Само ГЕРБ и "Атака" гласуваха за безконтролното електронно следене от МВР

Само ГЕРБ и "Атака" гласуваха за безконтролното електронно следене от МВР

© ДневникМВР ще има пряк и постоянен достъп до трафичните данни на мобилните оператори и интернет доставчиците, ако гласуваните на първо четене промени в Закона за електронните съобщения бъдат окончателно приети.


За желания от вътрешното министерство достъп до електронните комуникации гласуваха само депутатите от ГЕРБ и "Атака". Проектът беше приет със 100 гласа "за", 74 "против" и 5  въздържали се, и петимата от "Коалиция за България". "Синята коалиция", ДПС, независимите и останалите от левицата гласуваха против.


Основният акцент в проекта, който предизвика острите спорове както по време на дискусиите по-рано, така и днес в пленарната зала, е предвиденият пряк и непрекъснат достъп на Дирекцията за оперативно-технически операции (ДОТО) в МВР до трафичните данни, който ще се осъществява чрез интерфейс. Това означава установяване  в реално време на връзките между мобилните телефони и на съобщенията в интернет.
Вторият акцент, който изостри дебата, е предвиденото разширяване на кръга от престъпления, за които ще се използва интерфейсът, като се включат и тези, които Наказателният кодекс определя като леки, тоест, за които се предвижда над две години затвор. В проектозакона, предлаган в миналия парламент от "Коалиция за България" и ДПС, се предвиждаше прекият достъп да се ползва само за тежките престъпления.


Забавянето на информацията за електронния трафик  възпрепятства разкриването на престъпленията  - този беше основният аргумент на МВР за този проект.  Сега службите на МВР изискват информацията от мобилните оператори, а понякога тя закъснява.


"На МВР му се налага да  обяснява на хората защо не може навреме и адекватно да изпълни задълженията си по някое престъпление и да залови престъпниците, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който многократно взе думата, за да убеждава депутатите да дадат подкрепата си за проекта.  "Аз не мога да обясня на залетите с киселина момичета, че сме се молили на мобилните оператори да ни предоставят максимално бързо информацията", добави министърът.


По-добре да бъдат задължени със закон операторите да предоставят информацията си веднага, отколкото да се развързват  ръцете на полицията за действия, които на практика не могат да бъдат контролирани. Този пък беше основният контрааргумент на опонентите на прекия достъп. Въпреки че проектът предвижда съдебно разрешение за достъпа на ДОТО до информацията, фактът, че той е се извършва в реално време, обезсмисля на практика предвидения съдебен контрол. 


"Този закон е класически пример как след 20 години преход изправяме българските граждани пред избора или свобода, или сигурност, а би трябвало да осигурим и свобода, и сигурност", заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. По думите му в целия Европейски съюз няма такъв достъп до комуникациите на гражданите.  Той предложи да се намери процедура, по която да се задължат мобилните оператори със срок за предоставяне на информацията,  без интерфейс.
Иван Костов предупреди, че текстът за интерфейса ще падне в Конституционния съд още при първото обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK