Симеон Дянков: В БАН са феодални старци

По повод критиката на президента Първанов, че в новия бюджет са орязани разходите за научна дейност, финансовият министър Симеон Дянков заяви в петък, че като говорел за наука, президентът имал предвид "неговите приятели в БАН". По определението на министъра те били "феодални старци, които си стоят там и събират заплати". Според Дянков също така "науката не е основно нещо по време на криза".


Коментарът му разбуни духовете през уикенда - от БАН поискаха извинение от финансовия министър, а директорът на Института по история акад. Георги Марков му обърна внимание за това, че не познава значението на думата "феодални".


В неделя и премиерът Борисов взе отношение, като разясни, че Дянков не е искал да обиди "научните сътрудници". На въпрос дали са "феодални старци" той отговори - "може да има и такива, но повечето са наши приятели". Той каза, че в събота е разговарял с председателя на БАН акад. Никола Съботинов и в сряда ще има среща с ръководството на академията, на която ще обясни защо е намален бюджетът й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK