Гладна стачка започват строители на магистрала "Люлин"

Гладна стачка започват строители на магистрала "Люлин"

© Красимир ЮскеселиевТрима работници на турската фирма "Мапа Дженгиз", която строи магистрала "Люлин", започват гладна стачка. Това обяви председателят на синдикалната организация на КНСБ във фирмата Илияна Гогева, цитирана от news.bg. Гогева е една от гладуващите, другите двама също са синдикалисти.


Причината за стачката е безуспешната 4-месечна борба да бъдат решени проблемите на работниците на строежа, които са общо 340. Основният от тях е разделението в заплатите на турските и българските работници, като наетите от "Мапа Дженгиз" турци взимат значително повече за една и съща работа в сравнение с българите.


Освен това клас "прослужено време" е започнат да се начислява едва от месец октомври, а работниците настояват да получат тези пари със задна дата, обясняват недоволстващите. Още преди време синдикалистите обявиха, че фирмата нарушава грубо българското законодателство.


В протестните действия няма да бъдат включвани други работници, за да се спазят сроковете за завършване на обекта, обясни Гогева. Тримата синдикалисти ще гладуват, докато правата на сънародниците им не бъдат зачетени, а проблемите - решени, категорична е тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK