Архитектурни ценности си отиват "социализирани"

Апликация от бившата къща на Никола Мушанов

© Дневник

Апликация от бившата къща на Никола МушановСоциализация" на сграда - паметник на културата. Ако чуете този израз, застанете нащрек. Нищо чудно всъщност да става въпрос за строеж на хотел, сграда с офиси или жилищна кооперация в центъра на София. Виждали сме вече как между старите и с ценна архитектура къщи изниква билдинг от стъкло, алуминий и бетон. После се оказва, че в него е "вграден" паметник на културата, който обаче трудно се различава, особено ако не знаете какво е имало на същото място. В столицата има 1600 сгради с различна степен на защита, т.е. на застрашеност.


Опасността идва оттам, че е напълно възможно погубването на паметника чрез "социализация" да бъде съвсем законно.  Възможно е и новата стъклобетонна сграда, вписала нещо от старата, да е със статут на паметник на културата. Или старата постройка да остане без защита, след като е изгубила ценността си при реконструкция, въпреки че са били изпълнени всички препоръки. София дава подобни примери. И докато компетентните институции недоволстват от "обезличаването на града", продължават да си прехвърлят отговорността и да се обвиняват в "липса на воля".1600 са защитените сгради в столицатаСпоред зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, главния архитект на София Петър Диков, арх. Валентина Върбанова от столичното дружество "Стара София" и Владимир Калинов от строителния контрол в София най-виновен за всичко е Институтът за паметниците на културата (бившият НИПК). В Министерството на културата сочат института като "фрапиращ пример за конфликт на интереси". Затова и новото ръководство прехвърли със закон от института към себе си административните правомощия по допускането на строежи. Със същия закон, който влезе в сила на 20 ноември, беше уволнен и директорът на института Георги Угринов. В министерството смятат, че това е достатъчно, за да се пресече практиката за обезобразяване на архитектурни паметници.


Главният архитект на София Петър Диков казва, че той нищо не може да направи, ако институтът е допуснал строеж, който може да увреди паметник на културата. Органите, които трябва да следят дали се спазват предписанията на института за паметниците на културата или своеволно се разрушават стари сгради, като строителния контрол обясняват, че правомощията всъщност не са техни. Ако някой не си върши работата, то това е НИПК, те имат правомощия да съгласуват, но и впоследствие да контролират, а ако установят нарушения - да подадат съответните сигнали, коментира пред "Дневник" Владимир Калинов от строителния контрол в София. По думите му вместо това от института само пишели писма до останалите контролни органи и си "измивали ръцете".


"Къде са кметът, главният архитект, строителният контрол - ние разрешаваме едно, а когато то не се изпълнява, когато крайният строеж е съвсем различен, никой не предприема действия, дори и след като сигнализираме. Но всичко се приписва на института", пита на свой ред бившият директор Георги Угринов. За всяко разрешение за "социализация" той има обяснение от типа "понякога се налагат компромиси", за да се намери инвеститор и да не се срути от само себе си някоя ценна сграда. За други случаи - "понякога старите конструкции не отговарят на съвременните изисквания, не са устойчиви, затова се събарят и после се възстановява само ценното". Вероятно обяснение е имал и онзи, който е разрешил на мястото на старата община, после градска библиотека да изникне "Грандхотел София".


За старинната сграда на апетитното място на ул. "Шипка" 38 също има съгласуван план за вграждането ѝ в стъклена постройка

© Николай Дойчинов

За старинната сграда на апетитното място на ул. "Шипка" 38 също има съгласуван план за вграждането ѝ в стъклена постройка


Как къща в стил сецесион се спаси от надстройка


За фрапиращ пример на готвещ се "компромис" при "социализация" на сграда - паметник на културата, се разбра неотдавна, главно от специализирани сайтове за архитекти. За рушащата се от години сградата на ул. "Шипка" 38, строена в стил сецесион от едни от най-известните архитекти на стара София за негов дом - Георги Фингов, има съгласуван план за реконструкция. Според одобрения с подписа на шефа на Института за паметниците на културата Георги Угринов през май план къщата ще се надстроява с три етажа, а до нея ще се издигне нова пететажна сграда. "Не е възможно да се изпълни този план, без да се махне покривът, а той е сред най-ценните", коментира арх. Валентина Върбанова от общинското дружество "Стара София". Не е ясно и какво ще стане с интериора в стил сецесион, който също е рядък за България.


"Проект не сме съгласували, а само предварителен план. Нашето категорично изискване е съхраняване и реставрация. Но до него би могло да има някакво ново строителство", коментира Угринов. Според негови опоненти обаче съгласуваният план на практика ще обезличи паметника и той ще остане поредната апликация върху стъклото и бетона. Проект по плана така и няма и вероятно новото строителство няма да се състои след изземването на правомощия от института. Главният архитект на София Петър Диков също е пратил писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което оспорва съгласуването на плана от института за паметниците на културата.


Без малко така да изглежда уникалната къща на Димитър Яблански

© Дневник

Без малко така да изглежда уникалната къща на Димитър Яблански


Въздишка на облекчение


Архитекти с облекчение разказват за спрения през 2003 г. проект за една от най-красивите къщи в София - на Димитър Яблански на бул. "Цар Освободител" 18 (бившото китайско посолство). Заради сериозния обществен отпор се спира изпълнението на иначе съгласувания от института за паметниците на културата проект. Ако той беше реализиран, паметникът щеше да е обхванат от всички посоки с многоетажно застрояване. Сега сградата се реставрира и ще бъде запазена.


Не такава е съдбата на сградата - паметник на културата, вградена в грандхотел "София" на ул. "Гурко". Паметникът - първата община на София и впоследствие библиотека, е изцяло бутнат и построен наново. Макар изградена с изцяло съвременни материали, постройката се води паметник на културата с национално значение. Инвеститорите са спазили всички предписания на института за паметниците на културата. Доскорошният директор на института Георги Угринов също смята, че не е направено необходимото за предпазване на старата сграда, но посочва, че отговорността е на предшествениците му.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  страхотна статия за невероятна трагедия. Браво на авторката.

  Косата ми се вдига, каква посредственост, незаинтересованост и безочливост цари "горе" по властта.

  Трябва повече такива статии, особено за тези, които си мислят, че итонг, ламинат и 2,20 м таван са върха на цивилизацията.

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Гневно

  И какво, общината няма пари да ремонтира старите сгради и да ги поддържа? Глупости. Всичките са в центъра и нарочно ги оставят да се занемарят и съборят, за да лапне някой мястото. Библиотеката, спомената в статията, стоя десет години изтърбушена и превърната в тоалетна и изведнъж някой вдигна хотел на мястото ѝ. Гражданството, (което вече е забравило какво е имало там) си отдъхва, че още една "съборетина" е премахната. Диков отдавна е за затвора.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Е за какво да ги пазят, да построим навскяъде молове и хотели да се налапат хората да изкарат някой лев! Какво е това култура и история?

  http://atphoto.bg
 4. 4 Профил на без значение
  *****
  Неутрално

  Поздравявям авторката за този материал! Толкова нещо беше съсипано от архитектурното наследство на София през последните години, че каквото и да се каже, едва ли ще е достатъчно силно.

  Изключително грозно е как отговорните институции и хора се оправдават един с друг.

  "Главният архитект на София Петър Диков казва, че той нищо не може да направи, ако институтът е допуснал строеж, който може да увреди паметник на културата."

  "Главният архитект на София Петър Диков също е пратил писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което оспорва съгласуването на плана от института за паметниците на културата."

  Е, значи все пак може да се направи нещо?

 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Абе вие се майтапите за къщата на Яблански, но факт е че нещо точно такова е сполетяло една къща на ул. Оборище, точно срещу френската резиденция.
  http://www.citybuild.bg/images/content_info/6/content_info_624796877.gif
  води се Оборище Резидънс и има вграден елемент от една прекрасна стара къща с интересна архитектура. Резултата естествено е отчаяващ, преди време всеки ден минавах оттам и наистина се удивлявах кой малоумен архитектски мозък може да роди такова творение.
  Добре че има интернет да стигнах до име даже, няма да го споменавам че ще излезе че му права реклама на гения, поне знам кой да благославям като минавам оттам. Фирмата обаче е Бългериън Кънстръкшан Хаус, ако някой се интересува има сайт и смята да унижощи и къщата на Шипка от снимката в статията.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  http://www.bg-house.com/en_Residence_Shipka_complex_22.html

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "NPaine":

  Същата простотия я направиха на ъгъла на "Кракра" и "Шипка" - хотел и старата къща на ъгъла "социализирана" в него. След като пак десет години стоя за да се досъбори.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на Никодим
  *****
  Гневно

  Арх. Диков стои зад всички тези маскарлъци.Не се налапа този гладник...

 9. 9 Профил на ewrqwet453
  ewrqwet453
  Рейтинг: 411 Гневно

  За съществуването на такива архитектурни перверзии и откровени кичотии е виновна тая змийска дупка на име Институт за паметниците на културата.

 10. 10 Профил на shtirlic
  shtirlic
  Рейтинг: Гневно
 11. 11 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  ПРОСТОТИЯТА ХОДИ ПО ХОРАТА И НЯМА ПОЧИВЕН ДЕН!
  Такива са ни политиците и отговорните архитекти!

 12. 12 Профил на axa
  *****
  Весело

  Ооо и на сградата на Художествената академия ще и видят сметката, като нацвъкат там бизнес офиси естествено с повечко бетон и стъкло

 13. 13 Профил на Галчо Залъгалчо
  Галчо Залъгалчо
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Българинът не знае що е културно наследство и маже върху малкото бижута на София, които са останали непокътнати.

 14. 14 Профил на АБВ
  *****
  Разстроено

  съжалявам, обаче не мога да взема на сериозно автор, който използва думи като "билдинг" и в същото време говори за ценности!

 15. 15 Профил на Sofia
  *****
  Неутрално

  София е варваризирана, опошлена и кичизирана от простите властимащи мутри в тясна прегръдка с архитектите като главния архитект на София Петър Диков, като Георги Угринов и много други знайни и незнайни корумпета, закичили се с титлата архитект. Просташко, вулгарно и още веднъж просташко изглежда София в резултат на тази траеща вече 20 години прегръдка.

 16. 16 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Хайде да помислим,
  Допускаме, че НИПК или както ще се казва там, постанови фасадите да се възстановяват задължително в оригиналния им вид, а етажността да се запазва. Понеже историческите сгради са на най-хубавите места в града, собственикът знае, че ще е по-богат, ако тези сгради изобщо ги няма. Неговият интерес е те да паднат, съответно няма да полага абсолютно никакви грижи за тях в очакване това да стане. Също като със "Захарна фабрика". При такава хипотеза излиза, че контролираната социализация може да не е толкова лоша, колкото всички се опитвате да убедите. И "Кристал палас", и къщата на Мушанов са оставили нещо от облика на старата София. Ако предположим, че ги нямаше, твърде вероятно то изобщо нямаше да бъде запазено. Кое е по-добре - една срутваща се къща да убие хора или да бъде добър бизнес хотел, който определено вдига качеството на района.
  Другият вариант е да накарате собствениците да положат съответните грижи за сградите. Можете ли?

 17. 17 Профил на до анонимен
  *****
  Неутрално

  Да, може, както стана с къщата на Яблански.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK