Министърът на труда настоява "Мапа Ченгиз" да наема повече български работници

Министърът на труда настоява "Мапа Ченгиз" да наема повече български работници

© Асен ТоневМинистърът на труда Тотю Младенов заяви, че води преговори с турския консорциум "Мапа Ченгиз" да наема повече български работници вместо турски за строителството на магистрала "Люлин". Той добави, че е подписал споразумение с компанията от март 2010 г. да назначи 1300 българи и само 200 турци.


Вчера КНСБ за пореден път сигнализира, че българските работници във фирмата получават три пъти по-малки заплати от турските си колеги. Младенов заяви, че ще провери случая и ако е необходимо ще сезира Комисията за защита от дискриминация.


За пореден път министърът на труда заяви желанието си да ограничи до минимум наемането на работници от страни извън Европейския съюз. Миналата седмица предложените от министерството промени в наредбата за внос на чужди работници бяха обсъдени в съвета за тристранно сътрудничество, но не бяха подкрепени от работодателите. Измененията предвиждат да се удължи периодът на т. нар. "пазарен тест", през който предприемачите трябва да проверят дали не могат да намерят необходимите им кадри сред безработните.


Ще излезем с ново предложение пред Министерския съвет, каза Младенов. Не искаме да премахнем този режим, а да дадем възможност на българските работници, които търсят работа чрез бюрата по труда, добави той. Младенов отбеляза, че най-голям наплив на чуждестранни работници към страната в момента има от Турция, интерес има и от Сърбия и Русия и добави, че турските работници са едни от най-добрите в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK