И "Зелените" са против прекия достъп на МВР до трафични данни

Партия "Зелените" се обяви против измененията в Закона за електронните съобщения, които предвиждат служители от МВР да проследяват трафични данни чрез пряк достъп до базата на
мобилните оператори, предаде БТА.


Според предложените от правителството законови промени служители в дирекция "Оперативно-техническа информация" на МВР ще имат пряка връзка до трафичните данни чрез специален интерфейс, а след прокурорско разрешение данните ще могат да се използват за разкриване на тежки престъпления. "Зелените" смятат, че това ще доведе до постоянно и безконтролно следене на телефонните и интернет данни на неудобните за властта хора и няма да ограничи престъпността.


"Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!" е мотото на антикампанията на "Зелените", чрез която те призовават гражданите да се свържат с народния представител от избирателния си район и да настояват той да гласува против внесените предложения.
Асен Генов - член на Националния съвет на партията, определи измененията като "ретроградни, недемократични и излишни". Според него, за да се улесни разкриването на престъпления, е необходимо само допълнителна наредба, която да задължи мобилните оператори да предоставят важна за МВР информация в съответен срок.


"Зелените" предвиждат, ако измененията бъдат приети, да се свържат с Европейската зелена партия и да сезират съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK