МВР заяви, че е склонно на компромиси за интернет следенето

МВР заяви, че е склонно на компромиси за интернет следенето

© Georgi KozhouharovМВР даде заявка за сериозни компромиси по промените в Закона за електронните съобщения, свързани със следенето на т.нар. трафични данни - телефонните разпечатки и интернет. По време на днешното заседание на правната парламентарна комисия зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че е склонен да се съобрази с повечето от критиките, но тепърва - между първо и второ четене на законопроекта, ще се мисли конкретно какви изменения ще бъдат направени.


Така основният неизчистен и все още спорен въпрос остана за достъпа на МВР директно до базата данни на операторите чрез интерфейс, за което Вучков даде да се разбере, че не е склонен да отстъпи. Той обаче заяви, че ще се търсят механизми за завишаване на контрола и гаранциите за предотвратяване на евентуални нарушения, свързани с този достъп.


Опонентите на инициираните от МВР поредни промени, осигуряващи по-широк достъп до трафичните данни - "Синята коалиция", ДПС и Програма "Достъп до информация", пък заявиха, че не биха дали предварително принципната си подкрепа за законопроекта. Те казаха, че приемат обещанията, но биха искали да видят и конкретните текстове по тях.
Един от сериозните компромиси, които вчера Вучков каза, че е склонен да направи, е за това при какви престъпления ще се иска достъп до разпечатките и интернет информацията. Сега това може да става само при тежки престъпления (наказвани със затвор над 5 години), но от МВР предлагат да се разреши достъп и за престъпления, наказвани с лишаване от свобода от 2.5 години. Идеята предизвика сериозен отпор и днес от министерството обявиха, че са склонни да остане текстът за тежките престъпления, като обаче се добавят и някои конкретни "сериозни" престъпления като отвличания и др.


От МВР обещаха, че ще запишат срок, в който операторите ще трябва да се съхраняват данните, в случай че са били поискани от ведомството, какъвто в момента няма. Според Вучков може да се фиксират и правомощия на държавен орган да уведомява лицата, които са били обект на нерегламентиран достъп до данни за тях.


Зам.-министърът даде да се разбере, че не е склонен да оттегли текста за т.нар. пасивен достъп до данните чрез интерфейс, който от МВР искат да въведат с поправките. Той подчерта, че не се премахва изискването да се иска разрешение от съдия при всяко влизане в този терминал. По думите на Вучков може работна група между първо и второ четене на измененията да формулира такива разпоредби, които да гарантират, че всяко влизане чрез интерфейса ще оставя сериозни и незаличими следи.


Така например специална парламентарна комисия, даже тази, която следи процедурите за прилагане на специалните разузнавателни средства би могла да следи дали зад всеки достъп чрез интерфейса има съответното съдебно разрешително, посочиха и депутатите от ГЕРБ. Контролът щял да се улесни и от това, че ставало дума за десетина души в МВР, които щели да имат право да ползват този интерфейс.


Веселин Методиев от "Синята коалиция" заяви, че би подкрепил МВР, ако се осигурят такива гаранции. Той предложи например за всяко влизане в терминала да се подписват съответни документи, за да е сигурно, че ще се носи отговорност.


Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" каза, че е удовлетворен от отстъпките на МВР, но продължава да е против директния достъп до данните.


Правната комисия прие промените с 13 гласа "за", 3 "против" - един на ДПС и два на неприсъстващите на заседанието Михаил Миков и Мая Манолова от левицата, както и с 4 "въздържал се".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На подслушване да подлежат само рисковите групи - полицаи, военни и спортисти.

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на Милиционерчето
  *****
  Неутрално

  МВР е "склонно"??!!
  Айде, от нас да мине!

 3. 3 Профил на 1983
  *****
  Неутрално

  Законът за масовото следене на гражданите би трябвало да се приеме с минимум 160 депутати и да важи за срок максимум от една година. След една година пак 160 депутати да го гласуват, след анализ на функционирането на закона от гледна точка на спазване на гражданските права и превенция и разкриване на престъпления. И така - всяка година по 160 депутати, докато необходимостта от следене на всеки български гражданин в интернет отпадне.

 4. 4 Профил на do
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "1983":

  така,така,..казваш година време до 1984 може би !?!

 5. 5 Профил на Кашъмов
  *****
  Неутрално

  Нека не се заблуждаваме - ако се позволи прекият достъп до данните за съобщенията на всички граждани чрез интерфейс, преминаваме към друг континент - това не е ЕС

 6. 6 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Две реални и прости решения на проблема:
  1. Дава се срок от 4 (2 или дори 1) часа за предоставяне на исканите данни СЛЕД разрешение от съдията. Това технически е лесно, защото всички значими телекоми и интернет доставчици имат 24 часово дежурство. Предадените данни да се заверяват с електронен подпис на оторизиран служител на телекома/доставчика за гарантиране на неподмяна.

  2. По интерфейс да може САМО да се инициира записа на интересуващите МВР данни в криптиран вид, който може да се декрипритира само с електронен сертификат, издаден от съдия.. По този начин не се губят данни, но ако няма разрешение, то данните не са четивни за МВР. При доставчика остава лог файл (журнален запис) за всяко декрипритане, който трябва да съответства на издадените разрешения. Наказателно отговорност за представител на доставчика, ако е предоставил данни без съдийско разрешение.

  Ще оценя критичен коментар на предложенията.

 7. 7 Профил на баба и дядо
  *****
  Неутрално

  Бе те курвите от Лъвов мост не могат да изгонят, взеха престъпниците по Интернет да залавят .

 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1240 Гневно

  Какви компромиси, бе, другари милиционери?
  Дръпвайте назад всички предложения и трайте.
  Нещо братски Китай или братски Иран сънувате Напред към Интернет Куба!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#6] от "Анонимен":
  Доста добре измислено! Респект!
  А иначе старшинките от милицията си мислят, че Интернет трафика е възможно да бъде отпечатан на хартия!!!! Даже и самия Интернет

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 10. 10 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Ние пък не сме склонни на компромиси!

 11. 11 Профил на da be da
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "skara": А иначе старшинките от милицията си мислят, че Интернет трафика е възможно да бъде отпечатан на хартия!!!! Даже и самия Интернет...

  ...да също и че един мармот може да го увие в станиол!!!


 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#11] от "da be da":
  Но опитите продължават

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на Drake
  *****
  Весело

  Мда, при настоящото ниво на мили...полицията, при извършване на тежко престъпление ще работят екип: полицай с компютър и мишка и негов колега ,който ще следи мишката с помощта на дежурната котка.

 14. 14 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Компромис? Значи, идвам при теб и ти казвам - "дай 1000 лева", и после ти правя компромис - "айде, от мен да мине, дай само 990". Абе ей, нищо не ви се полага на вас! Вашата работа е да ми защитавате правата, не да ги ограничавате. Ако не ви кефи като задача, търсете си друга работа.

 15. 15 Профил на 0101011
  *****
  Неутрално

  Слухтенето не е български патент. Това е мода, привнасяна отвън. Най гадното е че целта изобщо не е борба с престъпността. Целта е плебсът да бъде под контрол, за да не се нарушава рахатът на политиката и олигархията, които са скачени съдове, та ако някой успее само носа си да подаде от тресавището, веднага да бъде натикан обратно на дъното. Държавата не е толкова безпомощна .Тя можа да се справи със 100000 учители. През годините бяхме свидетели на стачки и протести на различни категории работници и професии. Видяхме полицейска бруталност и жестокост срещу обикновени хора-младежи, студенти, работници, служители. Тогава в някои случаи мудното ни иначе правосъдие, със стахановски темпове само за една седмица осъди цели работнически колективи, обявявайки стачката им за незаконна. След това хората биваха уволнявани, понижавани, унижавани. В същото време полицията не може да се разправи с двайсетина развилнели се цигани на улицата или с няколко селски бабаити .Всичко се прави за комфорта на властниците! Е, как да им вярваш! Иначе престъпниците не вадят с динамит картофи. Колкото до полицията, първо да се справят със собствените си къртици! Пълно е! Сигурно все пак ще приемат някакъв закон. Може и да е необходимо все пак. Но само при строг регламент, строг контрол. и строги наказания за злоупотреби! Аз лично много се съмнявам!

 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Той обаче заяви, че ще се търсят механизми за завишаване на контрола и гаранциите за предотвратяване на евентуални нарушения, свързани с този достъп."

  Значи те нямат никакви контролиращи механизми, а искат достъп да данните на хората? Пак опираме до: Quis custodiet ipsos custodes? (лат.) - Кой ще надзирава пазачите?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 17. 17 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  не дигайте парата , първо питайте милиционерите дали знаят каквое интерфейс , а пък за това че "били склонни да направят компромис " си правя извода ,че целия гербса милиционери

 18. 18 Профил на !!!!!
  *****
  Неутрално

  Както каза един ИТ спец. от полиция в Русе ще ни следят да не пускаме вируси. Бяха забравили (или се правеха на кухи щото им изнася) да обяснят на политиците какво е логин и парола и как се ползва достъпа до информацията на мобилните оператори и Интернет доставчиците.
  Сега също мълчат за възможността от компютрите на прокуратурата да се блокира и разрешава достъпа на всеки един конкретен полицай за секунди за точно определени дни и да се получи статистика къде е ровил (т.е. по работа или не). Народното събрание и обществените организации могат да получават също директно от доставчиците за броя проучвания (без данни кой и защо) информация в по всяко време.
  Да им имам доверие на такива, имате да чакате. Те щом за такива дреболии мълчат представете си друго какво ще правят.
  Криптиране и з...те с уши да си слухтят колкото искат.

 19. 19 Профил на dyra-byra
  *****
  Неутрално

  Абе то е ясно,като бял ден.
  Всичко е уговорено,операторите ще заявят,че не могат да спазят сроковете и познайте,какво следва - щом е така,ще си подслушваме с интерфейсчето.
  Защото сме най-великите и могъщи ПОЛИЦИОНЕРИ.
  Хак да ви е като критикувате най-(НЕ)способното управление,което ви скалъпихме....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK