Движението за защита на науката не подкрепи закона за научните степени

Движението за защита на науката не подкрепи закона за научните степени

© Анелия НиколоваЗаконопроектът за развитие на академичния състав не насърчава конкуренцията, а налага уравниловка на университетите с различно научно ниво и това ще е катастрофално за българското висше образование. Това се посочва в декларация от Гражданското движение за защита на науката и образованието по повод на приетия на 9 декември от правителството законопроект, който отменя действието на Закона за научните степени и звания.


Законопроектът предвижда закриването на Висшата атестационна комисия и дава право на висшите училища и Българската академия на науките (БАН) да присъждат научните степени и да организират процедурите и да избират своя преподавателски състав.


От движението посочват, че досега важен критерий в акредитацията на университетите е било наличието в тях на достатъчно хабилитирани учени. Сега този критерий става безсмислен, понеже всяко висше училище ще има толкова законосъобразно избрани професори и доценти, колкото пожелае. Така университетите и научните институции с високо научно ниво фактически ще бъдат равнопоставени с тези, в които няма наука, смятат от организацията.
Според движението основният недостатък на законопроекта e принизяването на изискванията за качество.


Напълно липсват национални критерии за оценка на научните резултати и приноси в докторските дисертации, а се постановява взаимното им признаване от всички национални институции. В същата степен това се отнася за академичните длъжности доцент и професор, като съвсем неясни сa критериите за израстването на доцента в професор, се посочва в декларацията.


От организацията заявяват, че най-авторитетната част от научната общност е заявила, че не приема предложения проект. Той се подкрепя единствено от хора, чиято цел е по-нататъшната комерсиализация на образованието, вече довела до ненормално голям брой университети на ниско ниво.


Законът не бива да влиза в сила, преди да е факт актуализираната акредитация на висшите училища и научните организации по силата на нов закон за висшето образование, гарантиращ очакваните реформи, се отбелязва още в декларацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK