Ускорява се процедурата за лечение на деца в чужбина

Ускорява се процедурата за лечение на деца в чужбина

© Георги КожухаровДо 45 дни ще се взимат становища по молбите за изпращане на деца за лечение в чужбина. Това обяви по БНР д-р Димо Кюркчиев, който оглавява работната група за новите правила на Фонда за лечение на деца в чужбина. За спешните случаи и този срок може да бъде съкратен многократно. Улеснена ще бъде и процедурата по обжалване на решенията на фонда, уточни Кюркчиев.


Работата на фонда ще бъде прозрачна и решенията й ще се публикуват на сайта на фонда, като ще има дори списък на специалистите и чуждестранните клиники, предвиждат още промените в правилника.


Кюркчиев обяви, че не е обсъждано той да оглави институцията. Миналата седмица бившият директор на фонда д-р Николай Добрев подаде оставка, след като Сметната палата обяви, че средства от фонда са били спестени, вместо да се използват за лечението на нуждаещите се.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Една добра новина най-после ! Макар че, ако може ускорете я още тая процедура ! .............................................П.С. А освен оставка , какво друго за д-р Добрев ,а ?

  Свободата Санчо, ....
 2. 2 Профил на БРАВО
  *****
  Неутрално

  Предлагам и съдебните дела да се ускорат максимално,а не да се точат с години.За Добрев-доживотна присъда в Белене.

 3. 3 Профил на оптимистка
  оптимистка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма ли кой да го осъди тоя Добрев?

 4. 4 Профил на sssssssss
  *****
  Неутрално

  НЯМА чиновник, осъден за мързел.
  Забравете.
  Освен това чиновническият фолклор е родил мисълта, че за резолюция НЕ няма уволнен, за ДА обаче - много....

 5. 5 Профил на Разочарован
  *****
  Разстроено

  3 години на персонала в нашето училище удържаме на всеки по 1 лев месечно и сумата превеждаме към фонда. В края на всяка година има скандали с този фонд. Догодина няма да има желаещи за дарения. До това положение го докараха - да нямаме доверие към никакви иституции, пък били и създадени с благородни цели.

 6. 6 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Гневно

  Някой от тия "чиновници" няма ли да излезе и да каже на колко е оценяван един детски живот та са постигнали тези "икономии"? На мене ми е интересно все пак по какви критерии са преценявали кое дете да живее и кое да осъдят на бавна и мъчителна смърт?
  А някой знае ли дали има отчет за да ги спестят тези пари колко деца са починали от липсата на грижи? Вие ми кажете бройката на починалите дечица и спестената сума, аз сам ще си изчисля според чиновник (защото тоя не е човек) Добрев каква е горната граница за един детски живот в лева, над която може да не се лекува детето!
  П. С. Дали Добрев и подчинените му спят спокойно, като знаят че няма да ги осъдят?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 7. 7 Профил на БРАВО
  *****
  Разстроено

  До коментар [#6] от "Boriaz":

  ИСТИНАТА Е,ЧЕ в България,явно детският живот не струва пукната стотинка.И това ясно ни беше показано на всички.В края на годината парите от фонда си стоят,а децата милите умират.Този Добрев и шефовете му заслужават за публичен линч.

 8. 8 Профил на Милена Христова
  Милена Христова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В края на годината натрупаните пари от фонда отиват в бюджеда. А по същото това време Президентът е начело на кампанията Българската Коледа, която кампания събира почти същата сума, която е и във фонда.

 9. 9 Профил на Мария
  *****
  Неутрално

  Не знам какъв е критерият за лечение на деца с увреждания и не съм си правила труда да разбера, защото за да стигнеш до някъкъв резултат се подлагаш на какви ли не унижения!!! Така е тук в България, където чиновник значи бездушен!!!Детето ми е на 5г.и е с церебрална парализа. Не знам какви фондове и фондацийки има/освен МЗ/, но до днес детето ми не получило нито лев за каквото и да е, освен полагащите му се за 75% инвалидност 150лв.Правили сме му 2 операции като за втората сме броили 800лв. за пластина която имплантираха в крачето,което замята.До ден днешен всичко си е било за наша сметка! В мен е останало горчивото чувстсво, че децата сякаш са забравени и ги ползват като знаме - не го забелязват, но когато се налага го развяват!!!

 10. 10 Профил на ssssss
  *****
  Неутрално

  Спомена се по-горе за т.нар. Гоцева коледа.
  Случайно някой да е виждал някъде публикуван отчет?
  Нещо от сорта : получени -х лева, дарени - х лева , РАЗХОДИ -х лева ??????

 11. 11 Профил на flame123
  flame123
  Рейтинг: Любопитно


  Детските на Циганчетата

  На 1 Април 2002 г. тримата юдо-ислямистки фашисти Кобурга, Доган и Лидия Биджерано-Шулева спряха детските на 711 000 бели дечица. Причината - семействата им имали цели 150 лв. облагаем доход на човек ! На останалите, (90% от които циганчета), детските бяха почти удвоени.

  Вече 7 години оттогава никой в тая държава, не може да се пребори с този расистки праг, пряко погазващ член 6 на Конституцията. То не бяха гневни постове и статии, то не бяха подписи и петиции, то не бяха безброй запитвания и клетви на ощетените майки. Насреща - стадо от глухи, враждебно грухтящи, анти-бели Сссвини - Сорос, Кобурга, Доган, Биджерано, Седефчо, Яков (СерГей), Емине Масларова, Гео Юрай (Пирински), Мангаль Костов, Болен Сидер. По някаква странна случайност, всичките от горния списък, са с НЕ-български, по-точно ...
  със циганско-хазарски произход. Въпросните криминални масови убийци, попадат в обхвата на член 416 от НК на РБ. Същия може да прочетете горе, в мотото на Блога ми. Сега към тях се прибавиха мургавия Бойко и неговата зам-министърка Валя Симеонова, кадърка на същия този Сорос.

  Анти-белия праг от 350 лв. БРУТО, ОСТАВА и при ГЕРБ !!!

  Ще попитате ... този праг защо не лови циганите ? Ами те като отказват да плащат данъци и осигуровки, всичките до един са с "нулев доход бруто". Даже Прагът да е 1 лев, пак не ги лови !!!

  Резултата е страшен. От 2002 г. досега децата на България са намалели със 190 000. Миналата година закриха 325 училища, тази година - само 50. Миналата година първолаците бяха 7 000 по-малко, тази година само 3 640 по-малко. Темпът намалява поради свръх-раждаемоста на циганчета.
  Даже самият Костов призна днес :
  "Само в 40 града има ученици, които са на възраст за гимназия"

  Обяснението за тази расова дискриминация, винаги е едно и също - НЕМА МЪНИ. Хайде да видим, дали пък нема ... Когато на бели родители-данъкоплатци се роди детенце, то не получава детски, ако техния облагаем доход е над 1050 лв. БРУТО - (3 х 350). Нека да вземем тази най-малка цифра, защото са спрени всички детски на 3-членни семейства, които имат облагаем доход от въпросните 1 050, до максимума от 4 000 лв. БРУТО.
  На 1050 лв. БРУТО държавата им взима точно 227,85 лв. осигуровки и данъци. Кажи ги 228 лв. Ако от тези пари се върнат 35 лв. като детски, то държавата, пак е на печалба от това семейство с цели 193 лв. месечно (228 - 35). Но нееее - не им връщат нищо и така им прибират всичките 228 лв.

  Нямало пари ли ?! Някой изоообщо има ли си представа, какви детски са осигурени за циганчетата ? Знам че ще кажете - някакви си там 20 -30 лева. Неее драги.

  Всяко циганче получава по 102 + 20 лв. месечно детски.

  Ще попитате как така 122 лв. за всяко циганче ! Нали детските са 35 лв. на месец, за тези които са под прага от 350 лв. БРУТО ?

  1) Всяко циганче получава тези 35 лв. месечно,
  защото родителите им като не плащат данъци и осигуровки,
  тоест "нямат доход БРУТО" - никакъв праг не ги лови !

  2) Отделно от това са еднократните детски :
  - 150 лв. при бременност
  - около 300 лв. средно при раждане на живо дете
  - 1 200 лв. до навършване на 1 година
  - 150 лв. за първолак
  Общо това прави 1 800 лв.
  Тези еднократни пари ги делим на 216 месеца (18 год. х 12 мес.)
  1800 / 216 = около 8 лева. месечно

  3) След това всяко циганче получава т.н. ДМД
  ( Диференциран Минимален Доход )
  ДМД е равен за тях на 91% от 65 лв. = 59,15 лв. месечно
  ( 65 лв. е ГМД, или Гарантиран Минимален Доход )

  4) От Мешерето, чрез партия "Евророма" всяко циганче получава още 20 лв. месечно.
  Ще попитате, а тези пари защо ги включваш, те са си техни ? Но контрирам аз, ако циганите бяха плащали като нас данъци и осигуровки, ток и вода, щяха ли да икономисат тези 20 лв. ? Именно на наш гръб те са "икономисали" допълнителните детски, които раздават само на своите деца.

  И така ... 35+8+59+20=122 лв. от нашия джоб.
  Тези детски се изплащат до 18 год. възраст.
  За 18 години месеците са 18 х 12 = 216

  122 лв. х 216 мес. = 26 352 лв. ни струва всяко циганче !
  Ако приемем, че са само половин милион = 13 млрд. 176 млн. лева !!

  В тази цифра не са включени безплатните ток и вода, безплатното за тях здравеопазване, безплатните училища и закуски - все разходи , които ние плащаме.
  Работете и плащайте, колкото повече работите и плащате, толкова повече циганчета ще отгледате ...

  Съобщение:
  Този пост бе публикуван в "ПРЕПОРЪЧАНО" на Blog.bg в 13,50 часа.
  След 3 часа, в 17,00 часа, бе изтрит от там, по нареждане вероятно на някой от власта. От това по-голямо доказателство, че срещу бялата раса има заговор за унищожаването и, здраве му кажи...
  http://lambo.blog.bg/politika/2009/09/15/tehnologiia-na-zloto-detskite-na-ciganchetata.397818
  Ето още малко за размисъл.

  jo
 12. 12 Профил на flame123
  flame123
  Рейтинг: Неутрално

  п.п. Статията е от Дата: 27.09.2009

  jo
 13. 13 Профил на магаренко
  *****
  Весело

  Ами дрис има ли в УНСС? ........Всичката мара втасала.........дрескот???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK