Дянков сезира прокуратурата за финансирането на енергийния холдинг със 700 млн. лв.

Дянков сезира прокуратурата за финансирането на енергийния холдинг със 700 млн. лв.

© Георги КожухаровАгенция "Държавна финансова инспекция" е открила, че отпуснатите 700 млн. лв. от  фискалния резерв през миналата година на Българския енергиен холдинг (БЕХ) не са похарчени по предназначение. Това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.


Той е наредил инспекцията да продължи проверката на холдинга и е дал получените досега  резултати на прокуратурата.


От цялата сума 400 млн. лв. бяха отпуснати, за да бъдат изчистени задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" и да бъде разсрочено поскъпването на природния газ." Заключенията на финансовата инспекция са, че средствата са изразходвани от БЕХ по начин, който не е довел до финансовото оздравяване на столичната "Топлофикация", а единствено е бил сменен кредиторът й", каза Дянков. Той обясни, че това довело до увеличаване задълженията на дружеството с над 15 млн. лв. допълнителни лихви.


Още 300 млн. лв., предоставени на холдинга, са дадени за увеличаване на капитала на НЕК и за поръчка на оборудването за АЕЦ "Белене". Проверката на ДФИ е установила, че парите са изхарчени за плащания към "Атомстройекспорт", изпълнител на строителството, но не и за финансиране на участието на НЕК в капитала на смесеното дружество, както се е посочвало в мотивите на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров, каза Дянков. Той смята, че именно по тази причина RWE се e оттеглила от "Белене".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK