Ало, ало... (българската държавност такава, каквато е)

Ало, ало... (българската държавност такава, каквато е)

© Иван КутузовТочно 154 дни след публичното оповестяване на заниманията на Красимир Георгиев - "черничкия Красьо с ланците", след две оставки на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на петима шефове на съдилища и прокуратури, след обявени 30 имена на магистрати, свързани с лобиста, и шест на политици, контактували с него, и тази афера е на път към неизменния безславен край. ВСС обяви, че слага точка на скандала още преди да е наказал когото и да било от всички уличени в скандала представители на системата. С това висшият й орган си връща формалното право да продължи да кадрува след изтраялия две седмици мораториум.


Съдебният съвет вече е спокоен, че не го очаква смяна, след като министърът на правосъдието Маргарита Попова обяви, че за нея това не е решението на проблемите в системата. По неофициална информация от високопоставен източник в управлението тази позиция е била подкрепена на най-високо ниво в Брюксел и дори премиерът Бойко Борисов е бил поздравен за това, че реформите, които предвижда, не залагат на намеса в работата на съдебната власт.
Шефът на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев се включи във въртенето на скандала на празни обороти, обявявайки паралелна акция "Красьо", която трябваше да огласи имената на контактувалите с плевенчанина представители на всички власти - минали и сегашни. Четирима действащи депутати послужиха за зрелището, от които двама не го удостоиха с внимание, двама предприеха контраатака, а единият вече се похвали с официална индулгенция от прокуратурата.


Заплашените
След като месеци наред ВСС се опитваше, в повечето случаи след външен натиск, да демонстрира воля за изчистване на системата, вчера изненадващо отказа да накаже шестима магистрати, за които има данни, че сами са търсели лобиста. Съветът реши, че процедури за дисциплинарни санкции ще има срещу 18 от общо 30-те магистрати, чиито имена бяха огласени по скандала "Красьо". Това са хората, участвали в конкурси за началнически постове. Срещу 17 от тях делата вече текат, а вчера беше добавен и случаят на районния съдия от Варна Стоян Попов, който е кандидатствал за шеф на съда, но не е избран на поста. Той е говорил два пъти с Красьо, като единия път сам го е потърсил. Аргументът, който шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев изложи, за да обясни защо само те ще бъдат наказани, беше: "При тях ясно се вижда, че контактите са интензивни преди конкурса, на който се явяват, и спират веднага след него, а етичният кодекс на магистратите им забранява да използват връзки и ходатайства за кариерното си израстване."
Спасените
Само с обръщане на внимание обаче минават шестима магистрати, които активно са общували с Красьо. ВСС обяви, че ще вземе кадровото им израстване на специален отчет, но какво означава това и какъв ефект ще има не е ясно. Първата е Йорданка Неделчева - бивш шеф на апелативния съд във Велико Търново, която е говорила 19 пъти с лобиста. Четири пъти с него е контактувала Веселина Герова от апелативния съд в Бургас. Галя Наумова от районния съд в Никопол е провела 13 разговора с Красьо. Николай Калчев от районната прокуратура в Стара Загора е контактувал 20 пъти с лобиста, а бившият шеф на окръжния съд в Кюстендил Красимир Бамбов е разговарял пет пъти с него. Рекордьорът в групата е районният съдия от Варна Добромир Андреев с 33 контакта с Красьо. Макар и да не са участвали в конкурси за началници тази година, Наумова и Бамбов са кандидатствали за повишение. Тя е поискала да започне работа в окръжния съд в Плевен (роден град на Красьо), а Бамбов - да правораздава във Върховния административен съд. ВСС е отказал повишенията. Сега обаче не ги наказва "поради липса на данни, че контактите им с Красьо са свързани с професионалната им дейност". Цони Цонев цитира част от обясненията им за разговорите с лобиста - магистратите го търсели заради ремонт на апартамент или да ги свърже с познат добър лекар.


За хигиенизиране
ВСС излезе с призив към всички магистрати да повишат хигиената на контактите си. Повод за това са четирима, за които е установено, че са търсени от Красьо, и макар да не са връщали обажданията му, са вдигали телефона си при позвъняване от лобиста. От тях няма да бъде търсена отговорност.
Оказва се, че три пъти с Красимир Георгиев е разговарял председателят на Софийския градски съд Георги Колев. Контактите са били 15 дни преди избора му на началническия пост. Разговорите са траели няколко секунди. Два пъти с човека с ланците е говорил Георги Чинев (майка му Дора Чинева вече подаде оставка като шеф на апелативния съд в града заради връзки с Красьо) от окръжната прокуратура в Бургас, а по едно съобщение от лобиста са получили и.д. шефът на окръжната прокуратура в Плевен Марио Василев и Николай Русинов от Софийската градска прокуратура. Прокуратурата е установила, че в телефона на Красимир Георгиев фигурират номерата на GSM-ите на районния прокурор на Плевен Иво Радев и на зам.-председателя на Върховния касационен съд Марио Бобатинов. Те никога не са говорили с Красьо.


Контактите с Красьо - защо да са съмнителни
В сряда шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев обяви трима депутати от ДПС и един от БСП за събеседници на Красимир Георгиев. Според изнесените данни от "квотата" на ДПС Касим Дал е говорил 123 пъти с бизнесмена от Плевен, Лютви Местан му се е обадил два пъти и му е написал три съобщения, Ердоан Ахмедов е имал девет контакта, а Кирил Добрев от БСП му е изпратил два sms-а.
Местан и Добрев отрекоха да са имали връзка с Красьо и поискаха вчера - Местан с писмо, а Добрев с телефонен разговор, от главния прокурор Борис Велчев да оповести всички данни за контактите им с него. По-късно Местан съобщи, че Велчев го е уверил, че има само две обаждания на Красьо към депутата от по няколко секунди, както и две текстови съобщения, чието съдържание главният прокурор не е уточнил. "Ще ви моля да извадите името ми от тази схема, защото нямам установен контакт", обърна се Местан към журналистите.


Един от основните въпроси, обсъждани в парламента вчера, беше какво престъпление е извършил Красимир Георгиев, за да се води съмнително общуването с него. Искра Фидосова (ГЕРБ) постави въпроса за нуждата от закон за лобизма, тъй като тази дейност не била нещо лошо, ако става дума за защита на обществените интереси.


Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев пък коментира, че самоцелно преследване на управляващи не може да има, защото в правова държава такова преследване няма как да достигне до съда.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Момчил
  *****
  Неутрално

  Дори не ми се налага да си бъркам в гърлото, за да повърна. Вече изпитвам физическа нетърпимост към това в което живея.

 2. 2 Профил на Знайко
  *****
  Неутрално

  Айде стига смешки и цинизъм.Единият от "хигиенизираните" дето само получил СМС от Красьо-и.ф. окръжния прокурор на Плевен -Марио Василев в момента май е кандидат за втори мандат шеф на Окръжната прокуратура и то предложен от самия Главен прокурор.Браво , чуден избор и странно съвпадение в критериите за кадровия потенциал на кандидата .Районния прокурор на Плевен пък Иво Радев бил само в бележника на Красьо .Ми що да контактуват по телефона с него , като той си е при тях в Плевен.Дето се вика личния контакт -хапване , пийване с нищо не може се замени.Малее страшни кадровици са тия във ВСС-едни умни , честни , принципни .Както казват в Библията -"По делата им ще ги познаете".

 3. 3 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Покрай красьо черничкия съумяха да вдигнат бая акцизи и данъци! Нека пушилката да продължи -сега!

 4. 4 Профил на Schliwobeatz
  *****
  Весело


  Сетих се за един филм - ''Джъдж Дред '' и репликата на Силвестър Сталоун - '' Аз съм законът ! '' )))

 5. 5 Профил на Незнайко
  *****
  Неутрално

  Че то личните контакти на Красю с М.Василев и И.Радев да не са по-стерилни от телефонните такива?

 6. 6 Профил на ?)))))
  *****
  Гневно

  Всичко е пушилка...Така ще бъде и с делата на серГЕЯ,топлото,масларовица,разните му там мутри и тем подобни...Заблуда за пред народа,така,както навремето ни манипулираха - така и сега! ДС е в разгара си на управлението на малка България!

 7. 7 Профил на Ha
  *****
  Весело

  До коментар [#3] от "риооо":

  Смешник!

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1505 Разстроено

  До коментар [#1] от "Момчил":

  Именно тази погнуса и чувство за безсилие накара много хора, включително и мен, да напуснат БГ! Няма нормално общество без смислено справедливо и ефективно правораздаване.

  В БГ не случайно безизходицата е много сфери е тотална, а вонята, колкото и се опитват да я скрият Другарите от ВСС, е просмукала всички етажи на властта!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  До тук се стигна, защото Красьо не си беше подредил приятелите по групи, като във Фейсбук. Едни, които да ги урежда за високи магистратски постове, други на които да им помага при разрешаването на битови въпроси, трети да им масажира жените, четвърти да им пише текстове за песни и т.н..
  А сега какво се получи, объркване. Един търсил Красьо не го намерил, ама му писал есемес, пък Красьо му звъннал ама ония затворил, изборът бил минал, пък на другата линия звънял друг балък кандидат-магистрат за началник...
  Абе объркване, ей тези хора са го пощурили момчето. Той на всички не може да угоди, но да им вземе парите - може. Сега той е на далавера, защото никой от платилите неуспели в тиражите няма да посмее да си иска обратно парите от уреждача...
  Според мен красьо е лакмусът, който прояви алчните за постове типове..
 10. 10 Профил на красьо
  *****
  Неутрално

  Ало, ало! Тоя Красьо с неговата конспирация - да вземе да скрие цялата държава в телефона си !

 11. 11 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Девизът на Красьо вероятно е бил "Звънете не ме жалете" и после чакайте със свити уши разкритията по разпечатките на телефона ми, които ще имат удоволствието да Ви прочетат гл. прокурор или поне председателя на антикорупционата комисия при ВСС.
  А който му изпрати есемес - може да участва за голямата награда "дървена тояга за лична употреба".

 12. 12 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Аз съм Красьо Черния. Дадоха ми няколко номера на съдии, като ми обещаха за всеки осъществен разговор да получа по 1000 лева.

  Казаха ми, че никакви обяснения и отговорност няма да ми се търсят.

  ☭= ☠
 13. 13 Профил на High Voltage
  *****
  Неутрално

  Имам чувството, че тоя Красьо може и да изгори горкия като малко бушонче на руски лампов телевизор. Особено ако се тръгне в другата посока - да се види той с кого е говорил, а не кой политик е говорил с него.....

 14. 14 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  Грозна работа!! Ако не се оправи България никога няма да бъде държава. ББ може да прави каквито си иска реформи - дори и да има успех ще е временно и само заради него. Следващия или дори самия той пак ще се оплетат в корупция. Неизбежно е! Ако не се оправи системата всичко ще пропадне. САЩ са велики сащото имат семорегулираща се система. Сали е Буш или Обама няма чак толкова голямо значение - има система, има саморегулация. Няма ли система - край!!!!!!

 15. 15 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Ох бяня! Уох киеф! И все пак благодарение на това дете на Плевенската пустош поне се размърда тинята. Видя се , че корупцията е сред магистратите. Видя се, че те брзо опитват да потулят нещата, защото съдът е необходим на старата власт. Видя се, че бившите комунисти са натровили системата.

 16. 16 Профил на Ха, ха
  *****
  Разстроено

  Скроена работа ми се вижда тая с Красьо. И много лесно може да се спретне. Имало за какво да го притиснат, вкарали го в играта, и резултатът - чудесен повод да се подменят кадрите с наши хора.
  Корупцията тук няма нищо общо, тя е била, е и ще бъде в правосъдната система.

 17. 17 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Сега или никога.Или гражданско общество и граждански контрол над властите в държавата . Или обратното , т.е. тотален контрол от властите над гражданите , като безконтролно следене , подслушване, прономероване , прошнуроване , подвързване ,съхраняване и в определен момент употреба по целесаобразност според желанията на власт имащи. Иначе, защо се изгражда тази съдебна система от зависими послушни кадри е необяснимо.Може ли някой да даде разумно обяснение в държавата за случващото се в тази власт, коато е стожера на демокрацията в развитите демократични държави.

 18. 18 Профил на Надежда всяка оставете !
  *****
  Неутрално

  България в прегрътките на Мафията, която ще раздава правосъдие. Гнус, Гнус....Гнус ме е !!!

 19. 19 Профил на prosveten
  *****
  Неутрално

  "Магистратите го търсели заради ремонт на апартамент или да ги свърже с познат добър лекар."

  Освен това Красьо водел децата им на детска градина, на зъболекар и
  чакал жените им след фризьор, за да ги закара вкъщи. Красьо е нещо като
  иконом на съдебната система. Плаща им и сметките за ток и парно. Тича и
  до пазара за зарзават.
  Всичко, което се наложи Красьо го поема, за да осигури спокойствие на магистратите да правораздават.
  Красьо е и талисманът на съдебната система - обаждат му се, за да им пожелае успех при избора им за административни ръководители.
  Когато обаче си почиват магистратите пак търсят услугите му, за да разучават чалга песни с фолк певицата Магда - гаджето на
  Красьо, а самият Красьо пък ходи с тях заедно във фитнеса и им помага за щангите.

 20. 20 Профил на ivivsof2
  ivivsof2
  Рейтинг: Гневно

  дори ми е гнусно да изчета цялата НОВИНА, помия булгаристанска- вина има виновни няма

 21. 21 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Много са корумпирани и затънали завалийките.

 22. 22 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Резултата от отсъствието на гражданско общество,е тотално
  корумпирана съдебна система, а "черешката" и е ВСС. В сегашния си вид тази система е по - вредна от кръстоска на
  ХИВ вирус с такъв на Свински грип.
  Трябва промяна на системата, т.е. нова Конституция. Съществуващата е инкубатор на очевидно зловредната политическа система, пораждаща текущите практики във
  всички институции на държавта. Всичко това разбирасе е
  гарнирано с масирана пропаганда,"Ами,демокрация!" Само
  че,Демокрация значи Закона над всички, без изключения.
  Без недосегаеми, "нещото" дето съдиите небрежно си го пропускат покрай ушите. С надеждата предполагам, да си
  помислим че са безсмъртни .

 23. 23 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  СТИГА сте ни залъгвали.
  КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ НА КРАСЬО???
  ТОЙ е виновен. кажете хората, партията., партиите.
  Ако не/ БРЮКСЕЛ ще ги каже.
  Парите от еврофондовете не идват ЗАРАДИ вас.
  ЗАСРАМЕТЕ СЕ.

 24. 24 Профил на CURIOUS
  *****
  Любопитно

  Интересно ми е защо никой не си задава въпроса: "Само един Красьо ли има в съдебната система?"

 25. 25 Профил на Cekata
  *****
  Весело

  Този Красьо много бил продуктивен бе! Трябва да го вземат за Sales-manager на голяма компания! Ако ли пък е циганин - значи, че в БГ имаме много добър материЯл! Сега вече съм спокоен за бъдещето на България!

 26. 26 Профил на Neshtasten
  *****
  Неутрално

  Моля спешно да публикувате телефона на Красьо - от няколко години търся лагер за задно колело за ЗАЗ 968 Э безуспешно. Предварително благодаря! Имам нужда и някой да почисти мазето, ако познава някой подходящ...

 27. 27 Профил на nikicska
  nikicska
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Брюксел нищо не казва,а просто спира кранчето.Дано тези разкрития стигнат до край,и да не се окаже че само заместват Красьо черничкия с Панчо беличкия и системата продължава да си работи. Страх ме е да си помисля,какво би станало ако Бойко се провали с реформите............

 28. 28 Профил на Koки
  *****
  Гневно

  Моля обърнете внимание : "По-късно Местан съобщи, че Велчев го е уверил, че има само две обаждания на Красьо към депутата от по няколко секунди, както и две текстови съобщения, чието съдържание главният прокурор не е уточнил. "Ще ви моля да извадите името ми от тази схема, защото нямам установен контакт", обърна се Местан към журналистите." 1. Разузнава се "противника" с какво ТОЧНО разполага. 2. Според резултата се определя стратегията и тактиката на реакцията. 3. Минава се в настъпление..... А КАК Е НА ПРАКТИКА : ВСЕКИ, що годе нормален мафиот, разполага с ПОНЕ 2-3 мобилни телефона, които са НЕПРОСЛЕДИМИ. В момента става СКАНДАЛ за "издънките" при контактите с Красьо. САМИ СЕ ДОСЕТЕТЕ ЗА ПОДВОДНАТА ЧАСТ НА АЙСБЕРГА !!!

 29. 29 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Егати изгнилата прогнила,държавата,заклевам се......................мутри вилнеят на свобода,бизнесмени мангали се смеят на съдебната система,мутри и главорези се готвят за депутати,престъпноста,мафията,рекета и беззаконието са се превърнали в ежедневие,закона,реда и справедливоста в мит и прегрешение,няма протести,няма гражданса реакция,няма обшествено недоволство,НЯМА ОТЗВУК.............няма Н-И-Щ-О,изгнил кораб оставен на произвола на мафиотското течение,СКАПАНА,ИЗГНИЛА,ПРЯДЕНА И ЗАБРАВЕНА ОТ БОГА ДЪРЖАВА,НЯМАМ ДРУГО ДОПЪЛНЕНИЕ.

 30. 30 Профил на razgneven
  *****
  Гневно

  хора защо търпим, защо не излезем и не покажем гнева си, не мога да разбера, просто да излезем на улицата и да кажем, че ни писна да ни правят на бунаци, така само като пишем по сайтовете гневно какво ще се промени, то е ясно, че мафията вилнее и че държава няма, а съдебната система ваобще ми се гади да я спомена, ама ние какво правим българи, това питам аз........

 31. 31 Профил на posveten
  *****
  Неутрално

  Диалог от сериала „ Ало, Ало!”, посветен на българската не-съпротива срещу окупираната от мафията държава:
  - Ало, ало! Къде изчезна държавата, бе! ;
  - Скрита е в телефона на Красьо!

 32. 32 Профил на Агент Гуце Хиената
  *****
  Весело

  Долу ръцете от Красьо черничкия!
  Той е важен за националната сигурност и атаките срещу него са платена негативна кампания срещу държавата от някои заинтересовани западни сили, няма да споменавам имена!
  Вместо да се занимават с глупости да свършат някаква работа, да възобновят АЕЦ Белене например!
  Ще видите вие като върнем Станишев и Доган на власт!

 33. 33 Профил на ле ле
  *****
  Неутрално

  Бате Бойко забавя но не забравя,на този ВСС дните или месеците му са преброениииии

 34. 34 Профил на Мафия
  *****
  Неутрално

  Догато ВСС, Главния прокурор, заместниците му, хврълят избирателно имена на говори с Красьо, те се окопават и сплотяват все повече, използват мътните времена и гласуват безумни дисциплинарни наказания. Мафия в действие ...

 35. 35 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: Весело

  айде сега всички заедно да си налеем по още една ракия, да надуем чалгата до дупка и да вдигнем ръце да пощракаме малко с пръсти!

  а довечера по телевизора, след новата порция чалга оперета, ще дават порно, в което огромни мъже с генералски униформи е**т в г**а не руси жени, ами самите нас

 36. 36 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Егати държавата, в която такъв като Красю , с когото ще те е гнус едно кафе да изпиеш, може да заема централно място в медиите вече 5 месеца!

 37. 37 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално
 39. 39 Профил на а така
  *****
  Неутрално

  Безнадеждна работа е туй нашето ,сал един Костов можеже да ни изведе до Еропата , ма Ганя неще та неще.

 40. 40 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 235 Гневно

  ха ха...... пълна смешка......уж така, па то иначе, пък като цяло нищо общо....

 41. 41 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Защо не,"царят" почете Илия Павлов с присъствието си на погребението му,неговият министър Милен Велчев играеше карти на скандалната яхта с хора от престъпния свят,президентът е замесен в международен скандал със Садам Хюсеин,Румен Петков водеше дори сина си при срещите си с братя Галеви,а за недоразумението Радослав Гайдарски те са "много мили хора".От "обръчите от фирми" на Доган няма и следа...?!Това е само малка част от историята на една мафиотска държава.

 42. 42 Профил на Чо-чо-сан
  *****
  Неутрално

  Държавност няма. Управление няма. Има само ВЛАСТ. Алчна, ненаситна, тъпа, античовешка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK