Гражданите ще финансират промяна на здравния модел с още 2 % вноска

Парите ще са задължително осигуряване в частните фондове

Гражданите ще финансират промяна на здравния модел с още 2 % вноска

© ДневникОт 2011 г. здравната вноска за гражданите ще нарасне с още 2% до 10%, за да се подобри финансирането в сектора и да се даде възможност за начало на нов тристълбов осигурителен модел в здравеопазването, при който в задължителното осигуряване ще се включат активно и частните здравни фондове. Увеличение на работодателския дял в здравната вноска не се предвижда, а от 2011 се планира този дял да се намали.


Това съобщи министърът д-р Божидар Нанев при отчета на 100-те дни от управлението на ведомството, на който представи намеренията на управляващите за реформи в сектора през следващите две години. През следващата година няма да има резки промени в системата, каза Нанев. Мерките ще са насочени най-вече към подобряване събираемостта на здравните вноски и преструктуриране на част от болниците. Като начало през 2010 г. ще се запази размерът на здравната вноска, но ще бъде ясно какво плаща държавата и какво не. За целта ще се изготвят списъци с непокриваните от НЗОК услуги и консумативи, които трябва да се сложат на видно място в лечебните заведения, за да знаят хората за какво да доплащат. При изписване пациентите ще получават разпечатка с разходите за лечение и откъде се покриват - от НЗОК, кеш от болния или пък от здравен фонд. По този начин се очаква да се намалят нерегламентираните плащания и да се увеличи контролът.


Същинската реформа ще започне през 2011 г. "Обединихме се около идеята за въвеждане на тристълбов модел на здравно осигуряване, защото сега съществуващият не дава добри резултати", каза министърът. При новия модел основният пакет от медицински услуги ще се поеме от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но ще се въведе и
задължително допълнително осигуряване


както и трети, доброволен стълб. Всички пари от вноски ще се събират в Националната агенция за приходите (НАП), която след това ще ги превежда на фондовете. Все още не е уточнено каква част от здравната вноска ще се управлява от частните фондове. Според Нанев това ще зависи от обема на финансирания от тях пакет от услуги. Сигурно е само, че увеличението на вноската с 2% ще бъде изцяло за сметка на всеки здравно осигурен, за да не се натоварва допълнително бизнесът. Останалите 8% ще се делят поравно между работник и работодател. В момента дяловете им във вноската са съответно 40:60%. За социално слабите граждани, децата и пенсионерите ще продължи да плаща държавата.


Обсъждат се и критериите, на които трябва да отговарят здравните фондове, за да се включат в задължителното осигуряване. Предложенията за наличния уставен капитал варират от 5 до 15 млн. лв., а за записаните клиенти - от 100 хил. до 400 хил. души. Сигурно е, че дружествата няма да могат да отказват да записват пациенти заради възрастта им или поради влошено здраве. Предвижда се те да нямат право на печалба, а само на средства за административни разходи в размер на 2%. Задължително


ще се създаде и Гаранционен фонд


като идеята е частните здравни фондове да внасят в него 1% от приходите си, за да може да се гарантира лечението на пациентите при евентуални фалити. Задължително ще се изисква от фондовете да имат изградена мрежа в страната и да свържат информационните си системи с НЗОК, НОИ и контролните медицински структури. Втори важен елемент е до края на 2010 г. да са готови и електронните карти и досиета на всички граждани, за да може да се следи всяко движение на пациенти и финанси в системата.


Болничното преструктуриране ще започне още от догодина с


три нива на лечебните заведения


Страната ще се раздели на шест региона, като във всеки ще има по една високотехнологична болница. Зам.-министърът д-р Валерий Митрев обясни, че в момента в България има три лечебни заведения, които отговарят на тези критерии - в София, Варна и Пловдив. Предстои с пари от европейските фондове да бъдат дооборудвани още три такива. Те ще лекуват всичко, като ще извършват и сърдечна и неврохирургия, както и останалите високоспециализирани дейности. Областните болници ще са второто ниво и ще продължат да изпълняват своите функции, а голяма част от общинските болници ще бъдат преобразувани в хосписи и клиники за долекуване. За целта се подготвят 9 клинични пътеки, за да може здравната каса да финансира тези дейности. "Болниците ще се разгледат отделение по отделение, за да се види кои клиники отговарят на стандартите, и само те ще сключват договори със здравната каса. Така ще отпадне задължението на НЗОК да работи с всички", поясни д-р Митрев.


Във всяка община ще има спешни центрове


които ще оказват бърза помощ и при необходимост ще транспортират пациентите до областната или регионалната болница.
За преструктурирането ще се използват около 287 млн. лв. от еврофондовете. От тях 147 млн. лв. са предназначени за ремонт на 15 държавни болници в цялата страна. Други 100 млн. лв. са за болниците в големите общини и още 40 млн. лв. за малките. Ако рамката се одобри от ЕС, средствата ще могат да се усвояват от средата на 2010 г. до края на 2015 г. С тях ще бъде укрепена и спешната помощ. Бюджетът за спешните центрове за догодина ще бъде увеличен с 30 млн. лв. - за покупка на нови линейки и увеличение на заплатите на лекарите с 10%.
По-големият проблем според д-р Митрев е недостигът на някои видове специалности като анестезиолози, педиатри и др. Зам.-министърът съобщи, че само за година анестезиолозите у нас са намалели от 1500 на 800. Предстоят разговори с всеки от тях, за да се разбере дали имат намерение да заминават в чужбина. Обмисля се дори


да се върне разпределението за лекарите


поне за 2-3 години. Не може бедна България да обучава медици за богатите европейски страни, каза Митрев. За да се сформират нужните екипи в болниците, ще се търси допълнително финансиране на специалностите, в които липсват квалифицирани кадри.
По отношение на свършеното в последните три месеца министър Нанев посочи извършените проверките в болниците и ТЕЛК и затягането на контрола в системата. В 62 болници се проверява как са използвани капиталовите разходи, като част от установените факти ще бъдат дадени на прокуратурата.


Около 10% от решенията на ТЕЛК са грешни, заради което ще има санкции за хората от лекарските комисии. Според министъра успех е и установяването на политика на прозрачност и диалог със съсловните и пациентските организации. За пръв път у нас беше призната за национално представителна пациентска организация - Конфедерация "Защита на здравето". Тя зае полагащото й се място в управлението на НЗОК, което не се случи в продължение на години. За пръв път е създаден и одитен съвет, който да гарантира пълна прозрачност при провеждане на лекарствената политика на министерството. В него също влизат представители на пациентските организации. Следващата година ще бъде много тежка, но сме принудени в условия на криза да започнем реформи, които са отлагани с години, каза Нанев.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЛАМБО
  ЛАМБО
  Рейтинг: Неутрално

  А кога освен "гражданите" и циганите ще платят някакъв данък на държавата ?

  Айййде стига с тия "граждани"
  И ромите, и ромите г-н Д(р)янков !

 2. 2 Профил на dan
  dan
  Рейтинг: Неутрално

  Гражданите ще финансират бедняците-милионери (т.е. милионерите-монополисти с манталитет на бедняци) с още 2 % вноска. Защо след като държавата няма пари, ще кара хората със закон да внасят пари в ЧАСТНИ фондове, а не в държавни такива ???

 3. 3 Профил на ЛАМБО
  ЛАМБО
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н Д(р)янков или Херр Фройнд, каквато е фамилията на синовете ви.

  Вие взехте 1 милиард долара от резерва на Здравната каса, за да купите онези хартийки - С.П.Т. (Специални Права за Тираж) на МВФ.

  По този повод имам два въпроса към вас:
  1) Кога ще теглят тиража на тези книжа от МВФ ?
  2) Имате ли брат ?

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/10/14/lysna-cherniia-zadnik-na-diankov.415760

 4. 4 Профил на Гот!
  Гот!
  Рейтинг: Гневно
 5. 5 Профил на ..
  ..
  Рейтинг: Неутрално

  Конституция на РБ :

  гражданите имат ПРАВО на здравно осигуряване !!!!

  ПРАВОТО не е задължение ! . От правото можеш да се откажеш !

  Задължителното ЗО нарушава Конституцията

 6. 6
  лекар
  Рейтинг: Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на коментатор
  коментатор
  Рейтинг: Неутрално

  като са некадърни да саберат парите от тези , които не си плащат и също така не им стиска да им отнемат достапа до здравна помощ за неплащането, ще събират пари от будалите дето плащат и не мрънкат.

 8. 8 Профил на Jelew
  Jelew
  Рейтинг: Неутрално

  Дерзаите другари. О6те един десятък.

 9. 9 Профил на nide
  nide
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Хората, които работят за правителството обикновено са твърде мързеливи да работят и прекалено загрижени да крадат!

 10. 10 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Пак се готвят да ловят риба в мътни води.И скам да знам имената на хората в пациентските организации,които ме представляват,информация за тях и кой точно ги е упълномощил.
  А пък Бойко ако продължи да си прави оглушки по това,което творят здравните му чиновници,направо го отсвирвам.Завинаги.
  Алчни,некадърни,направиха ни на идиоти.

 11. 11 Профил на и
  и
  Рейтинг: Неутрално

  още по голям батак в здравната сфера--- г-да управляващи.нарочно ли го правите или сте отчайващо кухоглави

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Цитат 'Обмисля се дори да се върне разпределението за лекарите поне за 2-3 години. '

  Комунизма си отива, ДА ама НЕ . Тъпанарите които са го измислили ще докарат криза не само за здравеопазването, ами и на медицинските вузове. Студентите им ще се изнесат рано рано към някоя по-цивилизована държава. Решението другарки и другари е АДЕКВАТНОТО ЗАПЛАЩАНЕ. Ако на някой лекар му осигурят заплата 7-8000 лева на месец в някоя селска здравна служба те са ми ще отидат там, даже няма да могат да се разминат от желаещи. Ако ли не, в селата да се готвят да впрягат воловете до близката областна болница... Насила и с кухи комунистически постановки здравеопазване не се прави

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на Бойко, осъзнай се
  Бойко, осъзнай се
  Рейтинг: Неутрално

  допреди 2 години беше 6% при 60-40 работодател - здравноосигурен. Сега ще е 10% при съотношение 60-040 осигурен-работодател. Не стига че в тази криза хората изнемогват, но и ги товарят допълнително.

  Не ми е много силна страна смятането, но тези 2% при 500 месечна заплата са си 120 лева на година. Тук процент, там процент и ти е***ат фамилията.

  Бойко, осъзнай се! Не е късно. Ако ли не, и теб ще те пратим на бунището като предните.

 14. 14 Профил на Diana
  Diana
  Рейтинг: Гневно

  Е, от цялата статия се разбира че увеличението за сметка на работещите на трудов договор ще е 2.8%. Какви са тези глупости, които ги пишете.

 15. 15 Профил на BB
  BB
  Рейтинг: Неутрално

  Бравос момчета! Нии сме с Вас, гордеем се с Вас!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Крайно време е,както в министерството на отбраната управлява цивилен министър,тъй и в министерството на здравеопазването да управлява Пациент.С каквото си помислите образование-юрист,финасист,икономист.И в никакъв случай -доктор.

 18. 18 Профил на риооо
  риооо
  Рейтинг: Неутрално

  Хер флик да отговори на №3 !!!!!

 19. 19 Профил на Питащ се
  Питащ се
  Рейтинг: Неутрално

  Каузус: 1% от населението създават ДОБРОВОЛНО здружение за взаимно здравно осигуряване.С правилник, управа и т.н.. Всички подписват клетвена декларация, че нямат претенции към МЗ и НЗОК, само ни върнете НАШИТЕ пари- 1% от бюджете ви.Какво ли ще стане?

 20. 20 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  тези дойдоха преди има-няма три месеца и се канят да ни оберат и малкото пари, за да напълнят гушите на мафията, ....................какво стана с чудесата, които ни обещаваха?!!!!!!!

  Времето е наркотик, много от него убива.
 21. 21 Профил на фоффф
  фоффф
  Рейтинг: Неутрално

  аре бе идиотиии!! дай..дай..дай..и пак..и пак..само това знаете! за пълнене на нечии гуши!! 120 евро мин. заплата-ВЪРХОВНА кражба няколко поколения вече върховен обир..и ми сакали задължително "дай пак!"
  НЯМА,идиоти !!

 22. 22 Профил на jean
  jean
  Рейтинг: Неутрално

  Хората биха видяли смислъл в такова повишение, ако виждат и на практика промяна в системата към по-добро. Засега промяната върви само към по-лошо качество на здравните услуги. Все едно сега някой да ме убеждава да дам данък за оздравяването на Кремиковци. Е как да стане, като досега сигналите към хората са само негативни - за източване на здравната каса и за некадърното й управление, което води до още по-големи разходи

 23. 23 Профил на Руслан 21
  Руслан 21
  Рейтинг: Неутрално

  Питащ се

  Това, твоето е единственото умно нещо написано дотук.

 24. 24 Профил на Jelev
  Jelev
  Рейтинг: Неутрално

  Пак питам.Не избрахме ли тия хора за да живеем нормално.

 25. 25 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: Неутрално

  А,някой прочете ли нещо за профилактика?Програми за профилактика ,пари за същото?

 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: Неутрално

  Доста кофти идея!
  Увеличава се Данък здраве. Имитация на частен стълб. Както и вторият на пенсиите.

  Частният трябва да е напълно отделен от НАП, мап и каквото и да е държавно.

  За държваното - един по-скромен процент и ЯК контрол за харченето му. Ясно е, че за да се осигури "безплатно" здравеопазване трябва да има и перо в приходите. По-добре е, просто да се отделя в закона за бюджета, а не да имаме уж нисък ДОД и ДП, като всъщност ни затрупват със "социални" данъци.

  За частното - добре, нека определят минимален процент, но
  1. да не минава през държавата.
  2. всеки да си решава колко да плаща. Пък може и шефът да отпусне някой лев, особено ако държавата му даде отстъпки в ДП.

  За второто - едва ли някой ще си направи застраховка/осигуровка, която е с ниска премия и безсмислено малко обезщетение.

  Накрая ще се появи и реален четвърти стълб, който е по напълно свободно желание.

 27. 27 Профил на Руслан 21
  Руслан 21
  Рейтинг: Неутрално

  Тук се усеща миризмата на червени кхмери маскирани като недоволни от здравната политика. Хайде да кажа нещо положително. Лежах доскоро в ЕН-ската болница 8 дни без ясна диагноза /в инфекциозно/. Отвориха етаж предвиден за ремонт за мене, за да не съм при "свинско болните". Етажа пред ремонт естествено е като Косово през войната. За няма час една санитарка и единствената сестра ми устроиха стая, намериха радиатор и ми осигуриха всичко нужно. Счупиха се от работа за тия 8 дни и постоянно се усмихваха като че ли са сервитьорки в скъп ресторант, а половината кашляха, най-вече лекуващата ме лекарка. Т.е. и те са болни, но не могат да си позволят да легнат. Иначе горе повечето сте прави, че здравната система е шибана, но като видях как се работи малко ми е трудно да плюя, защото имам чувството, че плюя тези които ме лекуваха.

 28. 28 Профил на Келнер
  Келнер
  Рейтинг: Неутрално

  Неволно станах свидетел, как здравният министър се напи до козирка в нашия ресторант, на софра с някакви съмнителни муфтаджии. Качи се на масата, раздра си ризата и се провикна на всеослушание "От догодина ще гъзим раята да киха още като поп! Щом искат лекар ще кихат, мама им да е... и цървули!"

 29. 29 Профил на Руслан 21
  Руслан 21
  Рейтинг: Неутрално

  Келнер
  Мисля, че си от онези червени кхмери за, които споменах и смятам, че лъжеш. Не ми казвай ресторанта за да не се разбере кой си, но ми кажи на коя дата стана това и ще ти кажа кой си!

 30. 30 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#27] от "Руслан 21":

  Това идва от засиления контрол - наистина го има. Слава Богу, видях го покрай позната, съвсем наскоро. Наливането на пари в каца без дъно е безсмислено. Първо да се запушат дупките, да се види как работят нещата (вярно, отлагат го с година), после да се мисли за допълнително финансиране.

  А за инфекциозна болница - там не беше правен ремонт няколко века ! И измежду докторите има и лекари, че и хора. Преди близо 15 години там ме спаси шефът на клиниката - лично ми монтира системите поне един час, че имаше невероятен приток от натровени. Чак таксиметраджийте знаеха симптомите и направо в Инфекциозна караха такива клиенти, без да минават през Пирогов.

 31. 31 Профил на Руслан 21
  Руслан 21
  Рейтинг: Неутрално

  Последното "кой си" не буквално разбира се.

 32. 32 Профил на Руслан 21
  Руслан 21
  Рейтинг: Неутрално

  Музар

  Не съм от София и говоря за среден град, но общо взето явно навсякъде нещата помръдват напред, щом си приел, че говоря за друга болница, още повече Софийска.

 33. 33 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: Неутрално

  Малеее .... тия ще ни разкажат играта!
  "да се върне разпределението за лекарите поне за 2-3 години" Господа от МЗ, бъдете ама абсолютно сигурни, че по този начин ще изгоните голяма част от кадърните български лекари които все още не са заминали в чужбина! Играете си с огъня! Това съсловие не може да се манипулира толко лесно, като пенсионери, цигани, турци и безработни. И без това има недостиг на мед. сестри. И то заминали в чужбина, да гледат възрастни хора!

  "Не може бедна България да обучава медици за богатите европейски страни, каза Митрев" - може, ама как може! Нямате си представа министър Нанев! Хайде сравнете средна заплата от 700лв. в България с 3000 евро в Германия ! Министър Нанев, сега е 21 век, България е в ЕС- т.е.- свободно движение на хора, стоки и капитали.

  Аз имам предложение! А ВЪРНЕТЕ И СОФИЙСКОТО ГРАЖДАНСТВО!

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#32] от "Руслан 21":

  Още по-добре, че не си от голям град - значи наистина нещата са почнали да се отместват от дъното.

  Дано да продължи във вярната посока - повече работещи институции и навсякъде. Вижда се, че като се изисква от тях - могат. Та те само от перспективата, че ББ ще стане шеф на държавата се стегнаха още първите дни след изборите. Наскоро разбрах направо комичен случай - след 2(!) години мотане на отговор от общинска служба, още в началото на август тази година са се спретнали да го изпратят - усетиха, че лабавото свърши.

 35. 35 Профил на Либерал
  Либерал
  Рейтинг: 234 Разстроено

  Нека да приложим "успешния" модел на пенсионно осигуряване и в здравеопазването. Така де, защо да чакаме до пенсия?
  Изобщо от тоя сектор бълват само безумия откак дойде това правителство - но поне има приемственост...

 36. 36 Профил на lekar
  lekar
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#27] от "Руслан 21":

  Преди два дни преглеждах един пациент пенсионер, който имаше анемия. На въпроса ми "Как се храниш?" той ми отговори: "Ами храня се... когато има с какво...".

 37. 37 Профил на Ал
  Ал
  Рейтинг: Разстроено

  Преди много години в учебниците по история пишеше за страшния данък "десятък" , който лошите турци събирали от раята.Ех....благословени времена!

 38. 38 Профил на спец
  спец
  Рейтинг: Весело

  Странно защо никой министър и лекар не казва основния ход за пресичане на източването на пари и далаверите?!Това,за което говоря е направено отдавна в Гърция,Англия и т.н.Става дума за това,че в белите страни Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ РАБОТИ ЕДНОВРЕМЕННО НА ДЪРЖАВНА И ЧАСТНА РАБОТА ОТ ЛЕКАРИ!Тука бачкат в частния кабинет,въртят пациенти и пари в извънболничната помощ,после ги насочват изтормозените хора в болници,взимат оттам пари по пътеки,после обратно по частните кабинети!И така един човек го завъртат отвсякъде и държавата плаща 2 пъти за него,а той отделно се джоби!!!А най-върви тая далавера при разните професори-на ден по хилядарка от частпром,утре същите през отделението по най-скъпата пътека!А после митничарите били най-богати...

 39. 39 Профил на Руслан 21 до Музар
  Руслан 21 до Музар
  Рейтинг: Неутрално

  Помръдват нещата със сигурност. В статията за МВР надвечер описах какво ми се случи наскоро с МВР. През 2001 ме измамиха с доста пари за виза за САЩ. Пуснах жалба и така до преди месец. Викат ме за разпит пред съдия, хванали ги, дадох показания и ще ги съдят. Мислех, че сънувам, бях го отписал това дело. А пък иначе съм г-н Никой, нямам връзки и не съм обществено значим, да кажеш, че е за това.

 40. 40 Профил на Руслан 21 до lekar
  Руслан 21 до lekar
  Рейтинг: Неутрално

  Ами какво друго да ти каже. А пък анемията изисква специална диета. Стара истина е, че държава, която не се грижи за децата и старците няма бъдеще.

 41. 41 Профил на потресен
  потресен
  Рейтинг: Разстроено

  Ние сме толкова много повредени,ама толкова много, че нямаме представа колко много сме повредени!!!

 42. 42 Профил на Руслан 21 до Филип Колев
  Руслан 21 до Филип Колев
  Рейтинг: Неутрално

  Не ни разваляй кефа с "червеномислие", ако обичаш. Ще правят и простотии разбира се, но нека ги обсъждаме ние, които сме за това, те /правителството/ да успеят.

 43. 43 Профил на Пациент
  Пациент
  Рейтинг: Неутрално

  Що плачете толкова за лекарите? Вялно има и свестни хора, но голяма част от тях са си меркантилни печалбари, за които не съществува Хипократова клетва. Работят в дьржавни болници за няколко хилядарки заплата, а от влеме на време, пак в държавните болници съвсем законно си работят и частно, като по някой път претупвап по 50 човека за половин ден и вземат няколко хилядарки за няколко часа, а плачат. Затова висшето образование да се направи платено , а не ние , т. е. държавата да им плаща обучението, което по медицина е доста скъпо, а пък те после да ни дерат и рекетират, че видите ли парите им били малко и те щели да "избягат" в чужбина. Ами да си плащат обученито пък после да ходят където си искат!

 44. 44 Профил на лекар
  лекар
  Рейтинг: Неутрално

  Ще успеят, така ще успеят, че ще виждаш лекар 1 път на високосна година, и то ако имаш късмет и 100 лв. готови, Андрешковци искат здравеопазване- ще стане ... Доброволни фондове- да не съм луд да работя с Виткова и подобни недомислици- КЕШ, КЕШ, КЕШ- набийте си го в тъпите тикви, иначе Орландовци....

 45. 45 Профил на Руслан 21
  Руслан 21
  Рейтинг: Неутрално

  лекар

  Ти май наистина си лекар /или бъдещ по-скоро/. Пак си прав, но не ги дразни останалите, защото не са наясно, че лекар в болница взима под 900 лева.

 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#43] от "Пациент":

  Да! Нека обучението по медицина се направи платено. Така тези които идват след нас ще има много да чакаш да те преглеждат за едното левче както сега. Просто като си дал няколко десетки хиляди долара за медицинско образование комунистическите номера с безплатното отиват в мавзолея при другаря Ленин. Хубава е и идеята да има разделяне на държавна и частна практика. Така просто всички отиваме в частния сектор, на НЗОК се бие един шут и времето ти пред кабинета ще бъде запълнено с четене на дълги ценоразписи на най накрая платените реално медицински услуги. А държавните болници ли? Ами там ще се обучават араби и негри да лекуват комунисти ,имигранти, социално слаби и силно мургави...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 47. 47 Профил на Иванчо
  Иванчо
  Рейтинг: Любопитно

  "Не може бедна България да обучава медици за богатите европейски страни, каза Митрев."
  Не мога да изброя колко глупости изрекоха през последните 20 години министрите на здравеопазването! Европейският съюз е създаден за идеята свободно движение на хора и капитали, гуспудин Бай Ганьо! Стига с тия лъжи и популизъм до дупка! Продължава с пълна сила надлъгването: Те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим.
  Как нито един министър не се намери с достойнство да се изправи и да каже:
  "Съвременна медицина (здравеопазване) без много пари не може да има! Медицината вече е бизнес и държавата БГ не може да осигурява съвременно здравеопазване по социален модел. Здравеопазването ни фалира, Дами и Господа! Бог да го прости. От утре започваме частно здравеопазване! Сиренето ще е с пари!" Трябва конкуренцията да оправи пазара в здравеопазването, няма начин.

 48. 48 Профил на Случаен...
  Случаен...
  Рейтинг: Гневно

  Номер 35 (Филип Колев) по-горе иронизра "успехите" на пенсионните фондове, а други (явно незапознати) щракат минуси.

  Предлага се същия модел като пенсионния да реши проблемите в публичното здравеопазване. Не ми изглежда никак умно, още повече съвсем на повърхността се показва грозната морда на едрия капитал, който отново иска да се облажи с безотчетни публични средства.

  Ефектите на третия стълб в пенсионната система, т.нар. "доброволни (но всъщност задължителни) пенсионни фондове" са видими за всеки с редовно платени осигуровки - балансът на фондовете много преди да настъпи кризата беше на минус, т.е. частните фондове не само не постигат гръмко прокламираната доходност, но простичко казано - завличат с пари.

  Не съществува проблем да има частни здравни фондове, няма нищо лошо и в частните пенсионни фондове, НО САМО ако функционират далеч от държавата и без по административен път да превръщат всички нас в клиенти.

  Който иска пазарен подход, моля, да създава частни фондове, да изгражда лечебни заведения, НО не за сметка на публичното здравеопазване и не за сметка на редовите данъкоплатци. Другото не само че няма нищо общо с "пазарните правила", ами е по-зле от болшевизъм в действие.

  Имам контрапредложение на настоящото предложение - да пребием здравния министър с камъни. Не зная дали подобен акт би променил нещо в здравната система, но съм сигурен, че ще накара следващият лобист, назначен да защитава уж публичния интерес да се замисли дали е здравословно да прокарва явни корпоративни интереси под маската на загриженост към здравето на гражданите.

 49. 49 Профил на Al Bundi
  Al Bundi
  Рейтинг: Весело

  И следващата грипна епидемия ще я борим
  с глави чесън вързани по вратовете.

 50. 50 Профил на един
  един
  Рейтинг: Неутрално

  сега ми се обаждат мои пациенти от холандия какво трябва да се лекуват ,защото една превръзка с тап там била 300 евро ,една бъбречна криза 500 евро ,а достъп до лекар е срещу няколко хиляди ,въпреки че са чинно осигурени .Същото е положението в испания -мои бивш служител фелдшер е там от няколко години и за да влезе на лекар с болното си дете чака между 3 и 10 дни,а ако си позволи да извика спешно блърза помощ и не е спешен плаща между 1000-и3000 евро.В щатите при лошата система на обама ,ама при осигурените една бъбречна криза с пълна обработка в добра клиника и всички нужни изследнвания е между 3000 и 5000 долара ИДВАНЕ НА ДИПЛОМИРАН ЛЕКАР СПЕЦИАЛИСТ В ДОМА ВИ ,ЗАЩОТО сТЕ БОЛНИ Е ОТ 3000 ДО 10000 ДОЛАРА ОСОБЕНО ПРЕЗ НОЩТА -ТАКЪВ ХОНОРАР НЕ СИ ПОЗВОЛЯВА И ЧИКАГКСКАТА БОЛНИЦА И ЗАТОВА ПРАЩА РЕНТГЕНОВИТЕ СИ СНИМКИ ЗА РАЗЧИТАНЕ В АВСТРАЛИИСКА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ,ЗАЩОТО ТАМ ИМА ЛЕКАР И Е ДЕН .КАКВО СТЕ СЕ РАЗВИЛНЯЛИ РаЗНИ ГОВЕДА ПО ФОРУМИТЕ ПРОТИВ ЛЕКАРИТЕ ФАНДЪЦИТЕ СВЪРШИХА ,ЧЕТЕТЕ цЕНОРАЗПИСИТЕ И ЧАКАИТЕ ВЕЧЕ НЯКОЙ ПРОСТАК СЕЛСКИ ДОКТОР КАТО НАС ДА ВИ ДОЙДЕ В ДОМА ПРЕЗ НОЩТА ДА ВИ СПАСЯВА ,А ВИЕ ДА МУ ОБЯСНЯВАТЕ НА ЕДРО КАК СТЕ ИНВАЛИДИ ОСВОБОДЕНИ ДАЖЕ ОТ ТАКСА -Е ТОВА НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ АКО ЩЕ И 1 МИЛИОН ДА СТАНЕ ГЛОБАТА НА МИБЛИЦИОНЕРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО -ДА ХОДИ МИНИСТЪРА ДА ВИ ПРЕГЛЕЖДА БЕЗ ПАРИ КОЛОКОТО СИ ИСКА ,ЗАЩОТО АЗ 10 ГОДИНИ ПРЕГЛЕЖДАМ БЕЗПЛАТНО И СИ РАЗБИл 4 КОЛИ , НА ДЕЦАТА МИ НИЩО -ДОТУК,а неговия бабалък си построи частна клиника за милиони -сигурно от безплатно лечение на пациенти при всичките ми уважения към него като добър хирург .

 51. 51 Профил на Друг
  Друг
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#50] от "един":

  Ами защо пишеш по форуми - върви в Холандия или в Щатите.
  Там ще ти постелят.

 52. 52 Профил на Още по-друг
  Още по-друг
  Рейтинг: Неутрално

  Нека си стои тук. Ама не той, а ти ще идеш при него и дано се разболееш скоро.

 53. 53 Профил на Jelev
  Jelev
  Рейтинг: Неутрално

  До 50. Излъгали са те уважаеми.В Испания,ако си регистриран в об6тината има6 право сре6ту 5 евро на година на три повиквания на линейка.Майката на мой познат дойде от БГ за да и направят сърдечна операция.Безплатно. Мом4ето е от с.Ст.Караджа,Силистренско.Знам о6те 2 слу4ая.Отделно,4е на деца до 18 г.и пенсионери ,лекарствата са безплатни.

 54. 54 Профил на и
  и
  Рейтинг: Неутрално

  променете конституцията,,сложете здравното осигуряване към данъците,събирайте ги стриктно ,,отсечете стриктно границата на поетите услуги и най-важното Дайте спокойствие на медиците и глъдка въздух на българина, че бере душа ,колкото и да се правите на нечули и невидяли Г-ДА управляващи
  !

 55. 55 Профил на Bonka
  Bonka
  Рейтинг: Неутрално

  Няма лошо да има здравно осигуряване от три стълбар но да не останем нахендрени на средния! Много ме съмняват доброволните здравни дружества дето напират защото са от най-големите червени мошеници - Бойко Пенков Мими Виткова Цеко Воденичаров и тн От такива нищо не чакай да вземеш! Освен това колкото и да се покриват зад тоя оня от ЕС знаят как са събрани капиталите на дружествата им и ги наблюдават техните служби! Няма да се учудя ако след няколко години се окажат в съда! Но нашите пари вече няма да ги има и ще пием една студена вода като от второто задължително пенсионно осигуряване!А гледал ли е министър Нанев филма Недъзи на Майкъл Мур Скоро с тия три стълба и българите ще си шием раните в къщи с обикновена игла и конец

 56. 56 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Интересно защо нищо не се пише и говори за здравните системи на чехия,Полша,Унгария,Словеня,с които би трябвало да се сравняваме като с по-близки по развитие,численост на населението и посткомунистическа съдба.А очите и на лекари,и на политици все към САщ,кАНАДА,хОЛАНДИЯ и други такива ,на светлинни години от насдържави са обърнати.Откъде накъде наи-бедната и корумпирана държавица в ЕС ще се сравнява с една Холандия,например,която е сБВП,равен на половината от руския.Българската мегаломания,алчност и равнодушие към съдбата на обикновените хора е шокираща.
  И това е така,щото нямаме истински национален елит,който във всяка една държава мисли за общото благо и дърпа нацията напред.У нас всеки,който се сдобие с някаква щ0-годе легитимна тапия,се обяваява за елит и тръгва по-байганъовски да си урежда личния статус.А гледа на останалите не като на сънародници,а като на аборигени и стадо,което трябва да бъде стригано и доено до дупка.Ама с такъв манталитет далече не се стига ,драги политици,доктори,банкери и...да не продължавам,че ще кажа нещо,което не звучи добре в устата на възпитан човек.

 57. 57 Профил на Лекар-реалист
  Лекар-реалист
  Рейтинг: Неутрално

  Събудила се Пена и все в тия.
  Браво господа, опитайте да ограничите студентите, заточете ги "за две-три години", т.е. да утикате мандата и вярвайте че кьорфишека ще мине.
  Когато завършвах преди петнадесетина години пак спрягаха подобни свежи идеи. Тогава ограничиха приема на специалисти за да принудят новозавършилите да работят като лични лекари.
  Какво стана?
  Специалисти не достигат, личните лекари са демотивирани и в преобладаващото си мнозинство без специалност Обща медицина (т.е. неконвертируеми), но и неработещи както им се иска на някои. Пациентите плащат и доплащат, и страдат.
  Тези от нас, които взеха специалности след години ангария, плащания и ограничения сега няма да изнесат на плещите си нечии обещания. Ще създадете нормална среда или ще си лекувате електората ВИЕ.
  Единствено в медицината завършил лекар плаща, за да работи и поема отговорности. Това е платеният специализант в България. Скоро България ще се сдобие с множество дела, защото сегрегира тези хора.
  Смешници. Това е пясъка, който изтича между пръстите ви. Стискайте по-силно, че да става по-бързо.

 58. 58 Профил на Лекар-реалист
  Лекар-реалист
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#56] от "Анонимен":

  Прав сте. Елитът е системно изтребван и подтискан от векове тук.
  Така иска народа. Всеки има това, което заслужава.

 59. 59 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: Неутрално

  Абе ,защо като ви е скъпо и некадърно здравеопазването висите по цял ден в поликлиниките и от вас не може да се размине човек в коридора? За 15 години работа като лекар не съм видял някой да ви вкарва насила по кабинетите. Напротив - стоите на опашка по 20-тина човека ,гледате се злобно и се карате кой да се намъкне пръв. Абе вие да не сте мазохисти ,не знаете ли ,че вътре ви дебнат корумпирани престъпници с бели престилки и все в ръцете ви гледат за левчета да ви вземат. Я по-добре си стойте вкъщи и си повтаряйте 1000 пъти на ум -не ме боли ,не ме сърби ,не ми е лошо и няма да повръщам пак ... Пък докторите я ги бойкотирайте ,като нямат пациенти да мрат от глад! Така ще се оттървете от бялата мафия и всичко е о.к.

 60. 60 Профил на аа
  аа
  Рейтинг: Неутрално

  приватизирайте ги тези болници, няма нищо страшно, ще стане по-добре , хайде , не останахме, направете частни каси по-бързо, не останахме

 61. 61 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Как да не му се иска на човек да си грабне шапката и да духне,накъдето му видят очите.Явно сме народ недорасъл,неспособен да си организира нормална и работеща държава.Със синдром на вродена и неизлечима държавническа недостатъчност.чувате ли каква титанична и неистова борба кипи в казана.
  щеше да бъде смешно,ако не беше толкоз съдбоносно за всички ни.

 62. 62 Профил на Patient
  Patient
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#59] от "shumi68":

  Стоим по поликлиниките, защото толкова ка'ествено ни лекувате. Влизаме по три-четири пъти в болницата за едно и също, защото такава ви е систематаи толкова знаете. И плащаме за цялата ви некадърност регламентирано и нерагламентирано.

 63. 63 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: Неутрално

  Моля, погледнете на нещата реалистично! 1. Доходите ни са под какъвто и да е минимум, всеки % удържан в повече ще ни вкара с % мизерия в повече. 2. Да се прави аналогия с други държави е недопустимо, тъй като там системите работят и са променяни с години, докато стигнат някаква ефективност. 3. Колко пъти ще трябва да плащаме за здравеопазване: един път - от данъците ни от републ.бюджет се отделят пари; втори път - от здравните ни вноски; трети път - от втория, третия и нам кой си "стълб"; четвърти път - от доплащанията на пациентите , които т.н."ЗДРАВНА?!?" каса НЕ покрива / защо ли?, след като си плащаме увеличените вноски. Да припомня, че през "далечната" 1999 г., когато се въвезе ЗО, вноската беше 3%/ . И, може би най-накрая, това, което алчинте, хищните, ненаситни на пари "богоизбрани" доктори пряко ни искат, иначе - мор! Е, след така изброените "здравни вноски" - те станаха не три, ами осем стълба - разболявам се аз, 2-ма членове от семейството ми и пенс.ми родители - каокви ги дръвчем? Болни сме, платили сме си и пак трябва да "доплащаме" след разписка, издадена от здр.заведение. Ами за децата, пенсионерите, безработните, инвалидите, соц.слабите и пр. кой, кога и какво ще доплаща? Така замислено, си е чиста форма на ГЕНОЦИД и ТЕ го знаят. Ел Вива!

 64. 64 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  От постоянно доене и стригане до дупка и юркане наляво и надясно,народът наистина се е превърнал в стадо,което ,доколкото може да мисли,е заето само със своето оцеляване.А трябва,ако иска да оцелее и живее нормално,рано или късно да излъчи из собствените си недра хората ,които ще му дадат хоризонт и ще го поведат напред.Вечният съдбовен въпрос -елит и народ.Яйцето или кокошката.

 65. 65 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: Неутрално

  Много ми се иска пациент като горния и всички останали да спрат да се правят на интересни повече! Най-интересното е ,че тотално се разминавате с тона си във форума и тона ви при влизане в кабинета. Откакто всичко в системата стана платено вие станахте по ниски от тревата и по-тихи от водата. Не помня някой скоро да ми е повишавал тон или да ми е казвал какво да правя докато съм на работа. Просто влизате повече от любезни и няма как да не ви се отвърне със същото. Случвало ми се е да закъснея с половин час за работа ,но за разлика отпреди 10 години никой от чакащите не си позволява да ми направи забележка ,просто защото ако не искам няма да го прегледам. Затова спрете да злобеете ,по-добре е да се уважаваме!

 66. 66 Профил на учуден
  учуден
  Рейтинг: Неутрално

  "Гражданите ще финансират промяна на здравния модел с още 2 % вноска" Невярно заглавие-овцете ще финансират промяна на здравния модел с още 2 % вноска! Истинските граждани никога да допуснат подобно безочие и гавра! Истинските граждани!!!!!

 67. 67 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  към #65
  Вашето мнение е о гледало на българския лекарски манталитет.Липса на уважение и човещина към пациента,злорадство,че най-накрая ви е паднал в ръцете и ще смогнете да го издоите до дупка.Н а днешния лекарски манталитет.Аз помня и други частни практики,обаче.И то не много далече в миналото.Солидни, компетентни,завършили в чужбуна доктори,внимателни и добронамерени към пациентите си,които познаваха от тяхното раждане.

 68. 68 Профил на Помнещ
  Помнещ
  Рейтинг: Неутрално

  Това с трите стълба дето го разправя сега министър Нанев от ГЕРБ не беше ли здравната платформа на БСП за миналите избори
  О спи ли Бат Бойко, О не виде ли как се наместват комунистите на лапачката в здравеопазването с частните фондове...

 69. 69 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  То социалистическото производство винаги залагаше на количеството за сметка на качеството.Пък и произхода беше важен.Задължително рабтническо-селски.Тъй че явно трябва да имаме търпение с нашите днешни доктори.Две,три поколения,казват,трябвало да минат,за да се смени манталитета и възпитанието.

 70. 70 Профил на DA SABITIRAME!
  DA SABITIRAME!
  Рейтинг: Неутрално

  ДНЕС МИ ВЗЕХА 15 ЛЕВА ЗА МЕДИЦИНСКО!?

  АМИ АКО НЯМАМ?

  САБОТИРАЙТЕ ЗДРАВНАТА ПИРАМИДА!

  ДОКОГА щЕ НИ СКУБЕТЕ!

  ДОКОГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ (ДОБРОВОЛНИ) БЕЗУМИЯ!

  БАСТА!

  НАРОДЕ ТЕЗИ ЗА КОИТО АГИТИРАХМЕ И ИЗБРАХМЕ СЕ ОКАЗАХА ПО-ЛОшИ И ОТ ТУРСКИ ПОРОБИТЕЛИ!

  КОЛКО ДЕСЯТЪКА щЕ ВИ ЗАТЪКНАТ АЛчНИТЕ ГЪРЛА!?

  АНАТЕМА ЗА ВАС!

 71. 71 Профил на zdravna piramida
  zdravna piramida
  Рейтинг: Неутрално
 72. 72 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: Неутрално

  до анонимен
  Правиш се на господин никой ,ама се издаваш ,че си от ония комунистически боклуци дето създадоха безплатното здравеопазване. И не ми давай за пример "частните кабинети в недалечното минало" -нали вие ,шибалниците от БКП ги затворихте! Да ,ама господин Иван Костов си върна всичко на мястото и сега ви се плаче ,ама е късно. За твое сведение от откриването на НЗОК през 2000-та година заплащането на специалистите нито веднъж не е било повишавано от касата. Затова тези 10% няма да значат нищо освен по-голямо плащане на ръка. Нали бяха 6 ,после 8% ,някой да е усетил разликата. Споко ,и сега има кой да ги открадне!

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#65] от "shumi68":

  Да, съгласен съм с вас. Обаче не забравяйте че има и обратното - примерно редовно закъснявате и пациентите чакат, държите се грубо и не им обеснявате достатъчно - и постепенно оставате без пациенти и без доходи !. Аз лично смених 2'ма лични доктори заедно с семейството ми и доста от приятелите му в квартала - към 10-15 човека откакто има лични лекари.

 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "Анонимен":

  И най-вече безплатни нали. Щото докторите не ядат, не пият и нямат семейства - те са положили Хипократова клетва да лекуват всички по всяко време
  Здравето е стока и то доста ценна и скъпа. И съответно си изисква разходи за подръжката си. И е както колата - ако нямаш пари или не ти се дават, подържаш я лошо и по някое време колата се скапва. Да, брутално и може би нехуманно но е така- така е било и така ще бъде щото няма друг начин.

 75. 75 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Гневно

  господа/дами, да използваме безплатната комуникация по предназначение. например да се уговорим за национален протест и недопускане доосакатяване на здравеопазването както и изтичане на парите ни за задължителни осигуровки в частни държавно негарантирани фондове. ако ще и гарантирани от държавата по регистрация на собственика на фонда. става въпрос за здравето ни и това на децата и родителите ни. 1 % гарант това си мирише на нова пирамида. а 2 % административни.

 76. 76 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  Министър Нанев да се разходи до Словения. Да виде кое как е и да го приложи в БГ.

 77. 77 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Господа доктори от форума,
  Навремето професорът ми по английска литература даваше следният съвет на колежките,които се украсяваха с шапки:
  "Колежки,когато се декорирате с шапки,моля ви,не яжте мазни банички!"
  Та и вие,господа,щом тъй или иначе вече сте в това съсловие,бъдете така добри и сменете мутренския си изказ с нормален български език.
  Зарежете политиканстването,сменяйт манталитета в движение и упражнявайте прекрасната си професия с достойнство.Успех.

 78. 78 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  shumi68,

  по написаното съдя, че отдавна не си лекар. Най-обикновен търгаш си.

 79. 79 Профил на Вили
  Вили
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#74] от "m17":

  Здравето не е стока! Що за малоумие! Лекар ли си или бакалин? Преди здравето да ти напомня е знанието - т.е. учителят. Без него не можеш да станеш лекар! Но нито знанието, нито здравето са стоки. На стока се превърнаха от капиталистическата система. Наскоро едно дете бе оперирано в Щутгард. МЗ пое цената на операцията и самолетните билети, за което благодаря на министър Желев и му се покланям. Сумата бе 51 хиляди евро. Но, парадокс! Девет дни от болничния престой си заплатиха родителите, защото! клиничната пътека излязла по-скъпа, заради непредвидени процедури. А те стояха не повече от заплатения престой. Браво! Намериха начин и държавата и родителите да оскубят! Това е в Германия. Другаде е по-зле! Американците масово са недоволни от тяхната система. Най-добре при нас беше по времето на социализма. Много ниска смъртност, достъпно здравеопазване.Безплатно лечение на децата до 9 години, на бременни. Добро хранене. Единствено не ми допадаше районирането на стоматолозите, защото по-добрите стоматолози бяха затрупани от работа и лекуваха пациентите на техните некадърни колеги. Но като знаех какъв сатрап бе моя зъболекар реших че по-добре е да кажа, че отивам спешно с болки и влизах при другите участъкови лекари.

 80. 80 Профил на д-р Ив.Искров
  д-р Ив.Искров
  Рейтинг: Неутрално

  Как се упражнява лекарска професия с достойнство, когато не ти се заплаща достойно, а за всичко ти викат дай? Няма вече БЕЗПЛАТЕН лекарски труд, няма безплатно здравеопазване или ако има такова, то бързо ще намали броя на пробвалите го. Сравнете здравната ни система със съдебната и вижте къде ще платите по-малко и какъв е шансът ви да попаднете на честен професионалист. Безплатния обяд ограбващ труда на лекарите свърши, а здравния министър облагодетелства едрите риби, за сметка на всички плащащи данъци и за сметка на недофинансиране и измислено оценяване на труда на всички лекари и сестри.

 81. 81 Профил на ха ха ха
  ха ха ха
  Рейтинг: Неутрално

  Тъй щастлив съм и се радвам, че те има, благодаря ти поднасям ти мерсииииииии!
  Мерси е моето благодаря, Мерси че имам теб!

 82. 82 Профил на Смаян
  Смаян
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#79] от "Вили":
  Възможно ли е образованието да бъде стока на пазара? За да проверим това, трябва да видим какво точно означава „пазарна стока”, и тогава да преценим какво е образованието.
  Според икономическата наука „пазарна стока” (или „икономическа стока”) е всеки материален предмет или нематериална услуга, които отговарят на следните четири условия:
  Първо, стоката трябва да е резултат от съзнателна човешка дейност. Въздухът може и да е полезен за хората, но той не е стока, защото си съществува и без да има хора, които да го произвеждат.
  Второ, стоката трябва да е оскъдна стока, тоест, трябва да има цена, при която търсенето надвишава предлагането. Например, някой може да се заеме да произвежда и предлага откъснати миши опашки, но дори на нулева цена няма да има търсене за тях.
  Трето, стоката трябва да е предназначена за употреба от други хора. Ако си сготвя вечеря сам за себе си, тя няма да е пазарна стока. Но когато готвачът в ресторанта приготвя вечеря за клиентите, тя е стока.
  Четвърто, стоката трябва да бъде представена на пазара за размяна срещу други стоки. Супата от благотворителните кухни не е стока, защото благотворителните кухни не изискват нещо в замяна. (Разбира се, в замяна благодетелите получават удовлетворение за благотворителността, но то не може да се оцени от икономическа гледна точка, а и удовлетворението на благодетеля не е продукт на съзнателната дейност на потребителите на кухните.)
  Образованието изпълнява всички тези условия. То е резултат от съзнателна човешка дейност (макар че някои хора, които добре познават българската образователна система, имат съмнения относно това). То е стока, която се търси - ако свалим цената, ще има много желаещи да получат образование. То се предлага от едни хора - „професионалисти” - на други хора. И накрая, онези хора, които го предлагат, очакват да получат нещо в замяна на своя труд - заплати, командировки, привилегии.
  Това е очевидно за всеки. Освен за ....???
  Ясно е защо за тях това не е очевидно. Защото ако признаят, че образованието неизбежно е пазарна стока, ще трябва да приемат освобождаването на образованието от държавния монопол. Това означава конкуренция. Това означава усилия да предлагаш по-добро качество. Означава усилия да намаляваш цената. Означава, че държавните учители и образователни чиновници ще се лишат от привилегиите си да разполагат с парите на родителите без съгласието и контрола на родителите. Означава, че ще се лишат от привилегията да упражняват монополна власт над умовете на децата.
  За да можем да приемем, че образованието не е стока, тогава трябва да го направим да не отговаря на поне една от горните характеристики.
  Не можем да направим образованието да не е резултат от съзнателна човешка дейност. То просто не пада от небето.
  Не можем да го направим да не е търсено - всеки иска да се образова, защото познанието е личен капиталов актив.
  Не можем да го направим да не е предназначено за други хора. Това би означавало учителите да учат самите себе си и никой друг.
  Остава само една възможност образованието наистина да не бъде пазарна стока - да не е предназначено за размяна. Тоест, да го получаваме като благотворителност, като супа от кухнята за бедни.
  Е, ако се иска образованието да не бъде стока на пазара, нека учителите да престанат да искат заплати. Никой не иска пари за нещо, което не е стока. Защо учителите да са изключение?

 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Пациентите нека обърнат внимание, че покачването на здравно-осигурителните плащания с Х % не водят до по-голямо заплащане при медицинския персонал. Затова и лекарското съсловие не е заинтересувано от покачване на тези вноски. Те просто не отиват при реалния изпълнител на здравни грижи. Явно по-добре е фалшивия здравен модел направо да се анулира и да се въведат директни плащания на пазарен принцип колкото и ретроградно да се вижда на някои. Здравните ви вноски уважаеми пациенти само ХРАНЯТ РАЗДУТАТА ОТ ПРЕЯЖДАНЕ ДЪРЖАВНА МАШИНА НИКОЙ ДРУГ.
  Ниските доходи върху които се начисляват тези вноски означават никакви средства за здравеопазването независимо кой с колко процента реши да ги качи. Нека пациента се превърне в клиент, който плаща на изпълнителя за да има реално остойностяване и за да има право съответно да изисква качество съответно на заплащането, да има конкуренция и сред медицинските изпълнители. Иначе виждате ,че в здравната система резултата е аналогичен на съветската пенсионна система която добре познавате...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 84. 84 Профил на ХЪЪ
  ХЪЪ
  Рейтинг: Неутрално

  АБРЕ ПИДЕРАЗИИИИИИИ,ПРАВЕТЕ СЪВРЕМЕННИ...ПРАВЕТЕ КОСМИЧЕСКИ МЕДИЦИНИ АКО ЩЕТЕ! КАЗВАТЕ ТОВА СТАВАЛО С МНОГО ПАРИ...ОК !!!! АМА НЕ МИ ИСКАЙ ОТ ПРОПАДНАЛИЯ БЕДЕН МИЗЕРСТВАЩ ПОСЛЕДЕН В ЕВРОПАТА БЪЛГАРСКИ НАРОД ПОСЛЕДНИТЕ КЪСОВЕ МЕСО....ЖИВА ПЛЪТ!!
  ЩЕ ВЗЕМАТЕ МНОГО ПАРИ ЗА КОСМИЧЕСКА МЕДЕИЦИНА ОТ БОГАТИТЕ КРАДЛИВИ ПРЕСТЪПНИЦИ-Я МИЛИОН,Я ДВА!!!
  АМА НЕ ВЗЕМАТЕ ОТ ТЯХ...А ГРАБИТЕ И САКАТЕ ОТ БЕДНЯКА ПАК И ПАК-МАЙ ПАК ЗА ВАС И ТИЯ -УЖ ДРУГИ,НЕПОЗНАТИ ВАМ-ПРЕСТЪПНИЦИ!!
  АЙ СИКТИР ОТТУКА ПИДЕРАЗИИИИИ ТАКИВА!!

 85. 85 Профил на Разстроен
  Разстроен
  Рейтинг: Разстроено

  Според "Планът Ран-Ът" трябва да останем 4 милиона население. Как ще стане това? С "ликвидационни комисии" за селското стопанство /за да се храним с некачествена храна внесена от вън/, с осакето здравеопазване / да умираме бързо/, с не конкурентно образование /лумпенизиране на обществото /, с разбита администрация/ да не обслужва населението/ , с една дума ... ликвидирана държавност.И всички правителства вече 20 години изпълняват тази линия приета от кръглата маса.Българи - трябва да направим нещо срещу този "план"...

 86. 86 Профил на Доки док
  Доки док
  Рейтинг: Неутрално

  До 70 Медицинсо за работа не влиза в пакета от здравни услуги покривано от НЗОК Това важи и за медиц за шофьорски курс както и за здравна книжка за работа в хранително заведение Затова се заплащат на пазарен принцип

 87. 87 Профил на Доки док
  Доки док
  Рейтинг: Неутрално

  Семейните лекари наистина са демотивирани Тези които сега работят като такива преди са били педиатри и вътрешни болести Държавата знае че те няма какво друго да работят Защото са загубили 5 7 г за специлизация Сега искат отново да специализират Но как Специлизацията е свързана с заплащане и отсъствие от работа Те са последните Всеки който се пенсионира на негово място не идва никой Моят съвет към всички пациенти е учете Индийски и Виетнамски И последно семейните лекари са единствените на света които зада излезнат в отпуск си плащат

 88. 88 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Човек като отиде на лекар и преди него има няколко роми, нарежда се на опашка и чака. Чака си реда. Това ще рече, че няма привилегии в обслужването на пациентите, т.е. всички се лекуваме еднакво. А когато се лекуваме еднакво, защо плащаме различни суми? Нормално е за една и съща ябълка производителят да получава една цена. Излиза, че баламите плащат 10 пъти цената на ябълката, а тарикатите не плащат нищо.
  И докога с тия проценти, бе господа тарикати-финансисти. Нали принципа е „СОЛИДАРНОСТ”, а не прецакване. Средна заплата, процент от нея, твърда сума и се събира от всички. Толкова е просто, логично и справедливо, но някой ще трябва да взима пари от циганите. А това е трудно.
  На практика нито на Дянков нито на Нанев им пука как ще дойдат парите. Важното е да дойдат, а те ще ги похарчат, както намерят за добре.
  Да сме живи и здрави, да плащаме на неуките ни министри опитите за управление на държавата!

 89. 89 Профил на гудю
  гудю
  Рейтинг: Неутрално

  Аре, да не са 2%, нека са 4, 6, 8 даже. Ама дане са башка от задължителния държавен здр фонд, а ВМЕСТО него. Демек, ако сега плащам 8%, кандисвам отсега нататък да плащам 10%, ама всичките на частен фонд, а не на НЗОК. Не от тия 8-10 мутрешки фонда, дето ги тамани Мими Виткова в момента, а западни, като Алианц.
  А бе как стана тоа фокус? Най-голямата сталинистка, най-големия противник на всичко западно и частно - Мими Виткова (Виденова) я курдисаха за отговорник на мутрешките кандидат-частни фондове?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах