БАН плаши Борисов с комисаря за наука

БАН плаши Борисов с комисаря за наука

© Надежда ЧипеваЗаради по-малкото пари за Българската академия на науките (БАН), ще се наложи прекъсване на отопление и електричество за продължителни периоди от време и затваряне на научни лаборатории.


Това е част от писмо на БАН до премиера Бойко Борисов по повод съкращаването на бюджета на академията с 10 млн. лв. Това беше предложено от Десислава Танева (ГЕРБ), като парите бяха пренасочени към фонд земеделие. Учените определят като ирония това, че намаляването на парите е станало в деня, когато излезе международната оценка на БАН, която била положителна и добра.

Според академиците се провежда последователна политика, която ще доведе до ликвидиране на науката в България. Като доказателство за това, те посочват и "значителни бюджетни съкращения наложени и на другата основна научна институция в страната – Софийския университет."


Учените се обръщат към премиера: "Г-н министър председател наскоро по друг повод се разбра, че не приемате ултиматуми. Това обаче не е ултиматум към Вас, а ултиматум към една катастрофална политика. Ако до седмица не получим ясно доказателство за рязка промяна на тази политика, ние ще бъдем принудени да предприемем необходимите действия да спрем унищожението на българските учени".
Това според учените означава да запознаят новия комисар за наука Мойра Гийгън-Куин, че "в България се води анти-лисабонска и следователно анти-европейска политика по отношение на науката и иновациите".


Според учените част от тази политика е и намаляването на парите за Фонд научни изследвания.


"Ще организираме и кампания за информиране на цялата световна общност за условията, в които е поставен българския учен", пище още в писмото.


В позицията на академията се посочва още, че "министърът на финансите Симеон Дянков, като бивш служител на Световната банка би трябвало да знае, че единственият фискален критерий за реализация на Лисабонската стратегия е процентът от Брутния вътрешен продукт, инвестиран в наука и иновации."


"Буди огромна тревога и фактът, че министър Сергей Игнатов не се обяви публично срещу посичането на бюджета на БАН. При тези обстоятелства ние не виждаме как той ще изгради доверие на научната общност в политиката си", пише още в становището.


"Г-н министър-председател разчитаме на личната Ви позиция за коригиране на допуснатите политически грешки. В случая залогът е особено висок, запазването на българската наука, модернизацията и развитието на българското общество", завършва писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK