Цачева изгони Яне Янев от залата заради остър тон срещу президента и срещу ГЕРБ

Яне Янев<br />

© Анелия Николова

Яне ЯневСлед дълга и изключително остра декларация на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) срещу президента Първанов, прочетена от парламентарната трибуна от Яне Янев, председателят Цецка Цачева обяви, че използва правото си да го изгони от едно заседание за обида на институциите.


Янев и цялата му парламентарна група напуснаха залата, след което пред журналисти той заяви: "Озадачени сме от бързата метаморфоза на Цачева, която вчера, въпреки по-голямата острота на моето изявление, ме защити, без да съм искал защитата й. Днес, когато нашата декларация е по-премерена и не съдържа обиди към институциите, тя обявява наказание."


Янев каза, че е  наясно защо е "това ухажване между кръгове в ГЕРБ и президента". Той знаел и какви сценарии се готвели и  защо в ГЕРБ е най-силна съпротивата за свикване на Велико Народно събрание. "Защото искат статуквото да продължи поне още 20 години", отговори си Янев, но отказа да коментира сценариите.
Гневът на лидера на РЗС  беше предизвикан от това, че ГЕРБ не подкрепи идеята на РЗС да бъде орязан с 1млн. лева бюджетаът на президента и сумата да бъде прехвърлена към комисията "Кушлев" за отнемане на незаконно придобито имущество.


Особено "неудопустимо" според Янев било разминаването между ангажимента на финансовия министър, който преди месец казал "да" на предложението на Янев,и сегашния отказ на ГЕРБ. "Питам, какво обърна мнението им?", заяви Янев и добави многозначително: "Ще разберем защо."


Все пак РЗС ще продължи да подкрепя антикризисните мерки на ГЕРБ.Изгоненият вчера от заседанието Румен Такоров (БСП) прати опровержение на Цачева
Депутатът от БСП Румен Таковор, който вчера след 13-часови дебати по бюджета беше изгонен от заседанието от предесдателя на парламента Цецка Цачева, днес й прати опровержение.Такоров беше отстранен от заседанието и загуби надницата си заради гласуване с чужда карта  - тази на Пламен Орешарски, и отправени оскърбителни жестове към депутати. Такоров показа днес стенограма и разпечатка на гласуванията, от които се вижда, че Орешарски не е участвал в конкретните гласувания, за които Такоров е обвинен, че е гласувал с неговата карта. Затова ще иска извинение от Цачева и отмяна на глобата. Депутатът разказа, че се пошегувал със зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов (ГЕРБ) като имитирал, че натиска пулта на празното място до себе си, където преди това стоял Орешарски. След това помахал с ръка на Лъчезар Иванов, че се е "вързал на шегата му" и отрече да е правил неприлични жестове. Според Такоров зам.-председателят на парламента се "изживява като преброител на депутатите от левицата и проверява колко са гласували с чужди карти".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK