Директорът на Спешна помощ е глобен заради смъртта на професор

Проблемите със спешна помощ са стари и това не е първият случай на човек, починал заради забавена линейка

© Надежда Чипева

Проблемите със спешна помощ са стари и това не е първият случай на човек, починал заради забавена линейкаКомисията за защита от дискриминация (КЗД) наложи глоба от 400 лв. на директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София, д-р Георги Гелев. Преписката е образувана след самосезиране от страна на КЗД по доклад на доц. Благой Видин, член на комисията.


Докладът е изготвен във връзка с добилия широк обществен отзвук случай за смъртта на проф. Румен Георгиев, преподавател по фотография в НАТФИЗ, и изнесените в медиите твърдения за отказа на Спешна помощ да изпрати линейка, обясниха от комисията.


Според решението на КЗД медицинският специалист Елена Янкова-Георгиева, служител на спешния център, не е положила необходимите усилия за осигуряване на адекватна за възрастта на пострадалия Румен Георгиев спешна помощ и е извършила пряка дискриминация по признак възраст.
Комисията е установила, че при регистриране на повикването, получено от Студентски град на 19 март 2008 г. в 20.17 ч., диспечерката в "Бърза помощ" не се е отнесла внимателно към информацията за състоянието на мъжа (възрастен човек, с парализирани крака и проблеми с говора), която е изисквала бързи действия за спешно изпращане на лекарски екип и настаняване на пострадалия в болница. При описаните сиптоми, липсата на спешна помощ е застрашила живота на пациента, преценяват от комисията. Според специалистите директорът д-р Гелев е допуснал да се прави преценка от служителите за спешността на случая и да се "отсейват" лъжливите обаждания, като в случая това "отсейване" е довело до дискриминация по признак възраст.


Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Проф. Георгиев почина на 60 години в болница, след като получи инсулт на улицата. Негови студенти са го открили припаднал и са сигнализирали на Бърза помощ, но оттам са отказали да изпратят линейка и затова преподавателят от НАТФИЗ е откаран в "Пирогов" с такси. Всичко това е продължило близо час, вследствие на което професорът е починал.


Д-р Гелев днес не вдигаше телефона си, за да обясни защо е отказана линейка и наказана ли е служителката. "Дневник" обаче научи, че Елена Янкова-Георгиева дори не е уволнена, а е напуснала сама няколко месеца по-късно. След инцидента през март 2008 г. д-р Гелев обвини за случилото се проблемите в "Спешна помощ". Тогава директорът се оплака, че щатът е от 600 души, но 150 места не са заети. "Основният проблем на спешна помощ е недостигът на хора. В столичната "Бърза помощ" работят 189 лекари с мен, 100 сестри и около 200 шофьори", допълни той.


От здравното министерство обясниха, че са наясно с проблемите в спешната помощ, затова предвиждат догодина системата да бъде усилена и структурите - укрепени, за да няма такива инциденти. За целта са отделени 30 млн. лв. допълнително в бюджета на ведомството, с които ще бъдат купени нови линейки и ще се вдигнат възнагражденията на лекарите с 10%.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Д-р
  *****
  Неутрално

  Има ли предмет и изпит по хуманност за лекарите?
  Какво пише в Хипократовата клетва?

 2. 2 Профил на Piranka
  *****
  Неутрално

  Проблемите в 'Бърза помощ' отдавна са се превърнали само в констативни, а напоследък дори и това липсва, какко се вижда от горепосочения пример.

 3. 3 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Значи глоба 400 лева за смъртта на човек, който си е плащал редовно здравните осигуровки. Нека се замислят тези парцали какво послание дават на обществото с тези малоумия- "Здравната система няма да ти помогне, ако си болен, а няма и наказания за това, че никой няма да си мръдне пръста да помогне". Тогава за какви 5-10 стълба в системата говорят, за какви увеличения на осигуровките, когато здравната система дава явни знаци, че не работи и няма признаци на нещо, което ще заработи, ако му се налеят още толкова пари

 4. 4 Профил на ani5
  ani5
  Рейтинг: Неутрално

  Глобата за забавена здравна осигурвка я направиха от 2010година - 4000лв при първо нарушение. ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА !!!!!!!!!!! По - евтино е да се избиват хората отколкото да не им се внесат навреме осигурвките. Подчертавам , не невнесена, а забавена !!!!!!!!!!

 5. 5 Профил на PhD
  *****
  Гневно

  400 лева?! Това не е глоба, а просто един минимален лекарски подкуп. Защо не лишаване от право на практикуване на професията?!

 6. 6 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  трябва както в САЩ, когато те глобяват те глобяват с милиони за да има някакъв ефект от тази глоба.
  и когато има ефект се прави промяна тоест в случая такива простотии от страна на кючекчийката която е отговаряла на телефона на бърза помощ няма да се повтарят защото бърза помощ (държавата дефакто) ще трябва да плаща от бюджета си! една малка глоба не означава нищо, няма ефект!
  страхът от една голяма глоба те кара да направиш промени в правилника!

 7. 7 Профил на fakt
  *****
  Неутрално

  ...лека и пръст на майка ми...Дойдоха след 3 часа...Да, да за "Бърза" помощ иде реч...
  Лека и пръст на тъща ми...живееща на 100 м от "Бърза помощ"...дойдоха след 1 час....
  Изказвам и най-откровенната си псувня по адрес на една докторка слезла от "Бърза помощ" и крещяща по улицата:"Да слугинята пристигна" на ошашавените хора които я чакаха отвън.
  Изроди са в "бърза" помощ.
  И в двата случая (през нощта) гробарите дойдоха по-бързо....

 8. 8 Профил на Водолаз
  *****
  Разстроено

  Основен закон в България продължава да бъде ПРИНЦИПЪТ НА БЕЗНАКАЗАНОСТТА, във всички сфери на държавните грижи за народа.

 9. 9 Профил на Пациент
  *****
  Неутрално

  То да е само до бърза помощ. Докторите в провинцията не смеят да приложат нови методи за лечение ако отгоре не им е спусната съответна методика. Те въобще не следят какво пише в авторитетни списания като Lancet и много други. Най-много да предпишат ново лекарство от конвенционален вид. Преди десетина дни писах как доктор лекува ХОББ. И му посочих че съществува лечение на това заболяване, а не само за облекчаване и му казах къде може да прочете за това. Той ми се изсмя и ми каза първо че не знае английски и второ даже и да знае не може да направи нищо защото не му е спусната отгоре методика.И се включиха 3-4 доктори, които ме оплюха, нарекоха ме с какви ли не епитети, откровенни псувни,че съм ги критикувал. Показах тези „оплювания” на мои приятели в чужбина. Те се хванаха за главата как може доктори да използват такъв език и с това си обясняват защо сме първенци по смъртност.

 10. 10 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  До #9 - Пациент
  Подкрепям те напълно. Лекарите в България (огромното болшинство от тях), въпреки дипломата си и престижната титла д-р, са на нивото на чираци в професията, на коне с капаци и не признават нищо, което е по-различно от написаното преди повече от 30-40 години в учебниците им. Затова чакат инструкции от някого, за да те лекуват по малко по-различен начин. Пази Боже, да си болен в България и да чакаш диагноза, която наистина характеризира заболяването ти. Това са занаятчии, които, освен да ти предпишат антибиотици, друго не знаят.

 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Комисията за защита срещу дискриминация е юридическа смешка. 90% от актовете им падат във ВАС.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на ISA
  *****
  Гневно

  Има ли предмет и изпит по хуманност за лекарите?
  Какво пише в Хипократовата клетва?
  И аз това се питам и съм напълно убедена и отчаяна от това, че повечето лекари са пълни изроди. Та то един обикновен човечец като види, че някой се чувства зле ще се отзове да помогне, а тези- дето уж са давали Хипократова клетва-те подминават и увикват като куче! Толкова е жалко и страшно, че човешкият живот в България не струва и една пара и че трябва да живеем с ясната убеденост- че само Господ може да ти помогне.....
  Има мн. примери, но сега се връщам от Спешна помощ в гр. Ловеч и съм отчаяна и се чудя как може да живеят сред нас такива безморални, злобни и безсърдечни изроди, да ходят из институции, магазини и др. да претендират за това, че трябва да са добре обслужвани, специални и привелигировани, а като допреш до тях да се държат с теб като с нищожество!!!! И то точно такива хора са лекари и всеки един от нас в някакъв момент има нужда от помощта им, но получава едно недостойно отношение. Та отивам аз заблудената, в Спешна помощ с пристъп астматичен-кашлям без да спра и се задушавам, а те 3 мед. сестри се карат ама здраво на една жена от ромски произход, че точно сега - в 2.30часа ще ражда, а тя стои и се превива с изтекли води, след което се появява дежурния лекар, търка ядосано очи и ме почва мене за какво съм дошла и защо съм се сетила посред нощ. В този момент започва да ми се кара и сестрата, която записва, че не си нося личната карта( а аз по пижама, с астматичен пристъп)....Бебето на ромката започна да излиза и те се карат ли карат. Докторът ме пита -Ти защо си дошла,какво ти има, а аз казвам-Задушавам се, той-Е и....
  Тръгнах си обидена, отчаяна, болна, съзнавайки,че в тази държава независимо дали си плащаш съвестно данъците и осиг.т и не получаваш нищо в замяна дори достойно отношение от хората с най -хуманната и престижна професия -Лекар.
  Жалко за нас, защото парите ни отиват за заплатите на едни некадърници, които на всичкото отгоре нямат и елементарно възпитание за общуване с хората.
  А и при коя др.професия на нощна смяна служителят ще си позволи да спи и да се сърди, че го будят!!!!!
  жалко!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK