Доклад на НЗОК: Предишното ръководство е извършило множество злоупотреби

Сградата на НЗОК<br />

© Дневник

Сградата на НЗОКПрез последните 4 години са провеждани дейности, които не са били в полза на здравето на пациенти, а нарушения със средства. Това заявиха д-р Ваньо Шарков, зам.-председател на ПГ на Синята коалиция, и д-р Петър Москов, зам.-председател на ДСБ, в деня за размисъл преди утрешните частични кметски избори.


Те изнесоха данни от доклад на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тежки злоупотреби със средства от здравните осигуровки на гражданите. Според тях бившето ръководство на НЗОК е извършило множество нарушения. С тях е била запозната и бившият директор на касата д-р Румяна Тодорова, но не е взела никакви мерки.


В доклада се посочва, че критериите за хоспитализация и инвалидизиране на пациентите са необосновано разширени. Въпреки това здравният министър Божидар Нанев не е бил запознат с доклада, а НЗОК не е предприела необходимите мерки.
"Трябва да бъде създадена експертна комисия, която да провери бездействието на НЗОК, и ще сезираме прокуратурата", допълни още д-р Москов. "Трябва да се пристъпи към по-различен начин на контрол и да бъдат формирани обществени съвети. Пациентските организации не защитават правата на пациентите", категоричен е той.


Д-р Москов изтъкна още, че няма никаква връзка между количеството вложени пари в здравето на пациентите и резултатите, което означава некадърно изразходване на държавни средства от касата.


Според д-р Шарков има данни за ръст на най-скъпите клинични пътеки, като броят на хоспитализираните пациенти нараства всяка година - от 1 млн. през 2000 г. до 1.7 млн. през тази. "Това от своя страна е статистически невъзможно, освен ако в България не е минала чума", заяви зам.-председателят на ПГ на Синята коалиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK