Университетите и БАН ще присъждат научните степени и звания

С промените в закона в България ще има повече млади учени, смята министърът на образованието Сергей Игнатов

© Георги Кожухаров

С промените в закона в България ще има повече млади учени, смята министърът на образованието Сергей ИгнатовНаучните степени и звания вече ще се присъждат от университетите и Българската академия на науките, а Висшата атестационна комисия (ВАК), която правеше това досега, ще бъде закрита. Това предвижда Законът за развитие на академичния състав, който беше одобрен днес от правителството. Основно изискване за заемане на академична длъжност ще е наличие на докторска степен, а професорите ще важат в университета, който ги е произвел.


Въпреки настояването на академичната общност обаче длъжността доцент ще остане. Ще отпадне степента хабилитиран доктор, обясни министърът.


Държавата ще контролира процеса чрез контролна комисия, която ще следи за законността на процедурите и да няма да допуска в някой университет да се произведат за кратко време много професори, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов. "Това е един цивилизационен или антропологичен акт, който трябваше да се случи след падането на съветския блок. Тогава всички страни преминаха на европейски релси, а ние пазихме тази реликва още 20 години", заяви Игнатов.
Новият закон ще замени досегашния Закон за научните степени и звания, който през последните 20 години издържа много критики и над 40 опита да бъде променен. В новите правила са използвани европейски и американски модели и са отчетени всички разумни предложения на академичната общност в България и в чужбина, каза образователният министър.


"Миналата година министерството на образованието е дало наградата за млад учен на годината на човек на 50 години. В същото време в САЩ икономист на годината е 27-годишен, който е професор от 3 години", заяви Игнатов. "Правим тази крачка, за да може в близките 3-4 години да можем да връчим наградата на 30-35-годишен учен, който вече да е професор в някой университет", добави той.


Преди време от министерството на образованието изчислиха, че със закриването на ВАК ще бъдат спестени около 400 хил. лв. годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK