Съборът на лекарите ще реши днес ще има ли нов рамков договор

Договарянето на новите правила между лекари, стоматолози и вече бившето ръководство на здравната каса продължи няколко месеца

© Асен Тонев

Договарянето на новите правила между лекари, стоматолози и вече бившето ръководство на здравната каса продължи няколко месецаБългарският лекарски съюз /БЛС/ ще проведе днес извънреден събор, на който ще се разбере ще има ли Национален рамков договор /НРД/ за 2010 г. или здравната каса ще продължи да определя сама правилата за работа на медиците. Такава практика се наложи през последните три години, когато ръководствата на лекарите и здравната каса не успяха да се споразумеят.


Тази година подписването на НРД също беше под въпрос, тъй като беше изпуснат срока за това, но преди два дни парламентът го удължи до 23 декември с приемането на промените в Закона за здравното осигуряване. Сега дали ще има НРД 2010 г. зависи само от волята на лекарите.


Те са разделени на две групи. Според първата, задължително трябва да има договор, защото по този начин се премахва администрирането от страна на касата и се връща договорното начало. Това пък дава възможност лекарският съюз да участва при вземането на решения за предстоящите реформи в сектора, докато в противен случай съсловната организация ще е само наблюдател. Според втората група не е задължително да се подписва документ, който не подобрява съществено условията за работа на медиците.
Председателят на БЛС Цветан Райчинов заяви в интервю за "Дневник", че рамков договор трябва да има, защото по този начин се връща демократичността в здравеопазването. В него няма много нови неща, но законът позволяват НРД да се променя с анекс по всяко време, припомня д-р Райчинов. Според опонентите му обаче договорът ще създаде грешната представа, че медиците са съгласни с намаления бюджет на здравната каса и с лимитите в болниците.


Първият рамков договор между НЗОК и съсловните организации е подписан през 2000 г. Тогава въвеждането на договорното начало в здравеопазването се смяташе за един от най-демократичните актове на новото време. Всяка следваща година договарянето става все по-трудно и през 2004 г. до споразумение не се стига. Последният рамков договор е за 2006 г. и на практика действа и до днес, което означава, че оттогава не са коригирани цените на медицинските дейности. Липсата на договор даде право на НЗОК сама да определя правилата за работа, което доведе до въвеждане на лимити в болниците и строги регулации на извънболничната помощ.


Особеност при подписването на НРД 2010 е фактът, че с или без договор, предвижданите промени ще се случат, коментират лекарите. Ако документът не бъде парафиран, новите правила за работа ще влязат в сила с решение на ръководството на здравната каса.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Коза ностра се събира! Полицията ще има да събира трупове.......

 2. 2 Профил на българска опитна мишка
  *****
  Разстроено

  "Съборът (също и сбор) е редовно събитие в дадено населено място - обикновено село, на което жителите се събират, като канят и гости (сборяни или съборджии), за да празнуват,
  търговци разпъват сергии, а гостите си купуват дребни неща. устройва се и панаир с множество увеселителни атракции,
  съборите в градовете все по-често са наричани панаири"- и тук няма да има изключение от правилото, поредния панаир !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK