодор Живков и ми казваше, че е време да се изпълнят мероприятията по "Б-13" от 1968 г. Нарежданията се даваха лично от Живков или от негово име от финансовия министър."


Задачата на Атанасов като завеждащ отдел "Деловодство" е да подготви списък на лицата, които имат право на сума, общият размер на сумата и да го предаде на финансовия министър. Сумата му се донася след известно време от началника на отдел "Специален" на Министерството на финансите полк. Васил Лилов и се предоставя срещу разписка. След това се раздава на правоимащите от комисия в състав – министърът на финансите, председателят на БНБ, полк. Лилов, Иван Шпатов, главен секретар на Министерския съвет по това време. Накрая комисията унищожава разписките за получените суми и изготвя общ протокол.


Така по две направления – пари за храна и за представителни нужди, всеки член на Политбюро на ЦК на БКП всяка година до 1990 г. е получавал общо 26 000 лева чисти доходи. На членовете на Министерския съвет също в напълно секретен дух са раздавани допълнителни средства.


Самият Живков много добре е разбирал, че наложената от него практика, водеща до забогатяване на елита, е най-малкото нередна и е в остър разрез с пропагандираното от БКП равенство в социалистическия строй. Това обяснява и "необходимостта" от засекретяването й. Ето по какъв начин бившият генерален секретар обяснява пред прокуратурата положението със секретните дейности на УБО, достигайки точката на неодобрение и разграничение от собствената си политика, след като вече е загубил властта през 1990 г.:


"Решенията за извършване на различни услуги от УБО са поверителни, защото поверителното е, че се прави услуга на определен човек. Секретното е да не се шуми с тези отделни случаи. Ще се шуми, защото не може да даваме така. От днешна позиция аз осъждам такава практика на вземане на решения и които аз съм подписвал.


Такива бяха времената и разбиранията. Оттогава досега минаха три поколения членове на Политбюро и на ЦК. Така наречените ветерани като Боян Българанов, Димитър Павлов, Димитър Ганев, Цола Драгойчева, Енчо Стайков и много други, това поколение трябваше да слезе от сцената, но знаете ли как става това? То дърпа назад другите и е в тежест на следващото поколение. След това дойде средното поколение, от което съм и аз.


Възникнаха нови проблеми както в Политбюро, така и в ЦК. И в последното десетилетие влезе и ново поколение в Политбюро и ЦК. Всичко това създаде сложности за сплотяване на тези поколения, но това са възможни грешки, не беше така лесно. Навремето ние сме смятали нашите решения за правилни и необходими, сега вече от днешна гледна точка аз ги осъждам."

Откъсът е част от новата документална книга на журналиста Христов Христов – "Тодор Живков. Биография"

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tk
  tk
  Рейтинг: Весело

  " през ноември 1945 г. Политбюро начело с Васил Коларов взима решение за създаването към ЦК на БКП на специално звено за неговата охрана."

  Хаха, да охранява БКП от народната любов!

 2. 2 Профил на УБО
  УБО
  Рейтинг: Весело

  "УПРАВЛЕНИЕ ЗА БАНКЕТИ И ОРГИИ"

 3. 3 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Гневно

  Всички трябваше да гният в Белене да ги избесят (защото да се хаби куршум е лукс) и после да ги оставят на кучетата! Никога вече БКП - БСП!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6235 Неутрално

  Чичото на един мой съученик от прогимназията работеше в УБО. Въпросното момче постоянно се надуваше с това и разправяше легенди за мерцедеса на чичо си с картечници във фаровете, с който возел Людмила Живкова. Семейството на това момче ходиха на екскурзия в Гърция сами с кола, тогава когато и до Петрич не можеше да се отиде без специален документ (открит лист). След 10 ноември 1989 г. въпросният ми съученик заряза следването и стана деен търговец на Магурата и за много кратко време си купи жилище, яко обзавеждане, кола и т. н. После не знам какво стана с него...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  а сега как е за Властимащите?Има ли благинки?
  ?

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  "Основната причина именно УБО да бъде натоварено с обслужването й е, тъй като нито идеята, нито практиката по отношение на правоимащите по някакъв начин кореспондира с комунистическия идеал и с обещаната илюзия за равенство, с която комунистическата партия идва на власт."

  Чудя се колко от форумните агитпропчици и соц.-носталгици произхождат от такива "правоимащи" семейства...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на бай тошо и пб на бкп
  бай тошо и пб на бкп
  Рейтинг: Неутрално

  са били умни хора,крали са тихомълком,не като сегашните демокрити - крадат като башибузуци та всички ги знаем, да се учат от бившите си началници,бащи и дедовци,ама те тъпи глави..ха ха ха

 8. 8 Профил на днес
  днес
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не пишете, че и днес е така - за новата Номенклатура???

 9. 9 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: Неутрално

  Книгата на Христо трябва да се отпечата в един милион тираж и да се раздава безплатно на всеки грамотен българин. Сините милиардери нека да си развържат кесиите!

  ...................

  Християнството и политиката -
  http://archiman.livejournal.com/

 10. 10 Профил на Нед
  Нед
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Скромността е красила човека от народа. Накрая е останал само с 1 одеяло и кърпените си чорапи. Мъка, мъка комунистическа!

 11. 11 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1485 Весело

  мдам, в казармата имаше т.нар ТДВ - трудово-домакински взвод. УБО е едно ТДВ в голям мащаб.
  Мюнхен - вероятно е станал нещо от типа на сводник-наркодилр или...познавам такива и аз

  low riders team
 12. 12 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  тези истини трябва да прочете всяка пенсионерка и фен на БСПр всекир който храни илюзиир че през социализма е било най- добрер без всъщност да видир че живее в матрица

 13. 13 Профил на Борислав Пейков
  Борислав Пейков
  Рейтинг: Гневно

  Великото преточване на държавата. Вярно времената са били такива, но къде е равенството, което е било идеята на режима? И вчера по ТВ даваха момента на отнемане на правомощията на Т.Живков в Парламента мисля и то хайвана гледа като гърмян заек. Трудно е да се откажеш от тези благинки!
  Съгласен съм с 3тото мнение на Анонимния.
  После защо по улиците сега се движат хипер скъпи лимузини? Ами това са тези държавни пари и поколенията на хрантутковците. Мащабите на източването на средства тогава са били ОГРОМНИ !!! Защо са им трябвали тези толкова самолети? Защото докато хората са си мислили,че живеят добре в страхотно изградения социализъм, тези лайняри са си топкали задниците на Лазурния бряг и са пазарували в най-скъпите капиталистически столици.
  При такава широко изградена система на ДС няма начин да няма останали мушмули, живеещи със старите разбирания и действащи по старите системи. Аз мисля, че лека полека ще излезнат старите комунистически кадри от ядрото на управлението на страната, поне такива са ми вярванията.
  Ами замислете се за Тодор Славков, той какъв бизнес прави и за какво може да става този плужек? Той и още много като него сега теглят само лихвите от немските,люксембурските и швейцарските банки и пазаруват недвижимо и движимо имущество на поразия. Имайте си предвид,че Т.Славков и Станишев са си играли като деца заедно ...

  Колкото повече пиша, толкова повече се ядосвам.

 14. 14 Профил на Karamfila
  Karamfila
  Рейтинг: Неутрално

  Сега мутрите обслужват управляващите - преди УБО. Кое е по-справедливо?

 15. 15 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#13] от "Борислав Пейков":

  Идеята на режима е била такава преди да бъде режим, някъде в далечните 1943/4/5, когато са били живи идеалите за равенство, братство, справедливост и прочее.

  После е дошла властта и разбирането каква сила е тя за тези, които я имат.

 16. 16 Профил на Дзержински
  Дзержински
  Рейтинг: Неутрално

  Два пъти седмично самилети на правителствното звено водеха на пазар в Париж, Виена, Рим и т.н. червените принцове и принцеси. Не само, че са им давали пари за храна, но цените за манджата от хотел "Рила" бяха твърде редуцирани в сравнение с бакалските. И всичко се возеше топло до домовете им със специални бели микробусчета Фолксваген. Долари купуваха по 0.83 стотинки за един зелен, когато на черно цената бе 8 кинта заради Кореком. Този Христов само е препиасвал архивни документи. В действителност има къде къде по-интересни неща. Освен това в книгата си сигурно не пише нищо за заговора на Горуня. Враг # 1 на Живков бе застрелян като куче а автомат през входната врата на апартамента му. Има много въпроси и около "самоубийството" на Кашев. Въобще тази книга е само 10% - останалото е истински трилър, но...

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1682 Гневно

  До коментар [#6] от "Zoon Politikon":

  Тия, наследниците на правоимащите, ще влезнат да пишат във форума на Дневник, когато цъфнат налъмите. Те и в други форуми няма да пишат.
  Тия стават шефове на дипломатически миси в чужбина, шефове на ЮНЕСКО, шефове на каквото се сетиш и им е през оная работа форма. И пишещите тук са им през оная работа....

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 653 Любопитно

  Благодаря за статията Ицо ! Но дали има данни за " офицери" и техни наследници - от УБО - днес ? С какво се занимават тия нехранимайковци или къде работят ? ..Ако и те "продължават да се трудят " на ползу Роду - нека им видим лицата !

  Свободата Санчо, ....
 19. 19 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  В резиденция Банкя имаше през два метра вишки между боровете, оградата се охраняваше с камери, пиле не можеше да прехвръкне, имаше бункери, охраняващи водоснабдяването, захранването, дори канализацията беше с решетки и камери. Стените са правени за ядрен удар, имаше закрит басеин с минерална вода, личен киносалон с луксозни фотьойли, коридорите бяха облицовани с орехова ламперия, стаите бяха обзаведени по последен крясък на писъка, дограмите бяха немски, с трайно покритие, цялата площ на парка ( десетина квадратни километра) е залесен с мура, сребърна ела, редки иглолистни растения и широколистни дървета, ухаещи храсти, блестящо поддържани алпинеуми, лехи с невиждани цветя, напояване , цял щаб озеленители, отделно е имало специално снабдяване, персонал от близо хиляда души, грижещ се за ЕДИН ДЕМБЕЛ ( той бил самотен, моля ви се), специален ресторант, специална кафе-сладкарница, климатици, скъпи аудио-видео техники, телевизори, мрамори - милиарди левове са изхарчени покрай тази резиденция ( не че за Бояна или Перла и Арбанаси са похарчени по-малко). Луксовете на Другаря правеха битието на коронованите глави в най-големите империи битие на пръдльовци.

  Сутрин от Банкя тръгваха пет блиндирани мерзедеса, претъпкани с охрана, от изхода на резиденцията до Бояна заставаха с гръб към шосето преоблечени като милиционери войници с калашници през три метра от двете страни в продължение на 15 километра!!!! Цялото движжение биваше спирано три пъти на ден по за един час, на отбивката преди Банкя ставаше задръстване, стигащо до Ломско шосе! Жителите на Суходол и Горна баня баха пропищели, а жителите на Банкя обикаляха кажи-речи чак до Божурище. Същото беше и в центъра. от Бояна, през Попа до Дондуков цялото движение спираше и отбиваше встрани, сирени виеха, волги с буркани и джипове вървяха на километър пред кортежа, следваха милиционери с мотоциклети, после кавалкадата на Другаря, сетне още толкова пазванти , сетне поне двайсетина хитреци, каращи след кортежа с 80 км в час, колко пъти и аз съм се шмугвал отзад на Попа, обаче тариктлъкът важеше до Гурко, там няколко пъти милиционери с кожени дрехи и палки спираха смелчаците и взимаха талоните одма!

 20. 20 Профил на US
  US
  Рейтинг: Неутрално

  За това, това = USA далече, далече с Том Круз ха ха ха ха ха ...
  Ужас ебати и безочливото ограбване и живеене на чужд гръб. Занимажали са се с пълни простотии. За това и българия изостана и обедня толкова. Липсва - морал, религия, идеали, семейство ....
  Ужас, ужас кошмар и някой хора искат пак обратно тази простотия?????
  А колко хора изтрепаха??? Бобе, боже .....

 21. 21 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  нормални привилегии на властимащи. Така е навсякъде по света. Единственият проблем е бил факта че това е в разрез със комунистическата/социалисическа иделогия. Но проблема идва от факта че тя е в разрез с реалността.

 22. 22 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  В какво се изроди УБО след 10 Ноември 1989? - в държавата.

 23. 23 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  УБО отговаряше за всички прищевки на разпищолилите се бандити от ЦК. Например в Бояна се правеха през ден угоителни гощавки с азиатско изобилие, дори и пировете на римските императори са детска шега, Лукиан пасти да яде в описанията си. Идва делегация ( делегации имаше през два дена), празник, конференция, конгрес, честване, асамблеи, писателски срещи, награждавания на творци, приеми( всеки ден от седмицата) и хоп! - разточителен гуляй , понятие си нямате. Всичко това с народна пара и с мерак по изобилие в налудничави размери ( само да ви кажа, че десетки милиони от бюджета на Гоце, например, пак се харчат за гуляи с подобна мегащедрост, а и "съперниците" от правителствените "прояви" не се шегуват, драги обеднели сънародници), в края на банкета кой ял -ял, на прислугата и пазвантите се дава да похапнат от деликатесите, сетне храната се изсипва от съдовете върху покривките, покривките се навиват на руло и се унищожават, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА РАЗГЛАСЯВА КАКВО И КОЛКО СЕ Е КОНСУМИРАЛО. Веднъж жена ми беше канена на една среща с писатели в Бояна и се върна шашната от видяното ( а пък аз какво съм виждал в домовете на некои другари , ще ви се врътне чивия). По същото време ни спираха тока през десет минути, дееба и социалистическия рай.

  В по-малки мащаби се действало и провинцията. Гаулайтерите се стараели да посрещнат "софийските гости" с надхвърляне, нищо че по рафтовете на магазините имаше празни кутии , а по витрините имаше халва, тъмнокафява лютеница и грах в буркани с бяла плесен по дъното. Например Станко Тодоров трябвало да мине от Русе през едно търновско село на среща със студенти-археолози. Дошли накуп партийни величия от Търново и Габрово и очаквали големеца пред такава маса с кльопане, га че ли щял да се спусне от небето сам Господ-Саваот. Обаче онзи не пристигнал, та от цялата работа намазали студентите. 24. 24 Профил на Гари Плейър
  Гари Плейър
  Рейтинг: Неутрално

  Тов. Красимир Гергов не бше ли щатен точно от УБО?

  Ако беше от 6-то - щеше да получи само вестник, но като за УБО не върви да пада под половин рекламен пазар и първа частна талавизия...

 25. 25 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 653 Разстроено

  Хан Крум , пиши по-често ! Коментарите ти са страхотни ! Защо не знаем това , а ? И от
  време на време леко се открехва вратичка и .после мълчание..и медиите гърмят - някой казал ,другия отговорил -плява и шоу и тихо ... зарад тяхната "България " и нащо невежество !!!

  Свободата Санчо, ....
 26. 26 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: Неутрално

  гадове и прасета насрани.

 27. 27 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  УБО обаче нямаха друга власт, ДС вършеше мръсната работа.

  В нашия род имаше един продажник, (той дори и на гроба на жена си написа преиначено фамилията, да не би някой да разбере що за роднини има), а инак се представяше с презимето си - полковник Г. от УБО.

  Полковник Г. някак си пожела да се изтърси на погребението на баща ми, но леля Д. ( а пък нейният съпруг, царски офицер..., но айде да не разказвам още кошмарни трагични истории, край няма) почна така да го кълне, че онзи тутакси се изпари и не съм го виждал оттогава .

  Полковник Г. казваше за себе си : "Голяма фирма - малко власт". Той работеше баш в Държавния съвет, влизал си е при Тошо и Людмила, както вие си влизате в тоалетната вкъщи. Веднъж се изтърси неканен у нас, пийна и взе да се хвали какви неща знае: "Генерал Кашев го утрепаа", споделяше важно, "Онези от ДС стават много опасни, пазете се" и все такива и такива ги нижеше. "Тия са деликатни работи", казваше за арабите. Даже и с правешки диалект дрънкаше. Ние го молехме за две швейцарски животоспасяващи инжекции за баща ми, а той казваше: "Не мога бе, не мога".

 28. 28 Профил на Иво  Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: Весело

  Знаете ли, че Баща ми е бил офицер от УБО и е бил дългогодишен директор на ловен резерват “Воден”(б.р. любим на Тодор Живков и местния велможа Пенчо Кубадински). Аз имам и по-голям брат, Александър, който е бивш служител на Държавна сигурност (контраразузнаване) към МВР - Разград. Днес батко е част от бизнес империата, която строим неуморно с паричките на тате..

 29. 29 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#25] от "радостина":

  писал съм много пъти какво беше тогава. Дето викаше полковник Г. от УБО: "По-убаво да не знаеш".

  Тук пращам малка картинка:

  Атанасе, бе ти и икономист излезе бе, дееба, кога стана калайджия на двайсет и осем години, кога ти почерне задника, та взе сметки да правиш. Никога панелка не е струвала 10 000 лв. Първо ,когато панелното жилище струваше 13 500 лв през 1975-та, да речем, заплатата на млад инженер, хирург,учител беше 125 лв. Ама кило свински пържоли беше 5.40 лв., кило олио беше 1.20, кило телешки шол беше 7 лв., пилето беше по 2.80 лв, хамбургският салам беше по 3.60 лв, белият хляб беше 36 ст.,умножи всичко по четири заедно със заплатата, сравни го с днешните цени и ще видиш колко богато живеехме при "другарите". Руски цветен телевизор беше 1000 лв( "Рубинът" гърмеше като бомба, можеше с успех да утрепеш тъщата), Ладата беше 3500 долара, иначе се чакаше дванайсет години да си я купиш с левове ( 13 500 лв), а през това време парите ти стояха в държавата. Парното беше 35 лв., ама българските дънки бяха по 60 лв, обувките бяха по трийсет и пет лв, водката беше по 4.50. Обаче, за да си купиш жилище през 1975-та, трябваше да се запишеш през 1962-ра като през това време се налагаше да живеете 8 души в едностайно жилище и другарката Карачорова от ОФ трябваше да идва през два часа на проверка. Поне двама от вас задължително трябваше да лежат на легло, а другите да куцат. Та с повече късмет можеше да ви забутат през 1975- на гъза на географията в "Хаджи Димитър" или "Момкова махала" в чисто нов панелен блок с кошмарни тапети, гаден линолеум и кал на пет километра околовръст. Виж за НЕКОИ другари 180 квадрата(за простосмъртните пищящата квадратура беше 120 кв.) в квартал Изток, монолит, с ламперия от славонски дъб, с мраморна мозайка и полски фаянс цената май наистина беше 10 000 лв. Даваха им ги веднага със заем от 6000 лв. без да чакат и два дена. На свободния пазар същите апартаменти се продаваха по 80 000 лв. Днес струват 340 000 лв. В центъра нещата бяха малко по-други.130 квадрата до Младежкия театър през 1967-ма струваха свободно 38 000 лв. По-късно другарите се изхитриха и задължиха населението да обявява апартаментите в съвета, нямаше право да имаш два имота, в съвета ти оценяваха стар апартамент на Екзарх Йосиф по 4700 лв. И не дай си Боже да почине баба ти. Единствения цяр беше да го замениш за Лада. Ладата пък вървеше по 13 500 лв. Да, ама другарите решиха, че и колите не могат да се продават свободно. И тогава почнаха едни циркове. Имаше обяви от рода " Продавам Мерцедес на части" или заменям "Заменям Москвич за касетофон". Миньорите обаче вземаха големи заплати. Военните бяха в следващата графа, после милиционери, директори на заводи. Най-много получаваха комунистите във властта. На другаря Владимир Бонев му носеха в специални блестящи съдове с похлупаци безплатна храна в кабинета му от 300 кв. на Позитано. Другарят Петър Танчев имаше по 500 лв. на ден в кутия на бюрото безотчетни пари. Отделно представителни, отделно командировки, премии, подаръци и безплатна храна за трима. Тия двамата бяха дребни риби, ония отгори живееха като гаулайтери. Дедо ти Пенчо Кубадински ей така леко е потрошил за лов в Африка има-няма около 400 000 долара. Да не ти казвам що пари потроши Людмила, що мангизи отидоха за мегаломанските идеи на Тошо за Златен век.

  На стотина свещени крави в изкуството като кретена-некрофил Светлин Русев или Левчев и пр. наистина им ДАДОХА. Па те още не могат да изарчат натрупаното. И са алчни още. Ей така , само те да се нагълтат.

  После ДС реши и тя да се уреди и гепи 25 милиарда долара в периода 1987- 1992-ра. Ама заедно с другарите де. Та затова има толкова вили в подножието на Витоша, датчаните могат да ГНИЯТ от завист.

  Ама много от апартаментите на другарите "у София" в центъра не са съвсем "купени". Например за четиридесетте и началото на педесетте има ценни архивни документи в МВР. Та там пише как др. еди кой си пише писмо до ЦК, че за нуждите на другарите от КДС трябвало 5000 апартамента, щото момчетата, дошли от село, били много притеснени. И за две години около жълтите павета настъпило такова изселване и изчезване, че чак десет години по-късно взеха да строят нови жилища до Борисовата градина за новопридошлите другари. За простите недругари имаше недругарско строителство. Най-недругарите ги пращаха ако не в затвора, то поне на заточение в Люлин.

  А па за Главния що се построи из татковината, нема що да се рече. Той накрая бил с кърпени чорапи, а унучката му само с 500 квадрата в дипломатическия квартал в Бояна.

  Петдесет години няма да стигнат да се говори за скомунистическата гадост, в която ,за съжаление, още живеем и ще живеем. Както е рекъл поетът: "Господ.... .... гледаше от свода тих, невъзмутим"...

 30. 31 Профил на bat-plamen
  bat-plamen
  Рейтинг: Гневно

  Сенца комменто(без коментар)....Моля се все пак да има Господ,Раѝ и Ад!!!Всички гореспоменати и компания плачат за деветия кръг на Ада(Данте Алегиери).....

 31. 32 Профил на Историята е колело
  Историята е колело
  Рейтинг: Неутрално

  Историята е колело, казваше баба ми. Това което става сега ще се повтори след известно време.
  Четох една статия за разчитането на древен Персийски документ за процедурата за подбиране на жени за Персийския шах. И те са имали преди 3000 години едно УБО. УБОто на шаха избира путараната за шаха и я къпят, мажат с ароматни масла и я учат на маниери и чалъми, НЯКОЛКО МЕСЕЦА, в древното Персийското УБО.
  Преди време ми паднаха спомените на една секретарка на Сталин, заточена в Сибир. Същата работа. Агенти на КГБ я избират, тренират я, включително и как да задоволява сексуалните нужди на вожда. После я предават лично на Лавренти Берия, които я проверява и изпитва и изпитва лично всичките и сексуални умения. Въпросната секретарка прекарала около месец под личното наблюдение на Берия, които я шибал по няколко пъти на ден за да проверява до колко може да се разчита на нея. После лично Берия я тренира как да шпионира мъжа си. Най-накрая се оказва, че цялата подготовка е била за да се осигури жена за секс за Другаря Сталин, които обичал да шиба путарани, но имал особенността, че като го ударел хормона онемявал. Като видела, че гласа на вожда започва да се губи, тя е нареждала на охраната да не ги безпокои никой и се затваряла в кабинета за да подготвят важен доклад. След като останели на саме Другаря Сталин напълно онемявал, но пристъпвал към действие, като и разкъсвал дрехите, което много я дразнело, защото тя обичала дрехите които сама си подбирала и не било много лесно да се намерят, дори и за секретарка на Сталин. Държала няколко комплекта дрехи в специален гардероб в кабинета на Сталин за да се смени след всяко шибане и дори имала няколко комплекта дрехи, които била купила специално защото знаела за табиета на Сталин да и разкъсва дрехите преди да я шиба. Помолила го няколко пъти да и разрешива да се преоблече преди да я шиба, за да не и разкъсва любимите дрехи с които била дошла от къщи на работа, но говедото като му се пришибало, просто не и давал възможност да се преоблече, а разкъсвал дрехите с които е била облечена в момента. Това я ядосвало и, и коствало службата и е можело да и коства живота, но Берия и помогнал да не бъде поставена в затвор или ликвидирана а да бъде само интернирана в Сибир, дори по-късно я пре-установява в някакво индустриално Сибирско градче, като секретарка на местен директор на завод. Оженва се има деца, като в същото време задоволява сексуалните нужди на директора и го шпионира за Берия.

 32. 33 Профил на <
  <
  Рейтинг: Неутрално

  Комуниста Бойко Борисов - "охранникът" на Тодор Живков!

 33. 34 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално

  Къде си бе Бока, къде си бе Тикво, покажи си по Телевизията!?

 34. 35 Профил на Булгаристан
  Булгаристан
  Рейтинг: Неутрално
 35. 36 Профил на CHORAP
  CHORAP
  Рейтинг: Неутрално


  Това са нагли империалистически лъжи!
  Никакви милиони не са харчени от Др.Живков той живееше
  много скромно със ЗАКЪРПЕНИ ЧОРАПИ от др.Младенова!

 36. 37 Профил на Стар Бригадир
  Стар Бригадир
  Рейтинг: Неутрално

  В УБО-то имаше и отдел за снабдяване на Висшите Партийни Кадри с жени и даже тези жени се обучаваха, как да задоволяват сексуалните нужди на другарите. Как са осчетоводявали тези услуги, не ми е ясно, но всички тези другарки, влизаха без изпити във висши учебни заведения и ги завършваха без да са стъпали в тях. На базата на висшето им образование ги назначаваха на отговорни постове и те колеха и бесеха.
  Чудя се дали УБО-то не е снабдявало и жените на висши партийни постове с мъже да ги шибат или лесбийки да ги лижат? А колко от висшите партийни кадри са били педераси или би-сексуални и как са задоволявали и техните нужди?
  Помня на времето, като имаше летни и есенни бригади в селското стопанство, още първия ден на бригадата, пристигаха другарите от Окръжния Бригадирски Щаб и избираха все най-сладките момиченца за да работят над нагледната пропаганда в щаба. Момиченцата изчезваха с другарите, но трябваше да им се водят надници и дневни сякаш работят на полето.

 37. 38 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: Неутрално

  Странно-все ми се струва , че дейността на УБО и харчовете на "правоимащите" са като невинна пионерска игра в сравнение с днешните велможи! Че то само 1 /един/ олигарх разполага с ресурс, по-голям от целия ресурс на УБО-то!?Били им носели храна с котленки!? Брей-сега им носят хотели, цели комплекси, БАНКИ !

 38. 39 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 531 Гневно

  Ах, Жельо, шибан дребосък, да ти сера на "мирния преход", "кръглата маса" и сговора с тия изроди! Ах, Костов, шибан лицемер, да ти сера на националното съгласие и единството, на узаконяването и легитимирането на тези пируващи по време на чума! Ах, всички боклуци в "сини" одежди, ваш'та майка помиярска, дето ползвахте властта досущ като комунистическите дембели и станахте големите богаташи! Ах, мамичката ви робска на всички овце, които блеете по времена, в които единици са кръвопийствали на гърба на милиони! Ах, каква смрад и ужас!

  Който щади лошите, вреди на добрите
 39. 40 Профил на A
  A
  Рейтинг: Неутрално

  И какво Владко вероятно алкохолизиран го скриха ни дума ни вопъл ни стон.
  Надживя дъщеря си, батето им слагаше рогца из цяла БГ, наздраве дано им се е усладило.
  Елит+стража+роби.

 40. 41 Профил на Хаинбоаз
  Хаинбоаз
  Рейтинг: Неутрално

  Разбира се че беше така. Имаше и дори бригади в УБО-то. Бях забелязъл, бях че мадамите с малки цици остават да работят на полето, а големите цици и врътливите дупнца ги вземаха в УБО-то на бригада. Попадал съм в компания на такива бригадирки, които обикновенно мълчат за всичко свързано с бригадата им в УБО-то, но като си пийнат, изплюват по нещо, защото и там има завист и дразги. Оказва се, че една част от бригадирките обслужват сексуалните нужди на охранители, служители и персонала на УБО-то. Най-привилигировани са бригадирките, които са наети да обслужват висшите другари. На тях им дават постове Камериерки и докато оправят стаите на другарите, другарите оправят тях. На-голямата аванта от такава бригада е ако другаря си падне по бригадирката и я изтегли в София, било да следва, било да работи, на практика и т.н.
  Всички знаеха, каква е бригадата в УБО-то. Ако на УБО-то им трябваха работници, те можеха да си ги назначът веднага. И макар, че всички знаеха, че особенно момченцата ги вземаха там само за да ги бъзикат, всички родители се натискаха да уредят дъщерите си на бригада в УБО-то. То беше като постижение - нещо като да те издигнат в служба или да си купиш Лада, дънки от Кореком и т.н.

 41. 42 Профил на Крепостен Селянин
  Крепостен Селянин
  Рейтинг: Неутрално

  Имаше един Лъчезар Аврамов-министър на туризма, той си падаше по малки гаджета и сигурно не е бил само той. Неговите хора от УБО-то се бяха изхитрили и прихващаха готините мацки от пред-бригадирска възраст. Организираха специални бригади за пионерчета, в които все избираха Осмокласнички с по-големи цици. Понякога вземаха и Седмокласнички и дори накой Шестокласнички. Тези момиченца си живееха живота и обикновенно правеха кариера и в образованието си и в живота си. Говорил съм с някой от тези момиченца и техни приятели на чашка. Те се дъжаха с мене сякаш съм Крепостен Селянин и те са Дворяни. Единственното което им тежеше, че като стигнат до 10-11 клас, висшите другари, ги прехвърлят на по-ниско стоящи и те си вземат от новата реколта Осмокласничка, Седмокласничка или Шестокласничка, както дойде.
  Ама дори и тези дето ги прехвърлят на шофьорите не съжаляваха, че са ги шибали другарите - нали иначе щяха да събират картофите по полето през деня и през вечерта да ги шибат ТКЗС-арите в бригарирските бараки на вересия.

 42. 43 Профил на Мостич
  Мостич
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#25] от "радостина" Хан Крум малко послъгва струва ми се,доста поукрасява нещата,но пише интересно в интерес на истината.Аз един път съм виждал Живков и кортежа му беше само от още една кола пред него.Такива шефствия както ги описва не съм виждал.Както и да е, всичко това сега е без значение.

 43. 44 Профил на Бавно Загрявам
  Бавно Загрявам
  Рейтинг: Неутрално

  Светна ми сега, защо най-големите пари направиха след промените от трансфериране на жени в чужбина! Ами те УБО-то са имали от преди промените контрол над по-хубавите жени в България и после просто са използвали старите връзки за нови дейности и печалби. Поради глада и бедноста през 1990-те години, не е било много трудно да притиснат жените да правят за пари, това, което по-рано са правили за услуги. Бизнеса трябва да е бил наистина голям, защото четох, че във Варна на един пезевенг свързан с бившата Държавна му отнемат 84, 000,000 лева натрупани чрез проституция.

 44. 45 Профил на spomeni
  spomeni
  Рейтинг: Неутрално

  Ако това е било наи голямото престпление на другарите , то те са били пулни аматиори, България е разграбена и липсват милиарди ние говориме за домати по домовете. Не пишете за краставици и глупости , а за сделките с петрол и оръжие и заемите на Ирак и Русия. Парите не идваха от плодове и колбаси, а от Кинтекс и Петрол. Но за това маи тряват истински журналисти

 45. 46 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#43] от "Мостич":

  Хич не поукрасявам нещата, горе в самата статия се казва много повече. Ходил съм няколко пъти в резиденцията в Банкя, когато я отвориха за около един месец, после пак я затвориха. Ходил съм и в Аранаси.

  Сега,това което ще ти кажа, звучи като виц, ама не е.
  Една двуметрова сестра всяка вечер приспивала на ръце Живков, като го дурдурка, после го слагала в легло насред стая, цялата в кашпи със здравец. А вместо вода му давали изцеден морковен сок, били са му и руски инжекции за дълголетие, предназначени за геронтокрацията от Кремъл.

  В Арбанаси служители от УБО са извозвали с камион прясно окосена трева от Рила, разстилали са я на Людмила и Лилов, да им мирише на билки, докато се гушкат. А отпред имаше кръгла площадка за хеликоптера на правешката принцеса, да си прехвърча.

 46. 47 Профил на Мостич
  Мостич
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#46] от "Хан Крум":
  Всичко е възможно ,но не го казах с лоши чувства към теб,но така звучи.Извинявай,ако съм те засегнал.

 47. 48 Профил на ХХ
  ХХ
  Рейтинг: Неутрално

  ИМА ЛИ ОЩЕ ИДИОТИ В БЪЛГАРИЯ ДА ПИШАТ КНИГИ ЗА ТИЯ ИЗЯВЕНИ БГ ИДИОТИ..И ИМА ЛИ ИДИОТИ, КОИТО ДА ГИ ЧЕТАТ???
  ЗАЩОТО В ЧУЖБИНА НЯМА ТАКИВА ЛУДИ ИДИОТИ ДА ЧЕТАТ ПОДОБНИ БЪЛГАРСКИ ИДИОТИЗМИ...И ХОРАТА СА СИ ОК!!!
  ДА БЯХА ИЗГЪРМЕНИ И У ЛАГЕРИ ПРАТЕНИ-КАКТО ИМ СЕ ПОЛАГА-ОК,ПИШЕТЕ КНИГИ И РОМАНИ АКО ЩЕТЕ!
  АМА ТАКА...ЩО ЗА ГАВРА И БЪЛГАРСКИ КРЕТЕНИЗЪМ ???!!!
  МЛАДИ ХОРА НЯМА ЛУДИ ДА ЧЕТАТ ЗА ИДИОТИЗМИТЕ НА ТИЯ ИДИОТИ СЛЕДОВАТЕЛНО СЕ ТЪРСЯТ НЯКОИ ОТ ПО-СТАРИТЕ ПОКОЛЕНИЯ(АКО ОЩЕ СА ЖИВИ ОТ ГЕНОЦИДА НА ТИЯ СЪЩИТЕ ИДИОТИ!) ,КОИТО ДА ЧЕТАТ ТИЯ ИДИОТИЗМИ ДОЖИВОТ,ТАКА ЛИ??? КАТО СЕ СМЯТА ЧЕ СА ДЛЪЖНИ ДОЖИВОТ ДА ПРАВЯТ ТОВА...ТАКА ЛИ?? ДОТОЛКОВА ЛИ СА БОЛНИ И ИЗПРАЩЯЛИ ???
  ЗА ТАКИВА ОТКАЧАЛНИЦИ СА ТАКИВА "ТВОРБИ" !
  НОРМАЛНИ НЯМА ДА ГО ЧЕТАТ-ОСОБЕНО ТАКИВА КОИТО ЗНАЯТ КАК Е БИЛО..ЖИВИ СА,НО ИМ Е ВТРЪСНАЛО!!!
  бастаааааа,ИДИОТИИИИ !!

 48. 49 Профил на иии
  иии
  Рейтинг: Неутрално

  АЛОУУУУУУ....какви преторианци и гвардии те гонят бреее...на модерни и учени се правим,а???на писатели ужким!!
  какви преторианци..това да не тие е великата Римска империя,бре,алоооуууу!! тука става дума за една тиква овчарска и др.тикви покрай нея...за една банда и един бацил намерил благодатна почва в българската народна глава! за да се творят всякакви простотии,идиотизми и престъпления-в едно!!
  ама не го думате ясно и в прав кратък текст а заливате с "факти"!!
  търсете си луди да ви четат инфото...!! само отврат и гнус е да чете човек таквизи работи за таквизи орица..!!

 49. 50 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: Неутрално

  Хан Крум е абсолютно прав - редиците от войници/милиционери по шосето София - Банкя и кортежите сутрин и вечер се помнят - най-малкото от жителите на Банкя.
  Има нещо друго. Моделът, който се описва в статията и допълва от форумците, се копираше в по-умален мащаб поне 30 пъти - от окръжните велможи. Това бяха първите комунистически и земеделски секретари, МВР и ДС шефовете, профюзните, комсомолски и пр. шефчета. Във всеки окръг имаше официална резиденция за по-първите и няколко неофициални - за по-ситните по ранг, разположени в злачни места - около манастири, лечебни извори (напр. Белчин баня) или поне в местни курорти. Там с повод и без повод се правеха софри - ама с избрани неща. Шефовете на местните "винпроми" и "месокомбинати" подбират най-доброто и то се носи - щедро - с камиони. Естествено - безплатно - то е чест някой "първи" да ти опита продукцията и да се оригне сито.
  Естествено имаше и дамско присъствие - официално - това бяха подбрани секретарки, домакинки, преводачки и пр. Умилително пийналите велможи сучеха мустак, бършеха лиги и ги наричаха "комсомолките" - "нашата гордост". В "по-така случаи" имаше и музика - местни музиканти услаждаха ушите, а при танците - и телата на присъстващите.
  Поводите за банкетите - дошла делегация от: съседния окръг, "отгоре", чужбина, случил се национален празник, празник на окръга, 10, 20 (30, 50 и повече) годишнина на предприятието или ТКЗС-то, рожден ден на първия, втория и пр. По нечии сметки на по-първите се събираха над 100 банкета годишно.
  По тази причина рядко можеше да се намери окръжно величие без коремче и охранена физика. Модата на диетите беше още далеч в "гнилия запад", а червендалестата физиономия гарантираше "здравия селски произход" на носителя и възможности за изкачване "нагоре".
  Колко беше хубаво......

 50. 51 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Георги Марков "Задочни репортажи за България"

  ВИСШИЯТ СОДОМ

  Петък вечер. Намирам се у мой приятел, пишещ събрат. Човекът не е добър писател, не е дори член на Съюза на писателите, но всичко, което напише, му се отпечатва и печели големи пари от псевдоисторически, псевдоприключенски романи и от сценарии за филми. Той е точният социалистически еквивалент на евтиния, полубулеварден западен търговски писач. Мнозина завиждат на умението му да продава стоката си и говорят за него какво ли не. Иначе изглежда добър и възпитан човек. Апартаментът му на улица „Владимир Поптомов“ е смайващо добре мебелиран. Някаква ефектна комбинация от западни мебели и родопски козяци. Ние се уговаряме утре, в събота, да играем карти. Просто няколко часа приятелски покер. Допивам уискито, което той щедро ми е налял, и се готвя да си вървя, когато телефонът му звънва. В слушалката гърми познат глас. Неволно чувам целия разговор:

  „Слушай, хаджи — казва гласът, — твоята бърлога ми трябва за утре вечер. Пращам ти два билета за опера… Премиера, разбира се… После заведи жена си в клуба, но си запази маса предварително… както миналия път, нали?…“

  Гласът е безцеремонен, като че апартаментът е негов. Моят домакин се чувствува доста неудобно, че аз чувам разговора, и гледа да приключи набързо. Измънква, че всичко е наред:

  „Все пак гледайте да не счупите пак някоя ваза!“ — казва той като някакво далечно ехо на съпротива. Онзи му отвръща със звучен смях.

  Разбрал, че конспирацията е разкрита, той идва при мене и примирително казва:

  „Какво да го правиш. Трябва да му услужвам с квартирата. Все пак толкова много ми е помогнал.“

  Разбирам го. Гласът принадлежи на човека, който командува цялата българска литература, всички изкуства, вестници и т.н. Не е лесно да откажеш такава дребна услуга на секретар на Централния комитет на партията. Той не желае да заведе тайната си любовница в един от многото домове на ЦК или Политбюро в околностите на София, защото могат да го видят. И ако не кажат на жена му, ще го запишат някъде и един ден, когато им дотрябва, могат да го извадят на бял свят. Затова най-безопасна е частната квартира на приятел като моя домакин. Приятел, чието мълчание ще бъде щедро заплатено. И ако все пак проговори, може да бъде безмилостно смачкан.

  Нашият уговорен вече покер няма да стане.

  „Само, моля ти се, нито дума! На мен ще навредиш!“ — изпраща ме домакинът.

  Той се безпокои от клюки, които могат да злепоставят високия му покровител. Даже уговорката помежду им е, че ако стане нещо, той ще поеме отговорността върху себе си, като твърди, че любовницата е всъщност негова. При други случаи той дори сам въвежда пристигналата по-рано жена вътре, като предварително се е погрижил да експедира някъде собствената си съпруга. Изобщо вземат се всички предохранителни мерки. Високият другар никога не идва със служебната си лимузина, а с взет на заем раздрънкай москвич, който той паркира през три улици на четвъртата. Но въпреки всички предпазни мерки един ден клюките тръгват, разчува се, че този другар е голям хитрец и голям любовник. Той е може би най-изтъкнатият сексуален герой на върха. Според достоверни слухове той е прекарал през леглото си значителен брой от по-хубавите жени на София. Неговата слабост са главно актрисите, но той не се спира и пред другите. Една моя позната, известна софийска красавица, беше без работа. После някой любезен посредник я завел в кабинета на важния другар. Той я харесал и я поканил на вечеря. След това прекарали нощта заедно и на другия ден тя се намери на редакторско място, което не съответствуваше нито на образованието, нито на способностите й.

  На един официален прием той покани за танц млада надеждна актриса. Застанали до мен, нейни колежки злобничко подметнаха:

  „Гледай ти! И Данчето се качва на самолета за Париж!“

  Всъщност така и стана. След известно време въпросната актриса замина за шест месеца в държавна командировка в Париж. Но тя не беше нито първата, нито последната млада българка, чиято командировка в Париж щеше да материализира сексуалните интереси на другаря К. По едно време из софийските кафенета наричаха Париж „концентрационен лагер за бивши партийни любовници“. Все пак за разнообразие някои от приятелките на въпросния другар биваха изпращани в Лондон. Каквито и лоши неща да се говореха за него, едва ли някой би могъл да го обвини в неблагодарност или незаплащане на удоволствието. Човекът беше напълно почтен. Бедата в цялата тази работа, както и при други граждани от същия висок ранг, беше, че те по навик никога не плащаха от собствения си джоб, а от джоба на държавата.

  Впоследствие, когато този атлетично строен, физически здрав и силен мъж на средна възраст (макар и с не особено привлекателна физиономия) бе снет от високия му пост и изпратен на посланическо заточение, една от причините, с които бе обяснено това наказание, беше сексуалната му „разюзданост“. Но трябва да се каже, че той съвсем не беше изолирано явление, компрометиращо нравствения кодекс на комуниста, а тъкмо напротив, беше типичен представител на голяма група партийни и държавни дейци, които ползуваха служебното си положение, за да изтръгнат повече лични удоволствия от живота.

  Съвсем наблизо до дома, където щеше да стане тайното похождение на другаря К., се намира друг дом, който се използува за същите цели от друг най-високопоставен гражданин. Една вечер там се срещнах за първи път с генерал Ц., кандидат-член на Политбюро и по-късно министър. Той имаше жена и две дъщери, но внезапно се беше влюбил в една амбициозна музикална редакторка. Тя бе забременяла от него и очевидно полагаше усилия да го изтръгне от семейството му. Когато бременността напредна, за да избегне неудобства и скандали, той я изпрати да роди в Америка, струва ми се, в Лос Анжелос. Роди се момче, което беше разбираемата мечта на генерала, вече баща на две момичета.

  След известно време неговата любовница се завърна с детето в София. Той я посрещна с най-голямо внимание, купи й хубав апартамент в квартал „Изток“ и вероятно бе щастлив, че има син. Но оттук започна свирепа война между съпругата и двете дъщери на генерала, от една страна, и любовницата и детето. От друга страна, музикалната редакторка притежаваше страшна енергия и несломима упоритост. Поставен между два барабанни огъня, генералът тактично лавираше, като се опитваше да подкупи и двете воюващи страни. Така дъщерите му често биваха изпращани в Лондон, Париж и други съблазнителни места, където те живееха с всички удобства на ориенталски принцеси, притежавайки обилна чужда валута. Когато те се завърнеха, идваше ред на любовницата да поскита из света. Тя пътуваше много често, по различни поводи, и обикновено отсядаше в най-скъпи хотели. Понякога, за да не бъде сама, генералът уреждаше и заминаването на компаньонка.

  Вероятно, погледната като човешка история, любовно-семейната драма на генерала не беше нещо порочно или престъпно, за което човек би могъл да го упрекне. Даже фактът, че той се беше влюбил на стари години, му придаваше нещо симпатично, поне в моите очи. Но както в случая с неговия колега, другаря К., бедата произтичаше от въпроса кой плащаше разноските за цялата драма, за чия сметка бяха множеството пътувания в чужбина, обилната валута. Заплатите на българските министри и генерали съвсем не са толкова големи, че да издържат напрежението на такова тежко финансово бреме. Зная със сигурност, че в качеството си на един от висшите ръководители на разузнаването генералът изпращаше своята приятелка в чужбина под предлог, че тя изпълнява разузнавателни задачи. От безотчетните тайни фондове излизаха всички значителни суми, които фактически се използуваха за облекчаване на семейните проблеми на генерал Ц. Той беше обяснимо привързан към извънбрачния си син и много щедър към неговата майка, но сметката за това се плащаше от джоба на държавата. Отгоре на всичко това той се опита да набере средства по един специален начин. Неговата любовница, която работеше като музикална оформителка в телевизията, между другото беше и любителка художничка. Тя рисуваше някакви безнадеждно наивни и посредствени картини, които съм виждал у тях и които по никакъв стандарт не можеха да бъдат взети на сериозно. Ала под неин натиск и с оглед да се осигури бъдещето генералът организира истинска официална изложба на своята приятелка. На тази изложба веднага пристигнаха купувачи на картини от разни министерства, комитети и държавни ведомства, които закупиха на най-високи цени продукцията на генералската любовница. Нека само спомена, че нито Иван Кирков, нито Георги Божилов, нито Георги Баев, нито кой да е от талантливите български художници някога е реализирал такава сполучлива продажба, както дилетантката художничка. С други думи, изложбата на тези художествени недоразумения беше добре измислен повод за законно снабдяване на любовницата с пари. Но капакът на всичко това беше, когато от колегиалност членовете на Политбюро официално посетиха тази изложба, чест, с която малцина истински художници са били удостоени. Може би впоследствие падането на генерала от всички високи постове да е било свързано в известна степен и с тази любовна задна улица. Мимоходом нека спомена, че като министър на вътрешните работи той се прояви с твърдост и непреклонност като истински войник на врагоманията. Както и да е, може би неговата любовна авантюра е струвала на българската държава значително по-малко, отколкото многобройните сексуални афери на другаря К. Разказваха ми за една особена случка в коридорите на телевизията на улица „Тодор Страшимиров“ 2. Любовницата на генерала току-що се завърнала от Париж. В коридора група служителки от телевизията я заобиколили и тя суетно им показвала това, което си купила от парижките магазини. Между другото тя се похвалила, че била в хотел, който струвал 80 долара на вечер (струва ми се, „Крийон“), и че всичко било фантастичен лукс. Слушайки я, една от жените припаднала. После се разбрало, че това било от изтощение, защото тя сама издържала три деца и разказът на парижанката бил върхът на всичко.

  Безспорно множество кариери започваха бързия си полет именно от потайния кръг на висшия Содом. Почти не е имало седмица да не се разнесе клюкарска новина, че зад някои нови назначения и уволнения стои чисто сексуална причина. И това съвсем не се отнасяше само до света на изкуството, а все по-често засягаше внезапното издигане на някоя окръжна партийна секретарка с хубавичко лице или някоя комсомолска деятелка със стройно тяло. Изобщо женската красота започна да се смята от висшето началство като добър партиен актив. Може би клюкарството преувеличаваше фактите, може би няколко изолирани случая предизвикаха неправилни обобщения? За съжаление случаите не бяха нито няколко, нито пък изолирани, а пред нас беше цяла вълна на сексуална мода, която заливаше най-силно висшия кръг.

  Цяла София беше смаяна, когато съпругът на една апетитна дама за 24 часа направи главоломен скок в кариерата си. От другаря Никой той стана главен директор на важен културен институт, председател на собствения си профсъюз и член на важни бюра и комитети. Малко по-късно бе избран и за народен представител. Всички, които познаваха скромните му възможности и липсата на каквито и да е връзки, бяха смаяни от това метеорно издигане. Тогава се понесоха слухове, че зад всичко стояла жена му, в която се влюбил един най-силен държавен и партиен ръководител. Може би защото бях близък на това семейство, с което ме свързваха спомени от студентските години, аз дълго не вярвах на тази история и се опитвах да си обясня нещата като рядка игра на случайности. Едновременно с кариерата на съпруга съпругата започна да пътува нашироко по западни страни и в няколко случая да показва, че има силна власт зад гърба си. Все пак, изглежда, че тя не беше много щастлива от това, което ставаше с нея, и внезапно го удари през просото. Имах чувството, че тя търсеше да накаже себе си за извършеното. Една вечер в пийнало състояние тя избълвала пред наш общ приятел най-потресаваща изповед за тайния си живот и за кариерата на мъжа си. Обикновено тя трябвало да вижда високопоставения си любовник един път в седмицата. За да се спазва приличието, тя отивала сама, в определен час, в една от резиденциите на другаря. На вратата вече, я чакал офицер от охраната, който всеки път се усмихвал многозначително и забелязвал с лека ирония:

  „О, другарко С, вие пак закъсняхте!“

  И той я повеждал навътре, за да я предаде на втори офицер, който я отвеждал в спалнята.

  „Най-мръсното чувство беше, че те знаеха за какво идвам и ме водеха към спалнята на своя шеф със студено и презрително отношение, като че ги беше срам от това, което правеха. Няма нищо по-ужасно от това чувство — да те водят публично да изпълниш някакви интимни функции! Те дори не се преструваха, че не знаят, и ми казваха натъртено следващия път да не закъснявам!“

  Този преразказ на нейната изповед, който мисля, че съм запомнил добре, ми направи силно впечатление. По-късно, когато я срещах, аз долавях в нея две трудно удържими чувства. Едното — лудо желание да избяга от всичко станало и да се самонакаже, и другото — да се впусне с пълна безогледност към богатствата и удоволствията, които й бе предложила позицията на високопоставена куртизанка. При всички случаи тя смъртно мразеше мъжа си и се стараеше да му отмъщава, като го унижава жестоко при всеки възможен случай.

  Всеки може да си даде сметка, че ако най-висшият управляващ кръг в страната даваше такъв тон, каква музика се свиреше всред редиците на средните и нисшите властнически кръгове.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 51. 52 Профил на далаверо до хан крум
  далаверо до хан крум
  Рейтинг: Неутрално

  Брато, явно си гепил яки кинти от комунетата, след като знаеш толкова много и в родата ти има само полковници и генерали от унуй време. Бъркал си в кацата с меда, гепил си квот си можал, лошо нема. Сека власт прави далавери, нема лошо, одобрявам! Със сегашните на власт се отварят още по яки далавери, давай да праим мангизи. "Секи гепи и прави кинти във времето в което живее." Далаверко. Това е моето мото. Можеш да ме цитираш навсекъде където ти потрябва.

 52. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Георги Марков "Задочни репортажи за България"

  СЪВЕТСКИЯТ ФЕОДАЛИЗЪМ

  Много трудно ми е да преценя какво комунистическо развитие бихме имали у нас, ако не следвахме т.нар. съветски опит. Може би щяхме да се озовем в положението на днешна Югославия или днешна Албания, или може би щяхме да намерим пътя към български вид социализъм, който би бил най-подходящ и смислен. Днешните български идеолози подминават факта, че в българското обществено устройство преди войната имаше два много силни социални факта. Първият — отсъствието на мощен експлоататорски капитализъм, и вторият — самородният социализъм на силно развитото кооперативно движение. Така че, исторически погледнато, България без комунистическа помощ сама плуваше във водите на свой собствен демократичен социализъм. При това положение едно истинско правителство, което претендира да бъде социалистическо, би заложило на естественото развитие на тези самородни социалистически тенденции и само би ги засилило. И до ден днешен не мога да си обясня защо нашите селяни трябваше да бъдат бити, за да влязат в текезесетата, когато преди войната чувството за коопериране беше масово и селските кооперации бяха израз на най-демократичен и осмислен социализъм. Подчертавам тази страна на нещата, за да изтъкна, че съветският режим у нас въобще не се интересуваше от осъществяването на тези самородни и свойствени на нашия народ социалистически тенденции, както въобще не го интересуваше доброто на този народ. Точно като истински нашественици и верни слуги на чужди господари нашите диктатори се заеха да приложат буквално една напълно чужда и напълно неподходяща схема на обществено устройство. Историята, животът и характерът на съветските народи са безкрайно различни от тези на нашия народ. Дори ако приемем, че известни елементи на съветската система са косвено продължение на елементи на царска Русия, ако приемем, че едно насилие там е отговор на друго, исторически предхождащо го насилие, то тези елементи и това насилие нямат нищо общо с историята и характера на българите. Буквалното прилагане на съветския опит, добър или лош, образно казано, е кръстосване на мечка с гълъб или опит да с€ присади на лоза тиква. Така че не може да има никакво разумно оправдание на насилственото и против всякакъв разум налагане на съветския образец у нас, освен че това се прави, за да се смачка един народ, за да се убие най-ценното в неговия характер. „По примера на Съветския съюз“ се превърна в неспирен речитативен крясък на властвуващите папагали у нас. И до ден днешен не мога да разбера до каква степен нещата бяха заповядани от Москва и до каква степен подражателството бе израз на долно и сляпо верноподаничество. За съветския пример и съветския опит у нас могат да се напишат томове. Прилагането му буквално често пъти имаше абсурден характер и водеше до огромни материални и духовни загуби. Трябваше да минат години, когато под натиска на българската природа на нещата най-после да се заговори срещу буквализирането на съветския опит и мълчаливо да се даде предпочитание на някои български форми. Разбира се, съвсем ограничено и предпазливо.

  Но налагането на съветския образец у нас доведе до катастрофални изменения както по отношение на формата, така и по отношение на съдържанието на нашия живот.

  Мисля, че приблизително най-точното название на съветския режим е — социалистически феодализъм, както веднъж гневно го нарече един от нашите най-добри поети. Обществената структура на нашето ново общество напомня удивително феодалната обществена структура, като приликата е още по-удивителна, когато сравним правата и задълженията на отделните звена. Сигурен съм, че един историк би направил много интересно сравнение между държавата на Борил и съвременна България. Разликата е, че феодалите от онова време не са подражавали буквално на византийските феодали. Но нека хвърлим око на обществената структура у нас, каквато тя е установена десет години след навлизането на съветската армия в България. Начело на страната стои главният български феодал, който е назначен от СССР, за да управлява от негово име страната. Българският произход на феодала е въпрос на елементарна куртоазия. Обикновено той е подбиран след аранжирана борба с други претенденти за мястото на пръв феодал. Техните аспирации биват периодически подхранвани от СССР, за да се държи в състояние на несигурност първият феодал и същевременно да се улесни контролирането на действуващите в страната сили. Главният критерий за избирането на първия феодал естествено е верността към СССР, без значение дали начело на последния стои Сталин, Маленков, Хрушчов или Брежнев. По-същество феодалът е висш съветски държавен чиновник и неговата лоялност е към съветската държава. Той притежава властта на абсолютен монарх по отношение на всичко, което не засяга съветските интереси. Той не е длъжен да се отчита пред никого, освен пред тия, които са го назначили. След него в йерархията и в кастово отношение идват феодалите — членове на Политбюро. Всички те, без изключение, са назначени от СССР, често пъти срещу волята и въпреки протестите на първия феодал. Те имат силна, но ограничена власт. Но и те както първия феодал не могат самостоятелно да взимат решение или да действуват по никакъв въпрос, засягащ интересите на техните работодатели. Техните места също не се смятат за гарантирани, тъй като към тях винаги се стремят амбициозни по-нисши феодали. Особено се внимава никой от тях да не се обособи като силна и властна личност. Както е известно от историята, върховният монарх винаги е фаворизирал слабите, неинтелигентните, безличните феодали. Ако случайно между тях се появи силна и независима личност, СССР взима грижата да го ликвидира. Тази група образува най-висшата каста. Тя живее по съветски образец — затворен, изолиран и високопривилегирован живот. Принадлежността към тази каста е нещо като най-благородническо звание от времето на Краля Слънце. Първият феодал, членовете на феодалното Политбюро и приравнените на тях други феодали по принцип се намират над законите на страната. Последните, доколкото съществуват, са предназначени изключително за обикновения, или ако пак използуваме феодалната терминология — крепостния народ. Нито един член на висшата каста, нито членове на неговото семейство могат да бъдат съдени по законите за крепостниците. Те могат да извършват каквито си искат престъпления, предумишлени или случайни грешки, злоупотреби или разхищения, могат да пристъпват клетви или дадени думи, публично да лъжат, да се възползуват за лични облаги от служебното си положение и т.н. — но дотогава, докато те имат благоволението на абсолютния монарх, в случая СССР, тях не ги грози никаква заплаха. Ако към тях можеха да се приложат законите на една нормална демократична страна, като Англия, САЩ или Швеция, то всички от тях без изключение биха се намерили в затвора за престъпления, надвишаващи стократно какъв да е обществен скандал на запад. Те не са отговорни пред крепостния народ, нито пред марионетното Народно събрание, което е съставено от подбрана група подведомствени по-малки феодали, верни слуги и оръженосци, плюс няколко трубадури и фанатично работещи крепостници. В цялото си обществено поведение тази каста служи изключително на собствените си интереси, които по принцип съвпадат с интересите на абсолютния монарх. За оправдаване на своето атавистично съществуване тя разполага с мощна пропагандна машина, за която истина е всичко, от което феодалите имат полза, и лъжа е всичко, което не им изнася. За гарантиране на сигурността си кастата е заобиколена от силна охрана. При първия феодал Червенков например често пътуванията му из страната се правеха с шествие от дузина коли, като в последния момент се решаваше в коя кола да бъде той. За лично развлечение отделните членове на Политбюро разполагат с малки полутайни свои служби, които се следят една друга, но докладите на всички тях в края на краищата пристигат на едно място — при съветския посланик. Официално Политбюрото на феодалите следи държавната и партийна дейност, като всеки член отговаря за някакъв клон обществена дейност. Но те имат главно контролни функции, а по същество работата се върши от съответните министри и техните заместници. По време на паради и манифестации тази класа се нарежда на трибуните на мавзолея в строго определен йерархичен ред. Нейният вътрешен живот е затворен, техните деца и съпруги се движат във високо изолиран кръг, живеят в бивши царски резиденции и дворци или в новопостроени разкошни вили, имат свои домашни представления, кинопрожекции (главно на избрани западни филми, които се внасят само за тях), често меценатствуват според вкуса си, като покровителствуват някой и друг художник, музикант, поет или артист. По-енергичните феодали имат своите големи любовни истории или пък не толкова красиви чисто сексуални афери. И те, и техните деца живеят с неоспоримото чувство на синята си кръв, че са нещо повече от всички други, че онова, което притежават, им се полага, че то следва по закона на новата аристокрация, наречен „диктатура на пролетариата“. Но ако някой сбърка и ги нарече пролетарии, те биха се обидили смъртно, тъй като вътрешно се ласкаят много повече от връзката си с Мария-Антоанета, отколкото от връзката си с Роза Люксембург.

  След тази малка, но изключително мощна каста на върховните феодали идва значително по-голямата група на висшите централни и местни феодали, към които човек може да отнесе! членовете на правителството, централния феодален комитет, окръжните феодални комитети и местните председатели на окръзи, генералитета, висшия апарат на феодалната държавна сигурност и за прищявка само неколцина от феодалните трубадури. Вероятният брой на висшите феодали е няколкостотин и фактически те са тези, които пряко управляват страната. Те могат да се подредят в две главни групи — феодали по право и феодали по необходимост. Феодалите по право заемат своите места поради връзките си с върховните феодали и абсолютния монарх. Обикновено те имат представителни функции или ръководят дейности, които нямат съществено значение. Докато феодалите по необходимост често пъти представляват издигнали се със собствени способности организатори или специалисти, от които феодалният строй има най-голяма нужда, за да съществува. Тази каста индивидуално е отговорна пред Политбюро, въпреки че някои от най-изтъкнатите й представители са свързани пряко с абсолютния монарх и сверяват часовника си направо по Кремъл. Животът и дейността на тази каста също се намира над законите. Дотогава, докато са верни на своя монарх, те не подлежат на наказание за каквито и да е престъпления и грехове. Техните привилегии също са огромни, но все пак по-ограничени от тези на върховните феодали. Вътрешният им живот е в значителна степен затворен, макар и не така непристъпен както на техните първенци. Отношенията между самите тях са много сложни и преплетени с неспирно действуващи приятелства и вражди. Главната причина за това са различните лагери, които са обособени около отделни членове на Политбюро и които често се прегрупират съобразно нуждите на момента. По отношение на своите феоди-окръзи или феоди-ведомства феодалите от тази каста са абсолютни господари. Както Полит бюро те не могат да бъдат критикувани от вестници или общественост, за действията си те не отговарят пред Народното събрание или пред какъв да е демократичен форум, освен пред Политбюро и преди всичко пред първия феодал. Че сто пъти те са принудени да жертвуват интересите на службата си поради сложни взаимоотношения и в цялата си дейност са силно зависими от тези над тях. Главна тенденция в техния живот е да се задържат на местата, които имат, и ако могат, да отидат по-нагоре. Между тях се люлеят мътните вълни на клюки, сплетни, кариеристични трикове, задкулисни игри и пр. Всеки от тях почти се е постарал да се обгради с роднини и верни приятели от детинство. Те също живеят при изключителни удобства за себе си и семействата си и също се стараят да се свързват роднински помежду си, като се държат на далечно разстояние от крепостниците.

  После идва третата, или средната феодална каста, към която човек може да отнесе всички главни и обикновени директори, заместник-министри, началници управления, главни редактори, по-видни феодални хора на изкуството и феодалната култура, средния партиен апарат, членове на разни комитети и съвети. Това е една доста значителна по брой каста, която според мен наброява няколко хиляди души. Тя е, така да се каже, моторът и шасито на феодалната кола, в която се возят първите две касти. Тази каста е задължителен трамплин за скачане нагоре, тъй като служенето в нея е доказателство за вярност към абсолютния монарх и първия феодал. Тя има също своя висок стандарт на живот, маса привилегии и също не е отговорна пред законите на страната. Поради средното място, което заема, тя се намира в по-голям контакт с крепостния народ, макар и да е кастово осъзната и да се старае да се държи на разстояние. Средните феодали имат особено силна власт в провинцията, където те решават съдбата на придадените им крепостници. Тежко и горко на всеки крепостник, който си навлече ненавистта на местния среден партиен феодал. Може да се каже, че силата на средните феодали е толкова голяма, че никакво решение не може да се проведе без тях, че никаква работа не може да се свърши без тяхното участие. Понякога тълкуването, което средните феодали дават на идеите и нарежданията отгоре, основно променя техния смисъл. Те са тези, които могат да бъдат критикувани, и когато една политика, заповядана отгоре, се провали, висшите феодали измиват ръцете си с наказване на средните феодали. Обикновено явление е там да стават непрестанни размествания, за да се поддържа дисциплината.

  И последната група на съветската феодална структура, наложена у нас, това са малките, дребни феодали, към които можем да отнесем: низовите партийни секретари и активисти, нисшите военни и милиционерски чинове, малки началници по партийна и държавна линия, голямата част от пропагандния и идеологически апарат и други дребни функционери. Всички те са изпълнителни слуги на волята на по-горните. В замяна те имат известна власт над заобикалящия ги крепостен народ. Те също ползуват дребни привилегии и могат да избягват законите, когато извършват дребни престъпления. Най-често те са крайната изкупителна жертва на провалена политика на по-висшите феодали. Но в живота на крепостниците те играят най-голяма роля, защото те са непосредствените представители на феодалната власт и черен е животът на онзи, който се намери във война с прекия си феодал. Те се бъркат не само в работата, но и в целия интимен живот на своите крепостници, в живота на техните семейства, дори налагат вето върху разводи, сватби, сменяне на адрес, ползуване на отпуска и т.н. От нравствена гледна точка дребните феодали са най-разнообразна сбирщина от умствено осакатени фанатици, родени лакеи, за които волята на господаря е над всичко, несполучили амбициозни кариеристи, дребни хитреци, за които най-важното е да се наредят на трапезата на властта, и започващи млади пробивачи, които са се устремили нагоре. Обаче поради непосредствения си контакт с крепостниците дребните феодали са по-гъвкави, повече склонни на компромиси и понякога са нещо като буферен пласт между чука, който се стоварва отгоре, и наковалнята на крепостническия свят.

  Те живеят с гордостта, че все пак някой и нещо на този свят зависи от тях.

  На дъното на тази типична съветска феодална стълба стои крепостният народ. Онзи народ, който по законите на феодализма е прикрепен завинаги към дадено място и дадена работа и който няма право:  да не харесва решима,

  да се съмнява във феодалната идеология,

  да има свое мнение и да го изказва,

  да критикува феодалите,

  да се организира свободно,

  да избира свободно,

  да пътува свободно,

  да сменя работа свободно, да разполага с продуктите на труда си,

  да се ползува от справедлив съд,

  да има своя религия,

  да бъде третиран човешки от милицията,

  да слуша чужди радиостанции,

  да чете книги, неодобрени от феодалите,

  да не служи във феодалната армия,

  да бъде себе си.  Единственото право, което крепостният народ има, е безропотно и усърдно да произвежда блага за феодалните касти и да се надява, че те ще оставят нещичко й за него. В качеството му на производствен добитък крепостникът има право на известни медицински и социални грижи, за да го поддържат работоспособен.

  Това е структурата на съветския феодализъм, която е гръбнакът на режима у нас и във всички източноевропейски страни под съветски контрол.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 53. 54 Профил на gen milushev
  gen milushev
  Рейтинг: Неутрално
 54. 55 Профил на mda
  mda
  Рейтинг: Неутрално

  народа си е народ само да го шибаш и да живуркат докато теглят хомота

 55. 56 Профил на МУТРА до далаверко
  МУТРА до далаверко
  Рейтинг: Неутрално

  "Секи гепи и прави кинти във времето в което живее." Далаверко. Тва ме искефи много. Ще си го сложа в рамка. Тва е много по гот от цапаницата която купила днес моито убосница за илядо евро и ми вика, че било картина. Тва е живота брато: "Секи гепи и прави кинти във времето в което живее."

 56. 57 Профил на parvo glavno
  parvo glavno
  Рейтинг: Неутрално
 57. 58 Профил на Ивана до далаверко
  Ивана до далаверко
  Рейтинг: Неутрално

  Това е най смисленият коментар, който прочетох досега. Браво!

  "Секи гепи и прави кинти във времето в което живее."

 58. 59 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#52] от "далаверо до хан крум":

  Можех бе, далаверко, но не бях като другите.

 59. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: Неутрално

  Много добра поредица. Това е историята - добра или лоша. Много хора набързо получиха амнезия. Но все пак знанието трябва да се предаде на поколенията и то обективно.

 60. 61 Профил на Пубертет
  Пубертет
  Рейтинг: Неутрално

  То било много хубаво да си на власт, ама този живков много малко пари е взимал. Баща ми проиграва на рулетка за една вечер 30000 евро, а той за цяла година получавал, представете си, някакви 25000 лева. Мама ги харчи тези пари само за два месеца.

 61. 62 Профил на ДяДо до Пубертет
  ДяДо до Пубертет
  Рейтинг: Неутрално

  Прав си мойто момче. Написанато в статията са жълти стотинки.

 62. 63 Профил на Кман
  Кман
  Рейтинг: Неутрално

  Невероятно! НЕВЕРОЯТНО!

  Няма да забравя по Нова година как баща ми се ослушваше около кварталния супермаркет в Дианабад (тогава Червена звезда), и като пуснеха банани, се редеше на опашка по 2 часа. Обикновено даваха по 1-2 кила на човек, около 4-5 бананчета. Със сестра ми след това ги ядяхме бааавно, бааавно, да задържим вкуса по-дълго.

  А имаше един негов приятел, бивш колега, преминал на работа към нещо свързано с ДС. Идваше да ни взима с Волгата и ни водеше на гости в огромния им апартамент в Изток. У тях винаги имаше огромни купи с банани, портокали, мандарини, какво ли не. Той разбира се е бил дребна риба в сравнение с истинските правоимащи. След 1989-та влезе в някакви мъгляви холдингови структури, и загина в началото на 90-те при неясни обстоятелства.

 63. 64 Профил на а така
  а така
  Рейтинг: Неутрално

  "за тях също не се плащаше данък и партиен членски внос."

 64. 65 Профил на :))))))
  :))))))
  Рейтинг: Гневно

  И Гоце Седефчов,много намаза по това време и с достойнство стана агент на 1-во и 6-то ъ-ие на ДС(КГБ)! А баща му Седефчо,беше селянин-боец против фашизма и капитализма...Та в университета младия тога гоце,влезе едва с тройка,ама нали имаше привилегия,та чак стигна до Президент! Нямам думи.

 65. 66 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3444 Весело

  Четейки написаното можем лесно да си обясним потрошените милиони народна пара за ловните дружинки и безкрайните екскурзии на Гоце, билетите за Южна Корея на Масларката и недосегаемостта на Гейчето, Ирина Бокова и другите патриции от Номенклатурата. Ми те мамините тези неща са ги получили по наследство от другарят Тодор Живков. И сигурно ще намерят един милион причини да ни убедят, че ги заслужават. Спомняте ли си фермата на Оруел:

  Всички животни са равни, само че някой са по- равни от останалите.

  Всъщност от статията лъсва цинизма в който живяхме по времето на уж най- прогресивния строй на земята. Какво ли ще кажат заблудените овце които все още гласуват за комунетата?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 66. 67 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: Неутрално

  Е, в интерес на истината подобни практики има и сред властимащите в ЕС. Като допълнение към тлъстите необлагаеми годишни заплати от $180 000 евро и нагоре, още толкова, че и повече, им се дава всяка година за представителни нужни, разходи за транспорт, комуникации, секретарки и пр. За еврокомисирите облагите дори за по-големи. Прави впечатление, че потомците на Т.Живков, А.Луканов, Д.Станишев, П.Младенов, Г.Атанасов, А. Лилов, Б.Велчев и прочие бивши величия-членове на Политбюро, не бяха и не са богати хора. По-скоро пари направиха не първите управляващи от комунистическо време, а хората от по-задна линия. Тези, които бяха служители на ДС в качествата си на търговски аташета, шефове на предприятия, шефове на търговски обединение и пр. Това бяха представители на икономическата, но не и на партийната номенклатура. Друга категория са тези, които нямаха позиции при старата власт, но използваха мътните години на прехода и беззаконията му, за да натрупат пари. Сегашният премиер и той е от тази категория. Дълго години той успешно развива "охранителния бизнес" в България, където се подвизаваха основно т.н. силови групировки.

 67. 68 Профил на Покаяние
  Покаяние
  Рейтинг: Неутрално

  И моя чичо работеше в УБО навремето, имаше чин майор и караше Чайка. Има апартамент на пъпа на София който струва стотици хиляди в зелено. В момента е жив и взема 1000 лева пенсия. Аз от отдавна живея в Америка, вземам 10 хилки в зелено на месец (бруто) и живея приличен живот в малко селце със северно европейско население и далече от всякакви мутанти. Бях горд с чичо си който винаги ме е глезил.

 68. 69 Профил на ali baba
  ali baba
  Рейтинг: Неутрално

  А бе Покаяние, в България нямаше ли горна граница на пенсиите от 700 лева? Как така твоят чичо взема 1000 лева? Той май взима 1000 лева пенсия толкова, колкото и ти получаваш 10 хилки в зелено......

 69. 70 Профил на Иларион Иларионов
  Иларион Иларионов
  Рейтинг: Неутрално

  Редно е да знаете драги форумци,
  че безотчетно раздаване на пари става и днес. Започнало е по времето на Костов и сега новата власт го е прегчрнала две седмици след събирането на парламента. Всички депутати, дори и тези от опозицията получават по 2-5 000 лв. месечно в плик. Отделно имат подаръци в плик за рожденните дни и т.н.
  Както сами знаете, не малка част от парламентаристите в България са си кротки мижитурки и това са немалка част от приходите им.
  Парите се изписват като представителни, за членство в комисии илибонуси и награди за добре свършена работа. По този начин се смазват с не много пари и свойте и опозицията. Така повечето от депутатите започват основно да се правят на велможи и да ползват превилегии свързани с транспорт, дипломатически паспорти, кьор софри и др. Малка част се захващат по сериозно с далавери, защотот главните далавераджии, сучещи от бюджета въобще нямат намерение да влизат в парламента.
  Общо взето накрая се оформят доволни суфраджииски групи, главно по интереси и интелектуално ниво. Започват да си ебат жените и секретарките един на друг и да си дават пари назаем. Така много бчрзо в нашият парламент се получава типичната българска микросреда.
  А това, кой ще чете проектозаконите и кой ще прави анализи и коментари на предложения за съдбоносни за нас решения е нещо отдавна добре забравено.
  Общо взето, такива ми ти работи.
  По добре обаче не ми вярвайте. Спи се по спокойно така.

 70. 71 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: Неутрално

  В царска България е имало подобна на УБО структура- Интенданството. Също далавераджийска организация от всякъде.

 71. 72 Профил на XA-XA-XA :-)
  XA-XA-XA :-)
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на младежа от Враца

 72. 73 Профил на Danail
  Danail
  Рейтинг: Неутрално

  Продължавам да твърдя че всики членове на Политбюро и ЦК трябва да се убият. Ако някой има такъв съсед, не го щадете, издебнете удобен момент и го убийте.

 73. 74 Профил на От шопа
  От шопа
  Рейтинг: Неутрално

  "Задължение на УБО бе да храни, снабдява и обслужва не друг, а висшия ешелон, т.е. двадесетина души. Но на практика на яслата на специалното снабдяване беше целият номенклатурен апарат на ЦК на БКП, Държавният съвет, Министерският съвет с техните семейства и доста други, за които имаше специално разрешение на ЦК."

  Ген. Георги Милушев, бивш началник на УБО, 1991 г.

 74. 75 Профил на Знаем си
  Знаем си
  Рейтинг: Неутрално

  Както всички знаем, комчунистите са ограничени и глупави хора. Знаех си, че ще изскочи някой с аргумента "Ама те и сегашните взимат, и те ползват благини". За комуниста е важно да хвърли кал, не му се сърдете! Въпросът, драги ми комунета, е, че навремето ни убеждаваха, че тези благини са неморални и не си струва човек да се стреми към тях. За съжаление, и това четиво няма да ви отвори очите, защото сами сте си ги изболи, да не ви заслепи истината. Слепоци такива!

 75. 76 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Какво винаги се хващат всички какво правели жените. Изобщо е много възмутително цялото това нещо. И като си представя, че е започнало много преди УБО и ще продължи доста след това и страшно ме хваща яд на продажността на майки и бащи и децата им след тях. Със сигурност и тогава и сега е пълно с продажни жени и момичета, които се възползват от ситуацията, за да се пробутат по втория начин нагоре, но очевидно е пълно с мъже, които са били даже много пъти по-непочтени. Как някой нямаше наистина някакви принципи и идеали, за да се спре цялото това "облажване" и досега според мен не се е променило. И не говоря за управление, а за начин на мислене. Ужким стойностни хора са ограничени до такъв злободневен и материално ориентиран елементаризъм, че човек може да се отчае, когато общува особено с по-младите. Родителите да кажем се продадоха, съзнавайки, че няма голям изход, поне според тях, но децата изпаднаха до нещо по-лошо. Те сметноха постъпката на родителите си за нормална. И станаха двойно по-кухи, защото предишните поколения дълбоко в себе си може би разбираха, че това което се случва го правят и ще го правят, но биха предпочели нещо по-добро. За съжаление при следващите поколения на готованковците, които просто взеха това, което родителите им откраднаха нямаше и сянка от съжаление. Според тях, те бяха в правото си и да го вземат и да легнат, с който си искат и когато нещо им бе отказано се нахвърляха яростно срещу родителите си. Ако трябва да разгледаме цялото нещо в поколенчески план, става въпрос за едно прогресивно закухавяване и затъпяване все повече и повече, което е изключително притеснително и вече взима заплашителни размери!

 76. 77 Профил на !!
  !!
  Рейтинг: Неутрално

  Всъщност не звучи толкова лошо! Пълнили са им гушите за да не искат подкупи да са "неподкупни".
  Сега и заплатите са им доста големи и лапат подкупи на поразия!

 77. 78 Профил на Гоуце
  Гоуце
  Рейтинг: Неутрално

  "като преданите му генерали Мирчо Спасов"...
  Мирчо Спасов - убил собственоръчно усмихнатият тромпетист Сашо Сладура (ще го видите във филма "Любимец 13" в Белене. Хранил прасета с труповете на избитите лагерници.
  Синът му Румен бе член на ВС на БСП, а снаха му известната крадла Веска Меджидиева.
  Това са избранниците на червените гласоподаватели-деца на убийци!

 78. 79 Профил на АБФК
  АБФК
  Рейтинг: Неутрално

  Сервитьорките в Рила нямаха ли и други задължения - напр. да задоволяват сексуалните капризи на първите?
  както и хубавите момичета от големите и по-малко големи фолклорни ансамбли?
  Иначе чужбината ще я видиш през крив макарон?

 79. 80 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Да не забравяме, че и главният прокурор си е играл като малък с всичките тия вампири - големи и малки, по почивните станции на ЦК на БКП. Чакайте си процеси и възмездие ако си нямате друга работа...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 80. 81 Профил на KONSTATACIA
  KONSTATACIA
  Рейтинг: Неутрално

  Е, ТОЗИ ДРЪВНИК ПЪРВАНОВ, КАК НЕ ГО Е СРАМ ДА СЕ НАЗОВАВА ПРЕЗИДЕНТ. Е КАК И БОКАТА НЕ ГО Е СРАМ ДА БЪДЕ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, АБЕ ТО ОТ ГИОТФЕРЕНИ НЯМА ОТЪРВАНЕ, БЕ....НАРОДЕ,....НАРОДЕ......

 81. 82 Профил на kkk
  kkk
  Рейтинг: Неутрално

  Повръща ми се като чета! И всичко това когато нашия апартамент струваше 4100лв. Баща ми правеше 175лв а мама 145. Аз съм от София - помня на Милко Балев сина му и група от 10тина богопомазани се събираха на "Гъза на Слона" с моторите си. Ние седяхма е гледахме. Помня тоя смотаняк как грещеше че всичко сам си бил купил. Докъто друготе студенти ходеха на бригада той ходеше да си пазарува в Лондон. Комунизъм? Какъв комунизъм какво равенство? Никой нито за миг не си е мислил за равенство или комунизъм. Само инфектираха 50% от българите да си мислят че Тошо бил добър, "Ех помните ли по негово време колко беше хубаво". Ебати лумпените, къде са сега Амиго, Бай Коста и други апологети на бившата власт.
  Помислете само ако тези пари се използваха за образование, наука, здравеопазване, бизнес ....прогрес. Да ги бяхме дали парите на най-злобния Американски бизнесмен пак щеше да направи бизнес половин народ да се храни. А тези селяци са ги изяли тези пари на салами и ягоди. Ебати скотовете! Дори когато харчат не знаят как да го правят с клас. Отвратителни селяндури!
  Затова още тогава реших - по корем ще се влача, лайна ще ям но в България няма да остана нито ден, децата ми там няма да живеят. Вече 25г всеки ден се убеждавам че съм взел правилното решение. На много хора съм помогнал да се махнат и съм горд с това. Там никой не заслужава да живее освен бившите богоизбрани, сегашните им хитри наследници и лумпенизираните им фенове.

 82. 83 Профил на Къде е Бербенков?
  Къде е Бербенков?
  Рейтинг: Неутрално

  Къде се изгуби почтения Бербенков та не четем мъдростите му?

 83. 84 Профил на ПРОСВЕТА
  ПРОСВЕТА
  Рейтинг: Неутрално

  уточнение 1848-2009
  относно Марксизъм, Георги Марков и пр.

  СВЕТОВЕН МАРКСИЗЪМ преди всичко,
  а после "социализъм", "комунизъм" и прочее,
  щом става реч за исторически събития
  от втората половина на 19 век или по-късно.

  МАНИФЕСТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ на Маркс и Енгелс от 1848 за световна еднопартийна диктатурска нация "на пролетариата" съставена от себеподобни такива нации -- идеология на терористичен социализъм комунизъм.

  СВЕТОВЕН МАРКСИЗЪМ 1848 има за задача която бързо постига -- корумпиране, превземане и експлоатиране на
  всевъзможни комунистически, социалистически и прочее организирани форми на обществена дейност.

  Като милиони други хора по света, дори журналистът, писател дисидент Георги Марков е зомбиран донякъде от марксистката пропаганда.

  Факти:

  Повече от комунизъм, Агресор е Социализмът.

  Повече от социализъм, Агресор е Марксизмът.

  Комуни, тоест общества, тоест социуми, съществуват откакто съществува човечеството. Човек е "обществено животно".
  Нищо лошо в комуните/общества/социуми сами по себе си.

  Нищо лошо и в ко-нотацията "общ", общопритежаван, общоделски и прочее. В оргиналната Западна /латинска/ терминология, например английска, common и commons означават обикновен, общ и дори обикновена община, администрация и/или място за общи делови интереси.

  Съответно в България и насвякъде по света е имало и има
  ЕСТЕСТВЕН обществизъм, колективизъм, комунизъм, социализъм. Порочното е, че тогава и сега, естественият общевизъм, колективизъм, комунизъм, социализъм
  са ПРЕВЗЕТИ И СЛУЖЕЩИ ЗА МАСКА на Световния и локален МАРКСИЗЪМ -- на екстремистки милитаристичен социализъм комунизъм. Марксизмът е организирано зло, корупция и болест.

  Забележете също, че с злото Не се "изчерпва" с Марксистки социализъм. Хитлеристкият социализъм, малко братче и неверен ортак на марксисткия социализъм, роден като, в частност, антимарксистка реакция, но също е /бил/ зло, вид социалистически екстремизъм.

  Световният Марксистки Фашизъм Нацизъм
  фалшифицира, превзема и експлоатира автентични
  демокрации, комунизми, социализми и прочее
  по целия свят, в частност в България.

  Зомбашката подмяна на МАРКСИЗЪМ с комунизъм, социализъм и т.н. спомага да ви ЛЪЖАТ и пробутват КОВАРЕН "марксизъм с човешко лице".

  Dehumanizer
  * 53

  Георги Марков "Задочни репортажи за България"

  СЪВЕТСКИЯТ ФЕОДАЛИЗЪМ

  Много трудно ми е да преценя какво комунистическо развитие бихме имали у нас, ако не следвахме т.нар. съветски опит. Може би щяхме да се озовем в положението на днешна Югославия или днешна Албания, или може би щяхме да намерим пътя към български вид социализъм, който би бил най-подходящ и смислен. Днешните български идеолози подминават факта, че в българското обществено устройство преди войната имаше два много силни социални факта. Първият — отсъствието на мощен експлоататорски капитализъм, и вторият — самородният социализъм на силно развитото кооперативно движение.

  Така че, исторически погледнато, България без комунистическа помощ сама плуваше във водите на свой собствен демократичен социализъм.

 84. 85 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: Гневно

  УБО е било голямата слугиня на тези селяндури, които съсипаха България и деморализираха народа. Затова сега все още 18% гласуват са правоприемниците на тези престъпници, затова и сега се пръкна новата вълна от млади келеши като Кутев, Добрев, Манолова, Иотова и много други уж демократи и борци за социална справедливост. И понеже тези бивши управници не изгниха там където им е мястото - в Белене, затова и не можем да се измъкнем от тази гнусна паяжина, която ни е оплела вече 20 години.

 85. 86 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1190 Весело

  До коментар [#77] от "!!":

  Идиот - кой пък ти каза, че не са взимали подкупи бе?!? Що само се чудите как да оправдаете неоправдаемото? Червени свине.

 86. 87 Профил на 666! СУПЕР
  666! СУПЕР
  Рейтинг: Неутрално

  ...К'ВИ ПРЕТОРИАНЦИ БЕ...К'ВИ ГВАРДЕИЦИ...БАХ'ГИ У ЦАААРВУЛИТЕ СВИНСКИ...СЕЛЯЦИ...!

  ..КАТО ПАДНА СЕСЕРЕ СЕ НАСРАА'АА...!

  ...говняри ...селски магазинери...ма иначе прибрани влачеха сичко по къщит и вилите си...и тоалет папира краде'а...!

 87. 88 Профил на УБО
  УБО
  Рейтинг: Неутрално

  И борецът Боян Радев беше при нас. Имаше висок чин. Иначе как се правят колекции от картини.

 88. 89 Профил на Бай Петко
  Бай Петко
  Рейтинг: Неутрално

  Там се пенсионирах.Велики години бяха за България.

 89. 90 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: Неутрално

  Ето го "идеалът" им - умопомрачаващо плюскане и крадене от народа - секретно.Ама то не бе плюскане, не бе осиране - ега ти гладните типове. Ами наследниците им те друго могат ли
  А най-умопомрачаващо е поведението на тези които ги избират -
  това са те самите или напълно ошашавени от лицемерието им хорица.

 90. 91 Профил на Черна станция
  Черна станция
  Рейтинг: Неутрално

  Комунистическата върхушка на България, не беше формирана от хора с комунистически убеждения. По-старите знаят, че истинските идеалисти Комунисти от преди 9-ти Септември 1944-та година бяха обявени за догматици и ревизионисти и почти всички ликвидирани в чистките преди 1953-та година. Които оцеляха бяха натикани в глуха линия или пенсионирани, доста често изключени от Комунистическата Партия, за която са си жертвали живота преди 9-ти.
  Комунистическата върхушка в България беше формирана от хора избрани от Съветските тайни служби, които на практика управляваха България. Най-често това бяха криминални престъпници лежали в затворите преди 9-ти. След 9-ти всички те използваха мътните времена да се включат активно в мероприятията на Народната Власт за експроприация на Едрия и Дребен Капитал, национализации на сградите и производството и кооперирането на земята.
  Тодор Живков е един от малкото комунисти от преди 9-ти Септември 1944, които са направили кариера след 9-ти. Големия късмет на бай Тодър Правешки идва след включването му в Комунистическата Партия. Поради скромната му и незначителна личност, агентите на Царската служба за Обществената Безопасност го наемат за таен платен Агент-Доносник на Обществената.
  Наскоро след това агент на Съветското разузнаване в България предава на Съветските служби списък на тайните агенти на Българската Обществената Безопасност, внедрени в Българската Комунистическа Партия.
  Съветското разузнаване в България се среща с Тодор Живков и го наема за платен доносник за задачите които Обществената му поставя.
  Така бедното и скромно Правешко селянче, което е довтасало около преди година в София, с единственото желание да се измъкне от изнурителната работа на скука на село, изведнъж удря Джак Пота – има скромна печатарска заплатка и тайно лапа още две заплатки като доносник на Обществената Безопасност и Съветското Разузнаване в България.
  При това не се е излагал на никакъв риск. Обществената Безопасност го е покровителствала като техен агент. Станал е нелегален за пред Комунистите, но на практика е бил Полу-Нелегален, защото никой не го е търсил.
  След 9-ти Съветските тайни служби започват да го издигат и обучават по канален ред, като техен щатен агент, въпреки скромните му способности и заложби.
  Тайната на успеха на бай Тошо, че е бил една много послушна и удобна марионетка на Съветските си господари, които в процеса на фабрикуването на мита за личните му качества и заслуги са го изолирали напълно от света, но това не значи, че той си е живял лошо. Това е бил един живот на изключително охолство и удобство. Неговия живот е един пример, как един доста простичък и посредствен човечец, като се постави в служба на Съветското Разузнаване е направил изумителна карира, защото Контра-разузнаването никога не се занимава с тях. По интелигентните хора наети за Съветски агенти, са арестувани, съдени и екзекутирани, но никой не си е хабил труда да се занимава с тава посредственост и в противоречие с баснята за Орел и Охлюв, Съветското разузнаване го изстреля на върха на България без пълзене и го държа там докато не рухна самия Съветския Съюз.

 91. 92 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  Според една статия, която четох през 1990-те години по намерени документи в бившия СССР, Тодор Живков е бил толкова удобен за Съветските служби в България, че те нареждат на агентурата си да издирят лица, които имат физическа прилика с Тодор Живков за да ги тренират, като негови двоинйци, в случаи, че той стане жертва на атентат или естественна смърт. Съветската агентура намира двама души, които биват изтеглени в СССР и обучавани там за евентуални двойници на бай Тошо. Според статията, тези двойници на Тодор Живков, са го дублирали многократно, при публични появи. Този човек е бил пълна марионетка на Съветските тайни служби.

 92. 93 Профил на индианеца
  индианеца
  Рейтинг: Весело

  дрънкайте си ама беше всенародна ебня , по заводите всеки мераклия си имаше любовница , по университетите имаше каки дето ебяха цели факултети.Като има курви , ще има и ебачи.Особенно това поколение дето ни управлява се шибаха като свирки.По старото поколение -човещинка , любовница и се крие.Колко женки от 40-50 год. поколението забременяха около 8 декември , ама от кого не знаят.
  УБО подбираха похотливи и алчни за диверсия.

 93. 94 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 572 Весело

  Как си представяте Иван Славков с билково чайче, на диета и прави ом сутрин на брега на морето?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK