Отпадат данъчните преференции за земеделците

Отпадат данъчните преференции за земеделците

© Юлия ЛазароваВсички данъчни преференции за земеделските производители отпадат от следващата година, така че секторът ще понесе изключително големи тежести, които в условията на криза може да се окажат фатални". Това обясни главният секретар на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров по повод отпадането на държавните помощи, с които повече от десет години бяха покривани данъчните разходи на земеделските производители.


При второто четене на промените в четирите закона за корпоративното подоходно облагане, данъците върху доходите на физическите лица, акцизите и данъчните складове и данък сгради депутатите решиха, че поради липса на нормативна регламентация тези данъци няма да се приспадат през следващата година. Досега земеделските производители не плащаха данък печалба, подоходен данък за физическите лица, данък върху земеделските сгради и голяма част от акциза върху горивата.


"Предишното правителство е пропуснало да преговаря с Европейската комисия за удължаване срока на действие на тези помощи, тъй като в договора за присъединяване нотификацията важи до края на 2009 г.", обясни за БНР председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова. И допълни, че процедурите за нова нотификация ще продължат поне година и половина, така че през следващите две години работещите в сектора няма да разчитат на тези помощи.
С отпадането на преференциите стопаните ще плащат пълния акциз от 600 лв. вместо 50 лв. за 1000 литра върху горивата, така че трудоемки дейности като зеленчукопроизводството, лозарството и овощарството ще увеличат в пъти разходите си. Животновъдите също ще бъдат засегнати от подоходния данък и налога върху сградите, които досега не плащаха, обясниха експерти.


Липсата на бюджетна подкрепа ще се отрази най-тежко на дребните земеделски производители, които ще плащат подоходен данък, а той се определя от размера на реализираната продукция, коментира Ивайло Тодоров. Той предвижда и сериозен отлив на компании от други сфери на икономиката, които през последните две години започнаха да инвестират в земеделие и поради факта, че не се плащаше корпоративен данък. "Голям беше интересът от строителни компании, фондове за земеделска земя и от чужди инвеститори, но заради отпадането на преференциите очаквам отлив от подобни инвестиции", коментира още секретарят на асоциацията.


В извънредна среща с председателя на земеделската комисия Десислава Танева късно снощи шефовете на асоциацията са поставили искания за алтернативни мерки, с които да се омекоти удара от нарастващите разходи за сектора. "На този етап се обмисля заложените 70 млн. лв. за покриване на акциза за горивата да се прехвърлят към националните доплащания за субсидиите на декар обработваема площ. Това означава, че парите ще се дават на калпак, с което ще бъдат ощетени най-засегнатите зеленчукопроизводители и животновъди.", обясни Тодоров. Заедно с шефката на земеделска комисия браншовиците обсъждат нови варианти за компенсиране на сектора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK