Синята коалиция ще поиска през юли диференцирани вноски за самоосигуряващите се

Синята коалиция ще поиска през юли диференцирани вноски за самоосигуряващите се

© Цветелина АнгеловаСинята коалиция ще предложи актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване в средата на следващата година, с която да се въведат "поносими нива на минимален осигурителен доход за свободните професии и занаятите". Това ще насърчи техните представители да не укриват доходи, коментира пред журналисти в Народното събрание депутатът от десния съюз Цветан Костов.


Според Синята коалиция рязкото повишаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 260 на 420 лв. засяга десетки хиляди дребни търговци, занаятчии, семейства, развиващи селски туризъм. За земеделските производители пък увеличението е още по-голямо, защото досега те плащаха вноски върху половината от минималния осигурителен доход за свободните професии - тоест върху 120 лв., а от догодина тази преференция отпада.


"Не може адвокатът и кварталният обущар да се осигуряват на един и същ доход, коментира пред "Дневник" Цветан Костов. По думите му през следващите шест месеца коалицията ще следи приходите от пенсионни вноски и ще направи анализ на това как ще се отрази на приходите по-високият праг.
При актуализацията на бюджета десните ще предложат диференциран подход. Идеята е била част от проект за споразумение между Синята коалиция и ГЕРБ за общи социални политики.


От десния съюз изразиха опасението си, че ДПС ще направи опит да използва справедливото недоволство срещу промените на земеделските производители и тютюнопроизводители и да нагнети политическо напрежение. Освен това от Синята коалиция прогнозират, че близо четирикратното увеличение на осигурителния праг за тях заплашва да изхвърли мнозина засегнати в сивата икономика.Започват дебати за пенсионната реформа


От Синята коалиция очакват в най-скоро време управляващата ГЕРБ да започне широки консултации за подновяване на процеса на реформи в пенсионната система. Тя според десните в днешния си вид страда от тежки дисбаланси и не осигурява нито включването на гражданите в осигурителните мрежи, нито достойно съответствие между внасяните осигуровки и получаваните пенсии.


Преди ден министърът на труда Тотю Младенов съобщи, че петте работни групи, които разработват промяната на пенсионния модел, са почти готови и през януари идеите им ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане. До два месеца новата система за пенсиониране трябва да е готова, прогнозира министърът. 

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Дано да се осъществят такива поправки, защото този осигурителен праг за свободните професии означава единствено фалит.

 2. 2 Профил на IMRO
  *****
  Любопитно

  Диференциране на осигуровките не е лоша идея, но при никакво положение не трябва да остава досегашното положение, при което адвокати, преводачи, фризьори и десетки хиляди собственици на фирми с стотици хиляди лева оборот годишно да плащат осигуровки върху 260 лв. Това е просто нагло.

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Дневник моите уважение, но и десет пъти да повторите "десните" в статията от предложението звучи "Ляво, ляво още по- вляво". Какъв е този самоосигуряваш с 120.00 лв доход, ми това е под прага на бедността. Колкото и после да бъда оплют, според мен според мен осигурителните доходи трябва да се вдигат, а съответния процент и големия брой платежни да се намалят, другото е сива та чак черна икономика.

 4. 4 Профил на До №2
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм, че е нагло да не се плащат осигуровки при печалба (не оборот) 100000 лв годишно е наглост - особено при някои адвокати, но наистина има дребни търговци в кварталните магазини за които 420 лв осигурителен доход са недостижима мечта. Не забравяйте че има хиляди служители в администрацията на трудов договор за които изобщо не важи минимален осигурителен праг по закон и ги осигуряват на 260 лв. Друг е въпроса че не е ясно как живеят с тези 260 лв, пък ако ще да са 360 като след данъчно облагане станат 200-250 лв
  А данъчната администрация да си гледа малко по-добре работата и не само за данък, но и за осигуровки да пита как може да се осигуряваш на 420 а караш ново БМВ.
  Но горките дребни ЕТ - те го отнесоха за сметка на другите
  П.С. Осигурявам се на 2000

 5. 5 Профил на адвокат
  *****
  Неутрално

  Не ме разбирайте погрешно, не се оплаквам. Ссамо ще обърна внимание, че доходите ми като адвокат са доста по-скромни от тези на фризьорката, на която ползвам услугите. Не слагайте всички под един знаменател, отдавна мина времето, когато на фризьорката се пускаха по 20 ст. в джобчето бакшиш. Не всички колеги са с доходите на "корифеите", чиито лица гледате по телевизията.... Така че не мога да приема изказването на Цветан Костов, който и да е той

 6. 6 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Минималните прагове се пълна измишльотина. Остатък от командно административно мислене. Смешно и тъжно е как хора с претенции за дясно либерално мислене залагат на повишението им, за да пълнят бюджета.
  Има си данъчни. Всеки трябва да декларира доходите си. Виждаме, че са се овълчили последните месеци и преследват кокошките без да пипат крадците на прехода с милионите. Дянков иска затвор за неплащане на данъци - за кокошките разбира се. Вече гласуваха затвор за забавено плащане на осигуровки. Увеличиха драстично и глобите. Обявиха тотална война на дребния бизнес оцеляващ на границата на закона, който и без това е закъсал здраво заради кризата. Какво ще правят с безработните. Абе кой го интересува. Симеон Дянков има изследване че бедността не води до бунтове. Сега залага експеримент, за да си провери теориите.

 7. 7 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Да извадят данни на какви доходи се осигуряват военните, президента, Борисов, Дянков, народните представители. Защото пенсионерските организации години наред вадят данни как се осигуряват на смешни прагове както е казал по-горе човека.

 8. 8 Профил на МУТРАТА
  *****
  Неутрално

  Има много по-сериозни проблеми - например, че 3 от пенсионно-осигурителните дружества са на Химимпорт, т.е. на групировката ТИМ. Парите на пенсионерите те естествено "инвестират" в собствените си дружества. Не е зле "Дневник" да направи някой анализ по темата и политиците да се позаинтересуват от нея.

 9. 9 Профил на Засегнат
  *****
  Неутрално

  Най после едно светно предложение в досегашният мандат на това Народно събрание. Браво. Но защо през юни ? Ако ще важи със задна дата - оттеглям въпроса.

 10. 10 Профил на неф
  *****
  Весело

  12/16/2009
  А за пресгрупа „Доган хабер” нещо да кажете?
  Идиотска държава сме, да знаете! Но то каквито хората, такава и държавата…
  Цяла сутрин слушам за некакъв затворник от Гуантанамо, който според едните малоумници заплашвал сигурността ни, и за референдума за новините на турски, за който се договорили другите малоумници. Ако това ни са проблемите, ние сме с Бога вечеряли. Ама не са! На „Тракия” изпълзяла банда крокодили, във Варна простреляли майка и дете, през час думкат я банка, я магазин… Цецко мига като плъшок в брашно… А народът наскачал по форумите, ще речеш, че иде ново Априлско въстание…
  Не съм единодушен. От една страна чл. 3. от Конституция е категоричен: „Официалният език в републиката е българският.” Тоест, щом шибаните новини противоречат на основния закон, спират се и толкова. Е, ако от увеличението на пенсиите са артисали 20 млн., не съм против и референдум да се направи. Макар че за такива важни работи като присъединяването ни към НАТО и ЕС не се направи. Тогава Соломон Паси каза, че референдумът бил най-добрият начин един народ да се самонакаже. Но доколкото си спомням и ние много не настояхме и тъй ни присъединиха без да ни питат…
  Проблемът с новините на турски е, че са баш в специфичния за турския етнос праймтайм - 16.10. Тогава агите зарязват тютюн, добитък, хвърлят мистрии и маламашки и сядат пред телевизора… За тях това е свещена традиция, нещо като five o’clock tea за англичаните - дьорт часъ чай, ако правилно съм го запомнил…
  Но от друга страна верно, че се говори на турски, ама дали са новини? Таш…, пардон, майтап, в БНТ от времето на слънчевото затъмнение не се занимават с новини бе, ало! Затова аз изпреварвам народа си и протестирам цялостно срещу БНТ. Например срещу предаването на Митко Цонев. Щото, дето рече Хачо, то е като куче от породата шарпей - скъпо и тъпо. Сещате се как изглежда шарпеят, едно набръчкано, саде кожа. Догаждам се откъде му е дошло на акъла на Хачо за шарпея. На 77 г. не шарпей, ами... Както и да е. Преди време баща му на Митко, Коста Цонев, сподели: „С една кутия цигари изчуквах 21 рускини.” 20 с по една цигара и последната кандисала на кутията. Е, Митко го задмина. Клати седем милиона ей така, хептен за без нищо. Кога за последно се засмяхте на тъпизмите на „Шоуто на Канала”? И аз не помня. Само че на Тончо му дреме на оная работа… И колко още са захапали нянката на БНТ…
  Като автор популист, аз ще отида още по-далеч и ще поискам забрана не само на новините на турски, ами и на жестомимичния превод по БНТ. Защото системно уронва престижа на властта. Като стане дума за премиера и оня, дето превежда за глухите, почва да се бие по главата. Това на жестомимичен значи премиер, демек глава на държавата. Ама само глухите го разбират. На останалите им звучи малко като пишман станах… А Атака колко е смешна на жестомимичен... Но тя и иначе си е смешна.
  Братя, пак ви хващат на бастуна с кривото. Даже тоя път с правото. При едно социологическо изследване сред турците (ама не от Сънчо и Лайчев, а истинско), учудени ще останете от „гледаемостта” на тези новини. Преди турското робство в „Монитор” бяхме емнали мюфтийството, щото точеха вакъфските имоти. Та от там тогава ни казаха: „Пишете каквото си искате! Нашият електорат не може да чете.” А ние се ласкаехме, че му отваряме очите за свинщините на депесарския елит… Та и с новините по БНТ е горе-долу така.
  Докато Доган и Бойко ни залисват с новините на турски, Пеевски изкупува българските медии. Вероятно в полза на турски инвеститор. Щото у нас такива пари няма. Добре, че две купи, една съсипе. „Експрес” се списвал вече ексклузивно от главния редактор. От времето на Свирчо и Захари Стоянов, това е първият вестник, дето се пише само от един човек.
  Мен в новините на турски ме дразни само, дето викат на родината Булгаристан. Щото, проследих, на другите държави не викат – нито Американистан, нито Русистан… Само на нас викат и на Туркменистан…
  Ако бях привърженик на теорията за конспирацията щях да кажа, че с един такъв референдум ГЕРБ и „Атака” ще върнат жеста на Ахмед Доган. Защото неговите изказвания закараха българите до урните, дайте да не се заблуждаваме. Та сега те на своя ред ще му циментират електората.
  А ако не го правят по тая причина, остава само още една възможност – че го правят от простотия. Лично на мен ми е трудно да преценя кое е по-добре. Знам само, че е казано: никога не тръгвай с прост човек, щото нито си сам, нито сте двама. Бойко тръгна по акъла на Болен Лидеров…
  С какъвто се събереш, с такъв си се събрал…
  Posted by [email protected] at 17:52

 11. 11 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Много хора явно не мислят с главите си, което е в пълен синхрон с крилатата мисъл, че глупавият народ лесно се управлява (и е лесно да му вземеш парите). На първо място, има съществена разлика между данъци и осигуровки. Второ, на никой ли не му прави впечатление, че осигуряването е право на хората, а управляващите с това законодателство ни задължават да си ползваме правата, което си е абсурд. Поинтересувайте се дали здравнто осигуряване в Испания е задължително. По такава логика могат да ви задължат да упражнявате всички конституционни права, като си плащате за това.

 12. 12 Профил на rr
  *****
  Неутрално

  повишението е рязко наистина, ама пък съгласете се, че е нагло работодателят да се осигурява върху по-нисък праг от този на работниците си . доколкото знам за 2009 най-ниският възможен осигурителен праг по тр.договор е 310 лв. излиза че държавата се издържа от работещите по трудови договори...

 13. 13 Профил на Карина
  Карина
  Рейтинг: 581 Неутрално

  реформирайте системата, направете различни пакети за осигуряване с един минимален за всички и от там нататък всеки да избира дали да плаща за по скъп по свой избор или направо да си доплаща или заплаща лечението.
  В момента плащам нещо дето не го ползвам, защо си отивам направо на частно да ме обслужат бързо без бюрокрация и разправии. Какъв ми е интереса да плащам тези осигуровки.

 14. 14 Профил на Красен Станчев
  *****
  Неутрално

  Колкото и да изглежда добра идеята, предлаганата реформа е половинчата и с много тесен хоризонт на положителни ефекти, за ограничен кръг хора.

 15. 15 Профил на IMRO
  *****
  Любопитно

  До коментар [#6] от "!":

  Минималните прагове може да са измишльотина за Германия, но за андрешковска България, където всеки гледа да не настине и да не се мине, са необходимо зло. Да ти напомня, че преди да се въведат, почти всички се осигуряваха на минимална заплата. Ако се премахнат, ще стане същото.

  Ако българите не искат с тях да се държат като с малки деца, те трябва да престанат да се държат като такива. С безотговорност и цинизъм не се стига до никъде

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Абе тука се говори за пенсионно осигуряване, кви пакети кви глупости. И кво мрънкате за земеделските стопани - знаете ли че при техните вноски върху 60лв, би трябвало да взимат пенсия към 36лв, а те взимат 136лв. Остатъка нали се сещате че го дават всички други пенсионери. И такива са към 400 000 чивека т.е почти 1/4 от всияки пенсионери.
  Праговете са начин да се принудят хората да се замислят за бъдещето си и как да го осигурят докато все още работят. Горките ЕТ'та с мизерни доходи днес какво ще правят като остареят - пак ще чакат на държавата т.е на всички нас да ги издържаме ли ?.

 17. 17 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Българите са ултралеви. Затова все червените печелят избори. Повечето читатели на Дневник гласуват в десния спектър, но пак не осъзнават своето ляво мислене.
  Мразят чорбаджии, предприемачи, самоосигуряващи се. Радват се и подкрепят големи данъци и глоби.
  Защото са наети.
  Наетият гледа в паничката на работодателя. Много бил прост и алчен, малко давал, не бива така.
  А частният бизнес създава 80% от БВП. Работодателите са 3%, св. професии и те толкова. От работещите. Тия 94% горещо желаят фалита на тия 6%, дето сами са поели отговорност и риск.
  Ей затова тая нация няма капацитет. Тя мрази локомотивите си и им дърпа спирачките.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#11] от "ххх":

  Добре, махаме задължителното здравно осигуряване. Веднага над половината работещи + всички цигани престават да плащат щото са бедни но здрави. Обаче тези неосигурени не може да ги оставим да измрат когато все пак им се наложи та правим държавни болници където да се лекуват и те. Тези болници ги плащаме всички през данъците си разбира се. И кво става - една малка част работещи веднъж си плащаме осигуровки и втори път плащаме данъци за да лекуваме неплащащите. И понеже в българия балъци няма, скоро всички преставаме да плащаме доброволни осигуровки и ревем че държавата трябва да ни лекува. И в този момент осъзнаваме че сме пак в комунизма - всеки плаща според възможностите а консумира според потребностите. Ама тоя филм сме го гледали и знаем как свършва.

 19. 19 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Юли? Може да стане,може и да не стане. Или искат да кажат"Ние сме съгласни, ама сме против".Правенето на политика на принципа "По добре късно, отколкото никога" е нагаждачесво,а не политика.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 20. 20 Профил на до m17
  *****
  Неутрално

  Значи вие твърдите, че тези, които не могат да поемат отговорност за собственото си съществуване трябва да бъдат принудени да го направят? То това е комунизмът и то във формат "1984". Замислете се и кой ще прави преценката за вашия живот и за това как и колко ще ви струва. Докато не се научим сами да се грижим за себе си, нормална държава и гражданско общество няма да има. За сведение, системата за социално осигуряване е доста сложна и не се изчерпва с популистки клишета, но принципът да те принуждават да си упражняваш човешките права е присъщ само на диктатурите.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#20] от "до m17":

  Аз всъщност напълно споделям мнението ви че не трябва да има задължителни права. Обаче тогава трябва ние всички, като общество да сме готови да оставим индивидите които са направили грешен избор на съдбата им, както става в природата. Това значи всеки ден да ни показват старци умрели от глад и студ, деца умиращи от елементрани болести понеже родителите им нямат пари и т.н. и т.н.
  Не забравяйте че в природата пенсиониран лъв няма, а смъртноста след малките е над 90% при едрите бозайници.

 22. 22 Профил на до m17
  *****
  Неутрално

  Затова има други регулаторни механизми, но те са с последващ характер. Мисля, че тук става въпрос за принципа
  Здраве и успех!

 23. 23 Профил на knoppicilin
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "гарабед":

  ... много вярно наблюдение

 24. 24 Профил на zaza
  *****
  Любопитно

  Добре,че е Синята Коалиция и Иван Костов,че да се сложат нещата в ред...на време...

 25. 25 Профил на osigurovki
  *****
  Неутрално

  не българите не са ултра леви, а дянков е ултра идиот, ще има много дела в Страсбург и много плащания поради малоумието на Дянков и компания. но не е за пренебрегване и избора на българският народ - а осигуровките не могат да са задължителни и не могат да се обжързват с наказателна отговорност.
  БГ е подписала европйски договори ще се наложи да плаща по съдилища и по програми да не полуяава предвидени средства.
  Дянков да си плати с лихвите а пражителството има опит само в ракет и вие си го избрахте сега го махнете с референдум ж едно с новините на разни езици по БНТ

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#22] от "до m17":

  Принципите са важни, дявола обаче е в детайлите. Ето малко факти - здравната система на САЩ струва грубо казано двойно на всеки индивид ( със и без доброволни осигуровки ) спрямо водещите европейски държави - германия, франция а качеството и достъпноста на медицинското обслужване е съотносимо. Т.е икономията от мащаба е 100%..
  Според мен оптималния баланс е европесйкия модел - имаш различни пакети с различни цени и различно покритие. И сам си решаваш кой пакет да си закупиш. Но си задължен да имаш пакет за да се разпредели риска върху повече хора и цените да са по-ниски. Забележете че говоря за пакет и цена а не за процент от дохода както сега. Така си знаеш колко плащаш и си знаеш какво получаваш за тези пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK