Заводът за боклука на София ще се забави още

Кофите за отпадъци ще се следят от Космоса

Заводът за боклука на София ще се забави още

© Юлия Лазарова
Паркирането в центъра ще поскъпне

Строителството на завода за отпадъци на София ще се забави още, защото процедурата за избор на строителен надзор се обжалва. "Поръчката беше обявена още в началото на годината, но я прекратихме, тъй като нито един от участниците не отговаряше на изискванията. Решението ни за прекратяване беше обжалвано", обясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Строителството не може да започне, без да е избрана фирма, която да го контролира. Първата копка на завода беше направена символично още през април и според първоначалните планове на общината изграждането му трябваше да започне тази година.


От общината се надяват, че делото ще приключи до края на 2009 г. и в началото на 2010 г. ще могат да обявят отново поръчката. Възможно е обаче тя да приключи след избора на строители на завода за отпадъци и инсталацията за компостиране. Офертите по тези поръчки ще се отварят през януари догодина. "Ще направим всичко възможно да не се стигне до забавяне", каза Бояджийска.
В същото време общината ще се опита да подобри контрола върху работата на фирмите за чистене, като за пореден път ще ги кара да сложат GPS устройства на кофите и камионите за боклук. Така инспекторите ще могат да следят от разстояние дали и кога се изпразват контейнерите. Това ще стане възможно, след като догодина бъдат избрани нови дружества за събиране на боклука, тъй като сегашните договори изтичат. Поставянето на следящите устройства ще е клауза в бъдещите споразумения. Идеята за такъв контрол е от няколко години и беше частично осъществена, когато бившите чистачи от "Новера" сложиха GPS устройства на камионите си.


Междувременно стана ясно, че от средата на 2010 г. паркирането в идеалния център ще стане по-скъпо. Според работно предложение ще се плащат 3 лв. вместо 1 лв. на час. За широкия център цената ще е 2 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Иначе казано, за да спечелят изборите излъгаха!

 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  На кой ли вече му пука
  за боклука!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на Боклукчия
  *****
  Гневно

  Завод за боклук в София Н И К О Г А няма да се построи -запомнете това !!!!!

 4. 4 Профил на ЗУЛУ
  *****
  Неутрално

  НАЛИ ПРОСТАКА ОБЯВИ ,ЧЕ ПОЧВА ЗАВОДА ЗА БОКЛУКА ЩОТО ВЕЧЕ ИМАЛО "ОВОЗ",НАЛИ МУ НАПРАВИ ПЪРВА КОПКА. ! НАЛИ ОБЯВИ,ЧЕ 15 ДНИ СЛЕД КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ПОЧВА МАГИСТРАЛИТЕ. НАЛИ ОБЯВИ,ЧЕ ЩЕ ИМА ОСЪДЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ И ЧЕ ЩЕ ВКАРА СТАНИШЕВ И ДОГАН В ЗАТВОРА, НАЛИ ОБЯВИ ,ЧЕ ЩЕ ПУБЛИКУВА В НЕТА ДОГОВОРА ЗА СТРОЕЖ НА ТРЪБОПРОВОДА "БУРГАС- АЛЕКСАНДРОПУЛУС", НАЛИ .......? РЕЗУЛТАТИ - НУЛА ! ТОЗИ ЗАВОД ПОНЕ ДОКАТО Е ПРОСТАКА НЯМА ДА СЕ ПОСТРОИ ! А ГЛОБИТЕ ЗА ДЕПАТА ЗА БОКЛУК В СТРАНАТА СКОРО ЩЕ НИ БЪДАТ НАЛОЖЕНИ ОТ ЕС ,ПО 5 МЛН.ЕВРО НА ДЕН ! БАЛИТЕ С БОКЛУКА ОЩЕ СА В СОФИЯ КВ. "ДРУЖБА" И СМРЪДНЯТА НА ПРОЛЕТ ЩЕ БЪДЕ УЖАСЯВАЩА !

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#1] от "ГУМАТА":

  Ти да не си изненадан?
  Иначе казано, лъжат от четири години, ама верващите са в количество....Умопомрачаващо.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Някой да си спомня нещо, за което Боко да не е излъгал?

 7. 7 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Ха що бе? Нали досега пречеше Станишев?

 8. 8 Профил на :-(
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на свирка
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на Алекс
  *****
  Гневно

  Разбирам злобата ви относно боклука и Бойко, разбирам съща и огромната ви неграмотност Червени тиквички . Вие наследствено сте обременени с простотията на вашите родитери и за нея не е достатъчно някакво образование .
  Ако някой от червените олигофрени поразгърне ЗУТ и ЗОП щеше да му стане ясно за какво иде реч. Боже прости им. За простотията лекарство няма.

 11. 11 Профил на craghack
  *****
  Неутрално

  Хайде стига с тази порнография! GPS и да сложат и да не сложат е все тая. Истината е, че престъплението с боклука се крие в простичкият факт, че общината плаща на вдигната кофа, а не на тон извозен до сметището боклук. Така на тихите софийски улички стоят по три кофи на всеки ъгъл, а реално се ползва една и тя се пълно до половината. Обаче колите минават всеки ден, а понякого и по два пъти дневно и отчитат ли отчитат вдигнати кофи. Ето това се вика далавера. Релно извозваш един тон боклук, а ти го плащат 3, 4, че и 5 пъти.

 12. 12 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Защо ли отново не съм изненадан от несвършена работа в общината. Важното е, че отново има виновник.

 13. 13 Профил на кмх
  *****
  Неутрално

  За какво са им на кoфите GPS? Някой да е виждал разхождаща се из града кофа?
  А иначе craghack е прав. Трябва да се плаща на тон боклук. Както на циганите на кило желязо!

 14. 14 Профил на Емо
  *****
  Весело

  Иска те ли да се хванем на бас , кой ще строи завода ? ( При условие , че не се намеси отново ЕС , като при магистрала Тракия ).
  Давам ви 3 жокера !
  1. ГБС
  2.Валентин Златев ( фирма свързана с него )
  3.Фирма свързана с бащата на Валентин Златев

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1200 Весело

  Алекс, да не би ЗУТ и ЗОП да ги издадоха онзи ден или сега някой ги прочети за първи път. За боклуците в боклука има страшно много пари и дори УОЛИ 2 да снимат, пак няма да ги притеснява. Без значение дали са червени, сини или гербери. Но като обещае някой нещо трябва да си го изпълнява, това е приказката.

 16. 16 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  Алекс, ако си чел ЗУТ и ЗОП, тогава не си честен, а ако не си ги чел- прочети ги! Защото по ЗУТ разрешение за строителство, от което произхожда ПЪРВАТА КОПКА , означава преминала цялостна процедура по процеса-проектиране-строителство,в който процес са включени всички отчуждения, съгласувки и т.н Ако предизборно ББ е излъгал народа, не виждам защо ти трябваа го оправдавяш с невярни аргументи.

 17. 17 Профил на Алекс
  *****
  Неутрално

  Разрешение за строеж се издава зя готови строителни книжа.
  в т.ч. вик, ел, опазване на околната среда и други.става дума за фирма за строителен надзор.в която освен задължителните специалисти констр. ел, вик, и т.н. трябва специалисти по специфичната технология. Такива специалисти по обясними причини не са в изобилие. приятелю " нормален" аз съм инж. конструктор по професия. Пофтарям независимият стр. надзор е контролен орган заместващ старияторган по стр. контрол.

 18. 18 Профил на Алекс
  *****
  Неутрално

  с една дума, стр. надзор, отговаря първо: за законноста на строежа и второ контролира стр. процес и трето отговаря за безопасността на строежа.

 19. 19 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  Слушай Алекс- не ми цитирай ЗУТ Ставаше дума защо се прави от ББ първа копка предизборно след като нищо от предварителния процес не е готово Само това нищо друго

 20. 20 Профил на ОВОС няма
  *****
  Неутрално

  Лъжец Бойко казваше, че ОВОС е "парче хартия", ама то не било така.
  Това "парче хартия" виси в Съда, обжалван от еколози - заради избраната от Бойко технология за получаване на пелети/брикети, които да се изгарят в циментовите закони с отделяне на диоксини и фурани(канцерогенни са).

  Стига медийни каламбури, като тази статия.

 21. 21 Профил на До Алекс № 10
  *****
  Гневно

  Като ти и Боко сте толкова умни защо обещавахте кога ще започне строежа.Вие не знаехте ли ,че има ЗУТ и ЗОП и не ви ли беше ясно,че при обществените поръчки може да има обжалвания,които следва да се изчакат.Че ББ е прост и само се изхвърля ми е ясно,но ти като драскаш всеки ден из този форуми и цитираш два закона не знаеш ли,че има процедури които трябва да се спазват.И след като ги има не може да се обещава кога ще започне строителството.Сега стана ли ти ясно защо не започва и магистрала Тракия.Тук също герберите се изхвърлиха,че ще започнат до края на февруари.Ще видиш колко ще започнат като завалят жалбите. 63 фирми кандидатстват по търга. Само в мечтите на тъпанаря Плевнелиев съществува възможност търга да свърши през 2010 година и да започне строителството.Самият аз вече съжалявам,че ликвидираха държавните фирми които строяха автомагистралите.Дава се заповед и се започва да се строи. А сега тези търгове нито са честни нито може да се строи бързо.Примирил съм се със всичко,но с едно не мога да се примиря.Че има хора които блещят наляво и надясно ,а след това мислят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK