Захарна фабрика между мистериозен собственик и безпомощни институции

Столичната община е издала няколко предписания за укрепване на рушащата се сграда, които не се изпълняват

Захарна фабрика между мистериозен собственик и безпомощни институции

© Красимир Юскеселиев29 ноември, неделя следобед. Вратите към двора на Захарна фабрика в София са широко отворени. На 19 ноември двама роми бяха затрупани от бетонна плоча в рушащата се сграда, докато се опитвали да режат метални колони. Десет дни по-късно няма промяна - никой не охранява сградата или това, което е останало от нея, роми продължават да влизат безпрепятствено в търсене на железа за скрап, видя репортер на "Дневник".


Сградата, паметник на културата, е собственост на фирмата "Ти Ей Би риъл естейт". Преди няколко месеца тя я е купила от дългогодишния собственик "София мел". По закон фирмата не може да събори сградата и да построи на нейно място друга, но ако Захарна фабрика падне сама, пречки няма да има.


"Издадохме заповед да укрепят сградата. Започнали са да го правят, но незнайно защо са спрели и не са поставили охрана. Така кражбите на метал продължават", каза пред "Дневник" шефът на дирекция "Контрол по строителството" към общината арх. Влади Калинов. От началото на годината досега общината е издала няколко предписания за укрепване, които не са изпълнени. Въпреки това продължава да го прави и засега не възнамерява да пристъпи към разрешените по закон действия - да укрепи и ремонтира сградата и после да си търси парите от собственика. Причината - няма средства за това в бюджета, казват от "Московска" 33.
Според Търговския регистър собственик на "Ти Ей Би риъл естейт" е кипърското дружество "Екселби трейдинг лимитед". "Дневник" не успя да се свърже с представител на българската фирма. В Търговския регистър няма телефон за връзка, а на посочения за седалище на компанията адрес на бул. "Джеймс Баучер" има офис на адвокатска кантора. Оттам заявиха, че нямат нищо общо с "Ти Ей Би риъл естейт".


Пак според документите в Търговския регистър управителят на фирмата Ефстратиос Катсалис е упълномощил адвокатите Анна Ралчева и Антония Димитрова да го представляват пред Агенцията по вписванията. Опитите на "Дневник" да се свърже с тях по служебния им телефон бяха неуспешни. Във финансовия отчет на "Ти Ей Би риъл естейт" за миналата година почти всички графи са празни. Фирмата няма приходи, няма и разходи - включително за заплати и осигуровки. Общината контактува със собственика само с писма.


След трагичния инцидент преди десет дни от "Московска" 33 наложиха на дружеството максималната глоба от 100 хил. лв. за това, че не се грижи за зданието. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще направи всичко, за да събере парите от акта. Сформирана е и поредната комисия от районната администрация и Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ), която да установи какво е състоянието на сградата и отново да предпише на собственика какво и в какви срокове трябва да направи, за да я укрепи.


По закон от собствениците може да се търси наказателна отговорност. Искане за това са отправили от НИОНКЦ, но от прокуратурата отказали с мотива, че сградата руши не собственикът й, а ромите. Едва след смъртта на двамата преди десет дни и от Министерството на културата са сезирали обвинителите. Инспекторатът към ведомството също проверява случая, резултати още няма.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  мисля, че тук е налице пълна незаинтересованост и престъпна небрежност към имот, паметник на културата. Съда може да наложи конфискация.

  low riders team
 2. 2 Профил на любен
  *****
  Неутрално

  "По закон фирмата не може да събори сградата и да построи на нейно място друга" - ЗАЩО? Защо никой не задава въпроса ЗАЩО на това изречение?

  Не казвам, че няма уважителна причина, но ЗАЩО не се споменава?

 3. 3 Профил на Мечтател
  *****
  Неутрално

  Да преиемем, че тук казусът е сложен и неизвестен. Какво да кажем обаче за други култови сгради на ключови места в София: ресторант Феята, сградата-призрак на НАП, дом "Родна стряха", Недовършените корпуси на Медицинска Академия и Александровска болница, пристройката на Нипроруда.....Това са просто зловещи гледки и ако по една и друга причина собствениците им не могат да се грижат за тях, то поне общината да ги облече с пано и след някакъв предупредителен срок да ги разруши!

 4. 4 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А защо всъщност тази съборетина е паметник на културата ? Дали София Мел не са подвели съзнателно инвеститора, или НИОНКЦ се е опитал да го рекетира ? Кой изоставя атрактивен имот, купен когато пазара вървеше нагоре ?

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Яснооо... Ще имаме кипърски мол скоро...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 6. 6 Профил на Пепа
  *****
  Неутрално

  полицията е тази, която трябва да охранява сградата!
  Да прочетат конституцията.

 7. 7 Профил на Ларо
  *****
  Неутрално

  "На 19 ноември двама роми бяха затрупани от бетонна плоча в рушащата се сграда, докато се опитвали да режат метални колони."

  Какво значение има роми, българи или арменци са затрупани от фабриката? Моля ви "Дневник", бъдете етнически толерантна медия.

 8. 8 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  Докато в България има такъв безумен закон за паметниците на културата и докато почти всички сгради са обявени от някой малоумник за паметник на културата, за да може да бъде изнудван доживот ще умират хора.

 9. 9 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Сградата си е паметник на културата. Но корумпираната софийска администрация- кмет,главен архитект, юристи,службици ,по позната схема, ще я направят паметник на субкултурата- мол. Е, и вие си помислихте, че е безплатно,нали.
  Така се правят пари у нас.Данъчните декларации са формалност без последствия за невярно съдържание.
  Пък после -грозен град. Ами то всички красиви сгради ,паркове ,зелени площи- обърнати в пачки.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 10. 10 Профил на ТИХоЛОВ
  ТИХоЛОВ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Извода е, че всеки паметник на културата в България може да се самосрути и е временен паметник на временна култура във временна държава. Има ли изобщо логика в това, паметник на културата да е частна собственост? На коя собственост е културен паметник? Малко е вероятно, кипърска фирма да инвестира в български паметник на културата и да чака в далечното бъдеще връщане на инвестициите. Интересно би било да се разследва кога,как,от кого и за колко "София мел" е станал собственик и кога, как и за колко е станала продажбата на паметник на българската култура на чуждата (?) фирма.

  Само времето има много време. Дори да не е спряло, пак може да ни гледа сеира.
 11. 11 Профил на ivelin
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "mi6osp":

  "Сградата е паметник на културата" Защо?

 12. 12 Профил на Проверката
  *****
  Неутрално

  Институциите не са безпомощни!
  Институциите са мързеливи и корумпирани и чакат да се срути, за да я продадат за жълти стотинки и да бъде построено нещо от нашите хора.
  Има ли престъпление по служба или нещо подобно?

 13. 13 Профил на Почти сигурно
  *****
  Неутрално

  е харизана по времето на Мафиянски и то за жълти стотинки - както стана с повечето киносалони в София - едни изгоряха други са затворени и се рушат.

 14. 14 Профил на Teo
  *****
  Неутрално

  А бе НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ. Собственик най-вероятно продължава да е Мелинвест, а за да не му търсят отговорност за безстопанственост и знаейки че времето работи за тях, я прехвърля на кипарска оффшорка. То е очевадно!

 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Къщата на Паница на центъра на София се руши - също паметник на културата!
  Това е начина собственик да се отърве от всички тежести, произтичащи от статута "паметник на културата" - нямам пари за поддръжка, чакам проекти и така докато сградата стане негодна за каквато и да било реставрация и реконструкция. И после - я хотел, я магазинче
  Държавата не си защитава правата! Нарочно!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на перпетуум мобиле
  *****
  Неутрално

  На къщата на Паница й провървя преди да рухне. Вече е боядисана отвън и може би ремонтирана вътре. Красива е. Дано се използва за нещо смислено.

 17. 17 Профил на Закона е за всички
  *****
  Гневно

  А защо никой не вкара зад решетките тези ЗЕЛЕНОСИВИТЕ които крадат, разграбват и унищожават. А стига де. Аман.
  Те крадат, рушат и унищожават-закона е - в затвора поне.

 18. 18 Профил на svoboden
  *****
  Неутрално

  А знае ли някой дали в тази захарна фабрика има нещо свързано с културата. И знае ли някой на какво щеше да прилича България, ако всички стари фабрики си стояха непокътнати!?

 19. 19 Профил на j
  *****
  Неутрално

  напълно безпомощен народ и държавка!!!
  традиционно!!

 20. 20 Профил на Сивочерен
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "Закона е за всички":

  Ние береме желязо, то си расте там само. А и си имаме строителен надзор по брането и ОТТБ...
  Береме и ще си береме ЖЕЛЕЗОТО и вие ще сте виновни за всичко.

  Пояснение на автора: вие - Българите...

 21. 21 Профил на Сони
  *****
  Гневно

  Хубавото е, че тухли не горят! Иначе отдавна да са й драснали клечката, за да си разчистят терена за някоя хипертърговска простотия!

 22. 22 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  На кой му пука за България и нейната история?!?

 23. 23 Профил на ТакаНеМоже
  *****
  Неутрално

  Жалко, че реститутите мълчат по форумите. Де факто само Лостофф им е говорител.
  Някои от тях са над 70г възраст, не живеят в България. Само с един реситут съм приказвал, зад граница при това. По-прост беше и от червените...

 24. 24 Профил на пазител
  *****
  Неутрално

  Трябва всичко което веднъж е построено да си стои така и да се поддържа, ние сме демократична държава, не като Западна Европа, където има зверска експлоатация на човек от човека и предприемачите могат да си разиграват коня.

 25. 25 Профил на грипен
  *****
  Неутрално

  Тя е ясна работата. В един момент ще се констатира, че сградата не подлежи на реставрация и гърците ще ни зарадват я с МОЛ, я с нов комплекс от затворен тип

 26. 26 Профил на СОФИЯНЦИ
  *****
  Гневно

  Как така да не се знае собственика , явно и той е някоя мутра бос на групировка и сега се крие като мишка

 27. 27 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  "Какво значение има роми, българи или арменци са затрупани от фабриката? Моля ви "Дневник", бъдете етнически толерантна медия"

  Ами защото българите или арменците са подочули нещо за гравитацията и няма да рушат основите на една сграда, за да не им се срути на главата.Явно, че ЦИГАНИТЕ са пропуснали тези уроци по физика, Ларо!

 28. 28 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  "Причината - няма средства за това в бюджета, казват от "Московска" 33"

  Не "причината", а "оправданието"!

  Доколкото знам общината дори има право да учреди ипотека върху такава сграда.

  Вижте бившето китайско посолство - то беше спасено и е доказателство, че когато някой иска може да си свърши работата.

  Г-жо Фандъкова, ще започне ли общината най-накрая да милее за наследството на София?

 29. 29 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо била паметник на културата тази сграда? Ама вие сериозно ли питате? Понякога е много трудно да обясниш очевидни неща. Не за друго, а защото се колебаеш какво е нивото на питащия и дали не трябва да започнеш обясненията си от много далеч, че да му стане ясно всичко... Както и да е, приемете, че е такава - паметник на културата е. И е такава не заради нечия прищявка, а защото архитектурата също е част от културата. Изненадани ли сте? Но виждам, че ползвате интернет, следователно няма да ви е трудно да намерите информация по въпроса. Дали ще я разбере - друг въпрос.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 30. 30 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  Тия сгради м/у другото са един добър начин да се реши проблемът с ромите! Представям си половин милион такива сгради умножени по 1 или 2 рома!!! Ех мечти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK