Бойко Борисов: БАН трябва да дава по-добра продукция

Преди да коментира скандалът между ръководството на БАН и министър Симеон Дянков Бойко Борисов гласува за бъдещия кмет на София.<br />

© Надежда Чипева

Преди да коментира скандалът между ръководството на БАН и министър Симеон Дянков Бойко Борисов гласува за бъдещия кмет на София.Българската академия на науките (БАН) безспорно трябва да отговаря на новите условия и да дава по-добра продукция. Това каза премиерът Бойко Борисов днес, след като гласува за кмет на София в училището в Банкя. Повод за думите му, беше въпрос за спора между ръководството на БАН и министъра на финансите Симеон Дянков, който нарече хората от академията феодални старци.


На въпрос дали е съгласен с твърдението на финансовия министър, че в БАН работят феодални старци, Борисов каза: "Има и такива. Има, разбира се, и много добри академици, член-кореспонденти. Голяма част от тях са наши приятели." Премиерът каза още, че вчера е говорил с председателя на научната институция акад. Никола Съботинов и вероятно ще се срещне с него в сряда. "Ще обясним, защо в момента даваме такива пари", каза премиерът и допълни, че в момента, в който държавата излезе от кризата, ще се помогне и на БАН.


Спорът между ръководителите на БАН и финансовия министър започна от изказване на президента Георги Първанов за това, че правителството използва кризата като алиби за намаляване на парите за наука "Популизмът е такъв, че и президентът, и бившият премиер излизаха и казваха да се дадат повече пари за наука и образование, за спорт, за здраве, за социални дейности. Да, но те парите ги няма. Похарчили са ги през тези 4 години", каза Борисов.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха сега
  *****
  Неутрално

  ха сега и ББ да го направим ЧЛЕН-кореспондент на БАН!

 2. 2 Профил на ban за БАН
  *****
  Неутрално

  БАН да се закрие! Излишен институт!

 3. 3 Профил на Акад.
  *****
  Неутрално

  инж. доц. д-р ктн чл.коресп. ген.-лейт. мин.-предс.

 4. 4 Профил на БРАВО ББ
  *****
  Неутрално

  Хахаха браво на ББ, кажи им го на червените старчоци приятели на Гоце !

 5. 5 Профил на valio_genov
  valio_genov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  № 2 - такива като теб са проблема на България.
  Такива като теб са на път да закрият България.
  Айде, бягай да слушаш чалга или гепиш набързо нещо от далавера.

 6. 6 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  премиерът - гащник!
  Това е Батман

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 784 Весело

  Мда има много способни кадри - даже единия беше на умопомрачителните 91 години - предполагам той "прави" най-много нАука в БАН и предполагам "събира" най-високата заплатка, предполгам разполага и с над 3 месеца годишен платен отпуск!

 8. 8 Профил на прост,но
  *****
  Неутрално

  прав. не съм чалгар и простак. но къде дават пари на калпак бе хора!? Нека учените взимат и по 10 000 лева но защо да се хрантутят мързеливци

 9. 9 Профил на БАН е излишен
  *****
  Неутрално

  Старчетата в БАН само събират заплати, това е един клуб на червения пенсионер номенклатурчик, който си играе на наука за наша сметка. Абсолютно излишни харчове, да ги пращат в пенсия дъртите комунета.

 10. 10 Профил на ЧАО ЧЕРВЕНИ
  *****
  Весело

  Разваляйте пенсионерската седянка, която ни струва десетки милиони годишно !!!

 11. 11 Профил на Стаханов
  *****
  Неутрално

  Ударници, ударници ни трябват на полето на нАуката!

 12. 12 Профил на нАУчен работник
  *****
  Неутрално

  А бе ква нАУка в България бе, айде не ставайте смешни.

 13. 13 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Крайно време е всяка кратуна - била тя държавна или друга - най-после да разбере какво представлява БАН:
  (1) БАН Е ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА "ПО ЗАКОН";
  (2) БАН Е ФЕОДАЛНО ИМЕНИЕ НА ШАЙКА НАПЪЛНО РАЗПАСАЛИ СЕ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ;
  (3) ШАЙКАТА ВСЕКИ ДЕН И ЧАС ПОГАЗВА ЗАКОНА;
  (4) В БАН СЕ ИЗВЪРШВАТ БЕЗОБРАЗИЯ, БЕЗЗАКОНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ;
  (5) В БАН НЯМА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ;
  (6) В БАН Е НЕОБХОДИМА ЛУСТРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КАДРИ;
  (7) В БАН Е НЕОБХОДИМО РАДИКАЛНО СЪКРАЩЕНИЕ НА ИНСТИТУТИ И ИНДИВИДИ;
  (8) В БАН Е НЕОБХОДИМО ДА ОСТАНАТ САМО ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ, КОИТО СА ГЛАВНО В ЕСТЕСТВЕНИТЕ НАУКИ.
  Ако една кратуна не може да запомне това, да започне да си го повтаря.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 14. 14 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бойко Бойкоо,пожарникарски хитрец на дребно.

  кому е изгодно?
 15. 15 Профил на ban за БАН
  *****
  Гневно

  До коментар [#5] от "Анонимен":

  Проблема в България са дядките и дъртите комунисти дето са се занездили във всички институции и не дават да дойдат млади хора с нови съвременни европейски идеи! БАН е поредната затлачена институция, която в момента не се занимава с нищо смислено!

 16. 16 Профил на Мечето
  *****
  Неутрално

  БАН трябва просто да се преструктурира. Сериозно. Но има институти, които безусловно дават продукция - помните ли българския прибор в индийската Чандра? Значи може. НИМХ е част от глобалната система за метеорологични прогнози. Не трябва да се закрива. Същевременно има институти, особено в хуманитарните науки, които каквито и резултати да дадат, трябва да са на дотации.

  Трябва преструктуриране, и то истинско, така че работата да бъде наистина ефективна. Но в никакъв случай закриване.

 17. 17 Профил на тити
  *****
  Весело
 18. 18 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  Червена ясла за хрантутници.
  Със специално постановление на тройната коалиция академиците получават по една депутатска заплата, включително и абсолютно неработещите. Горе-долу така е и с член-кореспондентите. Кои са те отворете сайтовете и гледайте: Александър лилов, Дончо цончев, Вежди Рашидов (има си хас) - абе няма да му е лека на Бойко. За мене отношението към БАН е лакмусът - първо премахване на синекурните заплати; второ- разчистване на авгиевите обори. Няма академик и чл. кор. неспециализирали или завършили в Се Се Се Ре.

 19. 19 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Повече продукция"? Сещам се за една реч на бай Тошо дето говореше за грамофоните и как социалистическата икономика ще надмине капиталистическата. Разбирам го бат'Бойко...
  Майтапът настрана.
  1. С. Дянков - при това за пореден път - се изказва неподготвен. Вярно е, че БАН трябва из основи да се реформира, вярно е също така, че там има много "трудещи се" АНТИКИ ОТ ЕДНА ОТМИНАЛА ЕПОХА, отговарящи на определението "феодални старци". Лично на мен ми се е налагало веднъж да имам някакво "вземане-даване" с БАН, и то с един сравнително прогресивен институт, и видях не само какво значи закостенялост в мисленето, но също и какво е "аз на теб, ти на мен." Сега някои от тези хора мислят да ни оправят. И то без пари... Ужас!!! Това е по-страшно и "от митинговата демострация"...
  Въпреки това, не може всички от БАН да се поставят под един знаменател. Може ли да се дава такова определение за хората, работещи в Института за космически изследвания, например? Затова не трябва да се говори наизуст.
  2. Лицето С.Д. не само се изказа неподготвен, но явно забравя, че е министър. Дори и това да е вярно, не може един представител на властта да се изказва така.
  3. С.Д. се е поовлякал, реже бюджети, прекроява приоритети, държи се като генерален директор на Световната банка в някоя отчайващо закъсала африканска държава, ама едно не прави сметка: един ден на бат'Бойко ще му дойде до гуша за дамазва гафове. И тогава котаракът ще получи почукване по носа.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 20. 20 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Има една приказка - може да искаш нещо само, ако си платил за него.
  Каква наука без бари бе Бойко?
  И науката ни е като държавата, и БАН, и университетите, и средното образование. Какво давате за наука, та искате качествени резултати? Нищо чудно държавата да търпи санкции след години, заради нищожния дял от БВП(0.3%), който е за финансиране на науката. Според Лисабонското споразумение процентът трябва да е 2.
  На нашите управници наука не им трябва, те искат общи работници, да превиват гръб за 300 лева, да си слушат чалгата, да си пият ментетата и като дойдат избори да гласуват.
  Ако пък някой толкова завижда на БАН-аджиите, за "големите" заплати, които се вземат на калпак - ами нека да отиде да работи в БАН, свободни места - колкото искаш.
  Хайде сега, нацъкайте ми минусите.

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 21. 21 Профил на Beton
  Beton
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Наука без пари, исках да кажа.

  Бетонът е проста работа, но не е за прости хора.
 22. 22 Профил на Е-ех... БАН
  *****
  Неутрално

  Предлагам БАН да се закрие начисто и на негово място да се открият две нови институции - голяма спортна школа за борци и мутри и милиционерско училище. Комплексът да има вътрешно-ведомствена бръснарница за стригане на тикви, както и вътрешно-ведомствена чалга-дискотека.

 23. 23 Профил на аз
  *****
  Гневно

  е сега и Бто да стане доктор по маркучен водопренос ... даже и академик направо

 24. 24 Профил на отвътре
  *****
  Неутрално

  В БАН стават страхотни безобразия, беззакония, профанизация и пренебрегване на научните принципи, повсеместни финансови нарушения от години. НАЙ-СТРАШНОТО : свободата на словото в БАН сега е под нивото за България от времето на Червенков. ПОТРЕСАВАЩО ! В атмосвера на психологичен терор от ФЕОДАЛНИте СТАРЦИ - точно ПОВЕЧЕТО приятели на Президента ОТ БАН - точно и поименно, и с хъса на техните лакеи - правени и назначени "професори", готови на всякакви мерзости за да компенсират некадърността си, всичко свестно е смачкано, заровено, изклатено или изгонено. СТРАШНА КАРТИНА НА НАШАТА ДНЕШНА КУЛТУРА ! И ЗА ТЕЗИ МЕРЗАВСТВА, ФинМин ДАВА МНОГО ГОДИНИ ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ! ДЯНКОВ ВИНОВЕН СИ ! ЗАЩО НЕ СИ ПРАТИЛ ДОСЕГА ДКФК - ФИНАНСОВИя си контрол ( РЕВИЗОРИ С ПОЛИЦИЯ ЗА АРЕСТИ), А СЕ ЗАНИМАВАШ С ПРИКАЗКИ ! КАЛПАЗАНИН ! корупцията на съзнание, морал, пари - в БАН е огромна по мащаб и практикуване.

 25. 25 Профил на Компютърджия
  *****
  Неутрално

  В момента консолидирано няколко института на БАН се занимават с дигитализация на българското културно наследство. Ръкописи, печатни издания, изобразително изкуство. Хората работят за жълти стотинки. Но това е нашето наследство, което трябва да се съхрани, живот и здраве скоро да бъде достъпно и по интернета. Не е печалившо мероприятие, но е нещо, което трябва да се свърши. Естествено, че трябва да има дотации.

  Науката в началото винаги е на дотации, но след време те се изплащат многократно.

  Преструктурирайте БАН, наистина да прави наука. Търтеите - вън. За кадърните - достойни заплати и достатъчно средства за работа.

 26. 26 Профил на БКП на ЦК на ссср
  *****
  Неутрално

  Ама молим ви се...

  Феодалните старейшини обещаха да снасят тройно повече научна продукция за да оправдаят с чест тройни депутатски заплати.

  Петърчо
  * 18

  Червена ясла за хрантутници.
  Със специално постановление на тройната коалиция академиците получават по една депутатска заплата, включително и абсолютно неработещите.

  Горе-долу така е и с член-кореспондентите. Кои са те отворете сайтовете и гледайте: Александър лилов, Дончо цончев, Вежди Рашидов (има си хас) - абе няма да му е лека на Бойко. За мене отношението към БАН е лакмусът - първо премахване на синекурните заплати; второ- разчистване на авгиевите обори. Няма академик и чл. кор. неспециализирали или завършили в Се Се Се Ре.

 27. 27 Профил на Jordan
  *****
  Неутрално

  Пак всичките по4нахте да генерализирате.
  Да има феодални старци в БАн които само за далаверки мислят и чакат да им пада в джобчето без да правят нищо
  Да има и работещи звена.
  Обаче покрай сухото гори и суровото в БГ.
  И понеже няма да можем да отсеем кой работи и кой само приказва/пише че работи накрая ще го закрием

  Не може разни дъртофелници на 70 години да ти приказват глупости и да не дават възможност на 25-30 годишни момчета и момичета да правят наука щото някога били имали заслуги.
  Айде да минем на проектно начало - държавата съфинансира 50% от даден проект ако останалите пари се осигурят я от ЕС я от частния бизнес.
  Тогава феодалните старци че требе да си одат

 28. 28 Профил на ban за БАН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Jordan":

  Напълно съгласен с теб!

 29. 29 Профил на ha ha
  *****
  Весело

  МУТРАТА ЩЕ ПРАВИ НАУКА.
  МАТРИАЛА ДА ЦВИЛИ ОТ КЕФ.

 30. 30 Профил на 07
  *****
  Неутрално

  БАН е червен пенсионерски клуб
  Е има няколцина наистина работещи хорица
  Останалите - в пенсии и аут

  Сергей Брин и Лари Пейдж създадоха нета на 30 години а не на 80

  Те нашите пикльовци са само ятаци на ловеца-турист

 31. 31 Профил на Да Винчи
  *****
  Неутрално

  БАН не трябва да се закрива, а просто да се модернизират критериите за оценка на резултатите от научните продукти. БАН трябва да информира обществото, какви са паричните постъпления от продадени научни продукти. Научните продукти са пазарни продукти, ако са защитени по съответния ред като индустриална собственост (патенти, полезни модели, промишлени дизайни, топологии на интегрални схеми, нови сортове растения и породи животни или авторски права върху компютърни програми и т.н.). Но патенти за изобретения се издават за СВЕТОВНА НОВОСТ, крачка напред в развитието на техниката и ПРОМИШЛЕНА ПРИЛОЖИМОСТ. Не може в БАН сами да си определят критериите за оценка - брой публикации в незнам кои си Импакт фактор издания и брой цитирания имената на авторите. Ако БАН не продава научни продукти и не носи финансови резултати, то обществото е в правото си да пита - какво става с парите, които плащаме като данъци. Ако българските стопански субекти купуват научни продукти (лицензионни права) от чужбина, а не от БАН, то защо държавата да плаща за институция, която не желае да информира какво е създала и колко пари е върнала в държавния бюджет. В БАН работят над 6000 учени. Всеки от тях е направил поне по 50 "научни публикации". Това са над 300 000 публикации. През 2006 г. България е регистрирала 4 (четири) европейски патента; през 2007 - 6 (шест); през 2008 г. - 4 (четири) патента. БАН трябва да информира обществото - колко от тези 4+6+4 = 14 патента за три години са създадени от институтите на БАН? Да спасим науката чрез критерии, не чрез непремислени атаки от типа "феодални старци" и пр. Правителството трябва да направи само едно - да постави международни критерии за науката. Нека учените от БАН кандидатстват за финансиране по програмата "Конкурентноспособност&quot; - стартиращи иновативни фирми. Тя е отворена. Пари има, нека се печелят проекти, които ще влязат в икономиката, но не пари "на калпак". Иначе за Ал. Лилов и други учени обществото си изгражда позиция само...

 32. 32 Профил на Wow
  *****
  Весело

  До коментар [#30] от "07":

  И представи си, създадоха съвременния облик на интернет не за полза родину... а за печалби Мръсни капиталисти, не знаят ли, че само държавата има право да развива наука. Младите учени в БАН наистина взимат мизерни заплати за разлика точно от феодалните старци, които ще отстъпят място само като ги изнесат от там в ковчег.

 33. 33 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Какво е това "феотдални" старци ? Бях чувал зя синодални старци, ама феотдални !?

 34. 34 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  БАН е автономен по отношение на вътрешната си структура.
  НО, парите се дават от МИНИСТЕРСТВО на ФИНАНСИТЕ.

  В БАН, до изказването на Дянков, повечето учени бяха на същото становище - има хора, и то хора без съществен научен принос, които са се окопали на ръководни длъжности и спират развитието на младите учени. Особено в хуманитерните науки - цялата научна продукция на тези хора е изработена по времето на социализма и е изцяло идеологически изкривена. По-точно казано - в техните трудове, ако изобщо има нещо научно, то е случайно.

  Не знам защо сега се реве срещу казаната от Дянков очевидна истина.

  Науката също дава ПРОДУКТ, научен, не може да се пипне и види, но няма как да се каже по друг начин. Е, понякога се говори и за "принос"

  Не може с пари на данъкоплатците да се финансират хора, които в държавни сгради и оборудване, получавайки държавна заплата, вършат собствена работа или работят по приложни проекти срещу заплащане от частни фирми и изобщо не правят наука.

  Преструктурирането си е вътрешна работа на БАН, но определено е необходимо собственикът на средствата, в лицето на министъра например, да ги изръчка и пришпори.

 35. 35 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1083 Весело

  Това, че БАН не работи и не постига резултатите които са и поставени не е само по вина на членовете и а и на политиците които не дават нужното финансиране. Познавам хора които работят там и сумите които им се плащат са меко казано смешни! Няма как да не станат феодални старци, просто защото няма млади хора които да имат стимул да работят там.

 36. 36 Профил на Георги Чернев
  *****
  Неутрално

  От тезата за "феодалните старци" изскочи тревожния факт, че държавата, независимо от това кое правителство е на власт, игнорира науката. Само 0,3% от БВП, вместо 2% ( това е ангажимента за България съгласно Лисабонската стратегия)отиват за наука ?! Втори голям проблем за държавата е откъснатостта на науката от бизнеса. Ако тази връзка се интензифицира, то вероятно и парите към БАН ще станат повече , а и за бизнеса ще е добре. Мислете в тази посока.

 37. 37 Профил на Ретартиране на БАН
  *****
  Разстроено

  От моя личен опит ще кажа, че:
  1) в т.н. БАН има истинска корупция. Има и аз знам, защото лично се сблъсках с нея
  2) "работят" много комунистически номенклатури
  3) само една малка част произвеждат продукт, който има цена - стойност и може да допринесе за развитието на България. Този продукт обикнвенно е от по-млади учени, които обаче, забележете, винаги трябва да имат "ръководител", разбирай номенклатурчик.
  Така, че - шут на всички и да се започне на чисто. Да се преназначат онези, които са създали нещо, а старците - поне в пенсия, макар някой от тях да са за "по-топли" места.

 38. 38 Профил на Проблемът
  *****
  Неутрално

  не е във финансирането. Френската Академия и Британското кралско общество са почти 100% финансирани от държавата и практически в рамките на финансовата година са на пълна загуба. Въпросът е какъв продукт дават, как този продукт ще бъде реализиран. Не всичко може да даде финансови резултати, въпросът е да се прави наука, а не Аперативки през обедната почивка и след работно време.

 39. 39 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Откъде е изразът "феодални старци" ли? Как откъде? То е световно известно. Не се шегувам изобщо.
  Думата "феодален" ("феодални" за БАН е употребявана за пръв път от мен. Аз от години насам пиша материали, в които обяснявам, че БАН е феодално имение на напълно разпасали се номенклатурчици.
  Дянков го е чул от мен - или от друг, който го е чул от мен.
  Много е лесно да се разровя и да извадя цяла поредица мои стари публикации, в които употребявам думата "феодален" ("феодални" за БАН.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 40. 40 Профил на До &quot;Акад.&quot;
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Акад.":
  Вместо "ген.лейтенант" пишете - пожарникар.
  Той изобщо не е служил в армията и не може да има воинско звание. Смешно е да си генерал - огнеборец.

 41. 41 Профил на българите се нуждаят от ограмотяване
  *****
  Неутрално

  РЕЧ НА ПРЕЗИДЕНТА ОБАМА ПРЕД
  НАЦИОНАЛНАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ
  (Вашингтон, 27 април 2009 г.)
  ----------------------
  За мен е голяма чест да говоря пред прочутите членове на Националната акаде-
  мия на науките, както и ръководителите на Националната инженерна академия и на
  Медицинския институт, които са се събрали тук тази сутрин.
  Днес бих искал да започна с разказ за един предишен посетител, който също е
  говорил пред тази висока аудитория.
  През април 1921 г. Алберт Айнщайн посетил Съединените щати за първи път.
  Неговата международна известност постоянно растяла, тъй като учените по света
  започнали да разбират и да приемат огромните приложения на неговите специална и
  обща теория на относителността. Той взел участие в това годишно събрание и след
  като преседял по време на серията дълги речи, изнесени от други хора, той съобщил
  накратко: „Току що създадох нова теория на вечността.” Сега аз ще се постарая да не
  забравям тази поучителна история.
  Самото основаване на тази институция представлява един завет към неуморното
  любопитство и безгранична надежда не само на научната общност, но и на целия
  експеримент, който наричаме Америка.
  Няколко месеца след унищожителното поражение при Фредериксбърг, преди Ге-
  тисбърг да бъде спечелен и Ричмънд да падне, преди да има някаква яснота за съдбата
  на Съюза, президентът Линкълн с подписа си превърнал в закон акта за създаване на
  Националната академия на науките.
  Линкълн отказа да приеме, че единствената задача на нашата нация е да оцелее.
  Той създаде тази академия, основа колежите върху дарена от правителството земя
  и започна работа по трансконтиненталната железница, вярвайки, че „ние трябва да
  съединим горивото на интереса с огъня на гения за откриването... на нови и полезни
  неща.”
  ...........................................
  http://old.inrne.bas.bg/wop/wop_3_2009/obama.pdf

 42. 42 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "българите се нуждаят от ограмотяване":

  Знаменита е тази фраза: "Защото ние знаем, че нацията, която днес ни надмине в образованието, утре ще ни
  надмине във всичко останало."

 43. 43 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Благодарности за цитатите на #41 & 42. В този форум е пълен с изказвания заауката на хора които никога не са се правили наука или по някаква причина са лично обидени на БАН (като философа К. Кабакчиев). Аз и 12 колеги от моята лаборатория в БАН работим сега в престижни институции по специалността си на Запад защото (1) израстнахме като добри специалисти в БАН под ръководството на далновидни ръководители (може би сега старци по терминологията на Дянков) и (2) в БАН парите освен за мизерни заплати за друго не стигат. Дори и участието в международни проекти не осигурява пари за комплексно оборудване защото искат да покажеш че имаш необходимата база. Науката дава знания, опит, технологии които не винаги се мерят с бърза парична възвращаемост, особено в естествените науки. Със сегашните 0.3% от БВП БГ се обрича на бедност за десетилетия напред.

 44. 44 Профил на do Petar
  *****
  Неутрално

  Петре,

  и аз познавам 10-ина човека - талантливи учени и специалисти, които успяха да се образоват и работят сега на запад ВЪПРЕКИ , а не благодарение на "далновидните" си ръководители. Да не ти казвам, колко свестни българи бяха ПРОКУДЕНИ от БГ, само и само да не засенчат "далновидния" си ръководител. Тези хора сега са на водещи позиции в Япония- мацушита и Тошиба, в Португалия - Лисабонски технически институт, Англия - Оксфорд, в Щатите и Франция, в Германия - в Бош. И когато се опитаха последните години и тук в Б-я да представят постиженията си и да получат възможност да работят и в Б-я като професори и доктори, те бяха оплюти и отхвърлени като "шмекери" в науката - голям страх ги тресе твоите "далновидни" старци - далновидността им стига само за това, да се предпазват от по-добри последователи и да ги гонят надалеч!

 45. 45 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Петърчо, мойто момченце, никой никога не е казал, че няма места в БАН, където се работи. Ама не може от твойта лабораторийка да правиш генерализации за цялата БАН, бе!
  Това показва колко ти е мисловният капацитет и каква наука можеш да правиш.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 46. 46 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво стана снощи? Стана това, че по телевизията попитаха Борисов вярно ли е, че в БАН са феодални старци.
  Той отговори така: "Да, има и такива."
  След това добави, че имало и "правилни" академици и член-кореспонденти, и, разбира се, не пропусна в своя стил и маниер да обяви, че "те [правилните] са наши приятели".
  Дотук добре. Борисов може да е всякакъв, но така хем малко се дистанцира от Дянков, хем показа, че по същество финансовият министър е прав. Но какво стана по-нататък?
  По-нататък стана следното. Борисов каза (повече или по-малко буквално): "Утре ние ще се съберем и ще преценим кой как работи в БАН."
  Не знам вие тук - публиката, дали го съзнавате, но това изказване на Борисов е много по-унизително от заявлението на Дянков - което в общи линии е истинно и точно. Става така, че един пожарникар ще определя кой каква наука прави в България - и дали изобщо прави наука.
  Кой е виновен за това положение? До него се стигна заради феодалната и криминална шайка, наричаща се управа на БАН!
  Това е повече от абсурд! Представяте ли си в Германия Ангела Меркел - независимо, че тя не е пожарникар, а е научен работник - физикохимик, да се изтъпанчи по телевизията и да заяви, че утре ще се събере с министрите си да решат дали в "Макс Планк" се прави наука или не?
  Това скандал ли ще бъде?
  Не, няма да бъде скандал. То просто е напълно невъзможно. Може да бъде направено единствено на шега на някой правителствен коктейл.
  Но тук, при наличието на една криминална пасмина в БАН, действието на Борисов, колкото и да е нестандартно, е нормално. За тая държава.
  Не може в БАН да се подвизават индивиди от ЦК, Политбюро, ГК и пр. на БКП, и да се твърди, че там се прави наука, и само наука! И затова - нека един пожарникар да решава кое е наука и кое не в БАН! Щом не могат в БАН!

  Красимир Кабакчиев, дфн
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK