Университетите и БАН ще присъждат научните степени и звания

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Професури- доцентури-тури-тури!
  *****
  Весело

  Мой познат стана преподавател без конкурс в един университет, а след 3 месеца - професор. Друг мой познат стана научен сътрудник като преписа стар забравен руски учебник от 1952г.

 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Досего важеше за студентите"Който не е влязъл,той не е завършил!". Сега ще важи и :Който не е назначен ,той не е станал!" Колегиалност.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на kirsner
  *****
  Неутрално

  Най-важно е премахването на третото ниво на защита- пред т.н. научна комисия във ВАК, което е формално и времеотнемащо, и същевременно реформирането на т.н. СНС ( специализирани научни съвети), които действат по време на т.н. втори или официални защити. В сегашния си вид те не са адекватни- обединяват две или повече специалности и членовете от едната специалност например не разбират от проблемите на другата специалност. Ако се закрива ВАК е необходимо СНС да се преобразуват в повече на брой СНК ( специализирани научни комисии), които да съответстват на всички научни специалности. Съставът им е хубаво да се намали- напр. 18 човека са много. Даването само на университетите правото да присъждат научни степени и звания ще доведе до повече корупция и обезценката им.

 4. 4 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  В България каквато е икономиката такава е и науката. Но иначе имаме много умни и способни хора, но те напускат страната, защото не умеем да ги ценим. От това губи целия народ, но какво да се направи като тъпанарите, които са болшинство, не разбират, че умният човек е полезен и за самите тях.

 5. 5 Профил на Александър
  *****
  Весело

  Най-после! Успех на реформите!

 6. 6 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  От статията става ясно, че за стане лицето ХУ професор, трябва да отговаря на две условия: да има образователната и научна степен "доктор" и да е включено в плановата бройка за професори на съответния университет. За други критерии не се говори. А досега се е изисквало да има признати научни трудове, също и учебник или монография, или поне някакво учебно пособие. Колко ли ще "тежат" сега тези нови професори, които ще се произвеждат по план? Какво ще спечели висшето образование от това?

 7. 7 Профил на най- сетне нормални
  *****
  Неутрално

  И сега има университети (голям, в София), в които се избират доценти без малка докторска степен. Това става чрез подкупен и безхаберен специализиран съвет. Има и специализирани съвети, които "правят" голями доктори с една отрицателна рецензия, без да се минава през базовото звено, а чрез три съмнителни рецензии на профосори от различни специалности. Така че, ако съответната колегия държи на реномето си, няма да има проблеми. А в големите университети и сега доцентите се избират от факултетните съвети.

 8. 8 Профил на komentator
  *****
  Неутрално

  "Правим тази крачка, за да може..."
  доц. Игнатов да стане професор на Н-ския университет

 9. 9 Профил на Доктор с ланец
  *****
  Неутрално

  Е, най-сетне Красьо Черничкия ще стане доктор. Сега ректорът на икономическия институт в Свищов и приятел на Красьо няма да се притеснява от разни ВАК-ще присъдят на Красьо титлата доктор от раз по негово предложение ( той Красьо нали е докторант на ректора)...

 10. 10 Профил на Стар Учен
  *****
  Неутрално

  ""Правим тази крачка, за да може в близките 3-4 години да можем да връчим наградата на 30-35-годишен учен, който вече да е професор в някой университет", добави той".

  Ако наречен някого професор, дали ще стане учен достоен за награда? Логиката на министъра е доста странна.

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Досега продаваха изпити и дипломи, а сега и титли. Охааа....

 12. 12 Профил на Питане
  *****
  Любопитно

  А дипломите на хабилитираните до сега от ВАК професори и доценти за кой университет ще бъдат валидни ?
  Мислил ли е някой от законотворците по този въпрос ?

 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Правим тази крачка"-
  "млад учен" да стане
  от някоя забавачка!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на Ha
  *****
  Неутрално

  Не ми е ясно какво искате??! Въведе се практика, такава кавото е навяскъде по света... и се случи само с 20 години закъснение. А Красьо щеше да стане доктор дори и да бяха запазили ВАК...

  А да и бербенков, дразниш!

 15. 15 Профил на Бай Иван
  *****
  Неутрално

  Браво на Министъра, сега и ние ще станем Професори !!!
  Шапка Ви свалям, с този акт ще се увеличи неимоверно научната общност.

 16. 16 Профил на Тошко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "най- сетне нормални":

  Сега има и Академици, без никаква друга научна степен !!!!!
  Вежди Рашидов е дори АКАДЕМИК без написана книга

 17. 17 Профил на Ало, профани !
  *****
  Гневно

  Научна степен и звание се присъждат за доказан от претендента научен принос в дадена специалност, без значение дали и в кой университет работи той. Те са атестат за творческите му постижения като учен, а не за това в кой университет или институт на БАН работи !
  Айнщайн създава своята "Теория на относителността", докато работи като експерт в едно патентно бюро. Значи според нашите ентусиазирани "реформатори" той все още не може да се третира като учен, защото не е хабилитиран от комисия на университет !

 18. 18 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Гневно

  "Въпреки настояването на академичната общност обаче длъжността доцент ще остане. "

  Ебати и манипулацията! КОЯ академична общност?! Капута Е.Дайнов и сие, вероятно.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 19. 19 Профил на Академик от Долно Нанагорнище
  *****
  Неутрално

  След като имаме около 50/петдесет/ университета, това ще доведе до голям скок в нАучните постижения и България ще излезе на първо място в света.

 20. 20 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ha":

  "Въведе се практика, такава кавото е навяскъде по света..."

  Първо, още не се е въвела, второ, далеч не е така по света, особено в континентална Европа, към която уж припкаме.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 21. 21 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе едно ми е ясно: докато държавата не се намесва в случаи, в които са погазени законите - като югозападния "университет" и селската "академия" в Свищов - с реформа от този вид, който се предлага, няма да прокопсаме.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 22. 22 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#14] от "На":

  Дразниш, На...
  Стой настрана!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 23. 23 Профил на Чужденец
  *****
  Разстроено

  Имаше едно нещо, за което бях горд да имам научна степен и звание от България, а сега и то си отиде. Итересно защо никой не пише за това как новият закон пренебрегва основното изискване в света, а именно степените и званията да се присъждат след "peer review evaluation".

  Премахването на специализираните научни съвети е най-голямата глупост - как иначе ще се гарантира, че избраните рецензенти са именно специалистите в областта на дисертацията или професурата? Слободията не е демокрация! Липсата на стандарти ще доведе само до обезценяване на българската наука и новите български "учени" с големи титли ще станат за посмешище с безхаберните си изледвания.

  Щастлив съм, че преди време направих правилния избор и отидох да правя наука в чужбина.

 24. 24 Профил на dlr52475613
  dlr52475613
  Рейтинг: Неутрално

  Няма никакво значение колко са на брой професорите. Важно е да се правят научни продукти и образователен продукт, който е конкурентноспособен на пазара. Научните продукти трябва да се продават (лицензират) навсякъде по света. Нашите фирми трябва да произвеждат стоки и услуги с ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. Това е възможно само, ако научните работници имат за цел да правят полезна наука, а не само брой "научни публикации". Същите тези учени се погрижиха България да бъде наречена от медиите "Технологична дупка на Европа". През 2006 година сме регистрирали само 4 европейски патента, 2007 г. - 6 бр, 2008 г. - 4 броя. От тях нито един не е дело на нашите "учени" а на частни изобретатели.

 25. 25 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Работих преди 20 години в Ботевград във ведомствен институт по микроелектроника.При обява на конкурс за научни сътрудници се явяваха най-много по двама души и както се казва и куцо и сакато. Примерно, н.с. по монтаж на полупроводникови прибори се явява жена завършила тухли и керемиди в ХТИ или черна металургия (такава бе Веска Георгиева сегашния шеф на столичния инспекторат). Естествено ако са двама кандидати, единия щеше да стане следващия път.После, като един напише (препише) нещо за някаква скапана конференция, до него като автори се написваха още четирима - и така се ставаше от III-та степен на II-ра или I-ва степен. Набъкано бе с извънщатни сътрудници от бившето МЕИ. Защо ли? Ами същите получаваха по една заплата, а после с възторг дадоха положителна оценка на нашия директор да стане к.т.н. после доктор. Този наш директор сега е професор в Техническия университет. Освен това в Института ни има 3-4 старши научни сътрудници станали по аналогичен начин както директора ни. Тъй като им се виждаха малко тези старши н.с. се използва вратичка в закона за научните степени. Няколко удостоени н.с. написаха (преписаха от чужди списания) по един ужким хабилитационен труд от двадесетина страници, изпратиха ги за рецензия м МЕИ-то притези дето получаваха заплати и хоп готово. Тези удостоени люде станаха ст.н.с. Повечето от тях вече са енсионери, но една от колежките (тогава бе по-млада)вече се титулова доцент в местния Технически колеж къв Техническия университет. Сега разбирам, че някои са искали да махнат доцентите и направо да станат пофесори. Е, тази колежка може тогава направо да стане и професор. Да се смееш, да плачеш ли?

 26. 26 Профил на Ha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Milen.Ivanov":

  Не е така во континентална Европа??! Може да ти повярвам ако съм живял и учил в "континентална европа". Навсякъде по света докторантура се защитава в самия университет, пред група от професори, а не пред ВАС. А за професорите има различни практики, в Германия се спори дали прфесор е титла или важи само ако имаш щат... В някои провинции трябва да си бил на щат поне 5 години преди да можеш да ползваш професор като титла и тн. В Холандия има нещо подобно. А иначе предложението ми харесва, защото в случая Софийския университет може да не признае професура от ЮЗО-то.

 27. 27 Профил на Ha-Ha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Ha":

  Да бе, ама там университетите са си университети, а не прекръстени висши учебни заведения или стопански организации на ниво техникум прибиращи парите на жадните за знания, пардон дипломи.

 28. 28 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Поредното недомислие. Сега ще се народят маса професори.
  Едно времеимаше такъв въпрос - какво значи ПУЦ? Отговора беше - това значи Пулю учи Цулю.
  Перефразирано сега ще стане - Пульовците професори ще направят Цульовци професори.
  Жална и майка на науката. Всеки мазник който подтичва подир сега действащите професори ще стане професор. Познайте каква наука ще произведат подобни същества.

  Пътят е целта! Конфуций
 29. 29 Профил на Бат'Киро
  *****
  Неутрално

  Никой не казва какво ще стане с онези, които чакат т.нар. "трето ниво" на ВАК. Има хора, на които процедурите им във ВАК не са приключили. Какво ще се случи с тях, след като ВАК вече не съществува??? Това са години труд, никой не обсъжда това.

  По моя прогноза (мисля че е доста реалистична) от тук нататък всеки университет ще започне да бълва какви ли не доктори, доценти и професори по какво ли не.
  Понеже шифрите отпадат, куцо и сакато ще може да защити по каквото си иска и след това да преподава по нещо съвсем друго. Примерно: ставаш доктор по аналитична геометрия и отиваш да преподаваш психиатрия или хирургия.

 30. 30 Профил на Бат'Киро
  *****
  Неутрално

  И още малко по темата.
  Презумпцията е, че с поредното размътване на поточето ще стане по-привлекателно за млади хора в университетите.
  Как бе, глупости! В момента се обявяват конкурси за асистенти и никой не иска да участва. Защо? Заради наличието на ВАК ли? Ами, мнооого по-прозаична е причината. В момента един новопостъпил асистент получава заплата малко над 300 лева.
  А сега ми кажете, кой ще се върже да бачка като говедо на ненормиран работен ден, със задължения за учебни занятия и в същото време задължения за научна работа, която поне първата година трябва да финансира сам, с периодични атестирания за тези стотинки? Или трябва да е луд, или трябва да е много зян. Лудите се броят на пръсти, за съжаление.
  Сравнете заплатата на натоварения с какво ли не асистент и заплатата на джерито, което продава пици на спирката пред университета. Колко асистентски заплати получава джерито, за да се върже да продава пици? В този случай изборът на човек, който мисли за бъдещето си, а не лети в облаците, е да бъде продавач на пици, не асистент.
  Трябва да се гарантира самочувствието на хората в университетите, като им се осигури бюджет за работа и за нормален живот. Иначе, ако щеш направо академици ги направи, няма да искат да работят там.

 31. 31 Профил на Iwo
  *****
  Неутрално

  Игнатов става смешен с повтарянето на този пример за икономист станал професор на 24 год, т.е. веднага след като е завършил ун-та. Обзалагам се че е Асошиейтед Професор или Асистент Професор а не пълен професор, а те отговарят на нашите Асистент и Доцент, а не Професор.

 32. 32 Профил на петьо
  *****
  Гневно

  Чувствам се засегнат от идиотския закон. Аз съв доцент в хуманитарен Университет, и от 5 г работя върху докторска дисертация, която по всеобщо мнение е на високо ниво. В същото време в нашия Университет има доцентчета, които нямат никакви качества да изработят каквото и да е, смениха всички партии, сега, естествено, са активисти на герб. Законът е насочен към тах, ТЕ ДА СТАНАТ ПРОФЕСОРИ. Такива като мен и без това ще станат.

 33. 33 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ha":

  "Навсякъде по света докторантура се защитава в самия университет, пред група от професори..."

  Да, обаче после се УТВЪРЖДАВА централно. Което всъщност прави ВАК. Иначе и съветите към ВАК са "групи от професори". Аз не казвам да не се променя форматът на ВАК, напротив, трябва да се промени: прекалено много хора вършат прекалено малко работа. Обаче принципът на централно утвърждаване трябва да остане поне в близките 10 години.

  И съвсем между другото в Испания, където имам известни наблюдения, съставът на т.нар. "групи от професори" се проверява от държавната администрация много основно. За да няма мафия.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 34. 34 Профил на Пишман-професор
  *****
  Неутрално

  КОГАТО БИБЛИОТЕКИТЕ СТАВАТ МЕДИИ...
  Още един ПИШМАН-ПРОФЕСОР ЩЕ СЕ ПРЪКНЕ В СВУБИТ:
  Избор на професор по специалност 05.10.01 “Теория на научната информация (Дигитална конверсия и функционална трансформация в медиите)” за нуждите на СВУБИТ с единствен кандидат в конкурса - доц. д-р Кристина Денчева.

  Рецензенти: ст.н.с. І ст. дфн Костадинка Симеонова, проф. дпн Александра Куманова и доц. д-р Иванка Павлова.

  Документи:

  рецензии на:

  ст.н.с. І ст. дфн Костадинка Симеонова
  проф. дпн Александра Куманова
  доц. д-р Иванка Павлова

  На вътрешната защита се обсъждаже функционална трансформация в бибилиотеките, но сигурни за катдидатската с 4-годишен стаж като редовен преподавател, библииотеките могат да бъдат и медиите.
  След прохесор Ирена Петева, минала през СНС на 19.11.2009 г. и одобрена от Комисията на ВАК на 2.12.2009 г. (т.е. за две седмици) какви ли още постижения ще постигне агент Симеонов?

 35. 35 Профил на бутафория на наука
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "петьо":

  ама, Петьо, мойто момче,
  "доцентчета, които нямат никакви качества да изработят каквото и да е, смениха всички партии, сега, естествено, са активисти на герб. " - край на цитата - такива винаги е имало и нищо не е било в състояние да ги спре - най-малкото ВАК! И аз познавам поне пет-шест такива, които станаха отдавна професори и професорки, че и за член-кор се напъваха, а полезна работа от тях - никаква. Само бутафория на наука, че и на висше образование! И са върли привърженици, верни приятели и подръжници на ВАК, ФНИ, БАН

 36. 36 Профил на професор Храбър
  *****
  Гневно

  На калпавия доцент и ВАК му пречи.

  Помощ, наново ни реформират!!! Този път на прицел е науката и висшето образование. . А тази реформа, както предишните ще си е пълна ликвидация на науката и пълното одурачване на образованието. Така бяха ликвидирани и селското стопанство, така и индустрията. Всичко се прави по един тертип. При селското стопанство се остави да бъдат разграбвани АПК-тата. В един момент се заяви, че така повече не може и го ликвидираха напълно. Селяните си потърсиха работа кой в Гърция, кой в Испания или Италия и сега ядем зеленчуци от съседните страни и сирене от мляко на прах и растителни мазнини. С науката сега се разиграва същият сценарий. 20 години се правеха безмислени и неуспешни опити тя да бъде реформирана. Опитите бяха неуспешни поради две причини. Първата, че правителствата не искаха да дават пари за наука, като издигнаха лозунга, че парите били нужни за инфраструктура. Ние видяхме каква инфраструктура се построи за тези 20 години – една магистрала не можaха да достроят. По-скоро инфраструктурата беше разбита. Втората причина беше, че всички реформи, които се предлагаха, бяха с цел да се прокарат нечии интереси – и най-вече интересите на университетските нисши кадри – асистенти и доценти, които искаха да станат много бързо и без усилия доценти и професори. Основна пречка за това те виждаха във ВАК и критериите, които той налагаше. От друга страна стояха тези, които действително виждаха, че качеството на научните кадри драстично ще се срине, ако се премахне ВАК. И през цялото това време преподаватели и научни работници се държаха на пдаяния вместо на що годе реални заплати откъдето една голяма част от тях напуснаха страната. През всичките тези години мненията от най-силната в научно отношение институция – БАН бяха игнорирани. 20 години се издигаха и продължават да се издигат неверни тези, че видите ли научните степени по света са се давали не централизирано, а само от университетите и че наука по света се правела само в университетите. Ето каква мисъл изказа новият образователен министър: "Веднага ще се появят заглавия за доморасли професори. Но и колегите в Западна Европа растат по домовете. Един учен е такъв или не не поради бюрократично решение. „И Оксфорд, и Сорбоната сами решават кой да бъде доцент и професор. Нормално е на 40-45 години ученият да е минал целия път и да има възможност да развива школа". Това изкзване показва, че въпросния министър не е запознат с практиката в различните европейски държави. За Оксфорд не мога да говоря, защото не съм работил в Англия, но тъй като съм бил 10 месеца във френски университет, мога да го уверя, че във Франция, съответно във Сорбоната званието професор се дава централно, а не Сорбоната решава – Сорбоната решава само дали да назначи този или онзи кандидат притежаващ съответното звание. Подобен проект за закон бе предложен проф. Кендеров, но така самонареклото се реформаторско мнозинство сигурно не го е погледнало. Доколкото разбрах централното даване на професорски звания важи и за Италия, а от там със сигурност и за други страни в Европа. Разбира се в Германия и в САЩ званията се дават от университетите, но това са федерални държави и те имат различни закони за всеки ланд и за всеки щат, съответно. От друга страна, при тях, почти никога не се издига доцент и професор в мястото, в което е работил преди това, кандидатът трябва да има няколко пост-докторски практики в друг университет или научен център за доцент или да е бил доцент в други научни институции за професор (в Германия професорите имат няколко степени). Точно тук е проблемът с реформата, която се предлага, че феодализмът вътре в дадено учреждение се увеличава още повече, защото всичко ще зависи вече от местните феодали, тъй като у нас издигането в иеархията става вертикално в една и съща институция.
  На мен не ми е ясно как за 20 години не се направиха проучвания за всички начини на присъждане на тези звания в страните на Европа и да се направи един наистена разумен проект. През цялото време се приказваха приказки на едро, като зад всяка едно предложение се крият нечии тънки сметки. От печата научаваме за още по-радикални предложения, да се премахне голямата докторска степен (д-р на науките), а се чува още да се премахнело званието доцент. Реформата все повече започва да прилича на културната революция в Китай, където студенти и асистенти подгониха учители и професори. Тук трябва да се отбележи, че научната степен д-р (малък д-р) е до голяма степен образователна, на времето много по-точно се наричаше „кандидат на науките”, т.е. притежателят и едва сега навлиза в науката. Едва при голямата докторска дисертация може да се направи оценка доколко дадения кандидат има способностите да води самостоятелна научна тематика. Най-правилно би било голямата докторска дисертация да остане, като атестат от ВАК, за даването на професорско звание. А самото назначаването в тоз или друг университет или научен център да става от научния съвет на университета или центъра за кандидати, които притежават това звание (последното е практиката във Франция). В Германия даже за степента доцент се иска хабилитационен труд. От по-горното изказване съвсем не става ясно как 40-45 годишните ще правят школи, при такива занижени критерии за оценка на техните приноси – направо от малък д-р да стават професори.
  Реформата се поднася с твърденията, че възрастните професори пречели на младите да растат, т.е. причината за липса на млади кадри са по-възрастните колеги. Тук образователния министър съвсем не е в час. Основната причина за липсата на млади кадри е изключително ниското заплащане на труда на учения, не отговарящо на високите изисквания. И тази теза е много удобна за правителството, защото с нея пак правителството иска да заобиколи основния въпрос – адекватното финансиране на науката и висшето образование, т.е., вместо правителството да даде повече пари за тези дейности, както, впрочем се изисва и от ЕС, то с някакъв закон да замаже проблема. Старият лозунг – пари няма действайте е пак в сила. Разбира се този закон няма да реши нищо, защото 40-50 годишните ще се възпроиведат в доценти, 50-60 годишните – във професори и след тях няма никой. Откъде ще дойдат тези асистенти с докторски степени, въобще не е ясно. Премахването на различните степени пред асистенти и младши научни сътрудници, от друга страна, предполга по-малко атестации за тяхното издигане.
  Предложената реформа ще навреди и с друго – тя позволява на десетките ненужни университети, които се нароиха у нас, лесно да възпроизведат хабилитирани лица, откъдето те впоследтвие лесно ще се акредитират и трудно елиминират.
  Пръв защитник на реформата се нареди ректорът на Техническия университет-София. На времето имаше един професор по математика Брадистилов в този университет (тогава МЕИ). Той обичаше да казва, че ще направи от този „техникум - университет”. Едва що тези институции добиха що годе вид на университети и сегашния ректор иска да го превърне отново в техникум.
  В този смисъл доц. Игнатов е съвсем неподходящ за човек, за провеждането на една такава реформа. Първо, при него има силно изразен конфликт на интереси, а имено да стане колкото се може по-лесно професор (и той ще е първият когото ще накичат с тази титла след излизане на закона) и да узакони раздадените в неговият Нов български университет звания. Второ, неговата специалност е египтология, твърде далече от проблемите на внедряване на научни постижения в практиката. И трето, доколкото ми е известно той освен в Петербург не е бил за дълго в чужд университет на Запад. От там и по-горните нескопосани изказвания. За тази реформа бе нужен виден учен, който е вече професор, работил в различни научни институции на Запад и нямащ конфликт на интереси с проблема.
  Особено грозни са нападките срещу най-силната научна институция, каквато е БАН от хора като министър Дянков, социолози, като Андрей Райчев и др., които имат периферно отношение към науката. Изказването на финансовия министър Дянков за „феодалните старци в БАН” би трябвало да предизвика намесата на някои от многоброните групи за защита на правата на човека като дискриминационни изкзвания по отношение на възраст, каквито още в Чикаго бъдещеят тогава премиер стартира. След това новият просветен министър заяви, че виждате ли тези старци пречели на младите да израстнат. Нееднократно се подчерта, че наука се прави основно в научни центрове, подобни на БАН и (но не само) в университетите. В Германия освен институтите на „Макс Планк” (преди войната „Кайзер Вилхем”) функционират и други научни центрове, които са на бюджетна издръжка – научните центрове в Олих и Мюнхен, Адлерсхоф (бившата академия на ГДР)-Берлин. Нещо повече във Франция науката практически се ръководи от CNRS, която има не само отделни институти, но и лаборатории в различните университети. Финансирането в тях става по проекти и се контролира от CNRS. Катедри, които не са към CNRS или не правят въобще наука или търсят средства от индустрията или от общините.

 37. 37 Профил на усмивко
  *****
  Весело

  След като в СВУБИТ не знаят що е библиотека и я мислят за медия, какво да кажем за останалия български народ! То и затова науката е на този хал, като учените не знаят че библиотеката е нещо като радио, вестник и телевизия взети заедно. И че може да се дигитализира, каквото и да значи това2
  Ако министър Игнатов е човек на думата си този научен съвет директно трябва да го закрие! А "преподавателите" от СВУБИТ да минат на цялостна оценка. Как могат да преподават такива абсурди.

 38. 38 Профил на Бумеранг
  *****
  Гневно

  Всички изроди в БАН трябва да се изчистят като гниди. Дърти, скапани и самозабравили се спахии от османско време. Същите те като не могат да станат друго са станали "научни кадри", които живеят само за една единствена цел - Да пречат на хората, които могат и искат - а те просто да ги посичат и спират. Всички вън от кочината. Умните и кадърните отидоха на запад много отдавна. Никакви Професори и Академици - жалки червеи, които се крият в земята и осакатяват корените на младия и нов живот. Да се закрият завинаги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK