Бюджетите на НЗОК и ДОО влизат на обсъждане в парламента

Бюджетите на НЗОК и ДОО влизат на обсъждане в парламента

© Красимир ЮскеселиевБюжетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2010-та година ще разгледа днес парламентът.


Общо 2 милиарда 519 милиона 211 хиляди лева са приходите и трансферите на Националната здравноосигурителна каса, според проекта на бюджет. От здравноосигурителни вноски ще се съберат 1 милиард 560 милиона, 940 милиона ще са трансферите от Републиканския бюджет. Разходите на Касата са намалени с 18 и половина процента. Вноската за здраве остава 8 на сто.


В бюджета на Общественото осигуряване догодина се залага вноската за пенсия да се намали с 2 процента. От юли пенсионерите над 75 годишна възраст ще получават месечна добавка "Старост" - до 50 лева диференцирано, също от юли се увеличава и вдовишката добавка от 20 на 25 на сто.
Пенсиите няма да се увеличават до средата на годината. След това правителството ще реши с колко да ги повиши, ако има приходи в бюджета. Запазва се таванът на пенсиите - 700 лева.


Остават същите като тази година обезщетенията за безработица и обезщететенията за майките с малки деца. Увеличават се минималните осигурителни прагове за част от икономическите дейности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK