Яне Янев обяви Марио Тагарински за политически отвлечен

Яне Янев обяви Марио Тагарински за политически отвлечен

© ДневникВърху депутата Марио Тагарински е оказан натиск, за да депозира вчера заявление за напускане на парламентарната група на РЗС. Тази хипотеза бе изразена от лидера на партията Яне Янев, цитиран от агенция "Фокус".


"Като председател на РЗС съм силно обезпокоен за живота и здравето на народния представител Марио Тагарински," заяви Янев и допълни: "Може би се касае за политическо отвличане. Тази хипотеза, според нашите експерти, е съвсем реална".


Янев заяви още, че от 16:00 часа вчера личният телефон на Тагарински е изключен и той не е отговарял на повикванията на своите своите съпартийци.
"Марио Тагарински лично на мен и на колеги от парламентарната група многократно е декларирал лоялност и е казвал, че дори някога нещо подобно да реши, той може да напусне парламента, но не и Парламентарната група, защото той знае, че зад проекта РЗС стоят много солидни фактори, направени са солидни международни политически инвестиции от Съюза на европейските консерватори и реформисти," обясни лидерът на РЗС.


"Призовавам вътрешният министър Цветан Цветанов незабавно да обяви Марио Тагарински за общодържавно издирване. Трябва да разберем дали не е станало нещо криминално, защото тук се касае за народен представител", призова Янев.


След като вчера Тагарински подаде в деловодството на Народното събрание молба за напускане на парламентарната група на РЗС, тя напрактика се разпадна, тъй като остана само с 9 души – с един по-малко от необходимия брой.


Според правилника на този парламент, Тагарински остава независим и няма право да се присъедини към друга група, нито друг депутат може да се присъедини към РЗС.
Тагарински е депозирал заявлението в деловодството на парламента в 15.41 часа.


Марио Тагарински е бивш депутат от ОДС и министър от правителството на Иван Костов. След това той премина през Демократическата партия, преди да стане депутат от "Ред, законност и справедливост".
РЗС е първата парламентарна група в 41-то Народно събрание, която се разпада.


Вчера, след като се разбра за напускането на Тагарински, парламентарната група на "Ред, законност, справедливост" излезе с декларация, в която се твърди, че той е "инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС".Пълният текст на декларацията гласи:


Марио Тагарински, избран от листата на РЗС за народен представител от многомандатен район Враца е подал в петък в 15 часа и 41 минути заявление за напускане на парламентарната група на "Ред, законност и справедливост".


Г-н Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си за мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони. Това поведение, както и времето на напускане, странно съвпада с момента, в който парламентарната група на РЗС назова новата коалиция "ГЕРБ – Гоце" и влезе в спор по този повод с управляващата партия.


Смятаме, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС. Очевидно е, че тя пречи на тези, които искат да се запази двадесетгодишното посткомунистическо статукво. Първоначално се купуваха и продаваха избиратели и гласове, след това се премина към купуване на секционни комисии, за да стигне днес до купуване и продаване на народни представители.


Причините за криминалното напускане на М. Тагарински РЗС няма да остави скрити за широката публика. Тази сутрин вътрешният министър и председател на "ГЕРБ" Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г. пророкува, намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи.


Такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии – методите на бившата ДС са живи и в действие.


Излизането на Тагарински от парламентарната група нямаше да е значим проблем ако не доказва и нещо друго. В България се заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия. Двуглавият "ГЕРБ" с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президента Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт.


"Ред, законност и справедливост" ще даде ексклузивна пресконференция по този повод в 11 часа на 7 декември, понеделник, в пресцентъра на ул. "Раковска"108.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK