Фирма,свързана с Ковачки стана собственик на "Топлофикация Перник"

Фирма,свързана с Ковачки стана собственик на "Топлофикация Перник"

© ДневникЧастните дружества "Стийм Трейдинг" и "Бови тур" стават акционери в пернишката "Топлофикация", съобщи БТА, позовавайки се на синдика Димитър Богданов. Държавното топлофикационно предприятие дължи на двете частни фирми 99 650 000 лева. Според оздравителния план, приет от събранието на кредиторите на "Топлофикация", вземанията на "Стийм Трейдинг" и "Бови тур" се преобразуват в капитал. Частните дружества стават мажоритарен кредитор и съответно собственик на дружеството. "Стийм трейдинг", която се свързва с Ковачки, претендираше за 33.9 млн. лв., с които е закупила задължения на "Открит въгледобив", собственост на консорциума "Енергия МК". Консорциумът обединява мините, притежавани от бизнесмена. Председател на съвета на директорите на консорциума според ДАКСИ е Станислав Тасев, който е и управител на "Стийм трейдинг".Според търговския регистър "Бови тур", която е другият голям кредитор на топлофикационното дружество, е собственост на Людмил Пейчев. Той притежава 70% от компанията "Порт Лом", като останалите 30% са собственост на компанията "Фиман", част от икономическата групировка "Перун". Тя е собственост на Иван Агафонов - син на бившия собственик на фалиралата банка "Славяни" Георги Агафонов, и Иван Колев


През април тази година пернишкото топлофикационно предприятие бе обявено от съда в неплатежоспособност заради дългове, надхвърлящи 140 млн. лв. Процедурата беше поискана от  беше поискана от ЕТ "Венцислав Йорданов - Надежда", която имал договор с бившата държавна мина "Перник" да транспортира въглищата за централата, и "Стийм трейдинг". Йорданов е продал вземането си на "Бови тур", което е за 70 млн. лв. Оздравителният план, подготвен от синдика Димитър Богданов, приет от кредиторите, предвижда да бъдат изплатени напълно приетите и одобрени вземания на кредиторите, възлизащи на 120 000 000 лева. Допуска се разсрочване на погасяване на задълженията между 3 и 5 години.


Борчовете към държавата ще бъдат изплатени незабавно. Те са обезпечени с ипотека, уточни за БТА Богданов. Държавата чрез представителя на Агенцията за държавни вземания направи опит да оспори оздравителния план пред Пернишкия окръжен съд. Оказа се, че възраженията са постъпили на много късна фаза на производството и съдът отхвърли иска на АДВ и "Топлофикация" за отлагане на приемането на оздравителния план.От "Топлофикация" съобщиха, че Върховната касационна прокуратура е разпоредила проверка на целесъобразността на вземанията на "Бови тур" и "Стийм Трейдинг". От дружеството посочиха още, че в момента има висящо дело за несъбрани вземания от предприятието на Христо Ковачки "Мини открит въгледобив" в размер на 70 млн. лв. Последното в продължение на няколко години е единствен доставчик на въглища за държавното дружество.
"Топлофикация" - Перник се проверява и от Икономическа полиция. Работата се наблюдава от Окръжна прокуратура. На инспекция са подложени всички документи - сключени договори и получени средства по проекти и програми от Европейската банка за възстановяване и развитие и от републиканския бюджет. Проверява се периодът от 2003 г. досега. За това време дружеството е било управлявано от трима директори - Игнат Божинов, Симеон Георгиев и Стойчо Василев.


Освен инспекция на Икономическа полиция, в "Топлофикация"- Перник тече и одит на Държавен финансов контрол. "Топлофикация" има заем от 22,6 млн.евро от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ за реконструкция на парогенератори и подмяна на топлопреносната мрежа.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mики Маус
  *****
  Неутрално

  Е-хе-хе, пък да им го дадат, после ще започне дране от глоби за замърсяване на въздуха. Този ТЕЦ е уникален, никой друг в света не работи с въглища с толкова високо съдържание на прах. Направо се чудя как Перничани не ходят с противогази. Друг е върпоса, че май имаше мераци да се газифицира града и ако топлофикацията спре да работи.......зелена светлина...

 2. 2 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Mики Маус":За това карат голф 2 със затъмнени стъкла.

 3. 3 Профил на Просвета
  *****
  Неутрално

  Ако вземете ТЕЦ София и спрете източването й, ако вземете да опростите дълговете за милиони на софиянци, гарантирам че градът ще Ви направи национален герой.

 4. 4 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  Защо не се запознаете с всички материали и преписки в МИЕ за Топлофикация Перник.
  Имаше един план, представен с възможности за финансиране и такива операционни данни, които нямат подобни като преимущества за гражданите.
  Плана беше представен от един млад специалист - инж. Донков.Запомнил сам , че още Игнат Божинов беше против, защото спираше възможността за злоупотреби.
  Беше свързано с газови турбини, има готова площадка и парното като цена възлизаше на 90-100 лв на месец за тристаен апартамент.Фиксирано. Тогава имашеи такса мощност - момчето беше направило план да я поеме като разход от страна на фирмата.
  Хубавите работи обаче.....
  Няма начин да се спре източването и далаверите.
  Като не дава внимание на младите и образованите, ще мръзнем старите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK