Здравеопазването - в спешната помощ

Здравеопазването - в спешната помощ

© Иван КутузовНай-социално поносимата реформа в здравеопазването - така министър Божидар Нанев определи идеите на управляващите за промени в системата, които те обявиха преди десетина дни. Тристълбов осигурителен модел (Националната здравноосигурителна каса поема основния пакет от медицински услуги, въвежда се задължително допълнително осигуряване и доброволно осигуряване), строги критерии към частните дружества, които ще работят с касата (за да не се стигне до фалити), увеличаване на здравната вноска от 8 на 10% и пренасочването на част от нея към частните здравни фондове, преструктуриране на болничната система (за да не изтичат парите за здраве).


Системата ще продължи да работи на солидарен принцип, при който плащат всички, а здравни услуги ползват нуждаещите се. Според Божидар Нанев задължителният пакет от медицински услуги ще гарантира добра основа за лечението на всички граждани, като ще покрива социално значимите заболявания и лекарствата за тях. При доброволното осигуряване ще има индивидуални пакети, които ще включват различни медицински дейности и клиентите ще избират. Това е един плавен преход към нещо по-съвременно, който ще продължи няколко години и ще даде възможност да се съчетаят ползите от общественото и частното здравно осигуряване, каза министърът в интервю за "Дневник".


Пълната либерализация на системата може да започне чак след 5-6 години и то ако частните фондове докажат предимствата си. Едва тогава може да се стигне до демонополизация на здравната каса, равнопоставеност между частните фондове и касата и гражданите сами да избират кой да управлява здравните им вноски.Дали и как точно ще се случи всичко това тепърва ще става ясно. През следващите два месеца - декември и януари, управляващите ще организират дебати за развитието на здравеопазването, за да могат всички да си кажат мнението. Ако стигнем до консенсус, още от март гражданите ще започнат да си избират задължително втори здравен фонд и от 2011 г. ще могат да започнат и разплащанията, смята Нанев.
Притеснения за делегираните бюджети


Засега публични реакции от страна на участниците в здравния сектор все още няма. Всички по принцип подкрепят решението за рестартиране на реформите и оценяват, че докато тройната коалиция не успя да представи смислен здравноосигурителен модел през 4-те години на управлението си, новият кабинет подготви такъв още през първите три месеца. От Асоциацията на работодателите в здравеопазването обаче отказаха да коментират, докато не им представят ясно визията за промени. Болничните мениджъри са притеснени основно от въвеждането на делегирани бюджети за лечебните заведения като стъпка от преструктурирането на системата. Според тях по този начин в някои болници ще има листи на чакащите, а в други ще останат неизползвани средства.


В същото време определят като навременно вдигането на здравната вноска с 2%, но при условие че средствата ще се използват за медицински услуги, а не да се отделят в резерва. Крайно време е българите да осъзнаят, че здравето струва пари, твърдят мениджърите. В повечето страни в Европа здравната вноска е около 10-12%. "Само по този начин могат да се осигурят средства за модерно здравеопазване, просто качественото лечение е скъпо", каза пред "Дневник" проф. Иван Миланов, директор на столичната болница "Св. Наум". Той одобрява и тристълбовия модел на здравно осигуряване като най-подходящ за България.


"Ако се извърши пълна демонополизация на здравната каса и се остави всичко в ръцете на частните фондове, е възможно да се срути системата, особено ако някои дружества фалират", допълни проф. Миланов. Според него по-либералните модели са и по-рискови за държави като нашата. Професорът подкрепя и решението на министерството да закрие малки болници, които не оказват качествено лечение и нямат нужната апаратура и персонал. По думите му в тях и в момента пациентите не се лекуват. "Аз съм работил в подобно лечебно заведение и знам, че там човек спокойно може да си умре", каза проф. Миланов.


Преструктурирането на болниците - след задълбочен анализ


От Българския лекарски съюз също смятат, че някои болници трябва да отпаднат от пазара на медицински услуги, но според тях това трябва да става на пазарен принцип, а не по административен път. В същото време те отчитат необходимостта и от регулация. "Трябва внимателно да се прецени кои лечебни заведения са необходими за обслужване на населението в даден регион, защото условията навсякъде са различни.


До отдалечените планински градчета трудно могат да стигнат линейките, особено при лошата пътна инфраструктура у нас, затова там трябва да се запазят болниците," заяви главният секретар на БЛС Димитър Ленков. Той допълни, че на този етап съсловните организации все още нямат яснота как точно ще стане преструктурирането. Д-р Ленков предупреди, че сега основният проблем е с липсата на лекари от различни специалности. Няма лекари в спешните центрове, защото там работата е много тежка, а заплащането е ниско, така че при закриване на болници трябва да се мисли как да се осигурят кадри за спешната помощ, допълни той. По думите му развитието на спешната помощ трябва да върви заедно с преструктурирането на болничната помощ.


Точно определени допълнителни услуги


Според съсловните организации и синдикатите системата задължително трябва да се реформира, но без бързане, за да не се допуснат груби грешки. Председателят на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов открива допирни точки между идеите на управляващите и тези на синдикатите. "Ние многократно сме заявявали, че на този етап доплащането в болниците е много голямо и трябва да се поеме от частните здравни фондове. Сега хората дават пари за стави и други технически пособия, които не влизат в клиничните пътеки.


Вместо да ги плащат кеш при операция, по-добре е да отделят още малко пари всеки месец за здравни вноски", заяви той. Кокалов обаче е категоричен, че пакетите с услуги трябва да са точно определени, за да знаят пациентите за какво са осигурени. При такова условие синдикатите биха подкрепили и увеличението на здравните вноски. Но не и те да се плащат изцяло от осигурените без участието на работодателите. Запазването на здравната каса като основен стълб на системата също се одобрява, тъй като "в Европа тежестта пада върху публичния модел, като частните фондове само надграждат системата".


Държавата като некоректен данъкоплатец


И пациентските организации настояват за реформи, като основното за тях е да се подобри достъпа на болните до качествено лечение и лекарства. "В България с публични средства се плащат едва 37% от медикаментите, като пациентите си доплащат останалите, което за много хора е непосилно", казва Теодора Захариева от Центъра за защита в здравеопазването. Според нея хората трябва да получат някаква гаранция, че ако се увеличи здравната вноска, тя ще отива за плащане на медицински услуги, а не в някакъв резерв в БНБ. Захариева обаче смята, че гражданите трудно ще бъдат мотивирани да плащат по-висок здравен данък, ако държавата бяга от ангажиментите си.


"След като са обявили, че ще осигуряват за здраве пенсионерите, децата и социално слабите, би трябвало да го правят, а не само да прехвърлят едни пари от бюджета в касата и оттам отново в бюджета. В момента държавата е абдикирала от задълженията си", каза Захариева. На същото мнение е и Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Според нея държавата нарушава Закона за здравното осигуряване, като пренасочва пари от здравни вноски към резерва. Тази практика се прилага от управляващите вече 10 години, подчерта тя и допълни, че държавата е най-некоректният данъкоплатец.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 122 Любопитно

  Нанев отново я започва от краката - сиреч както предишните управляващи.
  ПЪРВАТА СТЪПКА ОТ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА Е ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ!!!!
  Казано по - простичко кое колко струва. Мерене на кръвно примерно 2 лв., преглед 10 лв . и т.н.
  Представете си, че ще планирате с някаква сума пари да започнете собствен бизнес. Как ще правите правилния си безнес без да знаете кое колко струва. Няма нужда от кой знае какво образованиеза да ти е ясна тази простичка аксиома.
  Така, че приказките за реформа са въздух под налягане без тази елементарна стъпка - остойностяване на медицинският труд, лекарства, консумативи и прочие. Ще сме свидетели на поредния балон в здравеопазването. Дано да греша!

  Пътят е целта! Конфуций
 2. 2 Профил на Статистик
  *****
  Неутрално

  Димо 58,
  Медицинският труд по света е отдавна остойностен и един средностатистически лекар получава между ДВЕ и ТРИ средни заплати за съответната страна. Но в правовите държави съдилищата са много по-строги в случаите на т.н. лекарски грешки.

 3. 3 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Най социално поносима реформа А най докторски поносима система

 4. 4 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "Пълната либерализация на системата може да започне чак след 5-6 години и то ако частните фондове докажат предимствата си. Едва тогава може да се стигне до демонополизация на здравната каса, равнопоставеност между частните фондове и касата и гражданите сами да избират кой да управлява здравните им вноски." - ясно, реформа няма да има, продължават по старому, едиснвената разлика е че ще вземат повече пари.

  Истината ни прави свободни.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK