И Съюзът на учените не хареса новия закон за научните степени

И Съюзът на учените не хареса новия закон за научните степени

© Анелия НиколоваСъюзът на учените в България се обяви срещу предложенията в законопроекта за развитието на академичния състав в България, който предлагат от Министерството на образованието. Това съобщиха от съюза, предаде агенция "Фокус".


Вчера и Българската академия на науките (БАН) разкритикува проектът, който беше разгледан и приет от правителството в сряда.


Според проф. Дамян Дамянов, председател на съюза законопроектът предлага радикална промяна на сегашната система – от силна централизация към пълна децентрализация. Становището е, че законопроектът предизвиква противоречия в самата научна общност. Той обезценява вложените усилия и творческа работа на носителите на научна степен "доктор на науките"и на научните звания "професор" и "старши научен сътрудник първа степен".
От друга страна се създават много благоприятни условия за "израстване" на хора без доказани качества, за които не са могли или не са искали да станат доктори на науките или професори. На базата на този законопроект ще се става по-лесно професор, отколкото асистент, смятат от Съюза на учените в България.


Либерализацията на присъждането на научните степени и длъжности е необходим и положителен елемент. В същото време не са създадени нормативни и управленски условия, които биха предотвратили корупционните практики, избора на некачествени кадри, влошаването на качеството на преподаването и обучението, смятат от съюза. Според учените – приемането на този закон без нов закон за висшето образование неминуемо ще доведе до провал на опита за реформа, тъй като те са обвързани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK