Научният проект за Батак събуди протеста на "Атака"

&quot;Баташкото клане&quot;, картина от полския художник Антони Пиотровски, 1892 г.<br />

© Дневник

"Баташкото клане", картина от полския художник Антони Пиотровски, 1892 г.Депутати и активисти от "Атака" възнамеряват да връчат днес по обед протестна декларация на известния австрийски историк и познавач на България Улф Брунбауер, който си навлече преди две години ожесточени критики заради изследване на колективната памет за Батак. Брунбауер, който в момента е професор по история на Югоизточна Европа в университета в германския град Регенсбург, е в София, за да участва в провеждащия се в събота и неделя колоквиум "Тоталитаризмите на XX век в сравнителна перспектива", организиран от Дома за науките за човека и обществото и Института за изследване на близкото минало.


В съобщение от пресцентъра на партия "Атака", разпратено до медиите в петък, се казва, че декларацията има за цел "да изрази острото негодувание на партията" от посещението на учения в България. "Сигурно мислите, че обстановката тук около позорното ви твърдение относно една историческа светиня, каквато е за нашия народ Батак, се е успокоила, за да си позволявате да идвате в страната ни. (...) Бъдете сигурен, че името ви ще се помни дълги години, и то не с добро. Българите никога няма да забравят жалкия ви опит за профанизация на един от най-болезнените моменти в борбата за свобода на нашата унищожавана системно пет века нация от варварската Османска империя", пише в обръщението, което помества и обширен цитат от разказа на британския пратеник Уолтър Беринг, член на международната анкетна комисия, проучваща събитията в Батак през 1876 г.


Декларацията от "Атака" завършва с думите: "След като прочетете това, се надяваме, че ще си приберете тридесетте сребърника, заради които се погаврихте с историческата ни памет и повече няма да идвате в България. Единственото, което можете да направите, е да се извините официално, в противен случай сте нежелан!".
Вчера становище по повод посещението на Брунбауер взе и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. "Има един начин Улф Брунбауер да се извини и той е, когато напише обективните факти и по този начин опровергае предишните си твърдения", заяви Каракачанов пред агенция "Фокус". "Протестът срещу неговата поява в България е съвсем нормално и адекватно действие. Ние не искаме да го заклеймим да не идва тук, а искаме да го подсетим с подобна проява, че преди да приказваш по исторически въпроси и то такива болезнени за българския народ, каквито са турското робство, Баташкото клане, трябва да проучиш материалите, да прочетеш историята и тогава да си правиш някакви свободни съчинения", обясни той.


Според неофициална информация Брунбауер не се е отказал от визитата си и ще присъства на конференцията. След като проектът "Батак като паметно българско място" на Свободния университет в Берлин предизвика оживени дискусии през 2007 г., той и неговата сътрудничка Мартина Балева получиха множество заплахи за саморазправа и се въздържаха да идват в България.


Проектът на двамата учени не се занимаваше с развенчаване на мита за Баташкото клане, както го представяха националистически групи, а се фокусираше върху изображенията, формирали колективния спомен за случилото се в Батак през 1876 г. Конкретно изследователите обръщаха внимание на известната картина от полския художник Антони Пьотровски "Баташкото клане". След като спорът набра сила, планираните изложба и конференция в София през пролетта на 2007 г. бяха отменени, а научни институции като БАН се разграничиха от изследването. Заниманията на Брунбауер и Балева бяха разкритикувани и от президента Георги Първанов.В конференцията за тоталитаризма участват редица значими историци, културолози и политически специалисти от Източна и Западна Европа. Сред тях са французинът Стефан Куртоа (съставител на "Черната книга на комунизма"), Пиер Аснер от Института за проучване на международните отношения в Париж, Томас Линтенбергер (директор на Института за европейска история и публичност "Лудвих Болцман" във Виена), Адам Такач от Будапеща, Марк Креймър от Харвард и др. Форумът се провежда в хотел "Арена ди Сердика".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Гневно

  В главата на Брунбауер само батак,
  щом пише така за Батак!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ЕЕ
  *****
  Неутрално

  Въобще що се обръща внимание на тоя палячо ? Вижте тоя "познавач" заедно с Балева колко фактически грешки имат:

  http://www.sarakt.org/Mitut-Batak.pdf

 3. 3 Профил на м-да-а-а!
  *****
  Неутрално

  Защо с подобни "проекти" дразните националистите?
  Защо ИЗОПАчАВАТЕ ИСТОРИЯТА?
  Защо разни масони и други черни и тъмни сили очертават пътя за влизане на Турция в ЕС и подготвят общественото мнение в БГ?
  Турция може и да влезе в ЕС след като:
  1)отговори на всички условия
  2)Плати исканото обезщетение за имотите.
  А може и да не влезе. :P

 4. 4 Профил на Do 2
  *****
  Неутрално

  От този линк, който си дал се вижда ясно, че палячото е Долев, който, както всички останали патриотично настроени интелектуалци продължава да твърди, че 'изследването омаловажава и отрича клането в Батак'. Изследването, с всичките му кусури, типични за която и да е дисертация, си е върху формирането на историческата памет за Батак, а не върху събитието, което то разбира се не отрича (ако си чел статията в 'Култура,' например). Но точно това беше проблемът, че комплексарите (не само в България, а в което и да е общество, особено в по-слабите такива, като на Балканите, Турция и.т.н.) умират да се виждат като заобиколени от врагове, защото това ги прави по-ценни и значими в собствените им очи. В крайна сметка, най-запомнящото се от цялата история беше истеричната и неадекватна реакция на 'обществото' в България.

 5. 5 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Баташкото клане е пълна лъжа.И как така са ги броили 5000 заклани като Батак е било малко планинско селце не повече от 1000 жители

 6. 6 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Абе няма ли тия нацистки свине да престанат да се месят в науката.

 7. 7 Профил на Лудите в Атака!
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на До номер 4
  *****
  Неутрално

  Долев прекрасно разкрива глупостите на Балева, която както се вижда дори не владее добре българския език и нейния немец. А ти се чудиш как да ги оправдаеш. Защо по същество не казваш нищо, ами говориш общи приказки за интелектуалци и дрън-дрън ?
  А колко били избитите в Батак......Ами има и хора, които казват, че не е възможно 6 милиона евреи да са избити, ама има ли проект "Холокостът - мит или реалност" в Германия ???? Всъщност защо един немец се вре в българските работи ? Всъщност за какви пари става въпрос ?
  Предлагам на немеца да обясни как стана така, че простите българи спасиха евреите си, а цивилизованите немци ги избиха.

 9. 9 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Защо са избрали тази тема Брунбауер и Балева не разбирам ? Нима не биха могли да изследват "Колективен спомен " пр. в Германия ?? Освен ако не е преднамерено , няма обяснение мисля ?

  Свободата Санчо, ....
 10. 10 Профил на друг анонимен
  *****
  Неутрално

  До анонимен 5,
  Рязана Гад, спи да провокираш, защото този път изкланите ще са повече от 5000, няма да са българи и ще бъдат преброени.

 11. 11 Профил на Гочо
  *****
  Неутрално

  Бринбауер да пише за германската ,,майка Тереза"-Хитлер,за грижите му за евреите и за,, най-демократичната" втора световна война,която ,,ощастливи" милиони семейства,роднините на които прати при Св.Петър.

  За Баташкото клане е писано много и то от негови съвременници-Макгахан,например.Историята се е случила,тя трябва да се помни.От тогава е минало много време и отношенията ни с Турция са добросъседски,другояче не може да бъде.

 12. 12 Профил на j 58
  *****
  Гневно

  Боже прости на тези бългаги който пишат тук и отричат Баташкото клане .И дай боже повече луди в Атака за да има кой да разказва на нашите деца за Батак.

 13. 13 Профил на Do 8, ot 4
  *****
  Неутрално

  Избитите в Батак, според Д. Страшимиров -- в тритомника му за историята на Априлското Въстание (от 1907) са 1775, ако не се лъжа (+/- 20 души), дава ги поименно, не съм попадал на обширна критика на Страшимиров, не се занимавам с това по принцип. А въпросът беше в типа изследване, което беше направено с презумцията, че колективната историческа памет (особено силно митологизираната такава, какъвто е случаят в България, други Балкански страни, Турция, Близкия Изток, и други страни, в които историята и писането на история са тясно свързани с държавната политика) и историческите събития са две различни неща, което си е точно така.
  А жертвите на Холокоста са броени три пъти на базата на всичкия наличен документален материал, последният път преди няколко години, и пак ги изкараха към 5, 8 млн. (това е конкретно за избитите евреи, без да се включват поляци, цигани, руснаци, и др., които биват несправедливо забравяни).

 14. 14 Профил на До Радостина
  *****
  Неутрално

  Ами избрали са тази тема, защото за нея някой е дал пари. А не колективната памет в Германия
  Цялата работа е заради парите. Иначе дойчото защо ли се интересува от неща станали в България преди 100 и кусур години ? А сега е тъпо, че ще ходят някои и да протестират. Оставате го смешкото да си дрънка каквото иска.
  Между другото има една подробност - тия двамата обезателно искаха да изложат позициите си (друг е въпроса, че става въпрос за глупости) в БАН. БАН не се съгласиха и тия ревнаха. Защо след отказа на БАН не се обърнаха към фондации, частни медии или други ? Тогава сигурен съм, че щяха да им дадат някакво място да си кажат приказката. Да, ама не. Те обезателно искаха в БАН. БАН може да е всякаква, но все пак е институция на 140 години и не е там мястото на някой да си прави историческата чалга.

 15. 15 Профил на anonim
  *****
  Неутрално

  Клането в Батак се е случило просто ей така, влезнали турците и изклали народа,ей така за кеф.Нямало е никаква причина това да се случи.На никой не му е удобно да научи историята това е то.

 16. 16 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Весело

  цитат -" Конкретно изследователите обръщаха внимание на известната картина от полския художник Антони Пьотровски "Баташкото клане". - Ами това значи не е научен проект , а анализ на една картина ? И тоз човек не е учен , а коментатор на картини ... и Балева и тя . И понеже са неизвестни коментатори , са решили , че така някой ще им обърне внимание или поне ще запомни имената им !

  Свободата Санчо, ....
 17. 17 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "До Радостина":
  Да , явно е така . Ама бива ли наистина зарад малко пари да си сложиш името под такъв проект - имам пред вид Балева , другия не е българин и не го обвинявам ? Щото това не е просто случка някаква , а КЛАНЕ ...и никой българин не бива да се гаври с паметта на изкланите !

  Свободата Санчо, ....
 18. 18 Профил на До номер 13
  *****
  Неутрално

  Броят на избитите на означава, че Балева не е писала глупости. Всичко, което е написала е пълна аматьорщина.
  Що се отнася до избитите - нали знаеш, че има книжки, в които се говори за избити около 3 млн. евреи, пък и ти пишеш за 5 млн. и 800 х. Как от 5 млн. и 800 х. станаха 6 млн. (сега това е официалното число) ? Освен това говориш, че имало трикратно броене ? И кой го е направил ? Нима ти лично си броил ?
  Сори, ама след като някои броят избитите при Батак, защо да не броим избитите по време на Холокоста ? Може и да е цинично това броене, но след като има броене за едните, защо да няма и за другите ?

 19. 19 Профил на IMRO
  *****
  Любопитно

  Коментарите по-горе са идеален пример за лумпенизма на голяма част от коментиращите във форума на Дневник.

  От доста време е ясно каква е целта на "проекта Батак" (да се опита да проправи пътя на Турция към ЕС, като замаже обстоятелствата околко клането).

  На Балева поне са ѝ платили, но това което го пишете вие ви идва отвътре - което е много по-лошо

 20. 20 Профил на dsdf
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Do 8, ot 4":

  Миличък. Не казвам да избием, а само да задържим 1175 твои приятели, близки и роднини-значи до 9-то коляно. И да те уведомим, че може нещо да им се случи...
  Чисто хипотетично, разбира се. Това не би ли било варварство.
  Що за наглост да омаловажаваш хиляди жертви на твоята кръв?
  Хора, мислещи като теб са готови и на геноцид. Но не към чужди, а към свои...

 21. 21 Профил на До Радостина
  *****
  Неутрално

  Не забравяй, че на този свят има хора, които и за малко пари на маймуни ще се направят). А и немците на са чак толкова големи моралисти.
  Преди години Германия бе избрана за домакин на световното по футбол (през 2006 г.) и това стана с един глас повече - този на един австралиец, който тогава беше на 88 години. А очакванията бяха, че ЮАР ще получи световното през 2006 г. Малко по-късно същият призна, бе хора от немската футболна федерация са го притискали. Но моралната Германия въпреки това не се отказа от домакинството на световното през 2006 г.)) А и други примери на светъл немски морал има)

 22. 22 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Толкоз добри неща е сторила България през вековете , толкоз мъка е понесла , толкоз кръв е проляла ... Та няма ли един учен тука или отвън дето да напише нещо добро по един от многото ни хубави и горди спомени ..ами само кал се лее върху ни ! Та даже и ни казват отвън какво се било случило и как не сме знаели ! Идиоти !

  Свободата Санчо, ....
 23. 23 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Не се афектирайте за глупости. Някакъв поляк нарисувал своята представа за клането две десетилетия след него. За това става въпрос в проекта, а не за отричане на самото масово убийство, защото кървавият мъх и разсечените черепи стоят още в църквата на Батак. При това клане, извършено не от турци спрямо българи, а от българи (помаци) спрямо българи (християни).

  ............

  Христос и богаташът -
  http://archiman.livejournal.com/

 24. 24 Профил на До dsdf
  *****
  Неутрално

  Явно не си разбрал, че в България има хора, на които ако кажеш, че са избити по-малко от 6 млн. по време на Холокоста те веднага ще ти скочат на бой и ще те обвинят в какво ли не. Но кажеш ли, че убитите в Батак са примерно 3000 души те веднага ти говорят, че са по-малко, че това е мит, че си националист и т.н и т.н. Какво да ги правиш - интелектуалщина.

 25. 25 Профил на Do 20
  *****
  Неутрално

  И как точно умаловажавам "хиляди жертви на моята кръв"? Като казвам броят им?

 26. 26 Профил на асд
  *****
  Неутрално

  А как реагира турция дори само на споменаването за Арменския ГЕНОЦИД? Защо не се направи научна, да истинска научна разработка именно за арменския геноцид или за многовековния геноцид на който са били подложени всички християнски народи в османската империя? А защо само тогава? КОй уби католически свещеник наскоро? Кой уби арменец, главен редактор?
  Хуманитарните науки често са много разтегливо понятие. И всеки сульо и пульо докопал някви парички от съмнителни фондации може да тръгне да ти доказва всичко. НАпр. че Сталин, "бащата" на народите не само че не е отговорен и за едно убийство, а е помогнал на САЩ да спечелят войната. Колко години ни убеждаваха, за големите успехи, постигнати по Сталиново време?

 27. 27 Профил на Пеню
  *****
  Разстроено

  Имало е клане в Батак, но то е извършено от българи.Мохамедани, но българи.Вината на турската армия е че не е попречила.Учихме история по учебници, писани в Москва и изкарвха турското владичество черно, за да изглежда тяхното светло.А защо Вазов е нарекъл романа си "Под игото" а не "Под робството"?

 28. 28 Профил на До 23
  *****
  Неутрално

  Още малко и ще кажеш, че турската власт няма нищо общо с това клане. Просто едни самодейци ей-така отишли в Батак и избивали.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 29. 29 Профил на Flasha
  *****
  Неутрално

  ТЪПИ ГЕЙОВЕ ОТРИЧАТ БАТАШКОТО КЛАНЕ КЪМ ТАЗ ГЕЙ- ДРУЖИНКА СЕ ПРИСЪЕДИНИХА И ДР. ГЕРМАНСКИ .ТЕТИ ОРГИЯ

 30. 30 Профил на значи!
  *****
  Неутрално

  значи! Подобни ПСЕВДОнаучни проекти са ДЕМАГОГИЯ!

 31. 31 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Гневно

  До коментар [#27] от "Пеню": Ами иго е ярем или хомот , което е по-тежко дори от робство , затуй . Щото сме били роби в хомот , страшно повече от само роби ! Така са живяли дедите ни 500 години - като роби в хомот , ама на кой му пука !

  Свободата Санчо, ....
 32. 32 Профил на Още
  *****
  Неутрално

  Нека тоя немец да отиде в Истанбул и там да лансира проекта "Арменският геноцид - мит или реалност". И да видим какво ще се случи. Все пак Турция е член на НАТО и кандидат-член на ЕС. Но да видим какви ще са реакциите. Или такъв проект няма да стане, защото няма да има пари за него. А няма да има пари, защото Турция е важна за някои хора.

 33. 33 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Мисля, че щеше да бъде супер ако българите също се заангажираха така активно с актуални проблеми като завода за боклук, пътища, тротоари, магистрали, здравеопазване, корупция и съдебна система, а не само да прехвърлят кокали от миналото.

  Малко повече прагматизъм и акцент към сегашните и бъдещите проблеми.

  Стига с тези кланета от преди два века. <-- Успях и аз да завържа рима...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 34. 34 Профил на Весел вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "анонимен":

  Много си смотан - Я вземи да си провериш фактите първо и твърденията и тогава говори.

 35. 35 Профил на Весел вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "радостина":

  Я вземи сега ти си провери фактите - българите са си живяли така не от 500 години, а поне от 1000 години. Османската империя е била било феодално, крепостническо общество с нищо не отличаващо се отношение към селянина през Второто или Първото Българско царство или дори в освободителката ни Русия. Докато ако не се бъркам през 16-ти век в Англия отменят крепостничеството, то в Русия тепърва го узаконяват и засилват.
  Българите не са били по-различни от руския мужик - били са собственост на феодалния си господар - султана, точно, каквито са били и преди него - при българския Цар.

  Затова ЛЕВСКИ е казал: НЕ НИ ТРЯБВА ЦАР, то и сега си ИМАМЕ СУЛТАН!!! А от това което съм чел за Османската империя, тя е моделирана в голямата си част от византийци приели исляма по византийски образ и подобие. Тъй че и да не бяха Султаните, на нашите селяни - пак нямаше да им е по-лесно.
  А защо като се говори за Османската империя - само за турци се приказва, а се пропуска доста удобно доста често - мизериите, които са вършели спрямо българското население не кой друг, а християните - гръцките духовници!???
  Я вземи прочети, как през например 16-ти век гръцкият владика е ходел да долага на османските власти лъжи за българските селяни, за да ги наказва султанът.

 36. 36 Профил на DFRR
  *****
  Неутрално

  Абе, никой ли не умее да мисли, щом се засегне тази тема? Никой НЕ ОТРИЧА клането! Още повече пък З. Стоянов в "Записките". Въпросът е КОЙ Е БИЛ КОНКРЕТНИЯТ убиец! Цитат: ".....кучетата лаели и виели по необкновено...техният глас се придружавал от дивите викове на башибозуците.....а тия гласове, читателю, са излязвали от около три хиляди здрави помашки гърди" / З.С./. От ТАМ Е И КАРТИНАТА И СПОМЕНИТЕ НА ХУДОЖНИКА, който е ИМПРОВИЗИРАЛ по разкази на оцелели. Веднага след освобождението те се срещат с убийците от съседните помашки села. Говорят си, спомнят си и плачат и НИЩО ПОВЕЧЕ не последва.Това е ужасен, покъртителен момент!Спомнете си само за оня, който плаче, когато убиецът на майка му казва "Ето с тази ръка и отрязах главата" И само ТОЛКОВА! Та изследването е в тази насока. Тези хора работят върху този момент, на тях това им е работата. Ако не са били те, други щяха да са. Истината е болна, но никакви викове не могат да я променят!
  А атакаджиите действат по своя си начин да не бъдат забравени, защото иначе ще измрат от глад. А до оня дето се заканва да убива ще кажа.Глупаво, приятел! В днешно време и в Европа ТРУДНО ще избиеш невинни хора. Ако го направиш, няма де да се скриеш! Толкова по зле и ако сам си ги преброиш.
  Май, че най добре е учените сами да решават подобни спорове.
  И внимателно, с разбиране някои да четат "Записки по българските въстания". Безценна книга! Тя трябва да е до Библията в българските домове.

 37. 37 Профил на До Веселия, но хапещ вълк
  *****
  Неутрално

  Лъжеш като дърт циганин. Когато през ХVІ (не 16) век гръцките владици са клеветели българите? Точно обратното е вярно - поради липсата на държава те са защитавали населението и са представяли в Истанбул неговите жалби.

  ..........

  http://archiman.livejournal.com/

 38. 38 Профил на Do 32
  *****
  Неутрално

  Ще му се случи точно същото като в България -- ще получи стотици заплахи, водещи турски политици ше се изкажат по телевизията, че това е долна провокация, ще има митинги на турски патриоти, а много малко хора ще го подкрепят.

 39. 39 Профил на Пена
  *****
  Неутрално

  Кажете къде да го намерим този виден историк.
  Сезонът не е подходящ за домати, яйцата са скъпи, но мога да похапна десетина банана и после да ползвам обелките по предназначение.
  Надявам се да имам и присъединили се към мен.
  Ако Данчо Ментата случайно му е придружител дори мога да намина през близкия магазин за един картон яйца.

 40. 40 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#35] от "Весел вълк":
  Виж , толерантността ти ме впечатлява ! Турция не е ли наследника на Османската империя , а ? И следователно освен бонусите /пр. Константинопол / , не носи ли и отговорността за кланетата /по новому - геноцида / над християните тука ? Защото , ако арменците имаха смелостта да поискат извинение за убииствата през 1913 , ние се приспособихме към "съвременните "изисквания и сложихме "цар " и "султан" да ни водят ! В помненето е истината мисля ! Това ме кара да поздравя еврейте и да се засрамя от българите зарад т.нар. им овчедушие или меката думичка търпимост ! Никой няма право да се гаври и да подлага на съмнение страданието на един народ ! И ако го прави ,дори с "добри намерения " да бъде порицан !

  Свободата Санчо, ....
 41. 41 Профил на sdfsdv
  *****
  Неутрално

  ot tazi statiq vuobste ne razbrah kakva e tezata na Brunbauer...mozhe i da e skandalna ma ne q razbrah..

 42. 42 Профил на Пеню
  *****
  Любопитно

  Ето как Поп Минчо Кънчев описва във "Видрица" "робството".Поп Минчо Кънчев завежда петнадесетина учители и попове на Старозагорските бани.
  "Отидохме, окъпахме се в лъджите и излязохме, та седнахме и ний като хората горе на залата на вино и раъ кефи: кой какво му сака душа.Посръбнахме си и захванахме да пеем песни.
  Мерлен чирпанския мюфтия спял.Побъркали сме му съня.Проводи един бабаитин от телехранителите си да ни изпъди и дигне от мястото ни.Ний не го чухме.Още един и друг, и друг - 6 души дохаждаха, не, не можаха да ни поместят и вдигнат от мястото ни.Най-подир доде самси мюфтията с един недодялан сарък.Въртя саръка и ни гледа, та се разхожда по залата.Ний си я караме всетака. Исе сговаряме, че ако понечи да удари някого ... "дръжте", че долу на земята,горе от залата.Разхожда се и гледа, разхожда се, най-подирсчупи саръка и се вмъкна в стаята си.
  След малко доде един от хората му, та ни покани честно да идем на големеца на гости.Ние се питахме, сговаряхме да идем или не.Най-подир решихме:хайде да идем и да чуем какво ще ниговори; и ако му се прище да псува или или да бий - хубай дръжте,че каквато става да става.
  Станахме , та отидохме. И той ни прие като гости.Заповяда на каведжията си по едно каве.Донесоха ни кавета.Аз лиснах мойто каве през прозореца вън, същото направи и поп Иван.А другите си изпиха кавето."
  И т.н.

 43. 43 Профил на Schutznengel
  *****
  Неутрално

  Всъщност онова което , струва ми се, пропускаме увлечени в коментара на факти, източници, цели, мотиви, подходи, методика и прочия е финалната поука за нас, българите. Че когато българи (в случая помаци) тръгват срещу други българи (в случая батаклии) губи самата България. Губила е в исторически план - губи и днес.
  А иначе мръсничката, европейска матрица с един пари , с едни услужливи псевдоучени и с едни ясни съвременни политически и икономически интереси не се спира пред нищо. Да се готви следващия - може би Левски?

 44. 44 Профил на mAnIMaNi
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ башибузукът който Западът неможа да юрне от помашките села след 1991 год. , а Министърът без портфейл Божидар Димитров е там " ГЕРБ" да предаде пронационалистически и пробългарски изглед на " ГЕРБ "

  .послеслов, помаците станаха по българи, а българите по еврейи
  от еврейте

 45. 45 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Не съм бил там и не знам, но моят прадядо беше от Пловдив и е разказвал на баба ми, която ми е разказвала, че е имало жестоко клане и то не само в Батак. Формирането на обществената памет ражда митове, но в този случай има действителни факти. Има гробница , в която са запазени кости и черепи. И дори да не са запазени всичките кости, свидетелството за клането стои.. Интересно е спекуплативното твърдението на професора. Той изследва една картина, която е художествено произведение и я представя научен аргумент, наред с това той преброява черепи и вижда несходство в цифрите.. Неосведомеността му е колкото моята, защото той не е бил там. Той е безсрамен научен спекулант. Всъщност при Виена турците са разбити, но ако не бяха и Виена беше превзета, за каква памет щеше да говори? В замъка Шьоенбрун има една голяма картина, която възпроизвежда тази битка при Виена. Това също е обществена памет и мисля че е обидно и просташко да се оспорва едно произведение на изкуството и да се сравнява с действителни събития.Нима е уместно и тактично да броим убитите в картината. Това е нелепо! Нима Гоя е видял в Испания войната по същия начин, както в карините? Виена е прекрасен град. Има прекрасни градове и места в Австрия, но ако турците не бяха поробили България и тук щеше да има такива места и затова е толкова оскърбително изследването върху формирането на обществената ни памет от този чужденец. За сведение на професора е добре да изучи какво се е случило със столицата Търново, когато е превзета и какво се случва дните след това? Този, човек създава съмнението, че е платен, за да пропагандира приемането на Турция в Европейския съюз, като създаде един човечен облик на средновековната турска държава. Само, че този професор забравя, че австрийците са дали много жертви и едва не са загубили и Виена! Той забравя собствената си история и се мъчи да тиражира едно неправилно методологически, изследване върху един поробен народ и то в най- мъчителната част от историята му. Ако ние българите биваме унижаваме да кажем, че не сме търпяли робство и жестоки мъки, ще започнем отново да се чувстваме потъпквани и роби.Това ли очаква Европейският съюз от нас? Няма да вярваме на новото общество и ще искаме да се отървем. За нас това е място, върху което не трябва да се посяга. Няма исторически шанс да забравим робството. Хиляда години няма да помогнат да забравим турския гнет!

 46. 46 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  "....Ами избрали са тази тема, защото за нея някой е дал пари. "
  ------------------------------------------
  Ами парите ги даде фондация Роберт БОШ....

 47. 47 Профил на mAniMaNi
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ башибузукът който Западът неможа да юрне от помашките села след 1991 год. , а Министърът без портфейл Божидар Димитров е там " ГЕРБ" да предаде пронационалистически и пробългарски изглед на " ГЕРБ "

  .послеслов, помаците станаха по българи, а българите
  по еврей и от еврейте

  *граматически точно

 48. 48 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 799 Любопитно

  Аз доколкото разбирам немецът не отрича клането нито го омаловажава, а просто поставя въпрос за толерантността на поколенията или с други казано трябва ли този "колективен спомен" да играе важна роля при формиране на междусъседските отношения. Определено е лобистки насочен и пряко засяга членството на Турция в ЕС.
  Лично за мен това клане си е останало във времето и в момента то се използва единствено за манипулация на национална и верска основа. Разбира се не трябва някакъв немец да умаловажава историята и честно казано не разбрах какво общо има неговото проучване със заглавието "Митът Батак". Основната цел по мое мнение е да се покаже, че такива елементина историята не бива да бъдат значим фактор в междусъседските отношения, само че някаде е сгафил автора и националистите са го погнали! Може да се сърди единствено на себе си!

 49. 49 Профил на ХАЙДУТИН
  *****
  Неутрално

  ГЛЕДАЙТЕ ПАК ТУРСКИ ФИЛМИ ВАШТА МАМА ПРОСТА

 50. 50 Профил на muncho
  *****
  Разстроено

  Абе до кога ще живеете в миналото бе!
  Германия и Франция колко са се клали а сега са първи приятели.
  А вие вместо да се чудите как да вървите напред се връщате назад и вместо да се чудите как да се обедините се чудите как да се разделите!
  Затва сте на краз на всички опашки и обект на подигравка в цял цвят..

 51. 51 Профил на mAniMaNi
  *****
  Неутрално

  Заглавието "Митът Батак" е целта, началото и краят.

  *граматически точно

 52. 52 Профил на Тъжно
  *****
  Неутрално

  Тъжно и обидно е когато националното се "защитава" от хора като Каракачанов ( ДС - доносник ), Сидеров и Б. Димитров ( също ДС-доносник).

 53. 53 Профил на митове
  *****
  Неутрално

  кой от вас мисли че опълченците са спрели настъплението на първа турска армия като са ги мерили с камъни

 54. 54 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Аааааа!

  Писнаха патриотите, а?

  И мен ме боли да отрича някой Батак и България, и също съм готова да скоча в защита но също толкова ме боли, когато някои българи отричат Холокоста и крещят в 2009-та "Евреите на сапун!"

  Ах, егоисти мои!!!

  Батак да не се пипа, защото е светиня, нали?

  Разбира се, че е светиня! Тя и България сама по себе си е светиня за мен...

  Но не забравяйте, че има и други страдали народи, които също имат свои светини, и които просто не виждам защо някои българи започват да пипат...

  Малко лицемрно ми идват вашите ПОПЛАЦИ днес!

  А, како Радостинке?

  Писна и ти в патриотична истерия като да си прищипана, а оня ден ги наръси едни за евреите май...

  Или бъркам, а?

 55. 55 Профил на mAniMaNi
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54]

  Еврейската история я остави на еврейте, не бъди по интернационалист и от тях.


  *граматически точно

 56. 56 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  А защо се страхувате от един професор господа" патриоти",нека да сложи всичко на масата да видим кой крив кой прав.

 57. 57 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#55] от "mAniMaNi":

  Остави на МЕН да решавам какво правя!

  И кое ти е "точно граматическото"?

  "еврейте"?

  И "по интернационалист"?

  Затуй ли те пращах на училище бе?

  Затуй ли дра гащи по чиновете и ти?

  На това ли те научиха там?

 58. 58 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Аз вярвам, че опълченците са спрели турската армия. Пише го и в учебниците по руска военна история! За това са писали и на Запад.
  На всичко отгоре този професор не слага нищо в ред. Той явно подценява интелекта на българите, включително и вашия, като посочва една теза и в същото време посочва и нейната антитеза. Хем няма клане, хем не отрича клането. На всичко отгоре се забранява на хората да имат свободно отношение под предлог, че е толерантно да се замълчи пред една лъжа.. Ако някой се подиграва с историята ви и после ви кара да повтаряте неговите подигравки, той явно постига успех. От ръцете на турците капе кръв и краката им са оставили кървави следи във всички държави, в които са били. Този австриец да вземе по- добре да прибере нашите турци в Австрия и неговото правителство да ги направи австрийци, а Ахмед Доган да си го вземе и да го направи австрийски депутат.

 59. 59 Профил на mAniMaNi
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57]


  По глупав.
  По интернационалист.


  *граматически точно, по остроумен.

 60. 60 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#59] от "mAniMaNi":

  ----------------------------------------------

 61. 61 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Аман от антибългари!Защо мразите нас-българите и толкова искате да има 5 000/хиляди./изклани българи?Защо толкова мразите българите,4е изкарвате вси4ки българи в османската империя РОБИ!от мен дА ЗНАЕТЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ Е ИМАЛО НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН РОБ-ТОГАВА ЗАЩО ГО НАРИ4АТЕ ТУРСКО РОБСТВО? НАРОДЕ ????????????

 62. 62 Профил на Deribey
  *****
  Неутрално

  Абе то на Българите сяка6 им е за първи път да ги колят.Какво се правите на интересни? Та вие сте свикнали-винаги някой ви коли!

 63. 63 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#54] от "Аlexander": Шалом Александер , маниш ма ? ... Не крещи толкоз силно , чуваме те

  Свободата Санчо, ....
 64. 64 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#63] от "радостина":

  Шалом, како! Шалом, bubullah!

  Ама то твоето пищене се извисява днес над всички...

  Не съм те надминал...


 65. 65 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#62] от "Deribey":

  Да не целуне ножът твоето гърло накрая?

  Ти не дей да вадиш нож на българите - да не загазиш от нож, свиньо!

  От едното до другото, крачката е само една... 66. 66 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#64] от "Аlexander": Асита тауд , иелед . Йом наим леха

  Свободата Санчо, ....
 67. 67 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#66] от "радостина":

  Zei Gesund! 68. 68 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Според мен трябва да има бойкот на немските стоки и инвестиции в България щом фондации като "БОШ" субсидират тази мерзост. И протеста трябва да е пред немското посолство щом медиите в Германия подкрепят псевдоизследванията на човек, който не е стъпвал в Батак НИКОГА.

 69. 69 Профил на ytr
  *****
  Неутрално

  Този изпаткал германец да си ходи в германия и да си философства за тяхната си скапана история Баташкото клане е факт и историята го доказва а ако иска нека да иде в Батак и там да се прави на историк да го видим тогава тоз балабурник мръсен

 70. 70 Профил на СЕДЕСАР
  *****
  Гневно

  Какво клане ви гони бе комунистически гниди.

 71. 71 Профил на 8-ми,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "До номер 4":

  Хубав, много хубав, много тежък, много свиреп въпрос задаваш? Както е известно, на такива въпроси големите не отговарят, предпочитат да мълчат.

 72. 72 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Германеца говори истината.не е имало клане както пише пише в бг. ком. история

 73. 73 Профил на Doğan Efendi
  *****
  Неутрално

  prodazhnitsi ve bugre're tüm hainler! böylece başka bir 500 yıl klatime!
  (продажници и предатели сте всичките бугре ! затова ще ви клатиме още 500 години !)

 74. 74 Профил на Волтер
  *****
  Гневно

  Всяка империя райх или диктатура са извършвали геноцид ! Османската Империя трябва да бъде осъдена от историята и хуманизма ! разлика трябва да се прави от Съвремена и цивилизована Турция в централните части , както е имало и достойни и честни турци по онова време !ЗА ТИРАНИТЕ СМЪРТ !

 75. 75 Профил на paragraf
  paragraf
  Рейтинг: 450 Неутрално

  много прикаски.
  малко мисли.
  про4етете някоя книга писана преди 1944г.
  може да ви е интересно.
  прочетете записките на захари стояноя.
  но наистина ги прочетете.
  не коментарите цялата дебела книга.
  там ще намерите много истини .
  стига да искате.
  лесно е да се мрази .трудно се обича

  за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 76. 76 Профил на edin bulgarin
  *****
  Неутрално

  Бая народ е изклан в Батак, верно е! Само дето не от редовна турска армия. От башибозук, в смисъл доброволни отреди. И главно от помаци, тоест българи мохамедани. Статията май беше за това как литературата и изкуството допринасят за изкривяване на истината. На картината се вижда редовна войска... Никой няма право да отрича клането!!!!

 77. 77 Профил на Krasi
  *****
  Неутрално

  В 1836г. в гр Сливен се открива първата текстилна фабрика на Балканския полуостров. Въпросът ми етакъв: Собственика и Добри Желязков той роб ли е? И ако той е бил роб тогава каква е госпожата "Радостина" сега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK