Университетите ще получат с 20 млн. лв. повече през 2010 г.

Университетите ще получат с 20 млн. лв. повече през 2010 г.

© Анелия НиколоваОбщата субсидия на висшите училища за 2010 г. е 361.3 млн лв, или с около 20 млн. лв. повече от парите за тази година. Увеличаването се дължи на увеличения прием на студенти. За съжаление, средствата за научна и художествено-творческа дейност за университетите са намалени с 47.5 %, а капиталовите разходи си остават същите. Това се посочва в становище от Синдиката "Висше образование и науката" към КНСБ във връзка с проекта на бюджета за 2010 г.


Предвиденият норматив в субсидиите на висшите училища за 2010 г. е на база 866.7 лв, се отбелязва още в становището. Според синдиката това води до намаляване на студентските такси, а оттам - и на собствените приходи на университетите. За да се запази сегашният размер на студентските такси, е необходимо базовият норматив за издръжка на обучението да не се намалява, а в Закона за бюджета за 2010 г. да се запише, че тези средства се изплащат от държавата - в 90 %.


За това, че университетите ще трябва да намалят студентските такси и така приходите им да паднат още повече, предупредиха ректорите на Софийския университет Иван Илчев и на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Борислав Борисов по време на обсъждането на бюджета в парламентарната комисия по образование.
Ректорите обясниха опасенията си с това, че субсидиите на висшите училища от държавния бюджет за догодина ще са с 10% по-малки от парите за тази година.


Синдикатът подкрепя искането БАН да получи допълнителни 3.8 млн. лв за осъществяването на реформи и за пенсионирането на учените, но при определени условия.


Едно от тях е да стане ясно как са формирани заплатите както на ръководния екип, така и на всички работещи в БАН. Другото важно условие е да се подпише споразумение със социалните партньори, в което ясно да са определени критериите за диференцираното заплащане на труда на учените според приноса им в научноизследователската дейност на академията.


От синдиката заявяват, че в бюджета за 2011 г. трябва да има нова методика за издръжка на обучението и единен подход при финансирането на висшите училища, които да доведат до обосновано и справедливо определяне на размера на субсидията за обучение на студентите в отделните курсове на висшите училища.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yHCc
  *****
  Любопитно

  Тази година ни вдигнаха таксите, догодина ще ги свалят и ще бъдат едва ли не на загуба в милото УНСС... Айде, айде ние не ядем доматите с колците....

 2. 2 Профил на bori
  *****
  Неутрално

  пак иадохме доматите с колците...

 3. 3 Профил на млад учен от БАН
  *****
  Неутрално

  Утре Носете Съответната Сума - лозунгът е на 200% изпълнен от много години насам и то не само в УНСС, а и във всички малки, големи и най-големи университетчета. И сладките преподаватели-старчета папат сладко и безметежно на гърба на студенти-дебили, подобно на техните папащи колеги-старчета из върхушката на БАН. А парите за наука в университетите така между другото са орязани драстично, но на кой там му пука за това на фона на папането? Старчетата са удобни за всеки управник без изключение, понеже те формират общественото мнение от една страна за БАН и за университетите, от друга страна са удобни за запазване на статуквото и бавно загиване на науката из тези земи, заедно с процеса на бавното и естествено отмиране на старчетата. И т. нар. среден данъкоплатец какво вижда из медиите (или както ги наричам абсолютно оправдано – средствата за масова дезинформация) – старчетата са БАН, старчетата са университетите, старчета на приеми, старчета по коктейли, старчета на среща със Сергей или Батман, старчета-академици или професори, уредени не само с доживотни огромни пенсии, но и с доживотни постове. А само 20% от тях са с реален научен принос, за да си заслужат привилегиите. Страшно удобна симбиоза на управници и старчета срещу науката. Министъра Дянков, бидейки озверен тия дни срещу БАН все пак беше принуден да излъже, че щял да пренасочи науката от БАН в университетите. Това нито е възможно, нито пък той наистина го иска. Голата истина е, че управниците не искат НИКАКВА НАУКА тук. И се борят вече 20 години за тази кауза със завидна приемственост, така упорито и последователно, както за собственото си забогатяване.

 4. 4 Профил на гейчо игнатов
  *****
  Неутрално

  художествено-творческа дейност
  песни и пляски на народите основна научна дейност на СУ и останалите пуцове.

 5. 5 Профил на Фифи
  *****
  Неутрално

  СТУДЕНТИТЕ СА ЛЕШ ОТ ТЯХ НИЩО НЕ СТАВА! ЗАТОЧЕТЕ ГИ НА БЕЛЕНЕ.

  ФИФИ РОДРИГЕС

 6. 6 Профил на До млад учен от БАН
  *****
  Неутрално

  До млад учен от БАН
  Уважаеми господине,
  1.) ако сте толкоз млад, няма как да знаете за "завидната приемственост" на "20-годишната борба" на управниците срещу науката!
  2.) да не би да искате да кажете, че преди 20 години тук се правеше наука?! Не заблуждавайте младотот поколение - правеше се крадене и копиране, а продукцията се изнасяше в Китай и Воронеж. Е, сега вече китайците сами си копират, а Воронеж няма нужда от нас!

 7. 7 Профил на Кака Сийка от Горно Хуйно
  *****
  Неутрално

  Хубаво е че в България има толкова млади хора които искат да учат, ама има ли смисъл от толкова учебни заведения? Имали смисъл от филиали, и то при условие, че България от единият до другият край на страната е само 1/4 от уя на бай ви Станойчо?
  Нека тези "старци" които имат признание и в чужбина, в това число и в Горно Уйно да останат на работа, ама да работят ... Нека ..!но онези които нищо не правят нека да си ходят, ито моментално, в това число и младоците, стига сме пръскали народна пара на хал ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK