БАН: Симеон Дянков обижда България с изявленията си

БАН: Симеон Дянков обижда България с изявленията си

© Надежда Чипева, Капитал"Ръководството на Българската академия на науките е дълбоко възмутено от изказването на министър Дянков. С изявленията си той обижда не само учените, но и България". Това е част от декларацията (в прикачения файл), която БАН разпространи, като реакция на думите на финансовия министър от по-рано днес. Той заяви, че "приятелите на президента от БАН са феодални старци".


В декларацията пише още, че пред събранието за честване на 65-та годишнина на Съюза на учените, президентът Георги Първанов не е говорил изобщо за БАН, а за развитие на науката в България. "А на обвинението, че президентът е имал предвид приятелите си от БАН, ще кажем, че учените в БАН имат немалко приятели", уточняват още от академията.


Според учените от нападките на Дянков личало "непознаване на състоянието на науката в България". "Състоянието на научните изследвания у нас е тема, която се дискутира в продължение на дълги години. Не случайно ние предприехме първата необходима крачка в тази насока – независима международна оценка на БАН, както и общо оценяване на научноизследователската среда", пише още в декларацията.


От академията подчертават, че там не работят "феодални старци", а средната възраст на работещите е 53 г. В декларацията пише още, че "в БАН никой не "събира заплати", защото заплатите в академията се равняват на социалните помощи". Учените настояват да им бъде разяснено какво значи"да събираш заплати"
В декларацията е посочено още, че БАН прави "наука на високо международно равнище, което се доказва от сравнителните европейски и световни проучвания в областта на науката. Към 1 юли 2009 г. БАН е на 634 място сред 4050 научни институции в света според рейтинга на Корпорация Томсън (корпорацията е най-добрия анализатор на науката от 45 години насам)".


Затова ръководството на академията настоява за среща с премиера Бойко Борисов, министъра на образованието и на финансите, "защото сериозността на тази тема предполага спокойна и задълбочена дискусия, а не подхвърлени пред медиите фрази и квалификации.

Коментари (316)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Заглавието трябва да е:
  "Ощипани, безполезни, изкукуригали, ментални-пенсионери пишат писмо до арменския поп!!!"

 2. 2 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  БАН, вие обиждате с поведението си думата "наука". И това от маса време насам. На всички са им ясни АПЕРАТИВките ви по 2 пъти дневно, а резултати от вас няма. Мизерстващи мишоци, дето и малкото пари дето ви дават не заслужавате. Аре чупката!!!

 3. 3 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Дянков се изхвърли, а тези пък от БАН - съвсем!

 4. 4 Профил на ast
  *****
  Неутрално

  няма ли кой да закрие бан? и бнт?

 5. 5 Профил на Тасо
  *****
  Гневно

  Как не ви срам от БАН.Я си замълчете ,а не само да ревете за пари.

 6. 6 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 470 Весело

  В БАН има уЧЕни, а не Учени, и те правят НАука, а не наУка!

 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Господа "академици", ИСТИНАТА Е ГОРЧИВА, но не е отровна.
  Така че пискате или не пискате, обречени сте на изчезване. Защото институцията и каузата ви не се вписват в 21-ви век.

 8. 8 Профил на Каква я Стършел свърши
  *****
  Гневно

  Няма ли най-после някой да му зашлеви един шамар на този келеш!

 9. 9 Профил на леко учуден
  *****
  Неутрално

  аз лично бих препоръчал на онези вкаменелости отрепки в БАН кротичко да си мълчат да си събират заплатите , да си говорят САМО помежду си и веднъж за винаги да решат, че външен свят няма.

  жалки тунеядци.

 10. 10 Профил на леко учуден
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Анонимен":

  тя и в началото на 20 век не се вписва, а за 19 да не говорим , когато България е имала учени, а не блюдолиьци

 11. 11 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  На някои хора май им се наруши кроткият академичен комфорт...! Да свикват...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 12. 12 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  ако в бьлгария имаше наука вносните стоки щяха да са няколко процента от стоките и апаратурата използвани в промишлеността и бита на бьлгарите

 13. 13 Профил на ogsi
  *****
  Весело

  634 място... нямам повече думи

 14. 14 Профил на Yavor
  *****
  Неутрално

  С такива като коментиращите ще си останем под опашката на Европа.

  Който си мисли, че науката трябва да се произвежда САМО по поръчка на бизнеса, значи е много зле. Навсякъде в любимия ви "развит" се правят изследвания, които не водят до никакво практическо приложение и никой не е ревнал против това.

  Все повече се чудя дали да се връщам в БГ имайки се пред вид какво е отношението към хората занимаващи се с наука.

 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  По време на Третия Райх, ГЕСТАПО е настройвало немските "бюргери"/средната класа/ срещу всеки интелигент. Много са избягали в САЩ и Великобритания. Само да спомена Айнщайн.
  Там никой не ги е преследвал. "Мръсните" и "ненужнии" интелигенти /Хитлер/ от Германия развиха икономическия потенциал на приемните общества. Пример - атомната бомба. САЩ и Великобритания спечелиха срещу Третия Райх.
  У нас по времето на комунизма интелигенцията беше мачкана като "отмираща прослойка"у вредна за работническата класа /средната класа тогава/. Комунизмът загуби Студената война.
  "Пичове" от форума, наистина ли в нет-а на ДиянкOFF му викат хер флик? Сигурно е грешка! Той е добро ДРУГАРЧЕ!!!!!!

 16. 16 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Ако излизаха толкова бързо с открития или практически приложни разработки, колкото бързо пишат декларации, тогава казаното от Дянков щеше да е незаслужено, но уви!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 17. 17 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  53 години средна възраст? Ами в САЩ средната възраст е 35.... Там доценти, професори и академици стават хора на по 30 години, че и по-млади... Какво се държат като ощипани госпожици тези? За всички е ясно, че за да пробиеш в БАН трябва да чакаш някой да умре.

 18. 18 Профил на Уточнение
  *****
  Весело

  Ръководството на Министерство на финансите е дълбоко възмутено от изказването на прадядо БАН. С изявленията си той обижда не само българите, но перспективите пред България.
  В декларацията е посочено още, че БАН прави "наука на най-високо галактическо равнище, което се доказва от сравнителните междузвездни и междугалактически проучвания в областта на науката.
  Към 1 юли 2009 г. БАН е на най-престижното в света 634 място сред 4050 научни институции в света според рейтинга на Корпорация Томсън. След няколко години ще стигнем още по-престижното 4049 място, пред Северно корейската акадения на науките.
  От академията подчертават, че там не работят "феодални старци", а "рабовладелски старци".
  В декларацията пише още, че пред събранието за честване на 65-та годишнина на Съюза на учените, президентът Гоце Първанов не е говорил изобщо за БАН, а стандартните си глупости. "А на обвинението, че президентът е имал предвид приятелите си от БАН, ще кажем, че президентът няма приятели, а приятелски кръгове и спонсори", уточняват още от академията и ОЛАФ.

 19. 19 Профил на ravia
  *****
  Неутрално

  Пишещите тук са пълни олигофрени, с изключение на един, двама!!!

 20. 20 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Те ми приличат на учителите на Хари Потър

 21. 21 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Кое е истинското отношение на ГЕРБ към наукат и БАН: това, дето го говореше Фандъкова или това, дето се изтърва да каже Дянков???

 22. 22 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 660 Разстроено

  "на 634 място сред 4050 научни институции в света" - Ето това е истинската обида която нанася БАН на България. Не може една общонационална академия да бъде на 634 място. Би трябвало да е някъде на 60 до 80-то място според скромните ми очаквания. Мале-е-е, срам ме е даже да го приема. Представете си колко малки научни звена в университети и фирми на запад са пред нашата БАН. Очевидно е най-добре да ги разпускат, а срещу спестяванията да дадат данъчни облекчения на бизнеса при научни разработки.

  Какви са тези никове с три произволни букви и осем произволни цифри след тях? Две трети от коментиращите имат такива. Регистрирани са отпреди два или три месеца и пишат коментари през 15 минути. Ако са тролове, кажете барем как се става, та да изкарат и други хора някой и друг лев.
 23. 23 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Ако има интелектуалци в България то те незабавно трябва да поискат оставката на този компрадор и безхаберник , който е срам и позор за страна с 1300 годишна история!

 24. 24 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако БАН зависеше от дебила Дянков и неговите дебилни симпатизанти, нямаше да има нужда от различните от дебил.
  Явно г-н Борисов, когато е споменал за "материала" не е знаел,че до главата ще потъне в обществото от дебили, което сам си е избрал.

 25. 25
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на Ronald
  Ronald
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Навремето имаше един въпрос-отговор.
  ---Коя е тази организация, на която са и забравили Е-то от абревиатурата ?

  отговот:
  --- БАН !

 27. 27 Профил на OK
  *****
  Неутрално

  БРАВО ДЯНКОВ !!! САМО ТАКА ,НЕ ОСТАВЯЙ 4ЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА НА МИРА !!!

 28. 28 Профил на tt
  *****
  Неутрално

  ако бойко борисов се насере пишештите в този форум ще кажат че лайното му всъщнотс е торта и Гоце и трябва да си заминава защото е от ДС

 29. 29 Профил на Нане Вуте
  *****
  Неутрално

  От БАН може да са учени, ама я че ги отучим!

 30. 30 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Д.ф.н. Здравко Дунов
  И аз, и много колеги учени от БАН в продължение на години упорито настояваме, че в своя сегашен вид БАН е повече невъзможна и немислима.
  Какво значи ръководство на БАН?
  Това е една централизирана бюрократична институция, в която даже директорите на институти са пълномощници на ръководството на БАН, а не реални директори на реални институти.
  Званията "академик" и "член-кореспондент" са ВЕДОМСТВЕНИ звания; те не фигурират в държавния закон за научните степени и научните звания. През последните години конкурсите за тези ведомствени звания са по същество конкурси за получаване на доживотни привилегии. Хора като Александър Лилов, Стоян Михайлов и много други получават повече пари от бюджета на БАН, отколкото получават като пенсионери на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП.
  Как се "прави наука" в БАН специално в обществените и хуманитарните науки?
  На държавно равнище с по няколко възможно най-общи изречения са формулирани така наречените национални приоритети.
  Пак с общи изречения БАН си преформулира тези най-общи национални приоритети.
  И оттам нататък всеки институт си определя "връзващи се" с общите абстрактни приоритети теми, които, разбира се, тръгват отдолу-нагоре, т.е. еди кой си пише по тая тема, друг - по втора тема и т.н.
  Научните съвети на институтите приемат предложените отдолу-нагоре теми, после същите научни съвети приемат и качеството на тяхното изпълнение, включително приемат и своите собствени теми, наричани високопарно ПРОЕКТИ.
  Институтът представя огромен ПРЕРАЗКАЗВАТЕЛЕН ОТЧЕТ в ръководството на БАН, КОЙТО ОТЧЕТ НИКОГА ОТ НИКОГО НЕ СЕ ЧЕТЕ, после БАН съставя еклектичен съкратен отчет за всичките няколко десетки институти, който последен отчет, то се подразбира, ПАК НИКОЙ НИКОГА НЕ ЧЕТЕ И НЕ ОЦЕНЯВА ОБЕКТИВНО И НЕЗАВИСИМО.
  Следователно - бюджетът дава колкото дава, парите потъват в БАН като в черна кутия на входа, а на изхода излиза един отчет, който никой никога не чете.
  По този начин и с този отчетнически бюрократичен механизъм в БАН някой може да прави наука само по лична амбиция и в резултат на собствената си дарба. Институцията може само да пречи на талантливият учен, но не и да му помага.
  Всякакви привилегии в БАН трябва да се премахнат. Академията трябва да се децентрализира и да се управлява от учени на ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ, а не от академици на 70 и повече години.
  Този път държавата трябва да бъде безкомпромисна - БАН сама, в този свой ръководен състав, НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕФОРМИРА.
  Бюджетът е най-рационалното средство за решаване на проблема. Да се вайкат, да фучат, да вият, да се отъждествяват с България, да говорят каквото си щат, но най-накрая този Свети Синод на българската наука трябва да свали владишките раса.

 31. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1878 Весело

  Като чета горните коментари нямам никакви илюзии за БГ. Сигурен съм, че повечето от горе писалите нямат никаква идея какво е БАН, не знаят дори къде се намира. Но повтарят идиотизмите на Дянков. И на някои негови предшественици. Като оставим настрана факта, че от БАН са излезнали доста технологии, донесли много пари на страната, и че излизат и сега, но отиват в поръчалите ги чужди фирми, а БГ няма (почти), не е работа на изследователски център да произвежда машини, както си мислите.
  Вярно е че в БАН има изкукали старци и че самите академици са с бая висока средна възраст. Което е проблем, но те са много малък процент от работещите там. Проблемът е друг. Съществуването на голяв брой институти по обществени науки, които са безсмислени. В това число и института по икономика (който вероятно недоразумението Дянков бърка с цялата академия).
  А недоразумението дянков да вземе да провери що е то Планк или да речем Фраунхофер. Пък после да иде в любимата си Африка и да ни избави от присъствието си.

  ПП Да ви предупредя, че от над 10 г. не работя в БАН.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 32. 32 Профил на марсианец
  *****
  Неутрално

  Аз на мястото на БАН не бих афиширал с това 634-о място

 33. 33 Профил на Сташно!
  *****
  Неутрално

  Старашно е че Дянков и компанията му са дебили, но далеч по страшното е , че 90% от пишещите тук сами се приравняват към тях!

 34. 34 Профил на ЧАО ЧЕРВЕНИ
  *****
  Неутрално

  А клуба на пенсионера се обади хахаха

 35. 35 Профил на комунистj
  *****
  Неутрално

  ако бойко борисов се насере пишештите в този форум ще кажат че лайното му всъщнотс е торта и Гоце и трябва да си заминава защото е от ДС

 36. 36 Профил на сиромах
  *****
  Неутрално

  Този Симеончо световно неизвестен кога стана калайджия и му почерня задника?!Как е могла смотаната ни държавица да не е разбрала за това самородно злато Дянков?Ех Българска майко юнашка Американци,Французи и други икономисти ще видите Вие какво Ви чака до края на мандата Му!!

 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#22] от "Емо":

  Ми що не провериш къде се намират БГ вузовете. И да се замислиш защо 90% от тях въобще не са включени в такива класации. И какви са причините за това място.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 38. 38 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 39. 39 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 40. 40 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 41. 41 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 42. 42 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 43. 43 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 44. 44 Профил на Сашо
  *****
  Гневно

  искукуригалите старци от БАН да бъдат изритани и във Сибир да дават акъл

 45. 45 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1463 Гневно

  Деменции нагли...
  Никой не иска да забрани фундаменталните изследвания. Като са толкова големи нАучни работници другарите от БАН, защо не излезнат с една декларация
  " В последните 10 години фундаментални изследвания на учени от БАН са довели до следните 10 пробиви в науката, довели до качествено изменение на живота и икономическото състояние на българите"

  И това за 53те години тези изкукуригали старци го казват с гордост! Че това е жив абсурд, как хора на по 50-60 години ще се опитват да измислят нови и абстракнти понятия теории и т.н. Физиологически е невъзможно, питайте всеки студент по медицина за скороста с която мозъка деградира.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 46. 46 Профил на ББ
  *****
  Неутрално

  Не съм предполагал колко неуки идиоти има в този форум. Превъзнасяте глупостите на такива като Дянков и след като изтрезнеете пак ще мрънкате и псувате страната си и всичко живо в нея. Избиването на комплекси по този начин не води до никъде мили умници, освен до поредното Ви гласуване я за царя, я за Жорж, я за Батман.

 47. 47 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  Много точно казано

  Ощипани, безполезни, изкукуригали, ментални-пенсионери пишат писмо до арменския поп!!

 48. 48 Профил на JR
  *****
  Неутрално

  Знаем как спирахте младите прогресивни хора с много акъл да стават доктори на по 26-27г. щото били много млади. И те се изнесоха в чужбина, където са на почит и ръководят високотехнологични проекти за милиони.
  Само за това трябва да ви изритат и реформират БАН из основи. Заради геноцида върху светните хора, които сега дърпат чуждите икономики.

 49. 49 Профил на въпрос към БАНАДЖИЙТЕ
  *****
  Неутрално

  Червената номенклатура почна пак да реве, ама да кажат какво са направили с тези пари, а не само лакърдий. За какво са отишли парите на данъкоплаците?

 50. 50 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1878 Весело

  До коментар [#44] от "Сашо":

  Леко, ша софясаш бе. После кой ша кукурига? И по леко с мишката, ша фаниш некой артрит. Посли кой шя бори комунизъма? Я всички да фанат по идна лопатъ и да ринат битон, че умре бизнесот.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 51. 51 Профил на JR
  *****
  Неутрално

  А това, че искат да заграбят сградите, които наистина са красиви, и имотите на БАН за жълти стотинки е ясно като бял ден.

 52. 52 Профил на до министъра на науката
  *****
  Неутрално


  Уважаема г-жо Фандъкова,
  Неуравновесеността на г-н Дянков е общоизвестна и едва ли някой се е впечатлил особено от днешната му поредна изцепка. Но за мен беше важна ВАШАТА реакция и то НЕЗАБАВНА РЕАКЦИЯ. Защото казаното от Дянков е диаметрално противоположно на многократно изразяваното от Вас лично (преди и след изборите) УЖ отношение на ГЕРБ към науката и специално към БАН.
  Вашето мълчание днес много, много силно ме разочарова и ме накара да се замисля за много неща

 53. 53 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Да изгониме от България с камъни това Мекере Дянков!

  Тайно агентче "х" - вън от България!

 54. 54 Профил на Chery
  *****
  Неутрално

  Жалко за българския народ. С такива управници като С. Дянков се провежда геноцид към българската нация. Към нейното фактическо унищожение и обезкълвяване, което вече предизвиква генетичен колапс. Всичко младо и кадърно да напусне БГ. В прав текст то е адресирано към тези българи коит са зад граница / Явор - 14 / и им се казва - "не се връщайте в БГ тук няма препитание, образование, здравеопазване, тук наука не се прави." Действа се по Сталински и хитлериски принципи "нет человека нет проблем". Всичко трябва да бъде разрушено, унищожено, сринато. И при цялата демокрация недай си боже да кажеш каквото мислиш ще те закълвът. Ще те изкарат стара комуняга, изкукуригал старец и т. н. И все пак кой е този С. Дянков откъде се пръкна. Бил в световната банка това за мен не е атестат. Имахме един от Мери Линч. Той предприятие управлявял ли е? Обаст, отрасъл. Интересува ме в материалното производство бил ли е или се е занимавал с виртуални финанси. Да каже той как си събира заплатата. Да каже публично кой му плаща разликата между заплатата в Светолвната банка и тази на БГ министър и защо

 55. 55 Профил на ЧАО ЧЕРВЕНИ
  *****
  Неутрално

  Алоо червени боклуци продължавайте да ревете това е музика за ушите ми ! Мръсни гадове, некролозите от БАН само цоцат парите на данъкоплатеца ! Приятелите на Гоце в Сибир заедно с него !

 56. 56 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 242 Неутрално

  ЦВЕТКОВ, Цветан Димитров
  криобиолог
  (р. 1943 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 1995 г.)

  ЮХНОВСКИ, Иван Николов
  химик органик
  (р. 1937 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 1997 г.)

  АЛЕКСАНДРОВ, Александър Хараланов
  инженер лесовъд
  (р. 1938 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  АНГЕЛОВ, Ангел Симеонов
  инженер ел.-изч. техника
  (р. 1929 г., чл.-кор. 1981 г., акад. 1989 г.)

  АРСОВ, Янко Боянов
  инженер металург
  (р. 1934 г., проф. 1988 г., чл.-кор.1997 г., акад. 2004 г.)

  АТАНАСОВ, Атанас Иванов
  агроном генетик
  (р. 1943 г., чл.-кор. 1997 г., акад. 2003 г.)

  БОНЧЕВ, Панайот Ранков
  химик
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  БОЯНОВ, Кирил Любенов
  инженер информатика
  (р. 1935 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 2003 г.)

  БРУЧЕВ, Илия Гавраилов
  инженер геолог
  (р. 1934 чл. -кор. 1995 г., акад. 2008 г.)

  ВАСИЛЕВ, Кирил Николов
  философ
  (р. 1918 г., акад. 1989 г.)

  ВАСИЛЕВА, Петя Иванова
  офталмолог
  (р. 1940 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  ВИДЕНОВ, Михаил Георгиев
  българска филология
  (р. 1940 г., професор 1989 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ГОЛЕМАНСКИ, Васил Григоров
  зоолог
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1997 г., акад. 2003 г.)

  ГОЛЕМИНОВ, Чудомир Христов
  юрист
  (р. 1930 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 1997 г.)

  ГОЛОВИНСКИ, Евгени Викторов
  биохимик
  (р. 1934 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 1997 г.)

  ГУЦОВ, Иван Стоянов
  физикохимик
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  ГЪЛЪБОВ, Ангел Симеонов
  вирусолог
  (р. 1939 г., ст.н.с. I ст. 1988 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ГЮЗЕЛЕВ, Васил Тодоров
  историк
  (р. 1936 г.,чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  ДЕРЖАНСКИ, Александър Иванов
  физик
  (р. 1933 г., чл. -кор. 1995 г., акад. 2008 г.)

  ДОДУНЕКОВ, Стефан Манев
  математик
  (р. 1945 г., професор 1990 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ДОНЧЕВ, Антон Николов
  писател
  (р.1930 г., акад. 2003 г.)

  ЕКСЕРОВА, Дочи Русева
  физикохимик
  (р. 1935 г., проф. 1988 г., акад. 2004 г.)

  ИВАНОВ, Ячко Павлов
  инженер реолог
  (р. 1932 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  КАЗАНДЖИЕВ, Васил Иванов
  композитор, диригент
  (р. 1934 г., професор 1987 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  КАУФМАН, Николай Янков
  изкуствовед фолклорист
  (р. 1925 г., чл.-кор. 1997 г., акад. 2003 г.)

  КЕНДЕРОВ, Петър Стоянов
  математик
  (р. 1943 г., чл.-кор. 1984 г., акад. 1995 г.)

  КЛИСУРСКИ, Димитър Георгиев
  инженер химик
  (р. 1933 г., професор 1981 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  КОСЕВ, Константин Димитров
  историк
  (р. 1937 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 2003 г.)

  КУМАНОВ, Камен Стефанов
  биохимик
  (р.1937г., ст.н.с.I ст.1989 г., акад. 2003 г.)

  МАРКОВ, Георги Георгиев
  историк
  (р. 1946 г., ст.н.с. I ст. 1994 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  МАТЕЕВ, Матей Драгомиров
  физик
  (р.1940 г., проф.1984 г., акад. 2003 г.)

  МИЛОШЕВ, Георги Николов
  геофизик
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1997 г., акад. 2003 г.)

  НЕДЯЛКОВ, Христо Христов
  диригент и композитор
  (р. 1932 г., проф. 1989 г., акад. 2004 г.)

  НИКОЛОВ, Тодор Георгиев
  геолог
  (р. 1931 г., чл.-кор. 1984 г., акад. 1997 г.)

  ПАВЛОВ, Дечко Дечков
  електрохимик
  (р. 1930 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 1997 г.)

  ПАЛЕВ, Чавдар Димитров
  ядрен физик
  (р. 1936 г., професор 1984 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ПАНЧЕВ, Стойчо Вълчев
  физик
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1984 г., акад. 1997 г.)

  ПАШЕВ, Илия Георгиев
  молекулярен биолог
  (р. 1938 г., ст.н.с. I ст. 1990 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ПЕТРОВ, Александър Георгиев
  физик
  (р.1948 г.,ст.н.с.I ст.1990 г., акад. 2003 г.)

  ПЕТРОВ, Валери Нисимов
  писател
  (р.1920 г., професор , акад. 2003 г.)

  ПЕТРУНОВ, Богдан Николов
  алерголог, имунолог
  (р. 1936 г., професор 1991 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ПОПИВАНОВ, Петър Радоев
  математик
  (р. 1946 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  ПОПИВАНОВ, Радой Петров
  медик
  (р. 1913 г., чл.-кор. 1967 г., акад. 1974 г.)

  ПОПОВ, Александър Крумов
  електрохимик
  (р. 1942 г., ст.н.с. I ст. 1998 г., чл. -кор. 2004 г., акад. 2008 г.)

  ПОПОВ, Никола Григоров
  икономист
  (р. 1922 г., акад. 1989 г.)

  ПОПОВ, Николай Иванов
  стоматолог
  (р. 1935 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  ПОПЧЕВ, Иван Петков
  елeктроинженер
  (р. 1936 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  РАДЕВ, Иван Николаев
  литературовед
  (р.1943 г., проф. 1992 г., акад. 2003 г.)

  РУСЕВ, Светлин Вълчев
  художник
  (р. 1933 г., професор , акад. 2003 г.)

  СГУРЕВ, Васил Стоянов
  електроинженер
  (р.1936 г., чл.-кор. 1989 г.,акад. 1997 г.)

  СЕНДОВ, Благовест Христов
  математик
  (р. 1932 г., чл.-кор. 1974 г., акад. 1981 г.)

  СТАЙКОВ, Людмил Иванов
  кино- и театрален режисьор
  (р. 1937 г., проф. 1988 г., акад. 2004 г.)

  СЪБОТИНОВ, Никола Василев
  физик
  (р. 1941г., ст.н.с.I ст. 1993 г., акад. 2003 г.)

  ТЕНЧОВ, Борис Гоцев
  биофизик
  (р. 1946 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

  ТОДОРОВ, Иван Тодоров
  ядрен физик
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1967 г., акад. 1974 г.)

  ТОМОВ, Илия Илиев
  медик
  (р. 1929 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 1995 г.)

  ТРОЯНСКИ, Станимир Любенов
  математик
  (р. 1944 г., чл.-кор. 1989 г., акад. 2003 г.)

  ХИНКОВСКИ, Цено Стоянов
  генетика и селекция на домашни животни
  (р. 1927 г., чл.-кор. 1981 г., акад. 1989 г.)

  ХРИСТОСКОВ, Людмил Владимиров
  сеизмолог
  (р. 1936 г., чл.-кор. 1995 г., акад. 2003 г.)

 57. 57 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Позор за Тайното Магаре "х".

  Г-н Борисов, издърпайте му пак ушите, ако държите на Българската Наука!

  В името на Джон Атанасов- създателят на Компютъра!

 58. 58 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 242 Неутрално

  АНГЕЛОВ, Иван Златанов
  икономист
  (р. 1934 г., чл.-кор. 1995 г.)

  АНГЕЛОВ, Стефан Стефанов
  философ
  (р. 1925 г., чл.-кор. 1981г.)

  АНДРЕЕВ, Васил Методиев
  физик
  (р. 1937 г., ст. н. с. I ст. 1999 г., чл.-кор. 2004 г.)

  АТАНАСОВ, Атанас Цветанов
  социолог
  (р. 1939 г., ст.н.с. Iст. 1994 г., чл.-кор. 2004 г.)

  БАКАЛОВА, Елка Георгиева
  изкуствовед
  (р. 1938 г., ст.н.с.Iст. 2000, чл.-кор. 2004 г.)

  БАЛТАДЖИЕВА, Мария Ангелова
  инженер технолог
  (р. 1938 г., професор 1987г., чл.-кор.2004 г.)

  БАЛТОВ, Ангел Иванов
  механика
  (р. 1935 г., ст.н.с.I ст. 1987 г., чл.-кор. 2004 г.)

  БОНЧЕВ, Данаил Георгиев
  химик
  (р. 1937г., чл.-кор. 1995 г.)

  БОЯДЖИЕВ, Любомир Антонов
  инж. химик
  (р. 1934 г., чл.-кор. 1995 г.)

  БОЯДЖИЕВ, Тодор Апостолов
  филолог
  (р. 1931 г., чл.-кор. 1989 г.)

  БУЧКОВ, Димитър Тодоров
  машинен инженер
  (р. 1931г., чл.-кор. 1989 г.)

  ВАЙСОВА, Хенриета Тодорова
  археология
  (р. 1933 г., ст.н.с.I ст. 1981 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ВЕЛИНОВ, Петър Йорданов
  радиоинженер
  (р.1941 г., ст.н.с.I ст. 1991 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ВОДЕНИЧАРОВ, Стефан Борисов
  машинен инженер
  (р. 1944 г., ст.н.с. I ст. 1991 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ДАБОВСКИ, Христо Николов
  геолог
  (р. 1935г., ст.н.с. I ст. 1990 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ДАВИДОВ, Михаил Славчев
  медик
  (р. 1940 г., чл.-кор. 1989 г.)

  ДИМИТРОВ, Любен Йоакимов
  педагог
  (р. 1936 г., професор 1986 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ДИМОВСКИ, Иван Христов
  математик
  (р. 1934 г., чл.-кор. 1997г.)

  ДОБРЕВ, Иван Добрев
  езиковед
  (р. 1938 г., чл.-кор. 1995 г.)

  ДРЕНСКИ, Веселин Стоянов
  математик
  (р. 1950 г., ст.н.с.I ст. 1999 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ЕЛЕНКОВ, Димитър Георгиев
  инженер химик
  (р. 1919 г., чл.-кор. 1977г.)

  ЖИВКОВ, Венелин Стоянов
  машинен инженер
  (р. 1940 г., ст.н.с. I ст. 1986 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ЗАГОРЧЕВ, Иван Стефанов
  геолог
  (р. 1937 г., ст.н.с. I ст. 1992 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ИВАНОВ, Иван Георгиев
  молекулярна биология
  (р. 1944 г., ст.н.с.I ст. 1990 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ИВАНОВ, Чавдар Петков
  химик органик
  (р. 1915 г., чл.-кор. 1967 г.)

  ИЛИЕВ, Иван Стоянов
  икономист
  (р. 1925 г., чл.-кор. 1984 г.)

  ЙОРДАНОВ, Димитър Любенов
  геофизик
  (р. 1933 г., ст.н.с.I ст. 1990 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ЙОРДАНОВ, Йордан Алексиев
  антрополог
  (р. 1938 г., ст.н.с. I ст. 1990 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ЙОТОВ, Йордан Николов
  историк
  (р. 1920 г., чл.-кор. 1981г.)

  КАШЧИЕВ, Димчо Бориславов
  физикохимик
  (р. 1942 г., ст.н.с.I ст. 1989 г., чл.-кор. 2004 г.)

  КРАЛЧЕВСКИ, Петър Атанасов
  физикохимик
  (р. 1956 г., професор 2002 г., чл.-кор. 2004 г.)

  КЪНЕВ, Стефан Кънев
  физик
  (р. 1929 г., ст.н.с.I ст. 1974 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ЛИЛОВ, Александър Василев
  философ
  (р. 1933 г., чл.-кор. 1989 г.)

  МАРКОВ, Калчо Иванов
  микробиолог
  (р. 1920 г., чл.-кор. 1967г.)

  МИЛЕВ, Неделчо Николов
  киновед
  (р. 1933 г., ст.н.с. Iст. 1981 г., чл.-кор. 2004 г.)

  МИРЧЕВА, Дора Иванова
  езиковед
  (р. 1920 г., чл.-кор. 1981г.)

  МИХАЙЛОВ, Стоян Мирчев
  социолог
  (р. 1930 г., чл.-кор. 1984 г.)

  МЛАДЕНОВ, Георги Михайлов
  електроника
  (р. 1941 г., ст.н.с.Iст. 1987 г. , чл.-кор. 2004 г.)

  НИКИФОРОВ, Веселин Иванов
  икономист
  (р. 1927г., чл.-кор. 1981г.)

  ОВЧАРОВ, Владимир Атанасов
  анатом
  (р. 1940 г., професор 1989 г., чл.-кор. 2004 г.)

  СТОЯНОВ, Чавдар Пенев
  ядрен физик
  (р. 1944 г., ст.н.с.I ст. 1987 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ПЕРНИШКА, Емилия Илиева
  филолог
  (р. 1936 г., ст.н.с.I ст. 1994, чл.-кор. 2004 г.)

  ПЕТКОВ, Петко Христов
  автоматизация на управлението
  (р. 1948 г., професор 1995 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ПОЖАРЛИЕВ, Иван Георгиев
  химик органик
  (р. 1935 г., ст.н.с. I ст. 1988 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ПОЛЯКОВА, Олга Тодорова
  хелминтолог
  (р. 1932 г., чл.-кор. 1989 г.)

  ПРОДАНОВ, Васил Костадинов
  философ
  (р. 1946 г., професор 1998 г., чл.-кор. 2004 г.)

  РАДЕВ, Стефан Петров
  математик
  (р. 1942 г., професор 1988 г., чл.-кор.2004 г.)

  РАДОМИРОВ, Радомир Георгиев
  фармаколог
  (р. 1942 г., ст.н.с.I ст. 1988 г., чл.-кор. 2004 г.)

  РАШИДОВ, Вежди Летиф
  скулптор
  (р. 1951 г., чл.-кор. 2004 г.)

  РОСНЕВ, Боян Николов
  лесоинженер
  (р. 1939 г., ст.н.с.Iст. 1990 г., чл.-кор.2004 г.)

  РУМЕНИН, Чавдар Станоев
  инженер електроника
  (р. 1949 г., ст.н.с.I ст. 1996 г., чл.-кор. 2004 г.)

  РУСЕВ, Георги Христов
  молекулярна биология
  (р. 1940, ст.н.с.I ст. 1985 г., чл.-кор. 2004 г.)

  СКОРДЕВ, Генчо Светославов
  математик
  (р. 1943 г., чл.-кор. 1989 г.)

  СПАСОВ, Добрин Илиев
  философ
  (р. 1926 г., чл.-кор. 1984 г.)

  СПАСОВ, Лозан Славов
  физик
  (р. 1938 г., ст.н.с.I ст. 1983 г., чл.-кор. 2004 г.)

  СТАМЕНОВ, Йордан Николов
  ядрен физик
  (р. 1940 г., ст.н.с.I ст. 1988 г., чл.-кор. 2004 г.)

  СТОИЛОВ, Стоил Пешев
  физикохимик
  (р. 1935 г., професор 1981 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ТОМОВ, Иван Василев
  физик
  (р. 1942 г., чл.-кор. 1989 г.)

  ТОПАЛОВ, Йовчо Боянов
  хирург
  (р. 1931г., чл.-кор. 1989 г.)

  ХАДЖИЙСКИ, Минчо Банков
  автоматизация на производството
  (р. 1938 г., професор 1982 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ХОРОЗОВ, Емил Иванов
  математик
  (р. 1949 г., ст.н. с. I ст. 1994 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ХРИСТОВ, Стефан Христов
  машинен инженер
  (р. 1938г., ст.н. с. I ст. 1998 г., чл.-кор. 2004г.)

  ХРИСТОВ, Тодор Димитров
  географ
  (р. 1927г., чл.-кор. 1997г.)

  ЦАЛЕВ, Димитър Любомиров
  химик
  (р. 1943 г., професор 2001 г., чл.-кор. 2004 г.)

  ЦАНЕВА, Милена Георгиева
  литературовед
  (р. 1930 г., чл.-кор. 1997г.)

  ЦВЕТАНОВ, Христо Борисов
  химия на полимерите
  (р. 1941 г., ст.н.с. I ст. 1988, чл.-кор. 2004 г.)

  ЧИЧИБАБА, Васил Димитров
  зооинженер
  (р. 1935 г., чл.-кор. 1989 г.)

  ЯНКОВ, Александър Димов
  юрист
  (р. 1924 г., чл.-кор. 1981г.)

 59. 59 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Да изгониме от България с камъни това Мекере Дянков!

  Тайно агентче "х" - вън от България!

 60. 60 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аре пак се разквичаха защитниците на нАуката Защо ви толкова трудно да приемате фактите? В тази декларация самите БАН си признавата колко само са зле. БАН във вида си в момента са котило на некадърност и плагиятстване. Нека не се лъжем. Науката трябва да се подкрепя, но истинската, не тази с отрицателно КПД

 61. 61 Профил на БАН не БЪЛГАРИЯ
  *****
  Неутрално

  Трябва наистина да си много зле,за да си помислиш,че БАН е България,Изказването на Дянков е срещу БАН а не срещу научните среди.Мнението ни за Гоце не е мнение срещу президентската институция.Мнението ни за Доган не е срещу всички гласували за ДПС.Мнението ни срещу корумпираните във ВАС,МВР......,не е срещу органа които представляват.Време е тъпите комунисти да разберат,че те не са България.

 62. 62 Профил на 55
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Емо":

  Щом толкова те е срам, тогава се успокой от факта, че след БАН има още 3416 институти.Това значи че БАН е в челната класация на фона на броя на институциите и на фона на обидно ниския бюджет и доход на учените в тази институция.Така че, българофоба Дянков просто показа за пореден път, че е едно антибългарско тъпо и нагло същество! Той дори не знае кога е създаден БАН, кои са създателите му. А пишещите във форума показват, че за тях чалгата и простотията са достатъчни. Народ, който няма нужда от знания, от наука е обречен!

 63. 63 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  На всеки е пределно ясно ЕДНО!
  Каквото говори някой министър, говорири го МИНИСТЕР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ!!!!!!
  Значи ясно е желането негово!
  Диянкоооф намалява нищожните пари за наука и образование. Точно сега! Вредна била науката в кризата!
  Значи ясно е решението на министер- председателят!!!!
  Диянкооф НАСТРОЙВА млади срещу стари. Класика на интригантството!!!
  Значи ясна е волята на министер-председателят!
  И т.н.
  Съвет към Бойко Борисов. Докторе на техническите науки, или ясно заяви твоята решимост да изгониш всеки интелигентен човек от България, ИЛИ вразуми счетоводителчето от СБ.
  Или той ще те свали от власт.
  Това е изборът!

 64. 64 Профил на ЕБАН
  *****
  Неутрално

  Хахаха а бе тия старчета от БАН що не кажат какъв е резултатът от тяхната дейност и похарчените милиони ? А те вместо да кажат за какво са похарчили парите казват че са дружки с агент Гоце, боже боже тия алцхаймери са съвсем изкукали.

 65. 65 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 579 Любопитно

  Идеята за закриване на БАН май му е дошла на някое голф игрище?

 66. 66 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "AzDebil":

  "Диянкооф НАСТРОЙВА млади срещу стари. "

  Не питай старило а патило

  Няма такова нещо. Просто мястото на неможещите не сред можещите. БАН в момента е дълобоко в половината на неможещите. Кофти, на истина.

 67. 67 Профил на хм
  *****
  Гневно

  Средна възраст-53г???Значи имате млади чистачки и секретарки! И вие като патриарха-сигурно със памперси ходите/ако ходите/на работа! БРАВО ДЯНКОВ,РАЗБУТАЙ ТОВА ГНЕЗДО НА НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ И ТЪРТЕИ!....Да ме извиняват малкото истински учени във БАН!

 68. 68 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  Добре,де!Не са феодални,а дъртаци от времето на цървенио матриархат.Заплатите им са толкави колкави са им и откритията.Никой не им пречи да праат открития,да ги патентоват и да си гушкат дивидентите.аАма не откриват и никога не са откривали оти вече и на КДС-то му се спече и не крадне открития и технологий от западо па да си ги приписуват на них.Нема я и мама-БКП да им пуни гушите за наша сметка.Затова реват.Дръти матриархални мижитурки - те това е БАН на днешно време.

 69. 69 Профил на работещ в БАН
  *****
  Гневно

  В БАН работят и много млади хора, за които това е призвание! Естествено, че пенсионерите трябва да се пенсионират, и че трябва да има реформа, но поведението на министъра е недопустимо! Институции като БАН съществуват във всички европейски държави.

 70. 70 Профил на 55
  *****
  Неутрално

  Това е звучен шамар по нас, българите! Защо позволяваме това?
  БАН е създаден още когато България е била под робство - през 1869 г. в Букурещ от будни българи - патриоти, за да се развиваме като европейска държава. Обидно е един наричащ себе си български министър да обругава по такъв циничен начин една научна институция. Пътят към знанието е дълъг, титли не бива да се раздават на 30г. младежи, говоря за професорски и академични титли. За това е необходимо години работа. Прочетох за откритията на професорЗахари Захариев - за патентованата от него вечна бронежилетка, която може да спаси от смърт много воини. Той има 12 патентовани открития, които са донесли стотици хиляди на страната.Позор, хора не се оставяйте да ви манипулират така, мислете с главите си . В създаването на БАН са взели участие видни родолюбци като Марин Дринов, Любен Каравелов, Ст.Берон,В.Попович и др. родолюци и образовани българи.Създава се с цел да обедини всички образовани българи и да установи връзки с учени по цял святПървоночолно се е наричало Българско книжовно дружество, а в 1911г. -БАН.

 71. 71 Профил на Hm
  *****
  Весело

  Дянков ги разби тотално днес, а това с 53 г средна възраст само доказва тезата му.

 72. 72 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Весело

  До коментар [#64] от "ЕБАН":

  Ами, ето ти един от резултатите- наши учени от БАН първи създадоха т.н. "моментно лепило", известния на всички ни каноконлит. Казах: само един пример! Останалите неща си ги потърси сам.

 73. 73 Профил на PhD
  *****
  Неутрално

  на 634 място!!!! Направо на прокурора да ги дават!!! Те са толкова изкуфели че се хвалят че са на 634 място!!! Позор!!
  Дянков спри им парите! Пари да се дават за практични научни разаботки на университети и предприятия!

 74. 74 Профил на Бай Коста
  *****
  Гневно

  Щом като всички лигави, некадърни хрантутници от БАН вкупом заврещяха и застанаха натопорчени зад Дянков,явно министърът много точно е нацелил котилото !

 75. 75 Профил на ВК
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "NPaine":

  ако ви се наложи да се оперирате например сигорно няма да искате да ви оперира 20 годишен студент по медицина ,а ще предпочетете 60 годишния професор

 76. 76 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#70] от "55":

  Ako ще и да е създадена преди 10 000 години, в момента се е превърнала в неефиктивно безумие, хранещо соц. апаратчици

 77. 77 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  До коментар [#66] от "Observer":

  Споко наблюдателю. То така само се почва. Млади има. Малко са. Скоро няма да има. И стари няма да има.
  Едните по физиологически причини.
  Другите заради ЦЕЛТА. А целта е проста. Ама направо проста като мучене. Да се намали И ДАЖЕ да се ликвидира всякакъв бюджетен разход за публични цели.
  Абе, да си го кажем направо. Умнвите да не мътят водата!
  А няма да "мътят водата" ако ги няма. КАК?
  Като НЕ ИМ ПЛАЩАШ каквото и да направят. Като ИМ КРАДЕШ УМА!
  Ако са будали!
  А те не са и ще казват на тарикатите - АРИВЕДЕРЧИ. Или както там ти хареса....

 78. 78 Профил на Gauleiter
  *****
  Неутрално

  Herr Flick, sofort geld sperren . . . Diese Idioten rauss aus der Bulgarishe Academie . . .

 79. 79 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Учените настояват да им бъде разяснено какво значи"да събираш заплати""

  Конкретно за това старците са прави.

  Имахме премиер, който говореше на езика на 20те години на ХХ в. Сега получихме м. на финансите, който говори някакъв изчанчен англобългарски. Седенето в чужбина не прощава на езиковите умения.

 80. 80 Профил на neli
  *****
  Неутрално

  Кога Б.Б ще разбере какво недоразумение е този Дянков.То че трябват промени трябват, но трябва да се започне от това недоносче Дянков, дето ни го пробутаха, за да се оттърват от него.

 81. 81 Профил на az 54
  *****
  Неутрално

  Тоя Дянков ако много струва щеше да си е още в Световната банка, но е пълен боклук,който дебеловратата мутра Борисов
  докара да довърши страната ни.Старчетата от БАН може да са алцхаймери, а Дянков само като му чуеш гласа по дразнещ от развалена грамофонна плоча те присвива стомаха.

 82. 82 Профил на Психолог
  *****
  Весело

  Гласа на човек (освен ако временно не е изменен поради свински грип) говори еднозначно каква е личността.
  Г-на С.Дянков говори като че ли са го стиснали за ташаците или е обратен. На такива не им е до наука, народ,студенти,млади майки и т.н. - те само гледат в очите тоз който им стиска яйцата - а Б.Б. стиска здраво-о-о-о!

 83. 83 Профил на Олееее
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "Sir Humphrey":
  Моля не бъркайте Дянков с преподавател по български език . . ..не ми се вярва поангличанчената му реч да вреди на финансовите му идеи . . .Но харата търсят и под вола теле за да критикуват . . .

 84. 84 Профил на 55
  *****
  Неутрално

  53-години средна възраст е златната среда.Това е най-творческата и плодотворна човешка възраст. Класацията на БАН е повече от добра. Опитвате се всичко да оплюете, хора неуки и прости! Боли ме от такова отношение към знанието и науката. Знам колко е тежък умствения труд, колко усилия са нужни. Но лумпените, маргиналите в тази страна трябва да замълчат, а не да се правят на компетентни и да се произнасят повърхностно и просташки по толкова важни теми. Народ, който не цени науката и знанието не е народ!

 85. 85 Профил на Korrekturleser
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Gauleiter":

  Herr Flick, sofort DAS geld sperren . . . Diese Idioten rauS aus der BulgarisheN Academie . . .

  Научи се да пишеш правилно на немски !

 86. 86 Профил на ДО#70
  *****
  Неутрално

  Защо пишеш само за миналото време?Наистина имало е и може би има някои единици във БАН които мислят за наука,но я ми кажи ти "патриоте" кой ставаше академик,без да е член на БКП ? И м/у другото именно вие изгонихте от БГ кадърните учени,защото само ги използвахте! И не ми казвай че 30-год хлапаци не им прилягат звания,а да им преписвате трудовете-това може:НАЛИ???

 87. 87 Профил на до 56
  *****
  Неутрално

  Е, и какво?? Списъкът на академиците няма нищо, ама нищо общо с БАН. Моля Ви, не смесвайте тези две различни неща! Това е само едно почетно звание, което се дава на някои учени, на художници. на писатели и т.н. (отделен въпрос е колко заслужено...) Голяма част от тях въобще не са от БАН (например- учени, но от университетите). Нещо като еквивалемт на "герой на социалистическия труд" едно време. И прословутите 1900 лева бяха въведени миналата година за ПЕНСИОНИРАНИ академици само. Докато не са пенсионирани дори и те получават надбавка (чувал съм) май стотина лева за това, че са академици.
  Иначе професор (каквито са и самите академици - ако работят в БАН) получава ("събира заплата" по думите на завиждащия им министтър) около 700-800-900 лева (максимума е при някои по-"управни" директори). Сигурен съм, че лицето Дянков просто не би го повярвал това (а е толкова просто да се провери). Ето откъде идва високата средна възраст. При тези унизителни заплати (300+ лева) младите талантливи хора просто напускат страната. Напускаха след доктотантура и висшето образование, а сега вече- и направо след средното училище. Скоро в България няма да има и студенти (за НБУ- също, г-н Игнатов!)
  Хем ме е яд на простотиите, които бълват срещу учените някои пишещи тук, хем не искам да ги съдя: Те наистина не могат да си представят колко унизително е положението на хората на науката у нас и колко много те постигат въпреки това. Нека само да напомня, че то си беше такова и до 1989 година. Така че, изреченото днес от г-н президента хем е 100% истина, хем е 100% демагогия.
  Да, това място (около 500) в световна класация е действително изключително добро. Не забравяйте, че само в САЩ има много хиляди научни институти и университети със сравнима и много по-голяма численост (да, от ЦЯЛАТА БАН). Ами Европа, Япония, Русия, Китай, Индия... От българските университети само СУ е включен в класацията и е на около 1500 място, което е също изключително добра атестация. Естествено, университетчето на г-н бъдещия министър въобще го няма в тази класация (а дали не е той, който подкоросва г-н Дянков??? Дано не е !!)

 88. 88 Профил на Бай Коста
  *****
  Любопитно

  До коментар [#79] от "Sir Humphrey":

  Аз настоявам "учените" да ми се разяснят кое е по-вярно,че ще има глобално затопляне до 3-4 месеца, или нов ледников период до 5-6 месеца?

 89. 89 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ще ви направя пицата още по-постна...
  И още по-малка ...

 90. 90 Профил на EBAN
  *****
  Неутрално

  От БАН да се обиждат колко си искат.Фактите са че са 20 години, а и преди това нищо полезно не са сътворили.Създали са една огромна бюрократична машина, която само гълта пари без да дава продукт.

 91. 91 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ще ме запомните вие мене, ще ви науча как се работи по американски...
  Мързеливци балкански.

 92. 92 Профил на Daemon
  *****
  Неутрално

  Жалка картинка сбора от интелекта на 90% от пишештите тук се равнява на около 10% от интелекта на един учен от БАН.

 93. 93 Профил на PhD
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "55":
  А академиците с рАбФАК не споменавате да не би и те да са гордостта на БАН Тези рабфаковци докараха БАН на 634 място.

 94. 94 Профил на hi
  *****
  Неутрално

  А какво ще кажете за ВАК(Висша Атестационна Комисия).
  В последния момент се самоизбраха комунистите и сега къдруват, правят комисии.

 95. 95 Профил на Бай Коста
  *****
  Любопитно

  Дянков не обижда България а котилото на най-лошите българи!

 96. 96 Профил на Каква я Стършел свършил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "AzDebil":

  С първия ти коментар не съм съгласен изцяло. Изричаш неверни неща. При социализма съществуваше теоретично обоснована социална стратификация и интелигенцията заемаше твърде уважително място в нея. Наистина, беше прослойка, която се наричаше "научно-творческа и техническа интелигенция" и се ползваше с всеобщ респект.

  С втория ти коментар се съгласявам почти изцяло с някои уточнения. На мен самия ми се искаше да насоча вниманието на форумците, че зад думите на Дянков всъщност стои решение на ББ. Различието помежду ни се появява при определяне на мотивацията за това решение. Вече имам достатъчно основания да предполагам, че всички решения на ББ се базират върху негативно личностно отношение към някого. Т.е. мотивацията на всяко едно отношение и решение при него е отрицателна. Спокойно можем да го наречем човек на негативната мотивация. С други думи той мрази някого в БАН, ама толкова много го мрази, че е готов да пожертва тази национална институция, за да задоволи някакъв свой емоционален каприз.
  Пиша всичко това в телеграфен стил, защото те виждам, че си интелигентна личност и схващаш без да е необходимо понятийно излишество.

 97. 97 Профил на gAULEITER
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "Korrekturleser": Brauche ich nicht!!!

 98. 98 Профил на абв
  *****
  Неутрално

  Истината боли,реформи сега,щото 20 години сме спали.И БАН ще има пари като почне да върши работа.Я им вижте списъка и годините-над 80..Има други начини да работят-консултанти,каквито и да са там като са нужни,но не на щат.А младите и кадърни са на запад.

 99. 99 Профил на ДСБ
  *****
  Неутрално

  В резултат на няколко чистки през последните 20 години нивото на така наречените учени в БАН е много ниско. Там останаха само подлизурки и хамелеони. Но на този фон тук-там се открояват и сериозни учени, които поради посочените по-горе причини се броят на пръсти. В сравнение с тях Дянков е страшно "ниска топка", а нивото му на финансист е колкото на някой касиер на селска кооперация. Боже, пази България от такива управници!

 100. 100 Профил на Рене
  *****
  Неутрално

  Дянков вярно на хер Флик мяза! Как все такива мекерета в последните години не мога да разбера, ама съм чувал, че всеки народ си заслужава управниците!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK