Общинска фирма дължи данъци и такси за пет години

"Егида" се грижи и за общинските подлези в София, но от тази дейност губи по 50-60 хил. лв. на месец. Една от причините е, че част от атрактивните за търговците подлези, като този на НДК, не са собственост на общината

© Николай Дойчинов

"Егида" се грижи и за общинските подлези в София, но от тази дейност губи по 50-60 хил. лв. на месец. Една от причините е, че част от атрактивните за търговците подлези, като този на НДК, не са собственост на общинатаОбщинската охранителна фирма "Егида" пет години не е плащала на Столичната община данък сгради и такса смет. Така дружеството е натрупало близо 300 хил. лв. задължения, които обаче не може да изплати. За това на днешното си заседание общинският съвет реши да разсрочи дълговете на "Егида" за 5 години.


Това се налага и тъй като дружеството трябва да сключи договори с общината за охрана, но не може да го направи, защото й дължи пари, обясни Орлин Иванов от ГЕРБ.


Общината има да дава 200 хил. лв. на "Егида"
В същото време се оказа, че общината и районните администрации също имат да дават пари на "Егида" по договорите за охрана. По време на заседанието на съвета не стана ясно каква точно е сумата, като се чуха числа от 400 хил. лв. до 1 млн. лв. Кметът Йорданка Фандъкова се ангажира да направи справка за точната сума. Според източници на "Дневник" тя е 200 хил. лв., от които 80 хил. лв. са задълженията на Столичната община, а останалите са на районните.


"Причините общината да дължи пари на "Егида" са различни. Бавят се плащанията и към други фирми, с които има сключени договори. Проблемите обаче се наваксват, защото в момента разходите са по-малко от приходите за разлика от предишните месеци", каза председателят на общинския съвет Андрей Иванов. "Столичната община води целенасочена политика да докара "Егида" до несъстоятелност", коментира Стефан Иванов от СДС.


Предложението за разсрочването на дълговете на "Егида" накара представители на опозицията да попитат, защо пет години администрацията и общинският съвет не са знаели, че дружеството не си плаща данъците и таксите. "Това означава, че дирекциите "Местни данъци и такси" и "Общинска собственост" са спали пет години. Някой ще потърси ли отговорност на одитора, който е заверил неверните финансови отчети на дружеството, на балансовите комисии, които са ги приели, на кмета", попита Георги Кадиев от БСП. Орлин Иванов от ГЕРБ му отговори, че дълговете били установени наскоро - след смяната на ръководството преди няколко месеца. "Предишният мениджмънт е заблудил общината и съвета", каза Орлин Иванов.


Бъдещето на подлезите още е неясно


Покрай спора за задълженията на "Егида" отново беше засегната темата за бъдещето на дружеството. Росен Малинов предложи то да бъде преобразувано в общинско предприятие, за да може общината да му възлага директно дейностите по охрана, а не да обявява обществени поръчки, които "Егида" рядко печели. От ГЕРБ заявиха, че ще се мисли за преобразуването на фирмата, но това трябвало да стане паралелно със съставянето на бъдещата общинска полиция.


До края на годината трябва да има и решение за това кой и как да стопанисва подлезите, за които сега се грижи "Егида". Преди няколко месеца от фирмата поискаха това задължение да отпадне, тъй като от него губели по 50-60 хил. лв. на месец. Вероятно част от подлезите, в които могат да се дават магазини под наем, ще бъдат дадени на частни фирми, като освен за тях те ще трябва да се грижат и за част от нетърговските подлези. Останалите щели да останат на грижата на общината. "От около 10-те търговски подлеза се печелят по 1.2 млн. лв. на година, а само за ремонт на всички съоръжения са нужни 15 млн. лв.", обясни Андрей Иванов. Николай Стойнев (ГЕРБ) каза, че някои от най-атрактивните подлези не са общински. "Подлезите на НДК и на "Плиска" например са частни, а този пред Министерството на спорта е собственост на Спортния тотализатор", обясни Стойнев.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  и това ако не е конфликт на интереси здраве му кажи. какво е правила администрацията на Б.Б.?

 2. 2 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  КАК ТОЧНО ПУБЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ Е СТАНАЛА ЧАСТНА И КОГА. КЪДЕ Е ПРОКУРОРА?

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Пет години общинските Съвет и Администрация не са знаели, че Егида дължала данъци и такси? Щели да търсят отговорност на одиторите? Чудесно! Общинската администрация явно не е запозната с концепцията за "вътрешен одит". Да питят какво е във всяка по-голяма фирма - сигурен съм че ще им кажат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK