МВР склони на компоромиси за интернет следенето

МВР даде заявка за сериозни компромиси по промените в Закона за електронните съобщения, свързани със следенето на телефонните разпечатки и интернет. Пред правната комисия зам.-министър Веселин Вучков каза, че е склонен да се съобрази с повечето от критиките, но тепърва - между първо и второ четене на закона, ще се мисли какви да са измененията. Остана спорен основният въпрос за достъпа на МВР директно до базата данни на операторите чрез интерфейс, за което Вучков даде да се разбере, че не е склонен да отстъпи. Заяви обаче, че ще се търсят начини за увеличаване на контрола.


МВР отстъпи на натиска на неправителствените организации по въпроса за кои престъпления може да се иска достъп до трафичните данни. Вместо следенето да става за всякакви престъпления, наказвани със затвор от 2.5 години, от МВР се съгласиха да искат достъп до данните само за тежките престъпления, като обаче в закона се добавят и някои конкретни "сериозни" престъпления като отвличания и др.
От МВР обещаха, че ще запишат срок, в който операторите ще трябва да се съхраняват данните, в случай че са били поискани от ведомството, какъвто в момента няма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purgativ.play
  *****
  Весело

  Благодаря на всички които подкрепиха каузата. За мен беше чест да воюваме рамо до рамо.

 2. 2 Профил на до следящите интернет-пространството
  *****
  Неутрално

  Господа, а вас кой ще следи? Моята кореспонденция не ви застрашава, но вашите действие не ми осигуряват нито спокойствие в дома ми, нито на улицата, а да не говорим за празния хладилник!

 3. 3 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Днеееевник, Днеееевник, май сте съкратили всички коректори в кризата....

  Копи-пейст на заглавието:
  "МВР склони на КОМПОРОМИСИ за интернет следенето"

  Грозно е... и тъжно...

 4. 4 Профил на иван иванов
  *****
  Неутрално

  Явно ставаме полицейска държава щом полицаите си позволяват да говорят пред прваната комиси на парламента, че били склонни на компромиси с обществото. Алооо, куките. Спомнете си кой ви дава заплатите и за кого трябва да работите.

 5. 5 Профил на Йордан Йорданов
  *****
  Неутрално

  до #4
  Да напомня, че парите ги вземат от нас, но след 5 юли 2009 само Бойко дава заплати, пенсии и всичко друго, което може да се даде.

 6. 6 Профил на не!
  *****
  Неутрално

  Обидно малко сме във форума, обидно малко!

 7. 7 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Тези хора, които към даденият момент по стечение на обстоятелства са избрани да вземат важни решения, народа за какво го имат?
  За враг, за овце, за роби?Това да не са преговори с външна държава за някаква сделка.Хората ги избират, дават им власт, придобивки и т.н., а после им се налагат да преговарят със същите тези избрани за НОРМАЛНИТЕ СИ ПРАВА.И защо, защото на избраниците щяло да им бъде по-лесно да си вършели работата?!

 8. 8 Профил на re
  *****
  Неутрално

  Да, съжалявам, че съм се родил и живял в тази клоака. Убедих се, че който и да дойде на власт, щом е българин, или български турчин- нещата стават по български- лайна до уши.И всичко е за сметка на нас, които не напуснахме тази територия навреме.Нямам никакъв шанс да променя нещо, вече не разчитам и на младите, като чета какво пишат по форумите.Толкова страхлив, алчен и мазен народ едва ли има някъде по света.То да оцелееш след 500 г. робство, с две въстания за това време, не е лесно.

 9. 9 Профил на axa
  *****
  Гневно

  Куките СКЛОНИЛИ на компромис?! Какво благоволение от тяхна страна! Баси гнусните типове!

 10. 10 Профил на Демократ
  *****
  Неутрално

  На всички които плюят по българите ще задам наколко простички въпроси.
  Според вас САЩ демокрация ли са или диктатура?
  Как в САЩ се справят с постоянното желание на 'куките' да имат все повече права?
  Има ли в САЩ гражданско общество?

  Сега, след като може би сте си отговорили, да ви кажа, че АЗ се гордея, че съм българин, ЗАЩОТО най-накрая се разбуди и у нас гражданското. НИЕ ПРОСТИТЕ, ЧРЕЗ ненужния ( според по-умните от нас) шум принудихме "куките" да се съобразяват с гражданите. Е те това е. ТАКА, уважаеми по-умни от мен , работи реалното гражданско общество.
  И не БЪЛГАРИТЕ са виновни, че "ченгетата" искат повече права. Те ( ченгетата) са си ЕДНАКВИ навсякъде. НО АЗ СЪМ ГОРД, че след 20 г. най-после хората видях, че ИМА занчение, че да си активен е ВАЖНО.
  Много ми се иска да пожелая на тия, които не са съгласни с мен да "им е топла супата", ама няма до го няправя, понеже имам мъъничко интелек и възпитание

 11. 11 Профил на Пак аз
  *****
  Неутрално


  До коментар [#10] от "Демократ":

  "интелекТ и възпитание"

 12. 12 Профил на ТНТ
  *****
  Разстроено

  Чудно ми е как в Англия полицаите се справят само с палка, а и покрай тая дискусия стана ясно, че са 3 /три/ пъти по-малко на брой от нашите. За капак бългърската полиция иска да се въоръжи и с бойни патрони. А в Англия нямат дори и лични карти...

 13. 13 Профил на ???
  *****
  Гневно

  Аз ще точат ли битове от чужди мейли?

 14. 14 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  До №12 ти откъде знаеш как е в Англия? Покажи сайт, откъдето мога да прочета. Защо да ти вярвам?
  До № 10 Подкрепям те.

 15. 15 Профил на МВР
  *****
  Неутрално

  Ало правозащитниците много сте прости бе , ама много.Защо не се поинтересувате как е в "полицейските" държави-Германия Франция , Италия да не говорим за САЩ.Ама не , нищо такова няма , нито като знания , нито като намерение за разбиране как стои въпроса въобще.Защото е по-лесно да се ръсят тъпизми и простотии и да се плюе.Искрено ви пожелавам преживяване на бой , стригане , е...не и други неща включени в НК и после да плачете , че няма закони срещу бандитите.Тогава в простраството между ушите ви може и да проблесне мисълта /евентуално/, че освен "човешките" права на бандитите и адвокатите им май следва да има и начин да ги ограничават по някакъв начин , за да не измре стадото в което сте заради мърши като тях докато ви прекарват по удивително оригинални начини , а вие блеете в захлас.

 16. 16 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  МВР, моите уважения към съвестната работа на полицаите, но нямате основание да изисквате такова доверие от обществото. Докато има разбойници с полицейски униформи, докато полицаи изнасилват жени, докато полицаи закрилят наркодилъри, докато полицаи пренасят с колите си наркотици, докато поверителната информация от тръжни оферти попада в мафиотски групировки, не можете да искате такова доверие от гражданите. Нито едно от големите престъпления в България не е възможно без сътрудничеството на членове от държавните органи. А сега вие искате да получите достъп до поверителна информация, с която на практика всеки гражданин ще бъде уязвим на изнудване и тормоз. А свободното слово ще бъде първата жертва на вашето следене на интернет. Дали ще успеете да хващате престъпници или не, не е ясно, но ще докладвате от кое IP се пишат "опасни неща за негово величество султана". И затова гражданите сме против.

 17. 17 Профил на администратор
  *****
  Неутрално

  Абсолютно съм съгласен ,че първо трябва да се възстанови доверието ни в органите на реда и закона, след това да се дадат по големи пълномощия за разследвания.Отатък океана в голямата Демокрация полицията е на почит.Но там никой не говори за "полицейщина"защото върховенството на Закона е на почит.Тук обаче в нашата родина това не е така.Първото правило е закона за политиците и политическите партий.Така до ден днешен дъвчем не една от тях.Коя е във връзка с "мафията",коя от тях се е превърнала освен в "политическа"но и в икономическа мафия.Тези определения нямат край.Когато от твоя "ай-пи"адрес дръзнеш да пишеш срещу някого,първо научава той и после разследващите органи и нещата се потулват.Най много ти да отнесеш някой бой или отвличане или изхвърляне на бонището на гладните и мизерни твой събратя.Колко колеги журналисти пострадаха поради това ,че дръзнеха да пишат за олигархията.Лично аз съм заплашван от едно лице,безотговорно нанесло милиони щети на държавата в предишното управление.Така ,че когато срещу "заплащане"разследващия даде мойтее или на когото и да е било адрес или име,то какво ще последва след това ви е ясно.Аз съм срещу безогледната шпиономания в услуга не на обществото а на забогатялата незаконно мафия.Да облечеш униформата на властта или да я получиш без доверие е най голямото престъпление.Отатък океана това се наказва по най строгия начин.У нас видяхме как "полицайка"помага на престъпността и какво .Да се даде гластност какво ще следва след това нейно престъпление и тогава ще говорим за доверие.Днес аз нямам такова,след като от прословутото "четвърто9столично РПУ демонстрират дружелюбие към престъпния свят.За какво да им се дават възможност и на страниците на истината също да ни рекетират именно тези на които им нямаме доверие.Не може и там в редовете на полицията да няма съвестни и чесни служители ,но законът не ги защитава и последиците са налице.

 18. 18 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  И аз съм съгласен, че първо трябва да се възстанови доверието в органите на реда!!! Но засега аз им нямам доверие! Защо ли?

 19. 19 Профил на признание
  *****
  Неутрално

  За това склоняване и отстъпки на МВР трябва да благодарим на Костов.Действително СК са коректив на властта.

 20. 20 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Майка ми, на преклонна възраст поиска да й настроя пощата за криптиране с ел. подпис.

  Вярата на нормалните хора в милицията достига нови низини.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 21. 21 Профил на hqkoi
  *****
  Неутрално

  iskam da pitam sinqata koalicia dali pomni s kakvi reklami zasipvaha elektorata predi izborite?nqkoi pomni li reklamata za tova 4e te nqamalo da pozvolqt da se sledi v internet.qvno tezi politici kakto ina pove4eto pametta im e kusa.no za tova sme nie tehnite izbirateli da im napomnim i da iziskvame ot tqh.ina4e kakvo da govorq za gerb te sa kato vsi4ki partii v bg.ot na4aloto na prehoda ,kato se izrazhodi doverieto v 4oveka zaradi kogoto sa v ypravlenieto i otivat na byni6teto

 22. 22 Профил на Джордж Оруел
  *****
  Неутрално

  Народ който е готов да замени свобода за сигурност не заслужава нито едното нито другото.

 23. 23 Профил на !!!!!
  *****
  Неутрално

  Както каза един ИТ спец. от полиция в Русе ще ни следят да не пускаме вируси. Бяха забравили (или се правеха на кухи щото им изнася) да обяснят на политиците какво е логин и парола и как се ползва достъпа до информацията на мобилните оператори и Интернет доставчиците.
  Сега също мълчат за възможността от компютрите на прокуратурата да се блокира и разрешава достъпа на всеки един конкретен полицай за секунди за точно определени дни и да се получи статистика къде е ровил (т.е. по работа или не). Народното събрание и обществените организации могат да получават също директно от доставчиците за броя проучвания (без данни кой и защо) информация в по всяко време.
  Да им имам доверие на такива, имате да чакате. Те щом за такива дреболии мълчат представете си друго какво ще правят.
  Криптиране и з...те с уши да си слухтят колкото искат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK