Екоактивисти ще засипят кабинета с писма срещу лифта на Седемте рилски езера

Екоактивисти ще засипят кабинета с писма срещу лифта на Седемте рилски езера

© Георги КожухаровСтотици писма с искане да бъде спрян лифтът над Паничище до Седемте рилски езера ще бъдат връчени днес на премиера Бойко Борисов или негов представител от кабинета. Това обявиха екоактивистите от "Граждани за Рила", които за трета поредна седмица ще демонстрират преди заседанието на Министерския съвет.


Причината за искането на природозащитниците е фактът, че пускането на лифта стана една от причините Европейската комисия да започне една от наказателна процедури срещу България в областта на околната среда.


Такава петиция вече има регистрирана и в Европейския парламент и вече започна разглеждането й по същество, уточниха екоактивистите. Според тях България най-сетне трябва да докаже, че може да е правова държава, в която има върховенство на закона и се съблюдава общественият интерес. "Настояваме незаконният лифт на Паничище да бъде спрян от експлоатация, безобразните сечи да бъдат прекратени, а виновниците да си понесат последствията според Наказателния кодекс", смята Магдалена Славова от "Граждани за Рила".


Природозащитниците твърдят, че докато текат две наказателни процедури срещу България заради нарушенията в Рила, над Паничище продължава поредното неправомерно изграждане на нова ски писта покрай незаконния лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Масово се изсичат гори от бяла мура, смърч и клек, с моторни резачки и багери се отстраняват всички пънове от терена, а с булдозер се изваждат каменни блокове. За тези нарушения вече са сигнализирани Министерството на околната среда и водите, Върховната административна прокуратура, Изпълнителната агенция по горите, Дирекция национален строителен контрол.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пуц муц
  *****
  Неутрално

  Екотерористи, а не екоактивисти. До сега екоорганизацийките в любимото ни отечество нямат никаква визия за това кое е екология, кое туризъм, кое си заслужава де се свърши и кое е наистина е престъпление срещу природата. Къде бяха при бетонирането на прекрасното ни Черноморие, къде бяха при презастрояванията в Банско и други наши планински курорти. Плачат тогава, когато няма кой да ги скастри. Но иначе много обичат да се присламчат към властимащите, да вдигат врява за маловажни неща, а пък ако се отъркат и в някой план-за управление примерно на мечката, вълка, ливадния дърдавец или корморана няма по-щастливи от тях. Нищо, че в тези планове се пишат само безумия и същите слад това отлежават дълги години в някое чекмедже без по тях да се прави нищо. Има ли файда нашите еколози са там - като бай ви Ганьо - келепирец да има.
  Има за наша радост и истински еколози (бих ги нарекъл природолюбители - по българско е) и радетели за чиста природа в БГ, но те в повечето случаи не са в тези органзации и си вършат работата тихо, ефективно и без гръмко афиширане.

 2. 2 Профил на бай Ви Ганьо.
  *****
  Неутрално

  Не така, не съм сгласен.Аз без лифт немога да отида до рилските езера и да си запаля там огън и да си изпеча кебапчетата и после да си изхвърля на спокойствие боклука и да се изпикая или изакам на чист въздух.Забравих че искам и да си изпера килима в някое от езерата.

 3. 3 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Когато бях там през лятото (качих се без лифта естествено) имаше една леля на около 65-70 години. Беше си се качила съвсем сама и каза нещо много вярно: това място се напълни с туристи, като пуснаха лифта. а ползата за природата къде е точно?

 4. 4 Профил на Докога
  *****
  Неутрално

  Докога прваителството ще мълчи по въпроса с незаконния лифт?
  Време е екоминистерството да заяви своята позиция!

 5. 5 Профил на Лифтаджи
  *****
  Весело

  Я че си го коландрим лифто, а ората да си викат, щом си сакат ! Мене ми дреме на к..., стига да падат парички !

 6. 6 Профил на WALL-E
  *****
  Неутрално

  Ми освен да засипем институциите с писма и жалби, че екоталибаните смятат планините за техни собствени и нарушават правата на останалите граждани, възпирайки достъпа им до тях.
  Също за геноцид може да споменем, за обиди по физически и възрастови показатели, дискриминация и фашизоидно поведение.
  Само дето си имаме работа и си я гледаме, докато безделниците ревят по улиците.
  А дали лифта е незаконен е друг въпрос.
  Съгласен съм с каузата но напълно не одобрявам методите на определени зелени кратуни, които за съжаление са най-гласовити.
  Айде скачайте сега на минусите.

 7. 7 Профил на Не е смешно
  *****
  Неутрално

  Ще ви отговоря, когато пресуша езерата. Е, може да оставя две за рибарници - балканска пастърва натюр, по 20 лв/кг. Продължавайте да пишете. Той лично ще разпореди лифта да се разлифти. Ама вие в коя държава живеете? Да ви светна - живеете в Greedland (greed = лакомия, алчност, ненаситност, користолюбие, хищническа лакомия)

 8. 8 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  до 1
  Вие къде бяхте и какво направихте когато се бетонираше черноморието, Банско и Пампорово?

 9. 9 Профил на Томба
  *****
  Неутрално

  Защо над Пионерска не може да има лифт, а над хотел Ястребец може? Как търпите фактът, че за да ги има трите Ястребеца са били изсечени хиляди хектара вековен дъб. Не може ли да се залесят, а лидфтът да се демонтира. И лалето да се демонтира!

 10. 10 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ДА ги арестуват еко-талибаните и да ги сложат да опъват ново въже за лифта което те срязаха.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 11. 11 Профил на ТНТ
  *****
  Весело

  Хей, Томба №9,
  Какъв дъб те тресе на Ястребец, бе?! Ти бил ли си изобщо на Боровец? И знаеш ли откъде произлиза името му /Боровец; Чам кория/?

 12. 12 Профил на от парламента
  *****
  Неутрално

  а знаете ли, че тайно и полека парламентът се готви да гласува свободен режим на ГМО продукти, вкл. и в Натура зони? Това ще стане утре, в комисията по околна среда..Активисти ще протестират утре пред партийния дом от 13,30- но медиите ще мълчат! Пък 'изостаналите' Франция и Германия са забранили отглеждането на гмо култури...
  Но ние трябва да съсипем единственото ни останалото нещо( за което нямаме заслуга) -чистата природа- която е и огромно предимство да развиваме екопазар..

 13. 13 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  вчера загубихме неусвоени пари от европа
  днес поредната глоба за неспазване на ангажементите към еропа
  утре - още глоби
  други ден - население на България: 4млн. (от които 1млн Българи)

  нямам пари иначе бих отворил сергия с безплатни ножовки до лифта и пирони за пукане на гуми на камиони с дървен материал на чуждестанния ни цар

 14. 14 Профил на Боромир Наков
  Боромир Наков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "бай Ви Ганьо.":

  Значи проблема е в хората- не в лифта! Не, че адмирирам незаконни лифтове де! Нито лифтове, нито хотели са ни виновни за това, че като цяло не ни пука къде и какво изхвърляме.
  Стига да е законно и съобразено с някакви търпими норми, не виждам какъв е проблема туризма да се развива!?
  Произтичащите проблеми като: -Отсечени дървета и замърсяване в околноста, може да се решат лесно, стига да има желание от страна на правителството! Например:
  1. Технология за построяване на лифта, която намалява изсечените дървета до минимум!
  2. Изчислява се броя на изсечените дървета и на някое обезлесено място се засажда въпросната бройка, умножена по 2, 3, 4, 5, каквото решение се вземе!
  3. Строг контрол и високи глоби, за хора хвърлящи боклуци, не само по планините, а и в градове и села!
  Туризма трябва да се развива, защото това е прехрана за народа. Ако няма туризъм, тези които биха се прехранвали от него, ще се ориентират в други сектори на икономиката като промишленоста например, която е по- голям замърсител на природата от туризма. Така ще загубим ефекта който търсим.

 15. 15 Профил на ТНТ
  *****
  Разстроено
 16. 16 Профил на тъпчо незнаещ
  *****
  Неутрално

  Всички дето сте се загрижили за родната природа засадили ли сте поне едно дръвче и знаете ли как се отглежда и сади. Съмнявам се. Такива са нашите "екоактивисти" да дигат врява могат, ама да направят нещо не!!! Не въпроса за лифта и за други незаконни недомислия. Въпроса е докога ще вдигаме врява и няма да вършим нищо. засадете дърво, отгледайте гора, поддържайте я такава, че всички да и се радват. По площадите е лесно. И както казва колегата от коментар 6 айде на минусите.

 17. 17 Профил на qwerty
  *****
  Весело

  До коментар [#16] от "тъпчо незнаещ":

  Като те гледам теб си гледаш гора-икебана на терасата? Прав ли съм?

 18. 18 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Аз не мога да разбера къв е проблема. Нека се строи да има работа за хората. Вие искате на тъпите ви езера да има само 3-4 души. За къв чеп ми е тази природа, като немога да отида до нея. Голяма работа построили един, два лифта, то и хижа ще трябва и т.н. В Алпите няма нищо построено, затова всички се блъскат там да карат ски.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 19. 19 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  инж. Филип, няколкко пъти трябва да сте се прераждали, за да кажете толкова малоумия в толкова малко текст. Това само с 1 живот не става!
  Ами да направим и магистрала до там и направо с автобусите да ходим, може и лифт до Еверест да опънем за по 1 кафе...
  Човешката алчност и малоумие ще ние затрият.

  http://atphoto.bg
 20. 20 Профил на тъпчо незнаещ до № 17
  *****
  Неутрално

  Не си прав друже аз цял живот в гората и с гората се занимавам и я познавам горката. Не съм еколог, ГОРСКИ съм с големи букви. Мога да кажа само, че чесането на езици е най-лесният варианта за показване на безсилие или пък да "пъчим гърдите". Но няма нужда от думи. Тези, които вършат работа не пишат по форумите. Включително и аз де, не знам що ли се занимавам с недомислици.

 21. 21 Профил на 144
  *****
  Неутрално

  Протестиращите са били точно ДВАНАДЕСЕТ. Защо им обръщаме толкова внимание?

 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Това:

  http://forthenature.org/gallery/179/Плажуващи_на_Седемте_Рилски_езера

  наистина е извратено.
  Ужасяваща простащина на показ!
  Алековият Бай Ганьо ряпа да яде.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK