Научна конференция осмисли съботата за българския националист

"Брунбауер иди си", скандираха протестиращите, но намекът с кръвта беше повече от ясен.<br />

© Красимир Юскеселиев

"Брунбауер иди си", скандираха протестиращите, но намекът с кръвта беше повече от ясен.Няколко десетки членове и симпатизанти на "Атака", ВМРО и други националисти смутиха работата на международната конференция "Тоталитаризмите на XX век в сравнителна перспектива", в която участва германският учен проф. д-р Улф Брунбауер, автор на разбунилия духовете проект "Батак като място на спомена". Демонстрантите се събраха в събота по обяд пред столичния хотел "Арена ди Сердика", където се провежда форумът, и настояваха лично да получат извинение от историка заради заниманията му с Батак.


С плакати "Брунбауер и Балева - турски мекерета", "Brunnbauеr go home", "Митът Батак" - гавра с невинните" протестиращите заеха позиции на ул. "Будапеща" пред входа на хотела, пазен от полиция и собствена охрана. Освен групата на "Атака", сред демонстрантите се включиха и хора от ВМРО и самоорганизирали се националисти, чиято поява доведе до напрежение с пратениците на Волен Сидеров. В другите протестиращи "Атака" видя провокация и само здравият разум на партийните охранители спаси групите от сблъсък.


Малко след 13 часа в хотела влезе депутатът в Европейския парламент Димитър Стоянов, който трябваше да връчи на Брунбауер протестна декларация. За срещата беше отредено място в ресторанта, който за броени минути се напълни и с журналисти. През това време научната сбирка заседаваше два етажа по-ниско, край руините от античната Сердика, а отвън се носеха скандирания "България" и "Турски мекерета". Вместо Брунбауер дойде организаторът проф. Ивайло Знеполски, който уведоми Стоянов: "Имаме конференция, която няма нищо общо с вашия проблем. Имали сте спор преди време с Брунбауер и позициите на двете страни са ясни. Не можете от един учен да искате цял живот да се занимава с вашия проблем". Брунбауер бил готов да приеме пратениците на "Атака", но не и в присъствието на медии, тъй като националистите си правят реклама на негов гръб, което не било резонно. От "Атака" пък отвърнаха: "Как не ви е срам да каните човек, който отрича гентоцида над българите?".
После, пак навън, Стоянов обяви, че Брунбауер го било страх да се види с тях, затова пратил "някакво протеже". В стандартната си стилистика "Атака" отново забърка каша с понятия като Холокоста, мит, геноцид, нарече Брунбауер "урод" и др. подобни.


В крайна сметка Стоянов връчи на германския учен становището, което го призовава да се извини, иначе не е желан в България. После евродепутатът каза на журналистите, че Брунбауер се държал арогантно и ги нарекъл глупави родолюбци - нещо, което едва ли професорът си е позволил.


Германският историк, професор в университета в Регенсбург, видимо не беше изненадан от случващото се. Преди демонстрацията той сподели, че не очаква нищо повече от креслива реторика и много медиен шум, така както е било в Русе в края на октомври. Тогава Брунбауер изнесе лекция "Социалистическия начин на живот. Идеология, общество, семейство и политика в България (1944-1989)", което е тема и на хабилитационния му труд.


А днешният му доклад беше посветен на отношението държава-общество в комунистическа България.


В събота протестиращите не разбраха нито какво точно се провежда в "Арена ди Сердика", нито срещу какво протестират. Нито пък можеха въобще да чуят - нахъсвани от втръснали и кухи лозунги - че никой никога не е искал да поставя под съмнение масовото избиване в Батак през 1876 г., а проектът на Брунбауер се е занимавал с изследване на изображенията, останали в колективната памет и формирали по-нататъшния спомен от събитията. Една далеч по-съществена тема - тоталитаризмите на XX век, новите реалности и старите понятия, за която в София пристигнаха влиятелни историци, култоролози и политически анализатори - за пореден път си остана далеч от нашенските котловинни батаци.


Нищо не се чу и за "тридесетте сръбърника", заради които Брунбауер бил се погаврил с историческата памет. Да ги върне!, тъй пише в декларацията от "Атака".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз съм най-осведомен
  *****
  Неутрално

  прав е Брунбауер-проблемът не е негов

 2. 2 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  отличен за заглавието.

 3. 3 Профил на muncho
  *****
  Гневно

  ""протестиращите заеха позиции на ул. "Будапеща" пред входа на хотела, пазен от полиция и собствена охрана."
  ?!?!
  Това държава от 21 век ли е?!

  Къде е полоцията да разгони тия нацистки свине???

 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#3] от "muncho":

  Опа, мунчо влизаш в противоречие със собствените си възгледи! Всеки има право да протестира мирно дори когат си няма и идея за какво става дума - то повечето пъти е така! А специално на ноционалистите 99% от случаите

 5. 5 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1346 Разстроено

  "В събота протестиращите не разбраха нито какво точно се провежда в "Арена ди Сердика", нито срещу какво протестират."

  Това май най-добре изразява съдържанието на статията. Тъжното и дори трагично обаче е, че мнозина хора и като гласуват, не разбират много за какво гласуват. Ама "чули", че еди кой си бил много "велик" и защитавал "националните интереси".

  Тоя път е пътя на Милошевич в съседна Сърбия, и дано никога не си загубим акъла дотолкова, че да последваме тяхната съдба.

  "The Internet is an insecure place."
 6. 6 Профил на drumi1
  *****
  Любопитно

  Въпросът е че ако аз обидя ,оклеветя и каквото искате още някой вас не вярвам той да изпитва големи симпатии към мен ,дори и да реша някой ден от близките 1000 години да му се извиня

 7. 7 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  Да уточним, не всеки националист е лумпен и не всеки лумпен е националист. В случая проблемът е по-скоро в лумпенизма с националистическа обвивка.

 8. 8 Профил на TIULENA-NACI SVINIA
  *****
  Неутрално

  НЕ ОБИЖДАЙ..МУНчО...!НИТО СА НАЦИСТКИ....СВИНЕ...НИТО ТОВА Е ДЪРЖАВА ОТ 21 ВЕК..!..С АФРИКАНСКИ ПРИХОДИ..И ЕВРОПЕЙСКИ ТАКСИ ДАНЪЦИ,,И СКОРО И ГЛОБИ,,,>>!ЯНУАРИ НАБЛИЖАВА..ХОРАТА СВЪРшВАТ ПАРИТЕ.....!ТИ МАЙ НЕ СИ ПО4ЕРПИЛ ЗА БАЙРЯМА...НАЦИСТКИТЕ СВИНЕ...!...ИСТОРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАБРАВИ....!ИДИ В БАТАК ДА ВИДИш ДРЪВНИКА,>>!

 9. 9 Профил на petko
  *****
  Неутрално

  Тези от Атака/Angriff-както беше кръстил вестника си Гъобелс/да бяха прочели,че башибозукът е клал батакчани.Кой е бил башибозукът тогава?Помаците братя -т.е.българи друговерци са клали българи-християни.чЕ са клали,клали -няма спор и тази псевдобългарка-отцепредатлка трябваше да бъде обект на националистите,а не заблудения професор,за който ние сме "конекрадците от долен Дунав".

 10. 10 Профил на off
  *****
  Неутрално

  лудите от атака и лумпените от вмро се опитват да осмислят някак си мизерния си живот...нещасници !!!

 11. 11 Профил на ГЕНЕРАЛМАЩАБНА АКАДЕМИЯ
  *****
  Неутрално

  ТУРЦИЯ СИ ИЗМИВА РЪЦЕТЕ - ОТ ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК - ПОРАДИ АПЕТИТИ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ПРЕЗ ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИЯТ - ЯКА Й ДУША ТОГИВА!
  ГЕРМАНИЯ - ПЪК - КАК ТАКА СЕ ПОДЛАГА? ЕТО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЗАКОННАТА МИГРАЦИЯ - В НАЧАЛОТО НА СЕДЕМДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ ГФР ИСКАШЕ И ОТ БЪЛГАРИЯ ТРУДОВИ КАДРИ - НАШ'ТЕ РЪБОВЕ ОТКАЗАХА - ДО СЕГА ПОЛОВИНАТА ГЕРМАНИЯ ЩЕШЕ ДА ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - ЗА СЕГА ЕДВА ЕДНА ЧЕТВЪРТ!

 12. 12 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 328 Весело

  Научна конференция осмисли съботата на безпринципните "журналисти"

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 13. 13 Профил на ВМРО, отдел 6
  *****
  Неутрално

  0 медийно внимание за фашизираните цървули и никой няма да научи за тази изцепка. Те искат отразяване - убийте ги с пренебрежение, а полицията да ги разгони ако смущават хората в района.

 14. 14 Профил на IMRO
  *****
  Весело

  Добре че са Атака и ВМРО да осмислят съботата на "журналисти" като Драгомир Илиев. Какво ли щяхме да правим без ехидните ти подмятания, Драгомире?

  Може пак да пуснете серия материали в защита на Балева и Брунбауер, че от доста време не сте се излагали.

 15. 15 Профил на IMRO
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "ВМРО, отдел 6":

  Не, медийно внимание трябва да се дава само на ДСБ, отдел 6, например за обжалването на изборите в Разлог от другаря Дункин

  Все пак да не бъркаме разграничението между добри и лоши ченгета.

 16. 16 Профил на muncho и Дневник
  *****
  Неутрално

  ръка за ръка - и като позиция, и като манталитет!

 17. 17 Профил на OFF
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "IMRO":

  ХА-ХА ЕТО 4Е ИМРО ПАК Е ТУК ...НЕ МУ ОБРЪщАЙТЕ ВНИМАНИЕ ТОВА Е МЕСТНИЯ ИДИОТ !!!

 18. 18 Профил на shitoff
  *****
  Разстроено

  и д-р Улф Брунбауер и "Атака" и ВМРО на бунището на лъжата ! боклуците са си лика прилика !

 19. 19 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Стига сте плакали по арменски. Сложете един кръст и забравете. Робуваме на стереотипи, а muncho е жив пример, на пострадал от утопиите човек.

 20. 20 Профил на ВМРО, АТАКА - смешници
  *****
  Весело

  Смешни хора за гротесков плакат. Същите по Хитлерово време горяха на клада произведенията на писателите и учените, които не харесваха.

  Никъде германският учен не е казвал, че клането в Батак е мит. Който може да чете, го знае. Мит е това, че жителите на Батак са били въстаници. Истината, документирана исторически, е че това са били шепа хора, които са си спасили кожите преди Батак да бъде изклан. Това го знае и историкът Гоце.

  Атака, ВМРО - смешници.

 21. 21 Профил на бъзз
  *****
  Весело

  Страхотна статия с жестоко заглавие! Браво, пич ))

 22. 22 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  №20, пишеш пресилени несериозности. Жителите на Батак са били и въстаници. Ситуацията е по-различна. За няколко дни на спорадични престрелки по периферията на селището партията на поддръжниците на въстанието е вземала връх, а след това противниците на бунта са надделели и са убедили хората да предадат оръжието на башибозука. За да избегнат неминуемата репресия, водачите на провъстаническата партия скришом са напуснали Батак. Логична за едно въоръжено противопоставяне на държавната власт ситуация, впрочем.

 23. 23 Профил на Shan Teliang
  Shan Teliang
  Рейтинг: 447 Весело

  Кодошването на лумпениата в заглавието наистина е много на място.

 24. 24 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  Shan Teliang, напротив, отъждествяването на национализма с лумпенството е проява на антинационалистическо лумпенство.

 25. 25 Профил на смешен протест
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Югозомби":

  Югозомби, и ти се оплете в обяснения, от които пак става ясно същото - мирните хора са загинали, а подбудителите на въстанието са загинали. Голямо геройство да офейкаш в последния момент, тури му пепел.

  Между другото, интересна е кариерата на точно тези хора след Освобождението. Как те после използват "баташкото си минало" за лични облаги.

  Митът за Батак не е това, че жестоко са били изклани жени, мъже и деца, а героичното в този акт.

 26. 26 Профил на корекция
  *****
  Неутрално

  ... а подбудителите на въстанието са ИЗБЯГАЛИ.

 27. 27 Профил на КК
  *****
  Неутрално

  И понеже се готви поредната медийна манипулация на кретените от "Атака", да уточня:
  Брунбауер не ги е наричал "глупави родолюбци" или "тъпи родолюбци" (гледам, че версията варира). След като лекето Стоянов обясни, че е евродепутат, Брунбауер каза, че е тъжно, че България се представя в Европа "от подобен тип "родолюбци"".

 28. 28 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  №25, стига несериозности. Наричаш оплитане в противоречия основната историографска версия за събитията в Батак през пролетта на 1876 година, установена в общи линии още в "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и неразклатена и до днес, включая от страна на Улф Брунбауер. Интерпретацията ти е пристрастна и некоректна, употребяваш термина подбудителство, който има изразено негативна конотация, свързана с провокиране извършване на престъпление. Това, което правиш, е спекулативна дегероизация, която е просто огледална на спекулативната героизация. Накратко, в Батак е имало привърженици на въстанието, ала е имало и противници, като въстанието е започнало въпреки съпротивата и агитацията на несъгласните с него, но след няколкодневни престрелки с обградилия селището башибозук мнозинството от гражданите са премислили и са взели решение да прекратят борбата. Доколко е било разумно решението първо да предадат оръжието си на башибозука и после да го пуснат в града говори съдбата им. Напускането на основните ръководители на въстанието преди началото на клането не е "офейкване в последния момент", тъй като в този момент мнозинството вече е било решило да се предаде, и то не на дисциплинирани и отговарящи за действията си пред централната власт редовни военни части, а на настървените за плячка бедни съселяни от Родопите. В случая няма деление на мирно мнозинство и немирно малцинство граждани - във въстанието в първите дни до предаването са участвали повечето граждани или поне повечето граждани не са били открито против въстанието.

 29. 29 Профил на смешен протест
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Югозомби":

  Югозомби, целта на изследването на Брунбауер и Балева въобще не е да разклаща някакви исторически факти. Мисля, че е най-добре да прочетеш оригиналното им изследване, а не да спориш задочно с предполагаемите им тези. Гледам, че си интелигентен човек, а не като ония зад плакатите горе на снимката.

 30. 30 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  №29, а защо си мислиш, че не съм чел "Батак като място на паметта" и ранните статии на Мартина Балева във вестник "Култура"? В известна степен тя се занимава и с проблематизация на историографията, касаеща самия ход на въстанието, така че и в това отношение не си прав. Статията на Улф Брунбауер в сборника е на много по-високо равнище от историографските несполуки на изкуствоведката Балева, но пък се занимава предимно с проблеми на епохата след Балканската война, така че излиза извън контекста на спора ни.

 31. 31 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Приятели, чуйте мнението на един Волен Зидар. Недопустимо е междуетнически обиди и обвинения в алчност! Не е тайна че преходния период беше наше дело, на еврейски гръб се пренесе България от мизерията на тоталитаризма в тази цветуща градина на Демокрацията, със обширни пасбища и реки от мляко и мед. Този гръб който носи цялия свят, не отказа и на това изчезващо племе да се възползва. С наши капитали постигнахте този рахатлък върху росни ливади, овце за клане и организирана градска урбанистика с алуминиеви шадравани бълващи натурална кръв... И кой ще ни плати? Българският народ се е охарчил до дъно, - остава територията!

 32. 32 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Тези които се съмняват че националистеческите форуми се попълват служебно, да хвърлят общ поглед върху този. Толкова любезна лоялност в една страна където при споменаването - евреин, обикновено последва псувня.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK