НАП: Фирми дължат 200 млн. лв. за здравни осигуровки

НАП: Фирми дължат 200 млн. лв. за здравни осигуровки

© Иван ГригоровХиляди фирми са натрупали дълг от над 200 млн. лв от неплатени здравни осигуровки. Това показва справка на Националната агенция за приходите (НАП), която беше представена днес пред парламентарната здравна комисия, съобщи "Медиапул". Длъжниците в списъка дължат здравни вноски за над 5 хил. лв. от 2006 година насам. Сред тях има държавни предприятия с финансови затруднения, но и големи печеливши компании. Сред длъжниците има и държавни и частни компании.


Депутати от комисията обясниха, че събираемите вземания са за 74.8 млн. лв., а останалите пари били частично и трудно събираеми дългове плюс лихви от 40 млн. лв.


"Има и предприятия от сферата на здравеопазването, чиито собственици иначе дават акъл как да се извърши здравната реформа", коментираха депутати от комисията. Най-големият длъжник с трудносъбираеми вземания е натрупал дълг от 3 млн. лв. В групата на частично събираемите вземания има работодател, който дължи 1.3 млн. лв. а при събираемите вземания най-големият дълг е от 400 хил. лв., показват данните на НАП.
Депутати прогнозираха, че папката с фирми длъжници, която сега е 700 страници, ще набъбва с времето. "В списъка сега са само работодатели, които имат да плащат над 5 000 лв. за здравни вноски, а представете си колко са общо длъжниците", коментираха членове на здравната комисия, пише "Медиапул".


Междувременно днес парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, според които работодателите, които не плащат здравни осигуровки на служителите си, ще бъдат глобявани от 2 хил. до 4 хил. лв..Сега глобата е от хиляда до 2 хил. лв. Едноличните търговци и юридическите лица при нарушение ще плащат имуществена санкция между 4 хил. лв. и 8 хил. лв. предвиждат още промените.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK