Симеон Дянков: В БАН са феодални старци

По повод критиката на президента Първанов, че в новия бюджет са орязани разходите за научна дейност, финансовият министър Симеон Дянков заяви в петък, че като говорел за наука, президентът имал предвид "неговите приятели в БАН". По определението на министъра те били "феодални старци, които си стоят там и събират заплати". Според Дянков също така "науката не е основно нещо по време на криза".


Коментарът му разбуни духовете през уикенда - от БАН поискаха извинение от финансовия министър, а директорът на Института по история акад. Георги Марков му обърна внимание за това, че не познава значението на думата "феодални".


В неделя и премиерът Борисов взе отношение, като разясни, че Дянков не е искал да обиди "научните сътрудници". На въпрос дали са "феодални старци" той отговори - "може да има и такива, но повечето са наши приятели". Той каза, че в събота е разговарял с председателя на БАН акад. Никола Съботинов и в сряда ще има среща с ръководството на академията, на която ще обясни защо е намален бюджетът й.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Scientist in the Wild West
  Scientist in the Wild West
  Рейтинг: Неутрално

  Скандално изявление на министър което показва колко е интелекта му. Точно заради кризата в САЩ увеличават средствата за наука и образование. Науката е знание което са предава от поколение на поколение, и той няма право да обижда работещите в БАН. Нека уволнят "старците" и да видим кой ще покаже на младите основните неща в науката. И на запад да отидат ще искат от тях да могат да правят наука защото университета дава само книжни знания. На запад е нормално научните работници да се пенсионират на 67 год. възраст, но тези които искат и могат остават активни като почетни професори (без административни задължения но с кабинети, административна помощ, студенти) или консултанти, както и като членове на съветите и фондациите които раздават финансиране и определят приоритетите в научната политика. С такова нищожно финансиране БГ завинаги ще си остане не само в дъното на страните в ЕС но и зад страните които високомерно наричаме "развиващи се" или "от третия свят".

 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Старци звучи мащабно, "феодални старчета" е доста по-добре.

  И сега като ревнат обидени, ще излезе че и те са "давали" (като актьорите и писателите) живота си за отечеството. А не, че отечеството е давало парите си за "науката" им.

 3. 3 Профил на Petar
  Petar
  Рейтинг: Неутрално

  Не е тайна че след лустрацията от 90-те години сега БАН и научните му ин-ти се ръководят от хора, "доказали" че неуспехите им като научни работници се дължат на политическа репресия. Принадлежността към БКП естествено е влияела върхи заемането на ръководни длъжности, но не и до личните им научни успехи. Аз познавам много хора от БАН и СУ чийто близки за били засегнати от репресиите от 1945-1947, но през 70-те и особено 80-те бяха издигнали до ст.н.с., доценти и професори съответстващи на техните научни качества. Така че ако Дянков се надсмива над сегашните ръководители на науката в БГ то това в повечето сличаи не са комунистически кадри, а продукти на криворазбраната цивилизация, която съпътстваше българския преход към демокрация.

 4. 4 Профил на Iwo
  Iwo
  Рейтинг: Неутрално

  Питам се до кога ББ ще трябва разяснява какво е искал да каже министър Дянков в гафовете си?

 5. 5 Профил на АКАДЕМИЧНИ ПАРВЕНЮТА!
  АКАДЕМИЧНИ ПАРВЕНЮТА!
  Рейтинг: Неутрално

  Те са не просто феодални старци, а АКАДЕМИЧНИ ПАРВЕНЮТА!

  И ББ много - много да не им цепи басма - разбирам желанието му да уважи науката, но тия дъртофели не заслужават уважение!
  В голямата си част са стари комунистически доносници и агенти, които години наред са шиканирали и преследвали всяка свободна мисъл, всяко желание за инакомислие, всеки опит за истинска наука и познание. Ако имаха достойнство на учени и изследователи, тия титли - академици, член-кореспонденти и съответните тлъсти възнаграждения нямаше да ги интересуват изобщо! Да си ходят в Руската академия да ги титулосват така и да им плащат! Къде по запад сте видяли такива титли и възнагражения - ако има нещо подобно, то са почетни титли, без директно материално възнаграждение. И Съботинов също е една стара комунистическа плюнка, удобна за много от старците - да се изживяват като велики и да взимат парици.

  Като са толкова големи учени, да си патентоват избретенията, да си намират спонсори и финансиране на научните проекти, да си плащат разходите за заплати и сгради, а не да цоцат държавни пари! Като работят по Евроатом - да не искат от държавата >80% от финансирането (ако пък държавата е обвързана - то трябва да има някаква полза за нея - ама иди я търси - ползата!).

  Ето затова са АКАДЕМИЧНИ ПАРВЕНЮТА

 6. 6 Профил на „Важното е не какво сме измерили, а какво ще напишем!”
  „Важното е не какво сме измерили, а какво ще напишем!”
  Рейтинг: Неутрално


  „Важното е не какво сме измерили, а какво ще напишем!”

  Това е девизът на наша видна „ученка” – проф. дфзн. Има нахалството (и простотията!) най-откровено да учи на това докторантите си и да им го втълпява. С тоя девиз професорката вече два пъти кандидадства и за член-кор., но я изпревариха по-сръчни – „писатели”! Отвратени докторанти овреме се отдръпнаха, но и някои останаха – „ученката” има още пари по проекти и те се въртят като кучета край месарница за кокали!
  Да ви кажа и как се става „ученка”.
  - Първо, добре е да си грозновата и зъбата, но с дълги крака – ставаш за метреса. По онова време (преди ’89), ако не си съпруга, дъщеря, сестра, кума или най-вече любовница на някой катил от ДС – титулован като проф. д-р и ръководител катедра- не биваше и да си помисляш, че ще идеш на Хумболдт стипендия в Бундес-Републиката.
  - - Второ, добре е да намериш и в Германия някое старче – професор с връзки – я ротарианец, я ченге на някое разузнаване, да му...

  Прочитане на целия коментар вършиш някои услуги, пък той да ти осигурява пари за фалшиви проекти. Важното е да можеш да пишеш, да съчиняваш отчети и да превърташ всяка година наопаки заглавията на „научните” проекти.
  - Трето, с парите от фалшивите проекти „смазваш” тук-там в Бг-то, където трябва, та да получаваш и от МОН проектчета – „дърпаш напред науката” и си осигуряваш послушковци, рецензенти и блюдолизци.
  - Четвърто, правиш „лаборатория” – къде с изхвърлени отдавна от германците установки и уреди, къде с нова модерна апаратура, купена с грешни български пари – и започваш „експериментална научна работа” –повтаряйки опити от преди 1975-та и преписвайки стари работи, обърнати с краката нагоре.
  - Пето, плащаш си някоя и друга публикация в реномирано списание (след като пет пъти са ти я връщали заради безсмислените писания и невъзможния английски!). Така даваш и самочувствие на докторантчетата си, че правят наука.

  А всъщност ги учиш да лъжат – че и да си вярват при това!
  Е и това ако не е проституция в науката и шизофрения!

 7. 7 Профил на разбирач
  разбирач
  Рейтинг: Неутрално

  Както винаги, разбираме най-добре, когато трябва да се оплюе нещо и да се лепят етикети, в случая е БАН. Смущава ме културата на изказа на Дянков, един министър може да е прям и оригинален без да изпада на махленско ниво! Не искам премиерът да говори на "ти" с министри и медии, а финансистът да се държи като тийнейджър, горд, че може да псува
  ( "малоумни", старчета" и т.н.) .Иначе се гордеем, когато учените ни работят по ЦЕРН или правят храна за космонавти и т.н.Хайде атоматично да не внасяме чужди модели, а с малко мисъл да направим всички структури на БАН работещи, а?
  И финансирането по проекти не е панацея, защото ако институтите работят само по ес програми, как ще развиват собствена политика?

 8. 8 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Алооооу, "Дневник"!
  Борисов не каза "може и да има такива"!
  Борисов много точно и ясно каза:

  "ИМА И ТАКИВА"

  Разликата е от земята до небето!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 9. 9 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пак ще се ограмотяваме. Какво представлява БАН?
  (1) БАН Е ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА "ПО ЗАКОН";
  (2) БАН Е ФЕОДАЛНО ИМЕНИЕ НА ШАЙКА НАПЪЛНО РАЗПАСАЛИ СЕ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ;
  (3) ШАЙКАТА ВСЕКИ ДЕН И ЧАС ПОГАЗВА ЗАКОНА;
  (4) В БАН СЕ ИЗВЪРШВАТ БЕЗОБРАЗИЯ, БЕЗЗАКОНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ;
  (5) В БАН НЯМА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ;
  (6) В БАН Е НЕОБХОДИМА ЛУСТРАЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КАДРИ;
  (7) В БАН Е НЕОБХОДИМО РАДИКАЛНО СЪКРАЩЕНИЕ НА ИНСТИТУТИ И ИНДИВИДИ;
  (8) В БАН Е НЕОБХОДИМО ДА ОСТАНАТ САМО ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ, КОИТО СА ГЛАВНО В ЕСТЕСТВЕНИТЕ НАУКИ.
  Ако една кратуна - била тя най-обикновена или държавна, не може да запомне това, да започне да си го повтаря!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 10. 10 Профил на burzum
  burzum
  Рейтинг: Неутрално

  Ахахаха, преди малко една колежка ме нарече феодално старче....а съм в разцвета на младостта си..ахахаха

 11. 11 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво стана снощи? Стана това, че по телевизията попитаха Борисов вярно ли е, че в БАН са феодални старци.
  Той отговори така: "Да, има и такива."
  След това добави, че имало и "правилни" академици и член-кореспонденти, и, разбира се, не пропусна в своя стил и маниер да обяви, че "те [правилните] са наши приятели".
  Дотук добре. Борисов може да е всякакъв, но така хем малко се дистанцира от Дянков, хем показа, че по същество финансовият министър е прав. Но какво стана по-нататък?
  По-нататък стана следното. Борисов каза (повече или по-малко буквално): "Утре ние ще се съберем и ще преценим кой как работи в БАН."
  Не знам вие тук - публиката, дали го съзнавате, но това изказване на Борисов е много по-унизително от заявлението на Дянков - което в общи линии е истинно и точно. Става така, че един пожарникар ще определя кой каква наука прави в България - и дали изобщо прави наука.
  Кой е виновен за това положение? До него се стигна заради феодалната и криминална шайка, наричаща се управа на БАН!
  Това е повече от абсурд! Представяте ли си в Германия Ангела Меркел - независимо, че тя не е пожарникар, а е научен работник - физикохимик, да се изтъпанчи по телевизията и да заяви, че утре ще се събере с министрите си да решат дали в "Макс Планк" се прави наука или не?
  Това скандал ли ще бъде?
  Не, няма да бъде скандал. То просто е напълно невъзможно. Може да бъде направено единствено на шега на някой правителствен коктейл.
  Но тук, при наличието на една криминална пасмина в БАН, действието на Борисов, колкото и да е нестандартно, е нормално. За тая държава.
  Не може в БАН да се подвизават индивиди от ЦК, Политбюро, ГК и пр. на БКП, и да се твърди, че там се прави наука, и само наука! И затова - нека един пожарникар да решава кое е наука и кое не в БАН! Щом не могат в БАН!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 12. 12 Профил на abv
  abv
  Рейтинг: Неутрално

  В преамбюла на така цитираната от нашите учени Лисабонска стратегия най-общо пише, че трябва да се отделят 3% от БВП за наука, НО 2% от държавите и 1% от бизнеса, с ЦЕЛ ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ ТЕХНОЛОГИЧНОТО ИЗОСТАВАНЕТО НА ИКОНОМИКАТА НА СЪЮЗА ОТ ТЕЗИ НА САЩ И ЯПОНИЯ.
  Нашите БАН-аджии удобно изпускат кофинансирането и особено целта.
  А тя очевидно не е да хрантути банда мързеливци и/или некадърници, а е да се развиват практически ориентирани научни изследвания, носещи ИКОНОМИЧЕСКА полза за обществото.
  Безспорно не всички науки са практически ориентирани. Но как пък нашите всички са все хуманитарни и фундаментални бе? Някакъв баланс защо няма? А има и доста звена, поне по име, практически ориентирани. Да не ги изреждам всички, има ги в сайта, но те какво правят? Лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници примерно, модерна и с доста пари тема? А пък Лаборатория по отпичен запис и обработка на информация - човече, в кое време живеят тия?
  Да минат почти изцяло на проектно финансиране - какво целиш, в какъв срок, за колко пари. Контролни точки за отчитане на свършеното до момента и ако има такова - плащане на част от парите. Никой да не получава вечно твърда заплата. Всички да са на временни договори по конкретни проекти.
  И как тук още не са написали, че пазят ценните имоти от разграбване. Абе те (ужким)са учени, не пазванти! Много скъпо ни излиза да пазят тия имоти. 8 000 души, 100 млн. лева. 13. 13 Профил на Никита
  Никита
  Рейтинг: Неутрално

  Странни мнения, повечето писали тук знаят ли какво и как се развива наука?
  Въпреки трудните условия на прехода научните сътрудници от БАН извършиха цял низ от геройства, според международната оценка БАН се нарежда на 634 място според класацията на над 40 000 научни, изследователски институти и университети. Втората българска институция, намерила място в списъка, е Софийският университет, който е едва на 1300 позиция. Когато цифрите говорят и Бог мълчи!!!!!! Останалото е политика..

 14. 14 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  "науката не е основно нещо по време на криза"-ако това е така,защо тогава младите учени отиват да работят в чужбина,където са много по-добре платени и трудът им се цени? Отговорете си на този въпрос, г- ин министър преди да правите смешни изказвания...

 15. 15 Профил на Никита
  Никита
  Рейтинг: Неутрално

  Защото трябва да се съсипва, човечецът идва все пак от САЩ, кога Англия и САЩ са мислили доброто на България??? По същият начин /схема/ се съсипа животновъдството-готово изградени постройки с животни се разрушиха, а животните изклаха, така се съсипа и армията, дори американци са дошли, за да измерят дебелината на бетонните укрития, в които се намираха ракетите! питам се какво остана от България????

 16. 16 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БРАВО, Дянков! Изключително приятно съм впечатлен! Оказва се, че Дянков има многобройни научни публикации по икономика и е с хиляди цитати по света:
  http://ideas.repec.org/e/c/pdj4.html
  БРАВО! БРАВО! А агент "Гоце" - "специалистът" по "делото" на терориста Дядото и Гошо Тарабата, тръгнал да казва на един икономист с хиляди цитати по света кое е наука и кое не, какво е БАН и какво не е!
  Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Да пукнеш от смях!
  На така наречения президент Първанов трябва да бъдат отнети научното звание и научната степен! Това може да стане с един закон за лустрация.
  Бат Бойко да не се помайва!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 17. 17 Профил на Никита
  Никита
  Рейтинг: Неутрално

  Ха-ха-ха....икономиката било наука.....това все едно да изучаваш прамилата на една игра с доста неизвестни и честно променящи се правила! Икономиката не е природна или фундаментална наука като химия, физика, математика, металознание, биологични науки и т.н. Фарс измислен от човека и изучаваща човешките механизми на"управление" на финансите! А що се касае до статии и научни пабликации....ха..ха...ха....не се оценяват по научна стойност определено, за да бъдат публикувани и там се уреждат нещата по финансов път, важен е продуктът, а БАН е продуктивен като се има предвид изключителното мутежко финансово положение, дайте ми пример за други научни звена, които да са по-напред в международните класации от БАН? Отнемането на научни степени и звания на политическа основа е форма на диктатура, така че предложенията Ви застрашително биха могли да торперират и без друго крехката демокрация в България! И кой си затваря Академията на науките поради финансова криза? Дори и нигерия не биха извършили нещо така малоумно! Да не говорим за ускорителя на елементарни частици в ЦЕРН, защо функционира, а не го спряха следвайки логиката на икономист номер 1 . Не се опитвайте да хвърляте помия по БАН-смехотворно е, на тези хора се дължи много, без наука няма и прогрес!

 18. 18 Профил на Никита
  Никита
  Рейтинг: Неутрално

  Дянков и писалият преди мен като толкова разбират от наука нека да си поговорим малко за метолознанието, като са такива учени и специалисти и дават оценки на БАН да видим какво разбират от метали или физика-общо каквото си изберат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK