Борисов направи посещение на добра воля при Първанов

Очаква се в сряда президентът да приеме оставките на посланиците в Турция и САЩ

Борисов направи посещение на добра воля при Първанов

© Красимир ЮскеселиевПремиерът Бойко Борисов изненадващо се присъедини към обявената предварително среща на президента Георги Първанов и председателя на парламента Цецка Цачева. Разговорът беше поискан от Цачева, след като държавният глава каза, че е готов да наложи вето на текста от данъчните закони за премахване на облекчения върху ипотечните кредити на младите семейства. Бяха минали 45 минути от началото на срещата, когато на "Дондуков" 2 се появи премиерът. По-късно от прессекретариата на Първанов разясниха, че шефката на Народното събрание казала, че Борисов има готовност да се включи, а президентът приел.


Четвърт час разговори стигна, за да може Борисов да обобщи: "Срещата има един важен сигнал - институциите работят в синхрон и в необходимото разбирателство." Докато той и Цачева изразиха удовлетвореност и показаха, че смятат отношенията с президента за затоплени, Първанов беше по-сдържан. Все пак отговори с: "Надявам се срещите да бъдат регулярни", защото не искал важни неща да се решават на парче.


Вчерашната визита на премиера при президента дойде след близо едномесечни взаимни нападки и критики, отправяни и чрез медиите. Само преди 5 дни Първанов обяви, че между него и правителството има работно напрежение. Конфликтът започна в началото на ноември с отказа на президента да освободи посланиците в Турция и САЩ. Това беше и една от причините отново да бъде повдигнат въпросът за предсрочното му освобождаване, а ГЕРБ и поддържащите я партии в парламента подготвиха декларация, с която да го призоват да изпълни конституционните си задължения и да освободи двамата дипломати.
Премиерът Борисов пръв отвори посланическата тема вчера и каза, че след като президентът издаде указ, би трябвало Народното събрание да не се занимава с този казус. След това Първанов съобщи, че след посланика ни в Турция Бранимир Младенов и този в САЩ - Лъчезар Петков, е подал оставка. Най-късно днес ще бъде подготвен указ за освобождаването на двамата. По-важното е да мислим за това кой ще поеме двата поста, защото става дума за държави, в които имаме стратегически интереси и трябва много солидно да се подходи, препоръча Първанов. По думите му, както си говорили с премиера, трябва и "малко по-стратегически да погледнем на онова, което предстои с наследника на Румяна Желева като външен министър".


Борисов завърши изявленията със съобщението, че е проведена серия от консултации за забележките и исканията на президента по данъчните закони, "да се съобразим с всички тях" и да не се налага вето. Уговорено било и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в средата на януари за реформата на съдебната система. Двамата се обединили и около нова обща кампания - за популяризиране на донорството.Президентът ще сезира Конституционния съд за ДДС върху адвокатски услуги


Въпреки заявката си от петък да наложи вето на текстове от данъчните закони, с които се предвиждаше да отпадне облекчението за младите семейства, във вторник президентът Георги Първанов заяви, че "няма да спъва законодателния процес" и ще подпише указ за обнародването на данъчните закони. Той обаче обяви, че ще сезира Конституционния съд за въведения ДДС върху адвокатските услуги, който да реши въпроса според конституционната уредба. Според президента това не е далновидна политика "по отношение на утвърждаването на България като правова държава". "Именно чрез безпрепятственото осъществяване на това право се гарантира правната сигурност и функционирането на правовата държава", е позицията на държавния глава. Първанов посочи още, че начисляването на ДДС ще натовари финансово хората, които се нуждаят от правна помощ, а в отделни случаи може и да ги лиши от това право.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pen4o
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов защо вече не е в затвора?
  Нали си призна за побой на трето лице. Къде е прокуратурата? За какво взима заплата? Да вкарват ББ директно в затвора

 2. 2 Профил на Mimi
  *****
  Неутрално

  Тези от ГЕРБ ограбиха държавата.
  Заради тях сме най-бедната държава в ЕС.
  Да си ходят!

 3. 3 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  До идиоти №1 и №2. Избройте си минусите за половин час и си направете изводи, какво всъщност е положението. Ако ви позволи умственият ви багаж естествено.

 4. 4 Профил на Menci
  *****
  Неутрално

  Всички са забелязали, че когато Бойко се опита да се усмихне, това не му се удава, и лицето му почва да се гърчи в странна, болезнена, измъчена гримаса. Очите му са съвсем безизразни, а устата се мъчи да се усмихне. Нещо прекалено болезнено има в тази “полу-усмивка” . Ако се разгадае неговата усмивка, то това ще хвърли светлина върху страшната тайна на този човек. Бойко беше принуден да подпише договора за присъединяването на България към НАТО. Приятелят и ембарговият партньор на С.Хюсеин беше принуден да изпрати български войници в Ирак в помощ на коалицията против Саддам. Идейният другар на Милошевич, който му пишеше писма, израз на най-сърдечна подкрепа, доживя да види приятеля си пред трибунала в Хага. Той и на погребението му не можа да отиде, въпреки че толкова го обичаше. Някогашният националист Бойко е принуден да слугува на Ахмед Доган и да бъде унизяван непрекъснато от лакомията за власт на този коалиционен партньор. Някогашният “убеден републиканец” днес е пръв съюзник и при...

  Прочитане на целия коментар ...

  Прочитане на целия коментар ятел с бившия монарх. Той беше агент преподавател в школата на ДС в СИмеоново.. Кри години наред това, лъга и отрича....,но накрая беше принуден да си признае.... Това е страхотно унижение... Няма го СССР, а на Бойко му се налагаше да парафира договори за влизането на България в Европейския съюз. Забелязвате ли колко внимателно Бойко изрича думите “Европейски съюз”? Вслушайте се, интересно е.... Той внимателно изрича тези думи, защото го е страх да не би вместо “европейския” безсъзнателно да каже “съветския”.
  Само като иде в Москва при своя събрат Путин – също милиционер, но от КГБ – нашият Бойко , може свободно да излее мъката и да разкрие сърцето си. Само Путин може да разбере трагедията му. Но Путин не знае терзанията на Бойковата душа. На Путин не му се налага толкова да лицемери... В Русия вече няма и полудемокрацията, която имаше при Елцин. Но въпреки всичко Путин е идолът за лицето Бойко : защото Путин си позволява да прави и говори това, което наш Бойко не смее. Явно затова толкова често ходи при него. А иначе горкият Бойко постоянно е принуден да говори и прави точно обратното на това, което му се иска. Това е истинска трагедия. Нашият Бойко се чувства така, че все едно е сключил сделка с Дявола. Все едно Дяволът му е казал: “Ще ти дам всички земни благини, пари, власт, слава, но в замяна искам да се отказваш постоянно от убежденията си и да правиш обратното на това, което ти се иска!”. Как при това положение нашият любим Бойко да може да се усмихва?! Та това е пълно душевно и личностно раздвоение, това е подобно на шизофренията...

 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  "посещение на добра воля".
  Моля!
  Няма ли грешка?
  Оня ден водеха битка тежка!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6 Профил на До Menci от Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Menci или Steve от другата статия за Борисов.

  Наистина ли ни мислиш за идиоти, като пускаш една и съща глупост под различни имена в различни статии.

  Изключително дълъг и напълно безсмислен коментар. Прочетох го целия с надеждата да видя нещо смислено, ама не би. Като пишеш такива "проникновени" глупости поне гледай да са по-кратки. Ще ти опровергая само началото - за усмивката - спомни си нощата на изборите като си даде часовника на Цветанов /заради баса им/. Е това, ако е измъчена усмивка здраве му кажи.

 7. 7 Профил на Мултигруп
  *****
  Неутрално

  Кога ще вкарат крадците от ГЕРБ поатворите?
  Колко трябва да търпим! Окрадоха държавата!
  Вижте им декларациите на новите министри, имат по 6-7 апартаменти. От къде са? С какви пари?
  Как има Веждито 10 апартамента ?т Мултигруп ли? От къде?

 8. 8 Профил на sds
  *****
  Неутрално

  По време на дом.арест Т.Живков записа над 50 аудио касети,4 от тях е подарил на приятела Б.Б.

 9. 9 Профил на Joro
  *****
  Неутрално

  Ха ха! Държавата е окрадена още от предното правителство!

 10. 10 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Весело

  По Конституция Президента на Република България хем го има хем го няма.Основната отговорност за държавата носят Народното Събрание и Министър Председателят.Това че ръководителите на изпълнителната власт са посетили Президента е само в негова полза.Иначе съвсем ще му забравим името.

  Ръй! Ръй!
 11. 11 Профил на goran
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Joro":

  Абе рано е да се правят генерални изводи, но май е по-добре да живеем на широко в "окрадена", управлявана от Станишев държава, отколкото да мизерстваме уплашени в в държава от която не се краде нито лев и се управлява от Борисов.

 12. 12 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  goran № 11

  Или си изпуснал нещо или този ти коментар е невероятно тъп.

 13. 13 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  Още ли има тапунгери които незнаят какво значи да си независим и да живееш спокоен и сносен живот,наистина че в момента и след 10 години управляващите ще са свързани по един или друг начин с БКП но по важно е да мислиш и да се бориш за подобър живот на съгражданите си отколкото да ги крадеш.В България винаги е било така защото когато се появи някои ми иска да изкара каруцата на правилния път винаги мнозиство глупаци искат пак да я набутат пак в канфката за да я засипе калта.Омръзна ми от такива идиоти и как не им дойде акъл за толкова години незнам.

 14. 14 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  svoi

  Да, така е. Справка - в ада Българският казан не го пазят дяволи, защото щом някой си подаде главата, веднага друг го дръпва към дъното.

 15. 15 Профил на ANTI
  *****
  Весело

  Трипера и мутанта,идеалната двойка.

 16. 16 Профил на ARRI
  *****
  Весело

  ААууу,колко са сладки тримата.Са го играт-добрия,лошия и злия по Христо Калчев.

 17. 17 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Моля, простаците, вън от форума! Пишете, след като изтрезнеете!

 18. 18 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Първанов посочи още, че начисляването на ДДС ще натовари финансово хората, които се нуждаят от правна помощ, а в отделни случаи може и да ги лиши от това право.
  ----------------------------------------------------------------------
  А нещо да кажете за 20% ДДС върху лекарствата ? Значи болните и нещастните трябва да се товарят финансово, а тези, които желаят да се съдят трябва да бъдат облекчени. СПРАВЕДЛИВО ли е ?

 19. 19 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Това автентична снимка ли е? При Президента без костюм и вратовръзка, а със спортно полу-яке и пуловер? Или премиерът не уважава институцията на президента, или не уважава себе си. Или е просто простак.

 20. 20 Профил на До № 10
  *****
  Неутрално

  А къде е правописът? Защо изобщо пишеш, като не го можеш?

 21. 21 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  № 20 до №10

  Човекът не е толкова зле, колкото много други форумци.

 22. 22 Профил на +))))))
  *****
  Весело
 23. 23 Профил на ?
  *****
  Весело

  До коментар [#19] от "?":

  А тоя дето е с вратовръзка,да не е повече от простак?!

 24. 24 Профил на =0
  *****
  Любопитно

  ТРИМАТА "БИВШИ"КОМУНЯГИ! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!

 25. 25 Профил на DEMIROV
  *****
  Неутрално
  До коментар [#11] от "goran":

  Слушам и не вярвам на очите си ?!?!?!? Какви простотий само!!!!

 26. 26 Профил на Gundi ( bez snimka0
  *****
  Неутрално

  "Бяха минали 45 минути от началото на срещата, когато на "Дондуков" 2 се появи премиерът"
  Протокола на МС, ако има такъв, трябва да се уволни- хем Бойко ще направи по-големи икономии ( към кафетата с които не черпи гостите си)
  Две причини:
  1. Не може да отидеш на среща с Президента с 45 мин закъснение
  2.Че си е неандерталец е вярно но след като се е калесал за Премиер да махни тия селски пуловер и да сложи връзка

 27. 27 Профил на Брей кви Нюз
  *****
  Неутрално

  Небрежно елегантно
  облечен премиер
  посети неочаквано
  президенска институция
  и синхронизира
  държавна глава.

 28. 28 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#3] от "Руслан 21":

  Защото много сте чалгаджиите!! Колко чалгаджииски песни се написаха!! Колко КЮТУКА се изказаха!! Колко много СЕДЕРАСТИЯ....

 29. 29 Профил на Menci
  *****
  Неутрално

  Кога ще вкарат крадците от ГЕРБ по затворите?

  Колко трябва да търпим!
  Окрадоха държавата!

  Вижте им декларациите на новите министри, имат по 6-7 апартаменти. От къде са? С какви пари?

  Как има Веждито 10 апартамента ?т Мултигруп ли? От къде?

 30. 30 Профил на Партийно строителство
  *****
  Неутрално

  Господинът в средата ли е отговорник на партийната "тройка"?

 31. 31 Профил на Рамбо
  *****
  Гневно

  Много простаци тъпи копелета платени олигофрени комунета има във форума, Марш във тъпия форум на дума, да агитирате, знам ви кои сте и майка ви жална

 32. 32 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  Не Б.Б.е причината хората да смятат БСП/ДПС за престъпници, а обективната действителност, в която съществуват незаконните заменки, кражбите на ДДС и звучния шамар за Станишев - спирането на средствата от ЕС поради, забележете казват го от ЕК, не овладяната корупция в България. Това първо.
  Второ - на никоя нормална държава не и е нужна опозиция от крадци и национални предатели, чиято ЕДИНСТВЕНА цел е личното им забогатяване, но не и развитието на съответната държава. В този смисъл, БСП/ДПС са НЕнужни за обществото ни дори и само като опозиция ( като управляващи очевидно бяха вредни).
  Трето - поради т.1 и 2 всички дееспособни, умствено здрави граждани не се интересуват от мнението на БСП/ДПС. От мнението на крадците се интересуват само в съда.
  Четвърто - поради т.3 не е редно да се критикуват БСП/ДПС, че не изказват мнение. Напротив медиите трябва да престанат да дават трибуна на БСДПС. Последното може да изглежда недемократично, но ще има няколко положителни резултата, включващи но не ограничени от
  А - успокояване на обществото, силно дразнено от очевидното лицемерие на БСДПС
  Б - възможност за поява и чуваемост на реална, ДОБРОНАМЕРЕНА, НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА и в този смисъл необходима опозиция.

 33. 33 Профил на песнопойка
  *****
  Неутрално

  О, достолепни Генерале, поведи ни!
  Ний вярваме във твоя свят обет!
  От враговете – Де Пе Се /ДПС/ пази ни!
  Проправяй бъдния ни път напред,
  За да застане нашата България
  Във Европейския съюз със чест,
  Да заблести като небесна лъчезария
  Да я приветстват всички! Светла вест!
  Премъдри Господи Иисусе, благослови Ти Генерала и България!

 34. 34 Профил на Първан Гоцев
  *****
  Неутрално

  До всички, които вият срещу ГЕРБ - . Очевидно е , че ви липсват незаконните заменки, кражбите на ДДС, измамите с европейски пари и др. "достижения" на обичаните от вас БСП / ДПС. За да плюеш по тези, които не харесват БСДПС трябва или да си умствено изостанал или да ти плащат. От надрасканото във форума от теб не става ясно кое от двете са драскачите, но и в двата случая мнението им е без стойност и следователно - не цапайте коментарите с платени драсканици и/или малоумни писания. Вървете да целувате з...те на Станишев и Доган!

 35. 35 Профил на hi hi
  *****
  Неутрално

  Борисов отиде на работа на добра воля...

 36. 36 Профил на Mr. Clean
  *****
  Неутрално

  А така, кажете им на всички некадърници на ГЕРБ. Само ние от БСП и ДПС знаем как да крадем, да заменяме и да точим фондове и ДДС. Ето наш "лекар" ( изрод) спести 24 млн. от фонда за някакви си болни деца. Така се прави взимаш от децата, всимаш от социално слабите ( правиш ремонт на комплекс за 2500 лв/м.кв, когато нов комплекс струва 1500 лв м.кв) и забогатяваш.Долу ГЕРБ, че ни спряха кражбите. Долу Дянков - щял да спира контрабандата. Как ще я спира, като нямаме източване на ДДС, като няма кражби от държавата и като ни спрат последното - контрабандата ние от БСП/ДПС от какво ще забогатяваме. Заявяваме, че сме готови на всичко - дори да продадем България на турците, но ще запазим заграбеното.

 37. 37 Профил на бай Сельо
  *****
  Весело

  Подходяща илюстрация на статията щеше да е снимката на целуващите се Хоникер и Брежнев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK