Федерацията по металдетектинг получи съдебна регистрация

Хора, търсещи с детектори край село Куртово, Видинска област

© Надежда Чипева

Хора, търсещи с детектори край село Куртово, Видинска областЛовешкият окръжен съд е регистрирал федерацията по металдетектинг, се разбира от форума, в който споделят идеи хората, търсещи метали с детектори. От ръководството на новата федерация днес са публикували и решението на съда с председател Севда Дойнова.В края на октомври в Ловеч беше учредена Българска национална федерация по металдетектинг. Първите коментари на експерти от Министерството на културата, от прокуратурата, антимафиоти и археолози беше, че иманярите правят опит да легализират дейността си чрез създаване на подобна организация. Те обясняваха, че скоро например притежателите на незаконно оръжие, контрабандистите или трафикантите на наркотици биха поискали да имат свое обединение.
Тогава представители на държавните институции заявиха, че ще направят всичко възможно, за да не се допусне съдебна регистрация на сдружението. Решението на съда изненада експертите от Министерството на културата, които не очаквали магистратите да допуснат вписването на федерацията. Оттам казаха, че са загрижени и обезпокоени от случващото се.


Странно е, когато се регистрират такива организации, които имат пряка връзка с престъпността в България, коментира пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той отбеляза, че нито един от учредителите на федерацията няма издадено разрешително да  използва детектор за метал, каквото е изискването на закона за културното наследство.


Веднага след учредяването на сдружението, от прокуратурата и от министерството лансираха вариант в случай, че съдът впише федерацията, да се ползват правата на прокуратурата, която да отмени регистрацията. Сега от министерството ще пишат на държавното обвинение с искане за заличаване на федерацията. Като друга мярка срещу използването на металдетектори, са и готвените промените в закона за културното наследство, които ще въведат сериозни ограничения и изисквания за притежаването на такива уреди и правото да се работи с тях, каза Чобанов. Поправките са почти готови и скоро ще са факт.


Хората, "упражняващи хобито металдетектинг", учредили нестопанската организация, обаче реагират остро на асоциирането им с иманяри. Те търсели метали само извън археологическите обекти - като ниви, поляни, плажове, паркове и др. Никога обаче не навлизали и не са унищожавали обекти на културното наследство. Те отбелязват, че подобни федерации и обединения имало в редица европейски страни.


Експерти-археолози и музейни дируктори обаче смятат, че е абсурдно да се говори изобщо за съществуването на хоби "металдетектинг".


Ловешкият окръжен съд е приел, че при учредяването на сдружението са изпълнени всички изисквания на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Затова магистратите вписват федерацията с основни цели "популяризиране хобито металдетектинг в обществото като средство за физическо и духовно израстване", "подпомагане, поощряване, стимулиране" на хората, желаещи да се занимават с тази дейност, тяхната правна защита и др. Сред средствата за постигане на целите се посочва, че законите на страната ще бъдат спазвани.


Във форума хората, притежаващи детектори, се поздравяват с регистрацията и вече обсъждат в кои градове да бъдат учредени клубове на федерацията, питат колко е членския внос, дискутират къде да е общото събрание на новото обединение.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на иманярче
  *****
  Неутрално

  Браво най-после! Колко е членския внос ? Трябва ли да заделяме процент от находките за федерацията? Ще можем ли да се сдобием с качествени вносни металотърсачи на ниски цени най-после ? Писна ми да си сглобявам всичко собственоръчно ..

 2. 2 Профил на topor
  *****
  Весело

  Вечна дружба с федерацията на булдозеристите и копачите!

 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  сега и федерация на педофилите да се регистрира и всичко ще е точно на мястото си - в Абсурдистан...

  low riders team
 4. 4 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 691 Весело

  Защо да е "Странно когато се регистрират такива организации, които имат пряка връзка с престъпността"???

  Имаме партии на крадците-руснаци (БСП),
  партия на крадците-турци (ДПС),
  партия на изнудвачите-цигани (на Цв. Кънчев)...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 5. 5 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Колко ли са бутнали на съдията?! Някой ще започне ли да отговаря за действията на подкупните ни съдии в тази страна!? НЕ на независимостта на съдебната система! Защото се оказва, че не тя а мутри и мошенници са независими у нас.

 6. 6 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Дали няма да си изберат за почетен председател някоя известна и много богата фигура от бизнес елита? А федерация по екскурзионно дишане дали няма да се регистрира и да получи държавна субсидия?

 7. 7 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 833 Весело

  Очаквайте регистрация на федерация "Плажни строители", които строят на пясъка, но само пясъчни замъци, федерация на "Трошачите на автомобилни стъкла и ключалки", които го правят в свободното си време с цел "духовно и физическо израстване", а може би федерация на "тежко въоръжение и трафик", които оказват правна помощ и консултации на членовете си

 8. 8 Профил на aman
  *****
  Весело

  Аман от дърдорковци по форумите и от малоумни данъкоядци дето само търсят как да си оправдаят големите заплати!
  Металдетектинга не е по-лощо нещо от риболова или лова !Дори е по-добро ! Не убиват никого!Ходят хората по байрите ,правят си туризъм,покопаят в някоя нива или баир и се прибират щастливи в къщи да започнат другата работна седмица!
  Ловците имат пушки и всяка година освен бракониерството стават поне по 20 нещастни случая завършващи със смърт!
  Освен това ако не са металдетектърите да намират по нещо , крадците работещи в музейте няма да имат какво да продават в чужбина!

 9. 9 Профил на jelqzko jelev jelev1@abv
  *****
  Неутрално

  От съдията съм с отлични впечатления.Коректен човек.За другото незнам,но нещо което не е забранено от закона изрично следва да е разрешено.Така ,че съдията е изпълнил закона.А дали трябва да се променя е друг въпрос

 10. 10 Профил на Филип Стоянов
  Филип Стоянов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво точно намират тези хора, които си копаят в някоя нива? Какво търсят?

 11. 11 Профил на dv
  *****
  Гневно

  Ако нямаше правила за писане във форума бих ви напсувала повечето от авторите на коментарите заедно с тези ........, които са допуснали учредяванетo на тази федерация !!! Това е върха на абсурда!!! Може следващата федерация да е за убийците и изнасилвачите! Ако за повечето хора в тази държава иманярството е нещо нормално, то тогава е жалко да принадлежат към Homo sapiens, дори в раздел безгръбначни не им е мястото.

 12. 12 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Няма нищо незаконно във федерация на изнасилвачите или на педофилите. Във Холандия например има партия на педофилите.

  Докато просто разпространяват идеята, че педофилията, изнасилването и пр. е нещо добро или че трябва да се позволи, без да участват в нищо незаконно, са си ок.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 13. 13 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Доста тенденциозна и малоумна аналогия се прави с контрабандата, оръжията, наркотиците и другите престъпления. Металдетектори се продават напълно свободно в целия свят и всякакви хора от деца до старци упражняват това много популярно хоби - металдетектингът. Иманярите ровещи могили и арх. обекти са престъпници, но хората обикалящи нивите, горите и баирите с лопатки колкото джобни ножчета и копаещи монетки на по 10-20 сантиметра на места където археолог никога няма да стъпи са обикновенни хора и те искат легализирано хоби. За това е тази федерация, в която иманяри ровещи арх. обекти няма да се приемат. В България производството и продажбата на детектори е напълно законно и всеки може да си купи, какви са тия аналогии с оръжия, наркотици и педофилия. Тези хора акъл имат ли?!

 14. 14 Профил на пръст
  *****
  Неутрално

  Грозно се получава, когато дадена тема се коментира от хора които нямат никаква информация по нея!
  Ограмотете се малко... прочетете какво е иманярство, какво е търсачество и какво металдетектинг!

 15. 15 Профил на cosmopolitania
  *****
  Неутрално

  Както знаете, а и както е определил съда, Устава на федерацията не погазва нито един български закон. За сведение на журналистката от в. Дневник, на т. нар. експерти-археолози и музейни директори, абсурдно е да се говори за хобито металдетектинг единствено в България. Нека напишат в Google "metaldetecting hobby"...Резултати 1 - 10 от около 1 640 000 за metaldetecting hobby. Красноречиво е, само че някои хора нямат интерес обществеността да научи истината. Спазвайки законите на страната, ние искаме да практикуваме хобито си свободно и ще се борим за това със всички законови средства, а те не са малко. Вече сме в ЕС, другари, разберете, че комунизма си отиде....и спете спокойно, деца!!!

 16. 16 Профил на усмихнат
  *****
  Любопитно

  Юлиана Колева - политически репортер???
  Или Юлиана Колева - платен политически репортер???
  Или Юлиана Колева - платен репортер на археологическата иманярска мафия???

 17. 17 Профил на сас
  *****
  Неутрално

  "Металдетектинг"....това на български няма ли си дума. Но пък какво "духовно израстване" с това хоби...нямам думи.

 18. 18 Профил на Велизар - Италия
  *****
  Неутрално


  Интересно как реагира обществото към група момчета които искат да заявят ясно и открито дори чрез съда , че не искат да ги третират като част от археологичната мафия в България.

  Интересно е и как реагира мафията -тя не одобрява излизането на светло на тези момчета . Защо ?
  Просто вече мафията няма да има кого да обвинява ,на кой да прехвърля престъпленията практикувани с години , от управляващи , археолози , музейни работници и др.

  Защо със сигурност мафията по всички етажи на властта стой зад багерите и булдозерите работещи и до ден днешен по античните селища ,градове ,могили и др.

  Всяка една такава иманярска група си има естествено археолог който им казва къде да копаят,защита от най-високо място ,и задължително канал на запад за да опаричат откраднатото .

  Мислите ли ,че тези момчета ,които искат да застанат с имената си в една организация , са членове на тези престъпни банди . Аз не мисля .

 19. 19 Профил на Велизар - Италия
  *****
  Неутрално


  Интересно как реагира обществото към група момчета които искат да заявят ясно и открито дори чрез съда , че не искат да ги третират като част от археологичната мафия в България.

  Интересно е и как реагира мафията -тя не одобрява излизането на светло на тези момчета . Защо ?
  Просто вече мафията няма да има кого да обвинява ,на кой да прехвърля престъпленията практикувани с години , от управляващи , археолози , музейни работници и др.

  Защо със сигурност мафията по всички етажи на властта стои зад багерите и булдозерите работещи и до ден днешен по античните селища ,градове ,могили и др.

  Всяка една такава иманярска група си има естествено археолог който им казва къде да копаят,защита от най-високо място ,и задължително канал на запад за да опаричат откраднатото .

  Мислите ли ,че тези момчета ,които искат да застанат с имената си в една организация , са членове на тези престъпни банди . Аз не мисля .

 20. 20 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Към CAC - думите МЕТАЛ и ДЕТЕКЦИЯ, няма ли ги в българския език? ... или предпочиташ Иманярство. Толкова ли не разбрахте, че всяко стадо си има мърши и това хоби го упражняват хиляди свестни хора по целия свят, без да нарушават законите? Кофти е да не виждаш по далеч от носа си! ... или да виждаш само това което ти се завира в очите.
  Защо да няма духовно израстване? Ловът и риболовът по-духовни ли са?

 21. 21 Профил на Заколева
  *****
  Весело

  Браво Колева, статията е написана със злобна"компетентност" . Продължавай в същия дух, това е пътя, колкото повече чужди интереси защитаваш, толкова по бързо ще натрупаш парички

 22. 22 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  Ммм Дааа-Спете спокойно Деца -комунизмът си отива бавно но сигурно -в Булгаристан е така -но ще стане -И Мрете неспокойно постоталитарни Крадци -Ние ще ви Закопаме и превърнем във Недвижими паметници на Затворите в БГ

 23. 23 Профил на v-ra
  *****
  Неутрално

  Браво на съдята за регистрацията,на всякаде в света има хора което практикуват това хоби, но те знаят къде може да исползват металдетектор и къде не, и се съобразяват с това .Докато в нашата мила родина, нашите закони определят цялата територия като паметник на културата,по тази логика ние не трябва да имаме земеделие"защото не бихме могли да си засеем реколтата-нали земята е паметник на култура:!!!Трябва да има ясни правила каде може да се търси и къде не ,и този който ги нарушава да си носи последствията!

 24. 24 Профил на Явор
  *****
  Неутрално

  Странно е, когато се регистрират такива организации, които имат пряка връзка с престъпността в България, коментира пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той отбеляза, че нито един от учредителите на федерацията няма издадено разрешително да използва детектор за метал, каквото е изискването на закона за културното наследство.

  ...............................................................................................................
  Г-н Чобанов не само учредителите на Федерацията нямат разрешителни но и всички собственици на металдетектори в страната .
  Указва се ,че раздавате разрешителни само на хората с багерите и булдозерите, които разрушават паметниците на културата и наричат себе си археолози .

  http://www.youtube.com/nufrii#p/u/3/_SN9xwUc2FQ
  http://imperio.forumotion.com/forum-f5/topic-t1721.htm

  Докога ще измисляте не работещи закони в България ? Докога ще закриляте престъпниците наричащи себе си археолози , които под защитата на закона ограбват и разрушават паметниците на културата и докога ще викате престъпници на хората с металдетектори ?

  Погледнете Англия държава с добри закони , с пълни и богати музей и какво се оказа накрая 80% от антиките в техните музей са предоставени от ТЪРСАЧИ , като тия дето им викате в България престъпници .
  За какво говорим Г-н Чобанов тогава , че има престъпници има но дайте да видим точно кои са те .

 25. 25 Профил на Стронг
  *****
  Любопитно

  Най-голямат идиотщина в БГ е, че никой не може да контролира незаконното оръжие, наркотрафика, проституцията и всички останали гадости. Тук в случая с БФМД хората излизат пред обществото с личните си данни и лицата си! И какво по-вече от това?! Хайде дайте да ги избием Варварите, защото ги знаем кои са, а относно останалите скрити или по-точно "публично" известни личности как и кога ще вземе мерки шибаната изпълнителна власт?!

 26. 26 Профил на ее аиде де
  *****
  Неутрално

  аз се чудя на тези злобни и малки хора които само плюят по форумите,абе вземете се запознайте малко бе хора.във цял свят хората си практикуват това като хоби,даже се правят организирани състезания с помощта на държавата.И за каква престъпност говорим,ако някой ми каже че е забогатял от търсачество шапка му свалям.та нали тези хора по цял ден обикалят баирите и в повечето случаи се прибират капо в къщи,а когато намерят нещо то е за не повече от 5-10 лв.Това ако не е хоби здраве му кажи.Да не мислите че като България е цялата в обекти те се преварват да пускат ценни артефакти,точно обратното за цял ден ако намериш една монетка и си щастлив.Защо мислите се вдига толкова шум ,защото изтинските иманяри и прекупвачи нямат изгода от легализирането на тази дейност.И накрая дано тази идея просъществува защото ще е поредния даржавен абсурд ако отменят регистрацията.В цял свят може само тук не.

 27. 27 Профил на alf
  *****
  Неутрално

  Поздравления за доброто начало. Наистина комунизма в мисленето трябва да си отиде. Хвала на такива момчета, които искат да опазят и реставрират това което се окислява и унищожава в земята.

 28. 28 Профил на Императора
  *****
  Неутрално

  Аз пак мисля.Прекопвачите ще умрат.Износа на Антики ще спре.Всеки тарса4 ще си узакони ноходките,и няма да се крие като пиле ,като намери нещо,защото има много работи в земите ни.И по този начин всичко намерено ще остане тук в БГ.Не да радва Европеиските Колекционери и Музеи................

 29. 29 Профил на Кюъл
  *****
  Гневно

  Има огромна разлика от иманяр до търсач, който практикува това си хоби без да навлиза в обекти обявени за паметници на културата и др. Във почти всяка държава това е нормално хоби (Великобритания, Сащ, Италия, Испания и др.) а във нашата страна дебелия Б. Димитров пак се изказа некомпетентно, че такова хоби нямало. Винаги съм си мислел, че тази некомпетентна личност е лично заинтересована да обявява всеки който търси за иманяр, което е също толкова тъпо, колкото да каже за всеки, който ходи на риба, че е бракониер.
  Дебел - време е да си налягаш парцалите. Тук вече няма да те търпим, заедно с тъпите злобни журналисти, които гледат как да направят "сензационен" репортаж набеждавайки хората за какви ли не. Мисля, че скоро съдилищата трябва да се изкажат за подобни малоумни и некомпетентни изказвания...

 30. 30 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  сите сте иманяри,няма ко да ми се праите,търсачи ще станете когато се вдигне жизнения стандарт в държавата ни,или казано иначе-когато не мислиш дали ще изкараш нещо скъпо, амислиш просто да изкараш нещо,каквото и да е антични,независимо от цената,сега сите сте мазни иманяри

 31. 31 Профил на МОШЕННИЦИ ГОЛЕМИ СА
  *****
  Неутрално

  До всички иманяри,търсачи и незнам какви си още, замислете се преди да си купите картата за 30 лева върху следното :
  1. Защо в управителния съвет на федерацията има търговци на детектори,производители на детектори, прекупвачи на антики !?
  2.Защо се раздават карти на сульо и пульо, демек се търгуват
  3. Какво получавате срещу тази карта и тези 30 лева, не си мислете че вече сте легални търсачи,независимо какво пише на картата.
  Хубаво си помислете върху тези нещица и тогава ако не сте прозрели истината платете,щом имате излишни парички.

 32. 32 Профил на lazar_7300
  lazar_7300
  Рейтинг: Неутрално

  искат никой да не открие това ,което търсят "те" още от живково време

 33. 33 Профил на ДО ПРОКУРАТУРАТА
  *****
  Неутрално

  Няма да е зле прокуратурата да се самосезира, че гледам няма кой да я сезира за пореден път. А именно за следното: Федерацията съвсем открито и нагло заблуждава общественото мнение и мераците на търсачите, продавайки членски карти , които уж дават права на притежателите им да иманярстват безпрепятствено.Текста написан отзад на картата е противозаконен и подвеждащ. С настоящото си манипулиране ,господата от БНМФ трупат материални облаги лъжейки най-нагло.Това е поредната пирамида.Господа прокурори вие сте на ход.

 34. 34 Профил на ТОВА Е ИСТИНАТА
  *****
  Неутрално

  ..из самия им форум на иманярите...
  сички скачате ама не отговорихте на момчето като ви каза че тука се правите на умрели пепелянки ама забравихте кога сте копали табани като изоглавени и че именно заради 99% от тия където сте тука и където сега се правите на големи СВЕТЦИ хобито е така компрометирано! и не федерации да ми правите ами и до космоса да отидете в очите на хората сте си иманярчета целящи да легализират дейността си! и понеже знам че този пост ще се изтрие вероятно то да си кажа квото има докрай и почвам с примерите.
  1. Г-н Илия Илиев - Председатела - казанджия, малджия от има няма 20 години сигурно че и повече, занимавал се и прехранвал се предимно с копаенето на АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ както и търговия с културни исторически ценности! Колко трудов стаж има този човек през последните 10 години???? за какво му е било повдигнато обвинение??? сега парадира бил търсач и това му било хоби!!!!!!! смях и позор!!!!!
  2. Славито - солташака на Илийката от ловешката дружина, нека той каже откога се занимава с иманярство и колко трудов стаж има? ще каже бил инвалид, айде алаанкоолу инвалид пък копа по обектите и бега по баирите, айде стига пак срам и позор!
  3. Г-н Владимир Лилов - виден производител на металдетектори - няма лошо, но също и купувач, добре известен в Арчар покрай добрите си познанства с други едри купувачи, освен това човек който преди години се хвалеше как имал две ДТ75-ци и колко калета съборил! добър пример е той в ръководния орган на "федерацията" (кавичките не са случайни)
  4. Кирил - може би един от малкото които умело са съчетали металдетектинга с личния си живот и са го превърнали в хоби, макар че и той не може да бъде светъл пример.
  За господата активни борци ЦЕЗАРИ от Северна България просто се чудя с какви очи се правят на девици и на защитници на нещо за което си нямат и най-малката представа! Тези господа изораха де що има неорано, изпопребиха калетата, в техния район на 80 санта и пирон не можеш да извадиш! това района покрай Червен бряг, ябланица, тетевенско, троянско та чаааааак до дунава е изрушкано в последните 15 години!
  и седнали те сега да ми разправят другите били иманяри!!!!! айде стига господа боклуци, признайте си пред себе си че не сте това което се правите и може би тогава и другите ще ви повярват! кажете, да бяхме иманяри, копаехме навред къде от немотия къде впоследствие от интерес, но не искаме това да продължава така, по този начин губим ние, губи държавата, губят всички. създаваме тази организация съзнавайки грешките си които сме допуснали и имаме волята нещата да се променят! кажете го това и тогава ще ви повярват........хората!
  Върнете се в началото Go down

 35. 35 Профил на реалист
  *****
  Любопитно

  ако има БФМД ще умрат от глад прекупвачите ще исчезнат нелегалните канали за антики а от това познайте кой губи.тези които лаят най много

 36. 36 Профил на georgi
  *****
  Неутрално

  не мога да разбера тези 4ове4ета,какво ги дразни ако ниакои си прекарва времето търсеики нещо останало в земиата със години стига да не е археологи4ески обект.

 37. 37 Профил на nessuno
  *****
  Гневно

  племето-Бьлгарско-както винаги го интересува да навреди на ближния вси4ко ново го хварлете на вьлците и след 10 века няма да имате европеиско мислене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK