Кризата вкъщиСветовната финансова криза оказва смазващ ефект върху семействата от развиващите се европейски страни и Централна Азия и има сериозни опасения, че през следващата година 11 млн. души от двата региона могат да попаднат под границата на бедността. Други 23 милиона са буквално на ръба и могат всеки момент да загубят достъпа си до комунални услуги като вода, ток и отопление, работата и дори дома си.


Това сочи доклад на Световната банка за 2010 г. Според документа, озаглавен "Кризата вкъщи - стрес тест на домакинствата от Европа и Централна Азия", семействата са силно засегнати от сътресенията на кредитните пазари, покачващите се цени на стоките и услугите, както и растящата безработица.


Едно от основните заключения на експертите на банката е, че финансовата криза е заличила голяма част от постигнатото след 1998 г. по отношение на стандарта на живот в най-тежко засегнатите сега държави. През последното десетилетие благодарение на икономическия просперитет в Централна и Източна Европа и Централна Азия гражданите са имали облекчен достъп до банкови заеми - нещо, което обаче ги е направило
много уязвими при потенциален пазарен шок


какъвто в случая са финансовата криза и последвалата тежка рецесия. В тези условия голяма част от семействата не са в състояние да изплащат вноските по изтеглените кредити, показва стрес тестът на Световната банка.


Особено показателно е положението в три от най-пострадалите от макроикономическите сътресения европейски страни - Унгария, Естония и Литва. Там се очаква броят на пресрочените потребителски и ипотечни кредити да нарасне с една пета. Безработицата и шоковите промени във валутните курсове също оказват влияние върху процента на уязвимите домакинства, увеличавайки го с няколко пункта.


Независимо че в последните месеци има тенденция за понижаване на цените на хранителните стоки и петролните продукти, те все още са далеч от предкризисните нива. Тревога предизвикват и слабите валути в Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, в които през 2008 г. инфлацията е била близо 20%


Високите цени са особено трудни за преглъщане


от бедните слоеве на населението в тази част на света, където разходите за храна стигат до 80% от бюджета на домакинствата. За страни като Беларус, Украйна и Молдова прогнозите на Световната банка сочат, че стремежът на властите да компенсират разходите за производството на ток ще се отразят в покачване на цените - нещо, което удря директно хората с нисък доход.


Между 1998 г., когато Русия беше връхлетяна от тежки икономически сътресения, и 2006 г. над 50 млн. души от Централна и Източна Европа, както и Централна Азия са успели да се изкачат над границата на бедността. Точно те обаче са сред сериозно заплашените при сегашните свивания на икономиките. Очаква се те да се отразят негативно на благосъстоянието на 160 милиона души. Около 40 млн. от тях и сега живеят със средства под необходимия жизнен минимум, а останалите 120 млн. са на границата на бедността. Най-отчетливо тази тенденция се наблюдава в страните от ОНД със средно представящи се икономики, смята Световната банка.


Според доклада опитът на посочените региони при предишни кризи сочи, че подобни икономически сътресения се отразяват трайно на човешкото развитие, защото семействата се справят чрез


орязване на разходите за образование и здравеопазване


Ограничени този път са и традиционните стратегии за икономическо оцеляване - намиране на втора работа, финансова помощ от роднини в чужбина или търсенето на препитание зад граница.


В тази ситуация мерките за защита на социално слабите граждани ще играят решаваща роля и трябва да бъдат запазени независимо от очакванията за спад в бюджетните приходи на страните, препоръчва Световната банка. Според доклада държавите, макар да имат различни по характер и ефективност социални политики, разполагат с поне една програма за защита на най-уязвимите слоеве от населението, която трябва да бъде разширена - било с увеличаване на получаваните помощи или с разпростиране върху повече домакинства, които могат да разчитат на нея.
Световната банка: Бедните в България ще се увеличават


В България икономическото забавяне и намаляването на имигрантските парични преводи до роднини се очаква да доведе до увеличаване на бедните с 1.2%, сочат прогнозите на Световната банка за 2010 г. Това са хора, които живеят под прага на социалния минимум (виж по-долу). Независимо че това е сравнително малко повишение в сравнение с други страни, то ще се отрази на пазара на труда, особено в строителната индустрия. Причината е, че ще липсват свежи инвестиции.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АААА
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на 4I40V0T0
  *****
  Весело

  ХАК ИМ Е ,
  У НАС КРИЗА НЯМА.
  КОЙТО НЕ ВЕРВА ДА ПИТА МУТРАТА ,
  ПИЦАТА И ИСКРОВ.

 3. 3 Профил на И аз съм от Симитли!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "АААА":

  Не знам защо ти е весело!

  Та в Симитли кризата е по-малка от Средната за БГ !

 4. 4 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 521 Неутрално

  'Ква криза и къде?

  Proud to be anonymous!!!
 5. 5 Профил на на живо от Велинград
  *****
  Весело

  Вие си имате криза,ние си имаме Черепа.Тук сме пълни с казина.Сега чакаме да ни открият още две,три и ще станем не СПА столица на балканите,ами Лас Вегас на балканите.

 6. 6 Профил на Хамстер Станишеф
  *****
  Неутрално

  Всуе се морите да крещите...

  Аз бях този, който първи откри, че криза няма.

  4I40V0T0
  Весело
  * 2

  ХАК ИМ Е ,
  У НАС КРИЗА НЯМА.
  КОЙТО НЕ ВЕРВА ДА ПИТА МУТРАТА ,
  ПИЦАТА И ИСКРОВ.

 7. 7 Профил на доволен
  *****
  Неутрално

  В Световната банка е пълно с добри и умни евреи. Те са видяли че се задава криза и понеже ни обичат ни пратиха Симеонча да ни оправи.

 8. 8 Профил на 101
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "4I40V0T0":

  Долнопробен лъжец си ти, дришльо мамин.

  Иди се лигави с пъпчивия гъз на Станишев по темата, посерко нещастен.

 9. 9 Профил на абе хора ?
  *****
  Разстроено

  Какво Ви става, как коментирате ?
  Добре, моято орисия ще Ви кажа:
  През 2008 г. решхме с жена ми да теглим кредит и най-накпая да имаме "собствено" жилище. И двамата сме първо поколение софиянци, т.е родителите са се преселили през 60-те в Сф. На база всеобщата еуфория и ние решихме че няма нищо по нормално от това да теглим кредит и да станем горди собственици. И така .................... края на 2009 г. Преди месец банката чрез съдя изпълнител ми продаде апартамента. Остоно ми да дължа 14 хил. евро !!! Не съм добре, нервен съм. С жена ми почти не си говорим. Не виждам възможност за оправяне на нещата ! А какви щастливи бяхме на новогодишната вечер 2008/09 г. !!! ..................... Каква нова схема за съсипване ни готвят на нас агганцата новите имащи ??? Тъжно ми е и за Вас, тия които са с моята съдба !

 10. 10 Профил на MUTRATA
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "101":

  ПРАВ СИ - МУТРАТА НЕ ЛЪЖЕ.
  ЗАКЛЕВАМ СЕ В ДЕДО МИ УБИТ ОТ КОМУНИСТИТЕ.
  САМО ЧЕ НЕ КАЗВАМ КАК СА МЕ ПРИЕЛИ В СИМЕОНОВО

 11. 11 Профил на 4I40V0T0
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "101":

  ТОВА С ПЪПЧИВИЯ ГЪЗ , МАЙ ТИ Е ТРАВМА ОТ ДЕТСТВОТО?

 12. 12 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#9] от "абе хора ?": Добре де, би ли обяснил - какъв заем сте теглили и за какъв срок? Колко са ви доходите? Сигурни ли са ви били работните места? Защо се е стигнало до тук? Съжалявам за вашето положение, но изглежда не са малко хората, които просто не преценяват възможностите си!
  Дано се оправите! Стискам палци!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 13. 13 Профил на До №11 от Руслан 21
  *****
  Неутрално

  ХАК ИМ Е ,
  У НАС КРИЗА НЯМА.
  КОЙТО НЕ ВЕРВА ДА ПИТА МУТРАТА ,
  ПИЦАТА И ИСКРОВ................

  Нещо си се объркал много яко. Защо тях да питаме, а не позора станишев, който единствен твърдеше, че криза няма. Та затова не се чуди на № 101, че много е прав.

 14. 14 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Борко - ами тогава са им били доходите достатъчно, а сега вече не. Изгоряли са, както ще изгорят и много други тепърва. Аз съм в среден по размер град със "затихващи функции" и такива случаи вече знам достатъчно, като имай предвид, че става въпрос за заеми от рода на 250 до 400 евро месечно. Нищо пари, ама като ги нямаш става проблем.

 15. 15 Профил на KKK
  *****
  Неутрално

  Не ви знам какви хора пишете тука, обаче в среден по размер град със затихващи функции заплатата е 300 лева на месец, какви жилища, какви кредити, какви 250-400 евро не знам!!!

 16. 16 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  KKK

  Скоро прибирал ли си се. Сега са по 300 лева заплатите, ама миналата година и жените вземаха 350-400 лева. Среден по размер град е над 65 000 жители, поне в моите представи.

 17. 17 Профил на men
  *****
  Любопитно

  До коментар [#16] от "Руслан 21":

  ..и жените взимали по 350 - 400 лева?? Това как да го рабирам? 4е за една и съща работа на мъжете плащат пове4е, само защото са....мъже???

 18. 18 Профил на така е
  *****
  Неутрално

  Средната,реално получавана заплата в малките градове е 300 лв.,какви заеми,каква статистика,която отчита над 500лв.,а на всичкото отгоре карат хора ,които изкарват реални 200лв. да се самоосигуряват на 420.

 19. 19 Профил на Ха, ха
  *****
  Разстроено

  Описаното в постинга на "абе хора?" го видях пролетта във Флорида. Банки продаваха апартаменти по 270Е кв.м, обърнато от футове и долари в български мерни единици. А купувачи няма.
  За България това е третата криза от 1989.

 20. 20 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#19] от "Ха, ха":

  За България кризата е една и тя се казва 1989! =) Все още не е спряла.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 21. 21 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  С риск да бъда упрекнат,че се потретвам и почетвъртвам , планът за унищожаване на България ,разработен от Ран-Ът/ виж Гугъл http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/in.html/ и наши подлоги-видни политици сега и в близкото минало, се осъществява на пълни обороти.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 22. 22 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално
 23. 24 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Теглете кредити, теглете.
  Банката дава.
  Колкото повече теглите, толкова по- скъпи са жилищата, толкова повече пари в гушките на строителните "предприемачи".
  Куцо и сакато направи строителни фирми с цигани и турци със завършен първи клас за работници. Честито ви "качествено" строителство.
  Не очаквайте съчувствие, да сте си правили сметката навреме.

  ☭= ☠
 24. 25 Профил на уууууу
  *****
  Гневно

  До коментар [#24] от "earthquake":

  ЕЙ,като няма какво свестно да кажеш,поне си мълчи.Кретен.Некой пък очаква от теб съчувсвие.Буклук.

 25. 26 Профил на до № 9
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "абе хора ?":

  като си решил да теглиш заем, да си си направил сметката как ще го плащаш и с какви лихви. Хайде сега, ние да ти берем гайлето, че не си си платил вноските по кредита и банката ти взела апартамента. Че как така и толкоз бързо стигна дотук - има няма за една година и вече си пред фалит. Значи толкоз си си направил сметката, ли и си го ударил на ядене и пиене и безконтролно харчене и сега - давайте да ревем за тези, които са теглили кредити.
  Който е теглил кредит , да си е мислил. Нищо общо няма с това нито кризата, нито ние.

 26. 27 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "така е":

  хайде пак да ревем за горките хора, дето изкарват по 200 лева на месец, а ги карат да се осигуряват на 420 лева. Като не могат да изкарат повече пари, да не са ставали самоосигуряващи се. Крайно време е да си покажат доходите на светло - 200 лева реално и още два пъти по толкоз под масата. И рев до небесата, да не внасят данъци. Стига сте лъгали, 200 лева и безработните не получават. Научете се да робитет и да не си криете доходите

 27. 28 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "earthquake":

  ама много си прав. Видя хитрягата българин, че банките дават кредити без поръчители и под път и над път и рече - юруш, пари дават, ще купим джип, ще водим момите на курорт, ще си купим ново строителство . да, ама дойде време и рекоха - връщайте парите. Ама ние, сега, аама то, ама джипът исках да подновя, ама жилището ........Хак ви е , като сте вземали кредити, да сте си мисбиби.

 28. 29 Профил на Sondersichecheit
  *****
  Неутрално

  Да 26 ........ смятам че не можете да клепате хората с разни ПРОСТОТИИ от РОДА " ДА си е направил сметката" Мога само да кажа че в БГ не е възможно да се прави РАЦИОНАЛНА СМЕТКА. Няма ЯСНИ правила ( или тук там ги има но НИКОЙ не желае да спазва) в нито една сфера на така наречената БГ ПАЗАРНА ( БАНДИТО -КЕНЕФНА) ИКОНОМИКА. И тези които все пак искат да заживеят като нормални хора, както на запад теглят КРЕДИТ. И понеже няма правила на играта не могат да си направят КОЛКОТО и гениални да са РЕАЛЕН ВРЕМЕВИ график на ПОГАСЯВАНЕ. Защото след 12 месеца се оказва че всички договори които те са изпълнили към разни ТЮФЛЕЦИ ДУХАЧИ с Джипове са били просто висящи и онези нямат и ни най - малка ИДЕЯ да си ПЛАЩАТ за ПРЕДОСТАВЕНИТЕ им УСЛУГИ( ТЕ И ТАКА РАЗБИРАТ БЕЗНЕСА КРАДИ И КРАДИ И С ДОГОВОР ПАК КРАДИ .... дотоворите се оказват в БГ просто КЪС ХАРТИЯ.. ) И след такова премеждие отт финансов и правен характер ( защото АДВОКАТИТЕ ти ОБЯСНЯВАТ че и при БРИЛЯНТНО формулиран договр тея са те завлекли с куха ОФШОРКА- от личен опит го знам)... по голяма част от хората не си вземат заслужено изработеното и НЕ си ПОГАСЯВАТ КРЕДИТА. .... Схемата ви е ЯСНА на всички ТИКВИ в този ФОРУМ. Просто е неМОРАЛНО да се ПОДИГРАВАТЕ за подобни ФОРСМАЖОРНИ ситуации в които изпадат семейства от работещи като ВОЛОВЕ хора. Но като се има в предвид че ФОРУМА е БЪЛГАРСКИ ... не се учудвам на ЧАЛГАДЖИЙСКОТО отоншение на РАЗНИ ЕКЗЕПЛЯРИ правени с обратното на Х.....я да Гастролират тук.

 29. 30 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#29] от "Sondersichecheit":

  Абе умник, откъде тръгна кризата според теб?
  Точно от такива малоумници, които не могат да си направят сметката и да преценят всички рискове.

  ☭= ☠
 30. 31 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "Sondersichecheit":

  да си си направил сметката на база и р вероятните рискове, нали живееш в българия ? Ама май такива като теб лакомията ги гони и им заслепява очите и акъла. не сме виновни, че не можете да си върнете кредитите, да не сте теглили. А га ядохте кифтетата ? Тогава ние май бяхме за подигравка.

 31. 32 Профил на Sondersichecheit
  *****
  Неутрално

  Там е работата ФОРУМНИ ДРАСКАЧИ .. че аз съм си направил ДОБРЕ сметката и нямам ЗАДЪЛЖЕНИЯ, но познавам хора които не са лакоми за пари просто имат ЯСЕН и ДОБЪР БИЗНЕС. Проблема с погасяването на кредеиите на такива ХОРА не идва от КРИЗАТА. А от това ЧЕ ОПРЕДЕЛНА ШАЙКА ПОМИЯРИ просто не си ПЛАЩАТ с криза и без КРИЗА. И дори да бъдат ПОСОЧЕНИ на данъчните и те да започнат СЪДЕЙСТВИЕ за прибирането на СУМАТА. Тези същите нямат НИЩО освен офшорки но създадени и толерирани от БГ законодателството.. ТАКА че подобни ОБЩИ ПРИКАЗКИ СИ ГИ приказвайте на ПИАНСКИТЕ СИ СРЕЩИ по баровете докато си БЪРКАТЕ по ДУПКИТЕ защото сте само на една гола заплата.... ( толкова и можете де..........)

 32. 33 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#32] от "Sondersichecheit":

  Да бе, а ти си едър бизнесмен, който в свободното си време пише във форума на Дневник.

  ☭= ☠
 33. 34 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#9] от "абе хора ?":

  Пич да си му мислил батенце!!! Това, което се случва сега с теб можеше да го видиш още зимата миналата година. Всеки лаик можеше да каже 1 месец след срутването на Лемъните, че нещата в Б-я не отиват на добре. Ако си теглил кредита Ноември-Декември миналата година никой не е виновен, че си проспал нещата и че си се вързал на обещанията на "правителството" на гейшата.
  Ако си теглил преди Септември, кофти късмет братле и съжелявам наистина.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 34. 35 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#32] от "Sondersichecheit":

  Много правилно!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 35. 36 Профил на JТолкова ли сме вързали и цъфнали
  *****
  Любопитно

  че никъде не прочетох името на "държавата България " ?

 36. 37 Профил на Я веднага Главния редактор
  *****
  Гневно

  на "Дневник " да прегледа и редактира статията !

  Какво толкова я криете тази държава не знам....((((((((((((

  Да не си мислите , че хората не ни знаят лайнаните ни задници ?

 37. 38 Профил на ники
  *****
  Неутрално

  АКЦИЗИТЕ ЩЕ ПОГРЕБАТ ТАЯ ДЪРЖАВА

 38. 39 Профил на KKK
  *****
  Неутрално

  До Руслан 21: "KKK Скоро прибирал ли си се."

  Приятел, аз не съм ходил никъде, че да се прибирам. Живея си в родния град.

 39. 40 Профил на Karl Marks
  *****
  Разстроено

  Всеки си поема риска и си носи кръста . Няма човек вземащ и най - изгодният кредит , който да не знае ,че форсмажорни обстоятелства могат да провалят погасяването му даже и в години без криза . Жалко за потърпевшите , но това е капитализма.На който не му харесва да отива в Куба , или Северна Корея. Нито ще сте първите изгорели , нито последните .Жалко наистина .Друг е въпросът , че българинът се опита да живее като европеец и много наши сънародници взеха необмисленно големи кредити , които сега ги затрудняват и са със запорирани заплати , и взето от банките имущество . Това е цената да си "свободен" . Нямаш ли пари ставаш крепостен роб.

 40. 41 Профил на one
  *****
  Неутрално

  До #9 предполагам си млад, това което ти се случило е добър урок. В Америка е трябвало да минат 20г от голямата депресия, за да се отпуснат да вземат заеми отново. Това че някой ти дава заем не означава че ти трябва да го вземеш. Примернорно аз взех заем от $350,000 с/у фиксирана лихва от 5.625 за 30г, 4г по-късно го модифицирах за $250,000 с/у фиксирана лихва от 4.25% за 15г.
  Брокерите ми предлагаха къщи палати за много повече пари,
  но аз казах не, защото исках да съм сигурен че ако аз или съпругата ми си загубим работата, то заема може да се изплаща с един доход, ако двамата си загубим работата то може да го изплащаме поне 3г без да работим.
  Това е как аз вземам решение за заемите които мога да си позволя, но всеки взема тези решения сам.
  След 20г опит да вземам икономически решения, се научих че риска е неизбежен, и че колко добри са решенията ми е пропорционално на това колко добре оценявам вероятноста на риска им. В момента всяко решение има стойност на риск в проценти ако риска от провал е да речем е не повече от 7.5% то аз вземам решението, ако е по-голям то се опитвам да намеря начин да сведа риска до тези процентни стойности, ако не мога се отказвам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK