Съдиите предложиха на парламента да избере Румен Янков за член на ВСС

Румен Янков

© Надежда Чипева

Румен ЯнковСъюзът на съдиите в България (ССБ) предлага доскорошния председател на Конституционния съд Румен Янков за член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. В съдебния съвет се освободиха две места, след като членовете му Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставка заради контакти с "черничкия Красьо с ланците".


В специално писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министъра на правосъдието Маргарита Попова съюзът предлага Янков да бъде избран да попълни едно от двете вакантни места в парламентарната квота на съдебния съвет.


"В настоящия момент този избор е особено важен поради съществуващата остра криза на доверие в съдебната власт", мотивират съдиите решението си. Те се позовават и на последователно поддържаната в публичното пространство позиция на министър Попова, която демонстрира доверие във възможностите на съдебната власт да преодолее със собствен ресурс кризата на доверието. "Нещо повече - заявява съдиите - в интервю за вестник "Капитал" от 6 ноември госпожа Маргарита Попова заявява недвусмислено убеждението си, че при излъчване на представителите от парламентарната квота във ВСС Народното събрание "преди всичко трябва да обръща поглед към хора от системата".
При избора на двамата членове на ВСС от Народното събрание трябва да се приложи нов подход, който да гарантира прозрачност и излъчване на най-достойната кандидатура, смятат съдиите. Според тях излъчването на изявени професионалисти от Народното събрание с безупречна репутация и доказан управленски опит в администрирането на съдебната власт е ефективна гаранция срещу външни и вътрешни опасения за политизация на съдебната власт.


Според съдиите Румен Янков в цялата си кариера досега е показал на практика, "че уважаван юрист като него може да заема властнически позиции без всякакво нездраво изкушение от властта".


Парламентът избира 11 членове на ВСС. Толкова избират и магистратите. Гласуването в Народното събрание става с обикновено мнозинство. Тази практика от години е обект на критика, тъй като позволява на парламентарната мнозинство да прави политически назначения.Румен Янков е роден на 29 юни 1942 г. в Пловдив. Завършил Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" (1967). Разпределен като районен прокурор в Пещера (1968-1969). По-късно става съдия в Районния съд в София (1971-1980), в Градския съд в София (1980-1991), председател на отделение във Върховния съд (1991-1992). След това става заместник-председател на Върховния съд (1992-1993) и негов председател (1994-2000). Избран е за съдия в Конституционния съд от общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд (2000). През 2006 г. е избран за председател на Конституционния съд.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atanas_atanasoff
  atanas_atanasoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поместената снимка не е на Румен Янков, а на Людмил Нейков

 2. 2 Профил на No 7
  *****
  Неутрално

  Проверете си снимката. Това не е Румен Янков.

 3. 3 Профил на Stefan Tafrov
  Stefan Tafrov
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Един достоен човек, браво!

 4. 4 Профил на SSS
  *****
  Весело
 5. 5 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Като знам кои ставаха прокурори по онова време...... Аман от "деполитизирани" комунисти!

 6. 6 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Като знам кои ставаха прокурори по онова време...... Аман от "деполитизирани" комунисти!

 7. 7 Профил на От редактора
  *****
  Неутрално

  Благодарим Ви за добронамерената забележка!
  Извиняваме се на читателите и на г-н Янков за допусната грешка.

  От редактора

 8. 8 Профил на Al Bundi
  *****
  Разстроено

  Всите съдии сте от отбора на Станишев и футболните съдии...

 9. 9 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван":

  А, не. Тука бъркаш. Румен Янков е "синя каска", изключително умен и честен и ще им стъжни живота на комунистите във ВСС. Само дано те но го уморят първи.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 10. 10 Профил на Stefan Tafrov
  Stefan Tafrov
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Румен Янков е сериозен. честен и компетентен магистрат, най-после едно подходяща номинация!

 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 383 Неутрално

  "Румен Янков е сериозен. честен и компетентен магистрат, най-после едно подходяща номинация!"

  Така е. Обаче аз месля, че "коалиционните партньори" на ГЕРБ (Синята коалиция) ще се заядат и ще опитат да пробутат дежерните си назначения - Стефанка Стоянова и Маргарита Златарева, които те правеха последните два пъти. Впрочем и двете са бивши колежки на Р. Янков, и и двате са кадърни.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на !!
  *****
  Неутрално

  Предлагам от президентската квота да бъде назначен във ВСС - Красьо Черничкия!
  Тъй като е..."с доказан управленски опит в администрирането на съдебната власт "... и е максимално ефективен!

 13. 13 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Това е един страхотен човек! Ако съдиите бяха като него в тази страна нямаше да има проблеми! Браво за предложението - Румен Янков е наистина достойния човек за ВСС!

 14. 14 Профил на отлично
  *****
  Неутрално

  Браво за предложението. Румен Янков е голям професионалист и много читав човек. Най-важното - не е корумпиран като боклуците които си отидоха от ВСС сега.

 15. 15 Профил на право в целта
  *****
  Неутрално

  Много подходяща номинация!Р. Янков е сериозен и много стабилен юрист!

 16. 16 Профил на new adv ;)
  *****
  Весело

  А, Красьо какво казва? (оня, черничкия)

 17. 17 Профил на 7777
  *****
  Неутрално

  Провокиран от визитната картичка искам да съобщя, че Румен Янков живееше в кооперация - сталиниски тип - в София още през 50-те години на миналия век. Познайте от раз, кои можеха да се ползват от това право, да им се раздават държавни квартири - верните на режима татковци с полковнишки пагони. Не можем и не можем да се отървем от комунистическите издънки.

 18. 18 Профил на мафиятя
  *****
  Гневно

  Ще има ли най после осъдени босове на престъпноста , групировки от Г - 13, мафиоти начело със Черепа

 19. 19 Профил на 8888
  *****
  Неутрално

  Много прибързано и неинформирано изказване правите , уважаеми 7777 ! Румен Янков е много далече от комунизма и издънките му и го е доказал с последователно и демократично и смело поведение като съдия! Освен това семейството му е репресирано - брат му е съден за антикомунистическа дейност - какви татковци какви пагони Ви се привиждат!

 20. 20 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  познавам румен янков. радвам се, че във форума се включват и други хора, които могат да споделят мнение. радвам се също така, че едрата кройка и мащабното мислене на този човек за момента стъписват злодумниците. дори и да не стане член на всс, неговият авторитет след хората няма да пострада.

 21. 21 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 383 Неутрално

  7777,

  Р. Янков е роден 1942 г., следователно през петдесетте години е бил дете. Ако ще обвиняваш дете заради (предполагаеми) грехове и простъпки на родителите му, знай, че това е комунистически прийом.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 22. 22 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  Един и същ кръг от хора вече 17 години се върти из най-висшите съдебни институции- от КС към ВСС и обратно. Румен Янков е един от тях....

 23. 23 Профил на Bushido
  *****
  Неутрално

  Румен Янков е изключително стабилен, принципен и кадърен човек, който не се посвени да се опълчи срещу доста глупости по времето на Иван Костов, въпреки че много хора го смятаха за синя каска. Доказателство за неговата принципност е, че бе подложен на атаки от главния прокурор Никола Филчев, който беше лично назначение на Костов, Йордан Соколов и Иван Григоров. Най-висшият тест за принципност според мен е да можеш да се изправиш лице в лице с грешките на твоите съидейници, вместо да си затраеш, за да не си разваляте отношенията.

 24. 24 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Правилно, Румен Янков трябва да бъде!

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 25. 25 Профил на ДЕТ
  *****
  Неутрално

  За всички, които работим в правосъдието, Янков е знакова фигура на прехода, известен със своята почтеност, компетентност и с последователното отстояване на принципа, че "магистратът говори със своите актове", а не "кокинее" пред камерите...
  Дано да бъде подкрепен !

 26. 26 Профил на meme
  *****
  Неутрално

  на Румен Янков като председател на ВС не му беше изтекъл мандата от седем години, когато Иван Костов реши да сложи на негово място този мръсник Иван Григоров. Но тъй като Янков не искаше да му прекратят мандата, започнаха да разпространяват за него разни компромати. Много силно го притиснаха, обещавайки му да го изпратят във КС и той накрая се съгласи. Янков има много чепат характер, но е честен професионалист.

 27. 27 Профил на познат
  *****
  Неутрално

  не е лош човек, но е отнесен от вихъра, изключил за реалността, инертен и особняк повече от необходимото.Нещо като Радой Ралин на съдебната система.Не е способен да създаде някаква система и да я следва до постигане на резултат.Все пак е по-добър от другите, които могат да се натиснат-те ще са компромисни и продажни.Но и да се очакват чудеса от него не трябва.

 28. 28 Профил на nikivelikov
  nikivelikov
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на съюза на съдиите. Предлагате изпечен съдия от кариерата, вербуван от ДС още по времето на Тодор Живков, затлачил и спрял делата срещу убийците в лагерите на смърта. Узаконил далаверата на кредитните милионери в зелено, да си връщат дълга с деноминирани левове????!!!!.......Изнасилил стажант съдийка, когато е бил съдия в Пещера, пребил сестрата на Архангел Стоименов в Банкя и заграбил бащиният му имот ( справка - виж вестник Стандарт брой 25 38 от 29.11.1999г. ). И още куп други имоти заграбени с неговата "правна" помощ.От пострадалите !

 29. 29 Профил на До анонимен
  *****
  Гневно

  Това , което пишеш са инсинуациите, които лудият Филчев и правнният нихилист Костов лансираха в медийното пространство за да могат да опетнят един честен човек и юрист като Румен Янков с цел да го отстранят като председател на ВКС и на негово място да назначат онзи мръсник Иван Григоровов. Техните твърдения, които ти възприемаш са направо налудни и могат да се родят само в главата на идиот като Филчев. Костов не разбра, че такъв ерудиран и почтен юрист може да бъде знакова фигура за правосъдната система по време на прехода, а го замени с луди и алкохолици като Филчев и Григоров, които му се кълняха в партийна вярност, а всъщност допринесоха за сриването му в политиката и загиването на синята идея. Именно ограниченият, злобен и тъп Григоров съсипа съдебната система.... Радвам се, че има хора, които оценяват Румен Янков и вярват в него...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK