Здравната каса ще плаща за повече болести

Касата ще плаща за повече болести

Председателят на УС на здравната каса и зам. финансов министър Владислав Горанов, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и шефовете на организациите на лекарите и стоматолозите Цветан Райчинов и Николай Шарков (от ляво на дясно) подписаха здравния договор за 2010 г.

© Асен Тонев

Председателят на УС на здравната каса и зам. финансов министър Владислав Горанов, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и шефовете на организациите на лекарите и стоматолозите Цветан Райчинов и Николай Шарков (от ляво на дясно) подписаха здравния договор за 2010 г.
Касата ще плаща за повече болести

Повече направления за преглед при специалист, пряк достъп на децата до педиатър и по-качествено лечение в болниците. Това е записано в Националния рамков договор (НРД) за 2010 г., който беше подписан вчера от здравната каса, лекарите, стоматолозите и министъра на здравеопазването. Документът, който определя правилата за работа в сектора, е първият от три години насам.


Основните промени в НРД са свързани с болниците. От догодина здравната каса ще работи само с лечебни заведения, които отговарят на стандартите за съответната специалност и осигуряват 24-часов прием и лечение, а също и транспортиране до други клиники, ако се налага. За сключване на договор ще се изисква съвременна апаратура и специалистите да са на основен трудов договор. По този начин пациентите ще се лекуват по-добре, от по-добри доктори, заяви председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.
Според него обаче предвидените тримесечни делегирани бюджети за болниците може да доведат до листи на чакащите. Всеки пациент задължително ще получава разпечатка при изписването си с всички разходи за лечението. В клиниките пък ще има списъци с услугите, които се плащат от болните.
През следващата година се увеличава броят на клиничните пътеки, като са включени 16 нови за долекуване и 3 за продължително лечение.


Те са за онкологични, сърдечно-съдови, белодробни заболявания и на централната нервна система. Така някои лечебни заведения ще могат да се преструктурират в болници за долекуване и да оцелеят. Отделно се увеличават цените на 32 клинични пътеки, заради които сега лекарите приемат в болница пациенти по два-три пъти, за да си покрият разходите, тъй като цените не са променяни осем години.


Новият НРД предвижда децата до 18 години да имат неограничен достъп до педиатър. За да се засили вниманието на джипитата върху здравето на непълнолетните, се увеличава от 5.30 лв. на 7.70 лв. цената, която касата ще плаща за профилактичните прегледи. Детското здраве е приоритет и в денталната помощ, като непълнолетните ще имат право на един преглед и четири дейности, а на зъболекарите ще се плаща повече.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Насо
  *****
  Гневно

  Щом като лекарите се правят на велики нека да минат като адвокатите на самоиздръжка да ги видим тогава-пред кабинетите им ще стане пусто и ще умрат от глад.

 2. 2 Профил на Das Kapital
  *****
  Неутрално

  До 1
  Нема да е пусто и нема да умрат от глад.
  Зъб да те заболи или ухо, за да ти продадат в аптеката нещо обезболяващо, требва да висиш пред кабинета на джи-пи-то най-малко час за рецепта.
  Оня ден ми се зачерви окото, но не ми продадоха (подчертавам: ПРОДАДОХА) лекарство, защото в него имало антибиотик, а той, видите ли, бил само с рецепта.
  Какво да се прави - комунистически навици.

 3. 3 Профил на shumi68
  *****
  Неутрално

  Насо ,никой няма да умре от лекарите ,бе боклук миризлив ,ама ще плащате вече с 200% повече!!! Дави го начукам нещастници от утре вземам 50 лева за добър ден. Лекарският съюз за последен път ни прееба. Цункайте му гъза ,заради него ви вдигаме цените ,засега два пъти повече. от утре...

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  КАКВО НЕ ВИ КАЗВА ПРАВИТЕЛСТВОТО:

  ‘Неограничен достъп до педиатър ‘
  Превод в ефир:
  1 Тези ‘деца’ от 14до 18 години така или иначе са най-рядко боледуващата възрастова група и на НЗОК няма да се наложат изобщо да се бръкнат за по-големи разходи отколкото за 2009 година затова може пропагандно бодро да бият тъпана с новите невиждани придобивки за народонаселението и все по нарастващото им задоволяване…

  2 Че все пак ще трябва да отидете до личния си лекар да даде от безотчетните си талони за педиатър. Неограничен достъп не значи все пак пряк достъп другарки и другари.

  'Закриване на малките болници ':
  Превод в ефир:
  1.Когато ваш по-възрастен близък направи инсулт то във вашата малка болница ще ви кажат ’ Вече нямаме клинична пътека за инсулт ще трябва да го карат е до Областната Болница на 100 км примерно, защото една невроложка в МЗ-то (името и няма значение) измислила ,че неврологичното отделение в Н-ската болница трябва да има ЕЕГ апарат. Защо ? На този въпрос не може да отговори и Американското дружество по Неврология.
  2. Малките болници ще сключат договори по обем с НЗОК 50-80% по-малко от тези суми през 2009 година ,защото са им предвидили изисквания, които те не могат да постигнат заради продължилото 9 години недофинансиране. Съответно ако имате близки медицински сестри и лекари в тези болници почнете навреме да им търсите работа, най-добре извън здравеопазването.
  3. Някои се чудеха как ще изглежда и дали някой ще посмее да закрие болница. Ами как си го представяхте? Някакъв обратен процес на тоя с лентата и менчето с вода?. Не просто в една такава болница ще увехнат няколко отделения, ще остане с едно две клинични пътеки, които няма да могат да издържат и заплатата на кака Пена санитарката и персоналът от квалифицирани лекари и сестри ще напусне , а после със свещ да ги търсите те повече няма да се върнат там. Някои може да видят и по-добър живот , защото често така сме се увлекли в професията и не си гледаме интересите, та трябва някой да ни изхвърли за да се освободим от подобна психична инертност и да си намерим професия с по добър престиж

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#1] от "Насо":

  Вземи прочети този постинг (23) и престани с глупавите си престави за кой какъв е в здравеопазването...
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2009/12/17/831879_d-r_cvetan_raichinov_predsedatel_na_bulgarskiia/#msgid1970141

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Истината
  *****
  Неутрално

  Чакал, чакал, па поумрял малко. Не приемам аргументите на администраторите на медицината. Значи, първо вдигат с 2% /забравихте го, нали ?/ вече втора година вноската; второ - въвеждат безумни санкции за не-плащащите- това са доп.средства; трето - закриват куп болници заедно с персонал; 4. - намаляват плащанията по пътеките 5. Вкарват доп.пари от акцизите на цигарите, да продължавам ли; Е Та те пръснаха тази система от наливане на пари и какво? отново проблем - пари НЯМА! Е, стига сте ни лъгали. Какво означава един болен или разболяващ се човек " да чака"? Та заболяванията са в динамика и щом един разболяващ се човек НЕ е приет и прегледан, само след ден-два вече ще е късно. И ще струва много повече, ако болестта не е хваната навреме. Тези, дето ги измислят подобни безумия, биха ли чакали на легло? - Сигурно, само че не лекар... Веднага ще развъртят големите телефони и ще се излекуват, мамка им продажна! Що за безумни и недоучени лекари измислят това? Нека да си хвърлят дипломите, защото знаете ли колко народ ще изпука за това време, което, впрочем, е целта на целия този театър. А парите за здраве - това е една друга приказка. Като го гледам тоя мустакатия мишок, това е последното нещо, което може да се свърже с медицината. И точно за това нямаме политици - никой от тях НЕ се е поставял на мястото на този, когото реформира. Палете свещи, молете се, не се разболявайте. Иначе - ще чакате "качествените" болници. Егати тъпоумието. А за кражбите от здравните фондове - това е една друга тема. Между другото, знаете ли, че в глобален мащаб за лекарства се харчет ТРИ пъти повече пари, от колкото за въоръжение? Но инресентото тук е с какво накараха лекарите и зъболекарите да клекнат и да се предадат - тях и нас - толкова бързо и лесно? Има много неща, които в момента НЕ се казват и ще излязат наяве след време... но ще бъде късно.

 7. 7 Профил на Хипократ
  *****
  Неутрално

  Ала-бала-ница здравна баница хей гиди Цветачно баш капитанчо с пушка на рамо с дупе насрано.

 8. 8 Профил на ddd
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Das Kapital":

  Не се казва комунистическ инавици ,а правила!

 9. 9 Профил на mumintrol
  *****
  Неутрално

  Това е и целта на болно-неосигурителната система - да се плаща за ПОВЕЧЕ БОЛЕСТИ, вместо за ПОВЕЧЕ ЗДАРВЕ

 10. 10 Профил на Така де ...
  *****
  Неутрално

  Идват новите лапачи наречени "Частни здравни фондове"Доброволни ???
  Ама си длъжен да внасяш със закон и те гони НАП!
  За тази година от увеличението от 6 на 8% вноска има събрани към крач на годината над 400млн. лв. За догодина 2010 обаче бюджета за разходите на НЗОК се намаляват ??? и се формира резерв от общо 1.2 млр. лева. През тези 2 години идеята е пациентите да се спасяват кой както може ...( на умрелите - честито).
  От 2011 година вноската става 10% ??? щото 8% не стигали ???
  Макар че и сега се харчат като за 6% ( другото отива в споменатия резерв.
  Министъра е лесен - има си клиника и който частен фонд не сключи договор с нея по неговите условия и с неговите цени - ще види лиценз на кукуво лято.Да му мислят другите доктори защото частните фондове няма да се натискат да плащат на лекарите по-вече пари а ще гледат да откраднат каквото могат от посочените 1.2 милярда лева.И ако сега за администрацията на НЗОК се харчат около 1-2% то при частните фондове административните разходи и ПЕЧАЛБАТА ще надхвърлят 15% .
  Така ще плащаме 3 пъти :
  1.НЗОК
  2.ЧЗФ
  3.На ръка на докторите
  И пак ще си мрем ...и качеството на медицинските услуги вероятно ще продължи да се влошава.

  Ама такае като не можаха да излъжат хората да си дават сами парите в ЧЗФ - ще го направим със закон и ще го наречем "доброволно задължително частно здравно осигуряване" .

  ЧЗФ ще станат нещо като ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН - Частни монополи. С една добавка - ако не им платиш ще те преследва НАП!

  Писна ми от мошеници и крадци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK