Университетите ще произвеждат професорите си

Висшата атестационна комисия се закрива

Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене към БАН вчера за първи път показа изобретения на учените си, които успешно се използват в българската индустрия. На снимката е мехатронна система за триизмерно клетъчно култивиране.<br />

© Георги Кожухаров

Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене към БАН вчера за първи път показа изобретения на учените си, които успешно се използват в българската индустрия. На снимката е мехатронна система за триизмерно клетъчно култивиране.Научните степени и звания вече ще се присъждат от университетите и Българската академия на науката (БАН). Висшата атестационна комисия (ВАК), която правеше това досега, ще бъде закрита. Основно изискване за заемане на академична длъжност ще е наличие на докторска степен, а професорите ще "важат" в университета, който ги е произвел.


Това са основните моменти в новия Закон за развитие на академичния състав, съобщи образователният министър Сергей Игнатов. Той ще замени досегашния Закон за научните степени и звания, който в последните 20 години издържа много критики и над 40 опита да бъде променен. В новите правила са използвани европейски и американски модели.


Всички процедури за защита на докторат, доцентура и професура се връщат към университетите и БАН. Жури от петима души, от които поне трима външни за научното звено, ще присъждат степените и званията. На мястото на ВАК ще има малка апелативна комисия, която ще е на подчинение на образователното министерство и заедно с него ще следи за нарушения. Освен това тя ще публикува изискванията за дисертациите, обясни Игнатов. Наскоро той нарече ВАК "структура от сталински тип". Сегашната комисия е на подчинение на правителството, което беше много критикувано от учените. Със закриването на ВАК ще бъдат спестени около 400 хил. лв. годишно, казаха от министерството.
В закона е заложено още да отпаднат трите сегашни степени за асистентите - асистент, старши и главен. Научните длъжности вече ще бъдат асистент, доцент и професор, а степените - доктор и хабилитиран доктор. Ако един професор поиска да работи в университет, който не го е произвел, двата ВУЗ-а трябва взаимно да си признаят научните защити или кандидатът ще трябва наново да защитава дисертация, обясниха от министерството.


"Искаме да кажем "довиждане" на професора от оперетен тип, който влиза и чете от лекции по няколко часа, без да ги развива. Професорът трябва да има поне двама успешни докторанти и ангажимент към развитието на институцията", заяви Игнатов. Според него новият закон е първата крачка към преминаване на системата от централизирано управление към управление чрез конкурентоспособност. Целта на новия закон е да създаде по-прозрачна и освободена от всякакви бюрократични трудности процедура за израстване на академичния състав, така че младите хора още в началото на кариерата си да постигнат реализация, обясни министърът. Според него учени ще могат да стават професори още на 40 години.


Законопроектът трябва да влезе за обсъждане в Министерския съвет в средата на декември. Игнатов уточни, че от Съвета на ректорите има положително становище. "Не съм склонен да мисля, че правилната политика е това, което се вършеше 20 години - властта да прави опити да получи съгласието на всички в системата", посочи Игнатов. От ВАК вчера отказаха коментар.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Нова надежда - може и да излезе нещо свястно от цялата дандания. Само се притеснявам ,че сега феодалните старчета ще нададат вой до небесата и ще очакваме следващия епизод от поредицата - Империята отвръща на удара. А след това и личната Му намеса , с която Той да сложи край на данданията - тоест Завръщането на джадаите ( от световната банка )

  Иронията на страна - Успех на Дянков и Игнатов - това тия ла*на трябва да бъдат изринати

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Да
  *****
  Весело

  Въпреки всичко има и готини хора който заслужават тази Академична степен!

 3. 3 Профил на Дърводелецът
  *****
  Неутрално

  Как ще ги "произвеждат"?
  На струг или фреза? Или ще ги дялкат от дърво?Дърводелецът

 4. 4 Профил на Dirk Struan
  *****
  Неутрално

  Цялата дандания е за да могат печатниците за дипломи да печатат и професорски, и докторски такива. Елементарно! Мошеници.

 5. 5 Профил на Ha
  *****
  Весело

  Ооо, Игнатов за един направи повече положителни реформи в областта на висшето образование от колкото последните 3ма министри взети заедно.

 6. 6 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално
 7. 7 Профил на Joe Bo
  *****
  Неутрално

  Браво. Най-накрая нещо разумно и съвместимо със световния опит.

 8. 8 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Сергей Игнатов (аман вече от Сергеевци) не се ли замисли, защо тази промяна, кочто е замислена преди повече от 20 години, досега не беше осъществена? Защото това, което се предлага да замени ВАК, е пренесено механично от чужди страни, където има морал и отговорности в науката, а в България тези ценности отдавна са погазени.
  Сергей Игнатов, който идва от НБУ - университет с твърде нисък рейтинг, реши да наложи практиката му за всички висши училища. Аз му предлагам, да въведе и

 9. 9 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Продължение на пост #8:
  ... да въведе и ес-ем-ес-и при избора на професори, та да участва и публиката, при това и съответният университет ще спечели накой и друг лев.

 10. 10 Профил на Ментета
  *****
  Неутрално

  Всяка промяна води до нови ментета. Те(университетите) произвеждат достатъчно ментета бакалаври и магистри, а сега е ред и на професори и т. н.. Толкова много с више, и да очакваме качество. На калпави управници космоса е крив.

 11. 11 Профил на Радой
  *****
  Неутрално

  Няма нищо по-вредно от свръхактивния глупак. За момента Министър Игнатов намирисва на такъв. Дано в бъдеще с по-премерени изказвания и главно - с разумен законопроект ни убеди в противното!

 12. 12 Профил на акад.
  *****
  Неутрално

  ВАК неправилно се месеше в решенията на специализираните съвети, като в комисиите заседаваше тайно, като в масонски ложи, за т.н Президиум от привилегирована номенклатура - хрантутници на научната ясла, въобще да не говорим. Съществуват чутовищни нарушения, които следва да се прекратят незабавно.

  Предложението за наименования на научните звания е перфектно, особено в частта му на много удачно замененните нелепи н.с., ст.н.с ІІ и І ! На кого н.с. или ст.н.с. - сътрудник на изкукал академик ли ? - старче-разбоиник ? То самото това си е робовладелство и феодализъм - самите тия нелепи наименования на звания. Сега: ас.-изследовател ... до професор-изследовател е и удачно и модерно, и отговаря на съвременните представи в Европа.

  Всичко зависи от това, дали ще се позволи Университети без научни изследвания да присъждат научни степени и правят преценки за избор на професори, за които се искат научни постижения и то широко признати. Не може да избира този, които не е на същото ниво. затова май ще се наложи йерархия на научните институции - университети и изследователски центрове. И не всеки ще може да присъжда каквото си иска. Алтернативата - преобладаващ брой гостуващи професори в журито - дал но такива професори, които са от силно активни изкледователски групи в изследователски Университети и Факултети и още повече, такива с доказано активна научна работа и постижения от последните 3-5 години, а не със стари неща.

 13. 13 Профил на али
  *****
  Неутрално

  На Игнатов може да му се признае до сега много нужната сега решителност и воля, също бързина - особено необходима и животоспасяваща за учените и науката, за страната. Браво !

 14. 14 Профил на ЕТО ЧЕ СЕГА
  *****
  Неутрално

  ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТЧЕТА НАД 20 НА БРОЙ ЩЕ ПОЧНАТ МАСОВО ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ПРОФЕСОРЧЕТА ХА ХА ХА ХА И ПОЗНАЙТЕ ОТ РАЗ - ВСИЧКИ ЩЕ СА ГЕРБЕРЧЕТА...НЕЩО НАУЧНИ ТРУДОВЕ..АМИ НАЛИ САМИЯА МУ УНИВЕРСИТЕТ ЩЕ МУ ГИ ПРИЗНАЕ ХА ХА ХА

 15. 15 Профил на проф. Илчев
  *****
  Неутрално

  Новият ни министър Игнатов е един тотално-объркан човек който сам за себе си не е наясно какво точно иска да направи в сферата на науката и висшето образование.Ето и мотивите ми за тази констатация:
  1.Само преди 10 мин. проф. Федотов каза по БНР че Игнатов с НИКОГО и с НИКОЯ институция НЕ Е обсъждал проекта си за нов закон за научните степени и звания. Е как тогава да разберем МУХИТЕ, които в момента летят в главата на Игнатов ще вземат да прехвърчат и навън в научното пространство и академичния ни живот??

  2. Седнал да разправя че научните резултати трябвало било да се оценяват по икономическия ефект, който носят...??!! А неговите ЕГИПТОЛОГИЧЕСКИ познания и резултати какъв икон. ефект са донесли - ми е мното любопитно да узная?? И честичко говори за ИМПАКТ фактора на публикациите на кандидати за това - онова? Е питам го аз тоя наперен юнак - той като с какъв ИМПАКТ фактор може да ни се похвали?
  Въпросите са толкова много но спирам дотук, защото едва ли египтолога ще ми отговори...
  Май по простотии ще надмине Монката Дянков, който поне ОЧИЛЦА носи..хи хи хи

 16. 16 Профил на Или &quot;оперетни&quot; професори или университетски ПЕНКИЛЕРИ
  *****
  Неутрално

  Интересно, по логиката на тоя проектозакон, (ако се отнасяше за културата), на големия Видин Даскалов - Вечна му памет! -щеше да му е забранено да пее на друга сцена, освен в Музикалния театър!?

  Давате ли си сметка, с колко труд се става висококвалифициран преподавател (не пенкилер, който всичко "знае" и колко часа хорариум може да се изкарат в един университет само с твоя специален предмет?
  Защо обиждате хората, които по идея "разнасят" знанието си из България - какво лошо има в това, един висококвалифициран преподавател - доцент или професор, да чете лекции и в други университети, не само в този, в който е на основен договор?

  Нима е редно от друга страна, седейки си в своя университет само, един и същ преподавател да води лекции и упражнения по всичко, което се чете в тоя университет, та да си направи натоварването и съответно - заплатата!?
  Какви са тия... университетски ПЕНКИЛЕРИ!!!???

 17. 17 Профил на Г Николов
  *****
  Неутрално

  Похвално! Най-после някой да направи нещо- Като бивш научен секретар на ВАК, напуснал по собствено желание с отвръщение от това, което се прави там, мога да изразя с познаване на нещата отвътре мнение, че ВАК е партийна, а не научна структура. Основен момент в новия проектозакон е - кой ще определя състава на комисията, която ще приема защитите и избира длъжностите. Ако това правят научните съвети на ВУ и БАН - гежко и горко на България. Те избират свои хора, които да пуснат "нашия" човек. Така ставаше и досега като защитите се насочваха в СНС-та, които си нямат хабер от темата на дисертаията. Според мен: 1. Комисията трябва да е от 3, а не от 5 души - в България по много специалности няма пет тясни специалиста. 2. Съставът й трябва да се избира от външна организация - защо не отдел на МОМН, който да поддържа списък на хабилитираните лица по специалности. 3 Комисията да заседава in camera, изслушва докторанта и гласува явно, като всеки записва становището си определило вота му. Тази процедура е най-близка до практиката в Австрия, която познавам от близо. За избор на длъжност доцент и професор, ВУ обявява конкурс само при наличие на определен хорариум, в БАН - ако е освободена длъжност или се открива нова лаборатория. Всеки кандидат прави писмено изложение какво ще прави ако бъде избран, какви средства са му необходими за това. МОМН съставя комисия, която прави преглед на написаното, прави шортлист и изслушва първите 2-3 кандидати. За даден конкурс МОМН кани изтъкнати учени да участват. Така е в Австрия. Изобщо въпреки автономията на ВУ и БАН, с нея не блива да се прекалява. Този, който плаща - той определя музиката - гласи стара английска поговорка. Повече намеса на м-вото!!! Респективно държавата.
  Г Николов професор и ст.н.с. І ст. PhD, ScD

 18. 18 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  "Ако един професор поиска да работи в университет, който не го е произвел, двата ВУЗ-а трябва взаимно да си признаят научните защити или кандидатът ще трябва наново да защитава дисертация, обясниха от министерството."
  Така де - като при футболистите. Може един университет да "продаде" някой и друг доцент на друг. Как обаче ще се уреди положението на някой професор, който е признат от досегашния ВАК? А какво ли ще стане с някогашните ст.н.с. (сегашни доцент/професор-изследователи), които са от вече закрити структури? А какво ще е положението на хабилитирани с научен труд, който по изискванията на ВАК трябваше да отговаря на изискванията най-малко на дисертационен?
  Дано египтологията да е казала нещо по въпроса иначе голямо приказване ще падне.
  А, хората от системата я познават много добре и много бързо ще се пренастроят - бъдете рахат! Те и без това са си в системата. Най-много да поизчакат да изтече мандатът на Б.Б. Или на поредния Сергей...

 19. 19 Профил на XXL
  *****
  Весело

  В руският университетски фолклор има весел диалог:

  - Кто хуже дурака!?

  отговор:

  - Дурак с инициативой!!!!!

 20. 20 Профил на Chery
  *****
  Неутрално

  Кошмар ! Откъде ги намират такива наУчни работници просто ужас. Страшно много му се иска на този министър да девалвира научните степени и звания. Голям цирк Тука има тука нема. За БАН. И за децата вече е ясно че винаги власт имащи искат нещо да забършат. Искат да забършат базата на БАН, а тя е такова вкусно парче.А говорят за старчета. Майтап. Колко процента са "старците " в БАН. Нека министъра да каже публично какъв е неговия импактфактор и какъв икономичечески ефект имат научните му разработки ако може така да ги наречем.Ами аз мога да кажа, че Нов Български университет е измишльстина как стана.Възникна с привлечени хабилитирани преподаватели и в последствие сами раздаваха научните звания голям смях

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK