РЗС ще се обърне към омбудсмана и КС, ако Цецка Цачева не отмени наказанието на Янев

Яне Янев на парламентарната трибуна<br />

© Анелия Николова

Яне Янев на парламентарната трибунаРЗС ще се обърне към омбудсмана заради превишени, според тях правомощия, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, ако Цачева не отмени наказанието на председателя на ПГ на РЗС Яне Янев. Това обяви Димитър Чукарски в декларация от името на РЗС, информира БТА.


Вчера Цецка Цачева отстрани Янев от заседанието заради декларация с обидни квалификации към парламента и държавния глава. Депутатите от РЗС щели да питат и КС може ли парламентарния правилник да се тълкува в противоречие с конституционното право за изразяване на мнение.


В декларацията РЗС възразява остро "срещу неправомерните действия и злоупотреба със служебно положение" на Цецка Цачева. Според РЗС Цачева няма основание да наложи това наказание. За първи път парламентът се използва за публична саморазправа с политически опоненти, заяви Чукарски. Той смята, че Цачева тълкува избирателно парламентарния правилник, който предвижда такава санкция за оскърбяване на държавния глава от депутати, а не за политически мнения и оценки, изразени от цяла парламентарна група. Конституцията гарантира правото на депутатите свободно да изразяват мнение по всеки политически въпрос, включително и за президента, който е политическа фигура, заяви Чукарски. Той попита защо Цачева не е отстранила останалите народни представители от РЗС и има ли право да отстранява Янев, когато чете декларация не в лично качество, а като председател на групата. Чукарски посочи, че изразеното съмнение в моралните достойнства на държавния глава е било мотивирано от действията на президента по време на двата му мандата като държавен глава, а и като председател на БСП. Чукарски призова Цачева да отмени решението. В противен случай от РЗС щели да настояват тя да бъде отстранена от заседание за обидно отношение към народен представител.
Димитър Чукарски настоя и председателят на парламента да си направи отвод за това заседание. Цецка Цачева отговори, че не може да си направи отвод, защото според правилника само при участие на председателя по разискванията в пленарна зала заседанието се ръководи от друг председател, а по политически декларации разисквания не се провеждат. Тя отбеляза, че правилникът не предвижда и възможност за колективно оспорване на наложената санкция "отстраняване от заседанието".


Засегнатият Яне Янев има право сам да оспори пред председателя на НС наказанието, като този срок тече от днес и изтича в първия работен ден на парламента, обясни тя. Цачева заяви, че декларацията на групата няма стойност на еднолично възражение и, ако Янев не направи възражението си по предвидения от правилника ред, тя ще смята, че няма такова оспорване.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кой има полза от предсрочни избори?
  *****
  Неутрално

  Всичко се развива според плана на РЗС за предсрочни избори през пролетта.

 2. 2 Профил на Еми...
  *****
  Неутрално

  Юристи...
  При нас, икономистите, даваме предимство на съдържанието пред формата, но при юристите... вижте какво става в съда...

 3. 3 Профил на arri
  *****
  Неутрално

  Слаби и неадекватни са.Няма да успеят.

 4. 4 Профил на arri
  *****
  Неутрално

  Слаби и неадекватни са.Няма да успеят.

 5. 5 Профил на Шоптрегер
  *****
  Весело

  Няма демократична култура у нас.


  то каква ли има?

 6. 6 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Колкото и да съм критичен,
  Яне почва да ми става симпатичен!

  www.berbenkov.hit.bg
 7. 7 Профил на !?!
  *****
  Разстроено

  Кое от "разкритията" на Яне беше доказано, даде резултат, някой беше осъден по него?

  Само празни изхвърляния. Медийни фойерверки и накрая нищо.

  А, има едно - такава реклама направи на един селски кмет, че го избраха за депутат от ДПС.

 8. 8 Профил на Т34
  *****
  Любопитно

  До №2 - Еми: А може ли качествено съдържание да бъде поднесено за клиента /разб. за п р о д а н!! / в лоша форма, т.е. в Л О Ш Т Ъ Р Г О В С К И В И Д??? Не, не може! Икономистите държат на паралел между съдържание и форма, иначе са пишман икономисти, каквато си и ти, Еми...

 9. 9 Профил на Лудуто Яне в атака!
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на ТЕСА
  *****
  Гневно

  Много психота има в политиката.Какви ли не видяхме педофили побойници на собствените си деца за лъжци и крадци те са си такива и от всичко това страда народа.Къде е тръгнал този параноик стази малка партия която само на база статистическата грешка влезе в парламента.Прилича ми на онези пинчери много злобни много лаят но големината им е колкото на плъх.

 11. 11 Профил на МАРИЗ
  МАРИЗ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Колкото и да не ви се вярва, шанса на РЗС при следващите парламентарни избори е значителен. Около Я.Янев има кръг от отлични медиатори и политически конструктори. Ако сегашния премиер Б.Борисов продължи да допуска елементарни лични или на обкръжението му грешки, то със сигурност от над 50 %ще видим като негова алтернатива Я.Янев и РЗС. Нагласите на българския избирател са точно такива, да се избира нещо ново и още по-непредсказуемо: Сакскобургготски, Борисов, Янев. Българския избирател нямаше шанс да участва в референдуми за АЕЦ, ЕС, Лисабонски договор и НАТО. Но има шанс на следващия парламентарен референдум да размести фигурите. А дали ще спечели "демократичната игра" е прогнозируемо.

 12. 12 Профил на луди хора
  *****
  Неутрално

  Яне само л...а хвърля и ни зари всичките с тях. Голяма гледка сме... Продължавайте да му симпатизирате. То каквото повикало, такова се обадило.

 13. 13 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Гневно

  Жалкото обаче е, че всеоще ние хората не сме се ОСЪЗНАЛИ че за да има ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ трябва вече да строим вътре и вън-Държавни отночения не на основата на МАЖОРИТЕТА от групираните Частни, Култови-Политрически или Религиозни увлечения ( които са аматйорски ), а на основата на Талантите между нас.

  Дойде време щом искаме Демокрация, да забраниме КОНСТИТУЦИОННО НАМЕСАТА на тези наши лични Политически, Религиозни и Етнически ( най-вече групирани ) увлечения, и чрез нови закони, да преустроим Конституциите си първо, създавайки нов вътре-социален по-хуманен ред и чак след това да се Конгломерираме за да създадем един ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН Съюс!

  Факта е неоспорим.

  Погледнете от какво съвъкупление на различно Социално устроени държави е сегащният Евро-Конгломератски коктейл;
  Републики, Царства, Кралства и какво ли не , всички БРЪЩОЛЕВИШИ гръмогластно за „демокрация”, където никъде я няма а и нищо не се прави за това.

  ДОКОГА НА ДЕСНИ-ЛЕВИ, ГОРНИ-ДОЛНИ, СЕЛЯНИ И ГРАЖДАНИ ЩЕ РАЗДЕЛЯТЕ ПОСТАРОМУ БЪЛГАРСКИЯТ МНOГOНАЦИОНАЛЕН НАРОД??

  ТЕЗИ ВИ ИЗКАЗВАНИЯ СА В ПРОТИВОРЕЧИЕ НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗНАЕТЕ ЛИ ТОВА ЗА ДА БРЪЩОЛЕВИТЕ ТАКИВА РАЗЕДИНЯВАЩИ НАРОДА НИ ДУМИ??

  Народа непосилно плаща данъци на НЕПРЕСМЕТЛИВАТА И АНАРХИЧНА ДЪРЖАВНА KУЛТ-ПОЛИТИЧЕСКА СТРУКТУРА.

  Учители стачкуват заради безпаричие а те Евро-Марионетните "законо-псевдо-съблюдатели" се самопремиират бюджет-конструктивно, с ограбени ШАТНИ, народни средства, Ужас !!
  НЕ Е ЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТОВА??

  BЪРНЕТЕ ПАРИТЕ ОТКРАДНАТИ ОТ ГЪРБА НА ТРУЖЕНИКЪТ-БЪЛГАРИН и не се само-боносирайте с откраднати ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"
  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  СРАМ и ПОЗОР за нас Българите!
  СРАМ и ПОЗОР пред светъът!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 14. 14 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Гневно

  Драги сънародници,

  Какво e Истинска Демокрация и Демократична Свобода?
  Ще кажа само 3 най-важни условия за Демокрацията;

  1/ Toвa e Правото на Производителя-Работник!
  Конституционнoтo Правото на Производителя-Работник да бъде активен участник не само в Производството, но и в Пропорционалното Разпределение на Печалбите от товa Производство!

  2/ Правото на гаранция за Несъдимост!
  Конституционното юридичеческо, гаранционно Право за Несъдимост на честната част от обществото, а не третирана наравно с престъпната, и заставяна лично да доказва невинността си, чрез свидетелства за Съдимост.

  3/ Toвa e ПРИЕМСТВЕНОСТТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ, И ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три) КУЛТОВО-Аматйорски фактора да се месят в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK