Павилионите и билбордовете в София ще са с еднакъв дизайн

Общината обяви конкурс за прототипи


Йорданка Фандъкова, кмет:
Искаме да въведем ред в града

Павилионите, билбордовете, спирките за градския транспорт, пейките и дори химическите тоалетни в София ще бъдат подменени следващата година. Целта е тези елементи от градската среда, поставени върху общинска или държавна собственост, да бъдат с един и същ дизайн. "Искаме да въведем ред в града", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя добави, че всички нови договори за реклама, както и за поставянето на будки за вестници и сергии по пазарите ще бъдат съобразени с новите правила. Това щяло да помогне и за разпознаването на незаконните обекти, тъй като поне в началото те щели да се различават от типовите проекти.


Уеднаквяването на дизайна на преместваемите обекти и на рекламните елементи е залегнало в наредбата, която регламентира поставянето им. Тя е в сила от няколко месеца, но на практика ще започне да действа от догодина. В нея е записано, че поставяните в града павилиони и билбордове трябва да съответстват на типов проект. Той може да е общински или корпоративен - собственост на компанията, която ще експлоатира обекта.
Така, ако фирма за външна реклама е разработила свои билбордове, може да сложи тях и да не ползва общинските прототипи, обясниха от "Московска" 33. По наредба общинските прототипи са задължителни само за модулни павилиони и открити щандове и маси за търговия. От общината се надяват, че няма да има разностилие, тъй като големите играчи на пазара на външна реклама са много малко. Вчера те не бяха открити за коментар. 


За да бъдат избрани общинските прототипи на преместваемите и рекламните елементи, е обявен конкурс за дизайн. В него могат да участват архитекти с проектантска правоспособност или архитектурни студиа. До 5 февруари кандидатите трябва да представят в общината идеите си как трябва да изглеждат преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи, градското обзавеждане като кошчета за отпадъци и пейки, както и спирките на транспорта.


Проектите ще бъдат оценявани от жури, чиито членове ще бъдат обявени през януари, уточниха от администрацията. С най-голяма тежест при класирането ще са два критерия - естетическите качества на предложения проект и дали отговаря на функциите, с които ще се използва. Ще се оценява още какви материали са вложени, колко ще струва изработването и дали цената намалява при серийно производство.
Общината ще откупи авторските права върху прототипите, а за изработването им ще плащат кандидатите да ги поставят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK