Научните степени и звания ще се дават от университетите и БАН

Научните степени и звания ще се дават от университетите и БАН

© Красимир ЮскеселиевНаучните степени и звания вече ще се дават от университетите и институтите към Българската академия на науката (БАН). Така Висшата атестационна комисия, която правеше това досега, ще бъде закрита. На нейно място ще има апелативна комисия, която ще следи за законността на процедурите, но няма да ги провежда. Това са част от промените, които предвижда новият проект на закон за научните степени и звания, представен от министъра на образованието Сергей Игнатов.
За последните 20 години, този закон е имал над 40 проекта, от които нито един не е бил приеман.


Всички процедури за защита на докторат, доцентура и професура се връщат към университетите или в структурите на академията. "За защита на дисертациите университетите ще назначават научно жури от пет души, като поне трима ще трябва да са външни на университета", съобщи още Игнатов.


Новата комисия ще бъде под ръководството на образователното ведомство (досега тя беше на подчинението на Министерския съвет) и ще има председател, заместник и няколко души секретариат. Те ще работят заедно с инспектората на министерството, като ще се поддържа сайт, на който ще има основни изисквания за докторски дисертации и професури", заяви министър Игнатов, като според него след известно време този сайт ще се превърне в  информационен център.
От както е зам.-министър Игнатов предлага атестационната комисия да бъде закрита или дълбоко реформирана. Той я е определи като структура от сталински тип. В началото на септември стана известно, че ръководството на комисията е било сменено шест дни преди встъпването на новото правителство.


"Законът е рамков, той предвижда повечето неща да се случват според собствените правилници на университетите. Основно изискване за заемане на академична длъжност е наличие на докторска степен. Предвидени са съответните норми, че за завареното положение се дава срок от три години", посочи Игнатов.


В закона е заложено още отпадането на тристепенната форма на асистентската длъжност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK