НАП: Опитите за ДДС измами нараснаха в пъти

Значителен ръст на опитите за ДДС измами констатира Националната агенция за приходите. В съобщение, разпространено днес, тя посочва, че с ревизии през първата половина на годината са установени 748 млн. лв. задължения освен доброволно декларираните от фирмите. Сравнение с първата половина на миналата година показва, че тази стойност е над 3 пъти по-голяма.


От приходното ведомство изтъкват и че нараства разликата между декларирани вътреобщностни придобивания от български търговци и информацията, която се получава от система ВИЕС (тя служи за обмен на ДДС информация между данъчните администрации в Европейския съюз). Системата показва декларациите на фирмите от ЕС, които са доставчици на българските компании, и позволява сравнение между начините, по които една сделка е декларирана от участниците.


От януари до март разликата между декларациите на българските компании пред НАП и информацията във ВИЕС е над 480 млн. лв. (липсват сравнителни данни за първото тримесечие на миналата година). Допълнително експертите от НАП само от началото на годината са изпратили над 1400 искания за информация до данъчните власти в държавите от ЕС.
"Фирмите, регистрирани по ДДС, вече наближават 200 000 и става все по-трудно всички да бъдат контролирани. Правим всичко възможно да събираме допълнителни приходи от некоректните към фиска и да не затрудняваме добросъвестните данъкоплатци", коментира в прессъобщението на НАП изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.


Той уверява, че НАП проверява  много внимателно всяко искане за възстановяване на данък. За да не бъде ощетен коректният бизнес, в НАП работи модел за селекция и разкриване на некоректни компании, съобщиха за "Дневник" от институцията. Остава в сила и практиката от последните месеци за коректни фирми проверките и ревизиите, ако са необходими, да се правят по най-бърз начин и да не се бави излишно дължимият за възстановяване ДДС.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK