Опозицията поиска в бюджета да се заложат повече приходи

Пламен Орешарски и Алиосманн Имамов поискаха да се заложат съответно със 762 млн. лева и 500 млн. лв. повече приходи

© Красимир Юскеселиев

Пламен Орешарски и Алиосманн Имамов поискаха да се заложат съответно със 762 млн. лева и 500 млн. лв. повече приходиДа се заложат по-големи приходи в бюджета, призоваха депутати от опозицията при днешното гласуване на проекта за бюджет 2010. От ДПС и БСП предложиха две различни суми, съответно 500 млн. лв. повече и 762 млн. повече, а изказвания в тяхна подкрепа направиха вносителите им Алиосманн Имамов и Пламен Орешарски.


И двамата защитиха позициите си с очакваното по-добро развитие на икономиката през следващата година. Алиосман Имамов призна, че миналата година е било подценено развитието на кризата и затова приходите са се оказали по-ниски. Сега обаче управляващите подценяват вероятността България да излезе от рецесията и съвсем естествено да се съберат повече приходи.


"Каква е разликата между консервативния бюджет при растеж и криза. Тя е в излишъците, при растеж те са по-големи, а сега ще са по-малки", каза Имамов и обясни, че неправилно се създават излишни илюзии, че балансираният бюджет е условие за влизане на България в еврозоната.
Средствата от по-високите приходи по думите му пък трябва да се насочат за земеделските производители, защото бюджетът в този му вид пренася тежестта на кризата върху тях.


Конкретна прогноза направи и Пламен Орешарски, като заяви, че очаква БВП догодина да е с поне 2 млрд. по-голям от този, който правителството залага.


Лидерът на СДС Мартин Димитров репликира депутатите, че техните идеи са България да реализира дефицити и през следващата година. "Големите разходи не могат да свият спада на икономиката и това се видя в последното тримесечие на миналата година, когато Пламен Орешарски похарчи 4 млрд. лв., но не можа да спре рецесията, а само се превърна в рекордьор по харчене", каза Мартин Димитров.


Иван Костов пък допълни думите му и разкритикува Алиосман Имамов с аргумента, че приходите може дори да се окажат по-ниски от очакваното и ако се заложат по-високи разходи само ще се постави на риск балансирането на бюджета.


"Това ще минира и опитите на България да се влезе във валутния механизъм ERM2 и след това в еврозоната", каза Костов.


Дебатът се състоя в самото начало на дискусията за бюджета, преди на гласуване да се предложи чл. 1 от Закона за бюджета, който утвърждава именно приходната му част.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Откъде да ги заложим тия приходи, драга опозицийо - освен от личните ви авоари, които изкрадохте от държавата, не виждам откъде.

 2. 2 Профил на Рашо
  *****
  Гневно

  ЕМИ да върнат откраднатото от станиГЕЙ , да влезнат във затвора и тогава наистина ще има повече приходи във бюджета

 3. 3 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Още им си краде на комунягите.

  Orda
 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 883 Любопитно

  Опозиция няма - това е истината! Има някаква шайка от руско-турски адвокати, които се чудят как да се нагъзят! След "кризата подмина България" сега пък "подценяваме приходите"! Като видяха, че все пак криза има, направиха най-важните стъпки, купиха самолети, увеличиха пенсиите и изхарчиха всичко от бюджета с цел да затрият България! Това е гнусна шайка от родотстъпници, национални предатели!

 5. 5 Профил на ЗемйГорянин
  *****
  Неутрално

  Всички досега крадоха. На ред са следващите.

 6. 6 Профил на ARRI
  *****
  Весело

  До коментар [#4] от "nqma zna4ka koi":

  Може би,имат в напредвид,че Сергишев,Масларка и останалата шайка бандити ще върнат откраднатото.Хихи,представяте ли си това да се случи?

 7. 7 Профил на ima
  *****
  Неутрално

  Има откъде да се заложат приходи - от конфискацията на имущество и активи на членовете на организираните престъпни групи ДПС и БСП.

 8. 8 Профил на Go4o
  *****
  Весело

  Мухите наплюха бюджета,малко им се видя...

 9. 9 Профил на ткникодим
  ткникодим
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки министър на финансите досега е залагал по-ниски приходи, за да има възможност после да харчи без контрола на парламента тези 10%, които му се полагат по закон. Така правеха и Орешарски, и Костов, и Велчев. Когато са в опозиция, те винаги критикуват правителството за тази дребна хитринка при съставянато на бюджета.

  След като Костов сега подкрепя занижените приходи, значи наистина не е в опозиция.

  Приходите са занижени, защото разчитат на 2% спад през 2010. Тези 2% Дянков е свалил от небето, с много гледане. Всички, ама всички грамотни икономисти в България настояват, че при най-най-най-неблагоприятно развитие на нещата, спадът ще е не-повече от 1%. Най-вероятно е да има растеж от половин процент.

  Това е въпреки усилията на Дянков да задълбочи спада.

 10. 10 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Върнете всички незаконно придобити облаги от обръчите ви от фирми през последните осем години и хазната ще се напълни, комунистически наглеци такива!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Гневно

  тази шайка крадци от БСП/ДПС не би следвало да се нарича опозиция, а по-скоро "бъдещи клиенти на Прокуратурата"!

 13. 13 Профил на abv
  *****
  Гневно

  Крайно време е да разберете, че държавния бюджет отразява парите, които ще се ИЗЗЕМАТ от активните хора и фирми и ще се разходят от държавните чиновници по тяхно усмотрение. А то винаги е по -неефективно, отколкото ако се разходват от икономическите агенти, които са ги "изработили".
  Ще вземат пари от инженерите и ще ги дадат на т.н. учени от БАН, ще вземат от БТВ и Нова и ще дадат на БНТ, от Дарик на БНР, от работещите на безделниците и т.н.
  Държавата НЕ СЪЗДАВА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ!
  Тя разпределя 42% от БВП. Крайно неефективно, нецелесъобразно и в голяма степен крадливо.
  Пример: Вземат от нас пари и правят ремонти по 2400 евро/м2.
  Е, кой от нас прави такъв разход?
  И това, което вземат сега, е прекалено много. 500 000 тунеядци на държавната ясла са прекалено много.
  Пък и малко им се вижда! Още искат! Колко бе, от сегашните 42% да ги направите 84% ли? Само за вас ли да работя?

 14. 14 Профил на rumen221
  *****
  Неутрално

  Приятели,
  ДНЕС по света бошуват едновременно:
  1. Световна финансова криза;
  2. Световна продоволствена криза;
  3. Световна рецесия...!!!
  4. Кризата у нас, обаче, е „структурно-управленска”, а най-голяма пречка за развитието ни е „Клиентската” система, наречена у нас „Обръчи от фирми”, които унищожават всички наченки на Пазарна икономика.

  Нито една от световните кризи не ни засяга пряко..., защото у нас съществува предпазарно стопанство - наченки на свръх примитивен капитализъм, който не се влияе от световните пари...
  Косвено, обаче:
  - Намаляха парични потоци от гурбетчийте, които се експропреираха, чрез системата на несъществуващия „бюджетен излишък”...
  - Намаля прането на пари, чрез строителството..., но засега продължава, чрез несъществуващите обороти от хилядите „казина”...
  - Изтеглиха се почти всички капитали от Лихварските къщи, учредени от чуждестранните банки-майки..., които алчните ни за големи лихви финансови министри, искат да заменят с държавни пари от резерва...!!!

  Изхода:
  1. Заради световната продоволствена криза - Стимулиране на Селското стопанство и съпътстващите го производства, чрез възстановяване, за държавна сметка, на поливното земеделие...
  2. Заради световната рецесия – Държавно стимулиране на всички износно ориентирани и най-вече крайни производства...
  3. Заради Американската финансова криза – Мощно нисколихвено кредитиране, чрез ББР и поевтиняване на енергията (въпреки намалянето на бюджетните приходи)...
  4. Заради структурно-управленската криза – възстановяване на държавните институций, под лозунга - „Да върнем държавата на гражданите”...!!!

  Господин Премиер, всичко останало е от "Лукаваго"...!!!

 15. 15 Профил на Екстрасенс
  *****
  Неутрално

  Чака ни тежка 2010 г. - ще има слаба селскостопанска реколта и в следствие на това, скок на цените на храните. А дали подемът в ЕС ще доведе до подем в нашето машиностроене - не знам. Нищо добро не се очаква и от ишлемето. Строителството също ще продължи да крета. От къде ще дойде ръст на БВП?

 16. 16 Профил на KR
  *****
  Неутрално

  Крадците да върнат парите

  "Военният министър дал подробна информация на държавния глава как се е стигнало до финансовия колапс на армията. По думите му в края на януари и началото на февруари т.г. Министерството на отбраната със съгласието на Министерството на финансите е изтеглило голяма част от месечния лимит за харчене за май, август, септември, октомври и ноември. Сумата е около 100 млн. лева.

  Министърът посочи, че като мотиви за искането за допълнителния лимит е записано плащане на военнотранспортни самолети "Спартан" и на вертолети "Кугър", но това не е било направено. Парите са били изхарчени за неща, които не са пряко свързани с отбраната, и както финансовите власти, така и българското общество са били заблудени, заяви Младенов.

  По думите на Младенов изтеглените авансово средства са изхарчени "за всичко, което предното ръководство на министерството е смятало, че ще му помогне да спечели изборите"."

 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  Предлагам в бюджета да се създаде ново перо:

  " Социални помощи за подържане на висок социален стандарт сред членовете на БКП и ДПС в опозиция."

  Пожелателно е социалния стандарт да се доближава до нивата на голямото лапане от времето на бюджетните излишъци.
  Настоявам за подкрепа на предложението!
  Без тези помощи функционери на БКП ще живеят в мизерия, примерно Масларова може и да не може да си подържа Бентлито и ще и се налага да продава още заграбени вещи на предкомунистическата интелигенция. Влезте им в положението на комунистите!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  И в този бюджет, правителството на ГЕРБ и Борисов, продължава расистката политика на предишните "трима разбойници",детски да получават изкл. циганчетата.

  Прагът от 350 лв. БРУТО, с който са спрени детските на 540 000 бели деца, е заложен и в новия бюджет 2010 г.

  Не можейки повече да чакам, на 14 Ноември аз изпратих запитване до Европейския парламент.

  Ето текста на запитването :

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/12/02/zapitvane-do-ep-za-pragyt-v-bruto-sreshtu-poluchavaneto-na-d.447038

 19. 19 Профил на хаха
  *****
  Весело

  Идея за повече приходи в бюджета-имотите на крадливите Р.Овч.,масларката,Мургина ,батко,Братко,Запалката и Доган...и ето ти пари за още една година изхранване на целия български народ.

 20. 20 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 233 Гневно

  Тия гербери не могат да се оправят с финансите - видя се вече. Не плащат на фирмите, увеличват междуфирмената задлъжнялост и фалират фирми. Стана ясно и че Дянков е мекере на световната банка. Да си ходи там обратно !

 21. 21 Профил на Vsichki?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "ткникодим":

  Хайде, кажи кои са тези всички? Поименно, щото аз не се сещам.

 22. 22 Профил на ЧУПИРАЛ СЕ
  *****
  Неутрално

  НЯМАЛО ПАРИ ЛИ..ПАРИ ЛИ НЯМАЛО В БОГАТА БЪЛГАРИЯ КОЯТО ЕЖЕДНЕВНО Е КРАДЕНА..И НЕ Е СПИРАЛО???
  КРАДЕЦЪТ,НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРАДЕЦ ВИКА ДРЪБТЕ КРАДЕЦА!!
  АБЕ КОМУНИСТИЧЕСКО-ДУМОКРАТИЧСКИ ИДИОТИ ЩЕ ДАДЕТЕ 5-6 МИЛИАРДА ОТ ОКРАДЕНОТО И ЩЕ ИМА СУПЕР БИДЖЕТА..БИ-БИ-БИП!!
  АКО СТЕ МНОГО ЗАГРИЖЕНИ КРЕТЕНИ ПРЕСТЪПНИ!!
  САМО ДЪРВЕН ГОСПОД ПО ГЪРБА И ГЛАВАТА ПО ВАС ..ПУБЛИЧНО,НА ПЛОЩАДА!!
  И ЕДНИ КАМИОНЕТКИ ДА ВИ СЪБЕРАТ МЕСАТА СЛЕД ТУЙ,ПИДЕРАЗИИИИИ!!
  ДЕТСКИ,МЕТСКИ,ИНТЕГРАЦИОННИ,НЕ ЗНАМ СИ КВИ ЖАЛКИ ТРОХИ..НЯМАЛО,МОЛЯ ВИ СЕ!!
  БИЛИ НИ ОКРАЛИ ПРЕДНИТЕ МОЛЯ ВИ СЕ!! Е,ДЕКА СА ПРЕДНИТЕ ,БЕ,СЕГАШНИ ИДИОТИ?? ДЕКА ИЗБЕГАХА,ЧЕ НЕ МОЖ ГИ ХВАНЕТЕ И ДА НАПОВРЪЩАТ ЗАГРАБЕНОТО?? НА МАРС ЛИ СА,КЪДЕ СА???
  ТУКА СА НАЧЕЛО НА "БИЗНЕС"..НАЧЕЛО НА ВСИЧКО!! БОГАТАШИ ВИСШИ!
  НЯМАЛО ПАРИ,А,В БЪЛГАРИЯ???
  А КОЛКО ЗАГРАБЕНИ ПАРИ В КЕШ И В НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ..КОЛКО??????
  А,КРЕТЕНОИДИ НА КУБ????
  ИМЕНАТА ИМ СЕ ЗНАЯТ..НЯМА НУЖДА ОТ РАЗУЗНАВАНЕ И КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ!!

  АМА СТРАХЛИВА БЪЛГАРИЯ..МНООООГО СТРАХЛИВА И ДРИСЛИВА!!
  КАРАЙТЕ СИ ТАКА КАТО ТАКА СЕ ХАРЕСВАТЕ И СИ ГИ ХАРЕСВАТЕ!!
  РЕВЕТЕ СИ НАВОЛЯ КАТО ВИ КЕФИ,СТРАХЛИВЦИ!!
  ИМА ДА ТИ ГО ВКАРВАТ МНОГОКРАТНО ОЩЕ ,НАРОДЕ!!!
  ЯВНО СИ ПРИВИКНАЛ И ..ТОЛКОЗ!!
  ЩЕ ДАД

 23. 23 Профил на мммм
  *****
  Неутрално

  Приходи,разходи..бюджета..аабала глупости !! редовни годишни дрънканици!!
  пълни български нещастници!
  а България е най-богатата страна в света,но най-крадената и гаврена! гаврена от българите-българите ,висши плазмодии, избрани от народа. Българите са едни неосъществени богаташи-всеки гражданин!!Можеше поне от ранга на редовия белгиец или датчанин да бъде ,ако не и отгоре!! ама нейсе,като си е тъп и малодушен..!! не е важно на мене да е добре,важното е на Вуте да му е зле,нали?? да си седи така!!! да държи ракията и салатата и толкоз! Дотам му стига и мирогледа и съзнанието и желанията!! Поне в България!а,да,и псувни само като за мезе също!!
  дотам му стига бабаитлъка и ума и съзнанието и морала!!
  БОКЛУЦИ !!!

 24. 24 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Браво на abv, казал е наистина азбучни истини.

  Когато държавата харчи общи пари, трябвада ги харчи за неща, които са от полза на ВСЕКИ - като ред и сигурност например. Субсидиите за една или друга професионална или потребителска група винаги са в ущърб на останалите данъкоплатци.


 25. 25 Профил на шофьор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "nqma zna4ka koi":

  Пич, много си зле. Сигурно си платен писач на Боко тиквата. Нормален човек няма как във всичките си постове да ръси само простотии и като папагал да повтаря безсмислиците на мутрата и американо-еврейския лизач Дянков.

 26. 26 Профил на ССС
  *****
  Неутрално
  До коментар [#10] от "Zoon Politikon":

  А мутрата и мутресата трябва ли да връщат нещо или при тях всичко е честно и справедливо?

 27. 27 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Валутен механизъм ERM2 какво означава?

 28. 28 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Целият свят излиза от кризата, а ГЕРБ и четворната коалиция ни тикат надолу. Ако не беше кретенското говорене и нищоправенето от последната половин година, България с натрупаните резерви от предишното правителство и с финансовата си стабилност наистина можеше да остане най-слабо засегнатата от кризата страна. За 5 месеца новите управляващи не дадоха поне един сигнал, че имат идея какво да правят за България. Обратно, с насаждания страх у населението за предстояща задълбочаваща се криза за няколко месеца убиха вътрешното потребление. Депозитите на физ. лица се увеличават, а потреблението се свива. С безумните си приказки, с липсата за каквата и да е визия за развитието на българската икономика прогонват чуждите инвеститори. За разлика от предходните 4 г. на стабилност и предвидимост, през които в България влязоха 26 млрд. евро чужди инвестиции, за няколко месеца Боко превърна България в неясен, несигурен и непредвидим партньор, с неоценими рискове. Трябва да си доста невеж, за да не схванеш, че дори всичките 7 млрд. евро от Европа да бъдат усвоени през следващите години, те не могат да компенсират изгубеното доверие на частните инвеститори. И за да е сигурно, че кризата в България все пак ще се задълбочи, джуджето корифей от СБ вместо да предложи мерки за преодоляване на междуфирмената задлъжнялост, през последните 2-3 месеца рязко я форсира със забавяне на изплащането на държавните задължения към фирмите. В целия свят правителствата помогнаха на страните си да излязат от кризата, в България кретените от ГЕРБ и послушниците им от четворната коалиция помогнаха на кризата да победи страната ни - убиха вътешното потребление с насаждане на страх у населението от бъдещето, изгониха външните инвеститори с некадърността и нарцисизма си, унищожават и националния бизнес с безумната си икономическа политика.

 29. 29 Профил на Весел вълк
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "пепи":

  Току що Дубайската държавна компания спря да обслужва кредит за 54 милиарда - на това " Целият свят излиза от кризата" - здраве му кажи!
  Не само, че не е излязъл светът от кризата, но тепърва ще се задълбочава.

  А чуждите инвеститори винаги са ги гонили БСПарите. Още едно време като изгониха Роувър и обясняваха, че виж Роувърджиите били си виновни, защото искали да сглобяват стар модел, макар че причините бяха тотално различни и абсолютната невъзможност да се прави нормален бизнес в България.

 30. 30 Профил на Весел вълк
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "abv":

  Ще работиш, Робе, ще работиш!

 31. 31 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разбира се!
  Веднага!

  Една ЛУСТРАЦИЯ и всички досноничили на ДС да им се
  АНУЛИРАТ ПЕНСИИТЕ!

  На БАНичарите също!

  Имаме консенсус, имаме новина!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 32. 32 Профил на Fenix_rises
  *****
  Неутрално

  Най-краткия БГ политически виц.

  Депутат връща откраднатото, предава се на прокуратурата, осъден е и - лежи до живот.

 33. 33 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "шофьор":

  Ти щот си много добре!
  Щот вярваш на турскочервената дружина ,явно!
  Карай си таксито и не се бъркай в работи,които не разбираш!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK